Ayvalık Ne Yenilir Ne İçilir?

Ayvalık Ne Yenir İçilir? Birbirinden lezzetli yerel restoran ve mutfakları Ayvalık kültürünün ayrılmaz bir parçasıdır.

Ayvalık

Ayvalık'ta Ne Yenir, Ne İçilir?   

Her şeyden önce Ayvalık’a gittiğinizde konakladığınız otelin ilk sabah kahvaltısında Ayvalık zeytinlerinin ve zeytinyağının tadına bakmalısınız. Hatta kahvaltıda zeytinyağı ile lezzetlendirilmiş özel tatlar da karşınıza çıkabilir. Bu zeytin diyarı Ayvalık’ın, zeytin ve zeytinyağının tadı gerçekten bir başka.   

Gün içinde etrafta bolca Ayvalık Tostçusu göreceksiniz. İnanın her yerden rahatlıkla tost yiyebilirsiniz. Ayvalık Tostu’nun bol ve zengin malzemesi hemen her dükkanda aynı. Bir kere tadına bakınca neredeyse her gün yemek isteyeceğiniz bir lezzet Ayvalık Tostu.    

Akşam ise deniz kenarında balık restoranlarında lezzetli ve taze mevsim balıklarının tadına bakarken içkinizi yudumlamak başka bir keyif. Size tavsiyemiz Papalina balığını denemeyi unutmayın. Girit ve Midilli mutfak kültürünün etkisinin görüldüğü Ayvalık restoranlarında, zeytin yağıyla hazırlanmış mezelerin, taze kalamarın, ahtapotun ve birçok deniz ürününün tadına mutlaka bakmalısınız. Belki zeytinyağlı kabak çiçeği dolmasını da tatmak isteyebilirsiniz. Bunun dışında beldedeki balık restoranlarında bulacağınız şarap sosuyla tatlandırılmış ahtapot, fırında kaşarlı midye, kaşarlı kalamar ızgara, karadiken gibi özel lezzetlerin de tadına bakmadan dönmeyin Ayvalık’tan.   

Balık restoranlarında yörede yetişen otlarla ve zeytinyağıyla yapılmış bazı farklı mezeler de görebilirsiniz. İstifno ve ısırgan otundan salata, turp ve akkız otu, enginar salatası, bağla otu, deniz börülcesi, aspariço otu salatası gibi değişik otların tatlandırdığı mezelerin de tadına bakmaya değer.   

Tüm bunların dışında Ayvalık’ta lor yaygın kullanılır. Lor tatlısı, lorlu kurabiye, çubuk ve sakızlı kurabiye, lokma ve lokma tatlısı, sübye yahni, börülce, helvani ve karadut dondurması gibi değişik lezzetleri de tatmayı unutmayın Ayvalık’ta.

Editör'den Tavsiye: Güler Tatlıhanesi, Ayvalık. Lorlu tatlısı harika:)

Günay Restoran. 1974’ta açılan Günay Restoran, adaların manzarası eşliğinde Ege, Girit, Anadolu mutfağı lezzetleri ve 30 çeşitten fazla mezesiyle misafirlerine unutulmaz bir gece yaşatıyor. Bu mezelerden deniz kestanesi mezesini sadece Cunda’da bulabiliyorsunuz.

Bay Nihat Restoran. Cunda'nın popüler mekanlarından bir olan Bay Nihat, ünlü yazarların, iş adamlarının sporcuların müdavimi olduğu mekan... Damla sakızlı ahtapot, viski soslu aquades ve kaşarlı kidonya öne çıkan lezzetlerden.

Ada Restaurant. Panaromik ada manzarası eşliğinde sunulan yemeklerinin tadı damağınızda kalıyor.

Ayna. Cunda’da beyaz ağırlıklı sade dekorasyonuyla ön plana çıkıyor. Girit usulü sütte balık, şarapta armut gibi lezzetleri Ayna’da tadabilirsiniz.

Zeytindalı. Ayvalık'ın kalabalığından uzaklaşıp Zeytindalı’nın arka bahçesindeki havuzun başında sakızlı muhallebi severler için keyifli bir mekan.