Hatay'da mutlaka yemeniz gereken enfes tatlar

Görsel Sahibi: Gülcan Acar

Akdeniz’e kıyısı olmasına rağmen çok fazla bilinmeyen Hatay; muhteşem ve tertemiz bir denize ve plajlara sahip. Tarihi ve kültürel izleri, kalıntıları ile aslında ünü ülkemizin sınırlarını çoktan aşmış. Son yıllarda ise deniz turizmi ile ön planda. Bu sezon için listenize almanız farlı bir tatil deneyimi olacaktır. Hem sessiz ve sakin bir tatil, hem deniz ve doğa, hem tarih ve kültür hem de enfes tatlara ev sahipliği yapan yöresel bir mutfak. Bizi şu an lezzetli yemekleri ilgilendiriyor.


Fotoğraf: Saç Oruğu Kaynak: KALAYCIOĞLU, M. (Ocak 1998) Hatay Halk Bilimi İhsan Ofset, Hatay Gazetesi ve Antakya Halk Oyunları Merkezi.

Siz de yemek için yaşayanlardansanız Hatay’a hala gitmemiş ve o leziz yemekleri tatmamış olmanız büyük kayıp gerçekten. Hatay mutfağında et, bulgur ve yoğurtla yapılan lezzetler ön planda. Sumak, nar ekşisi, çeşitli baharatlar ve zeytinyağı da bu ürünlerin destekçisi.

Bölgenin zengin mutfak kültürü daha kahvaltıda başlıyor. Kahvaltı sofrasında yok yok. Öğle ve akşam sofranızda olanları ise anlatmaya kelimeler yetmeyebilir. Gidip tatmanız gerekir ancak. Öncelikle en ünlü yemekleri Hatay tava ve tepsi kebabı. Ama ben önce çorbayla başlayacağım yemeğe derseniz kumburiye, toğga çorbası, mahulta, ekşi aşı, yoğurt aşı gibi çorbalar damağınızı şenlendirecek ve diğer yemeklere sizi hazırlayacak. Kâğıt kebabı, Arap kebabı, aşur, tuzda tavuk, belen tavası, maklube gibi enfes lezzetler başınızı döndürecek. Etli lahana sarması, kuru dolma, kuru patlıcan dolması, mumbar sofranızda küçük atıştırmalık olarak kalacak. Humus, zahter salatası, abugannuş, zılk sapı yoğurtlaması, taza sürk salatası, küflü sürk salatası ise en bilinen mezelerden. Eğer yeterince doyabildiyseniz bu muhteşem lezzetlere, kenara geçin ve kahvenizi yudumlarken tatlılar gelsin. Künefe, taş kadayıf, haytalı, züngül, kebbet reçeli, şam tatlısı bölgenin en ünlü tatlılarından.


Fotoğraf: Kömbe Kaynak: KALAYCIOĞLU, M. (Ocak 1998) Hatay Halk Bilimi, İhsan Ofset, Hatay Gazetesi ve Antakya Halk Oyunları Merkezi.
Biliyoruz diyetiniz bozulacak ve kilo alacaksınız, ama kaç kere böyle güzel lezzetler karşınıza çıkar ki? Ne yani bunca güzel yemeği tatmadan, gözünüzün gönlünüzün doyduğu böyle zengin bir sofraya oturmadan mı döneceksiniz Hatay’dan? Yok artık! Afiyet olsun!

Konaklama Önerisi: Hatay Otelleri için tıklayın