Assos Gezi Rehberi

Çanakkale’nin Ayvacık ilçesine bağlı şirin bir köy olan Assos, Ege Bölgesi’nde son yılların en gözde tatil beldelerinden biri. Aslında bizim için son yıllarda önem kazansa da beldenin yerleşimi antik çağlardan bu yana devam ediyor.
   
Assos
; tarih kokan dokusu, her yerde tarihin izlerini görebileceğiniz sokakları, masmavi ve tertemiz denizi, havası, yemyeşil ormanları ve zeytin ağaçları ile görülmeye değer bir köy. Köy yerleşiminin merkezi, Assos Antik Kenti’nin surları içerisinde bulunuyor. Yaklaşık 4 kilometrelik bir alana yayılmış. Bölgede 1981 yılında başlayan ve hala devam edilen kazılarda, köyün tepesinde bulunan Athena Tapınağı keşfedilmiş. Oldukça özel bir eser ve yapı olan bu tapınak yaklaşık olarak MÖ 6.yüzyılda inşa edilmiş. Yapılan kazılarda tapınak dışında agora, amfi tiyatro ve nekropol gibi yapılarda bulunmuş. Bu yapılar, surların içerisinde yer alıyor. Antik kentin keşfedilmesinden sonra bölge sit alanı ilan edilerek koruma altına alınmış. Bugün yerli halk, surların dışarısında yaşıyor.


   
Assos, köklü tarihi boyunca pek çok farklı medeniyete de ev sahipliği yapmış. Persler, Romalılar, Bizanslılar derken en son Osmanlı Devleti’nin hâkimiyetinde yaşamış. Bu kadar köklü imparatorluğa ev sahipliği yapan kentte, hemen her topluma ait kalıntılar görebilirsiniz.
Assos Antik Kenti ve belde o kadar güzel ki ünlü filozof Aristo’nun da bu güzellikten vazgeçemediği ve burada evlendiği söylenir.
Assos’un tarihi özelliklerinin yanında en belirgin yanı da lezzetli ve çeşit çeşit zeytinleri. Beldede her taraf zeytin ağaçları ile kaplı. Zaten zeytinlerin ünü de her yere yayılmış, pek çok yere zeytin gidiyor beldeden. Halk da geçimini turizmin yanı sıra zeytincilik ve şarap üretiminden sağlıyor. Zeytin ağaçlarının yanında en çok da üzüm bağlarına rastlıyorsunuz Assos’ta. En lezzetli ve güzel üzümler burada yetiştiriliyor ve içimi güzel şaraplar elde ediliyor.
Tarihinin ve zeytinlerinin yanında Assos’un doğası ve denizi de bir harika. Masmavi deniz adeta yemyeşil ağaçlarla bütünleşmiş. Ayrıca deniz deyince aklınıza yaz mevsimi gelmesin, Assos sonbahar ve kış aylarında da oldukça sakin ve huzurlu bir tatilin adresi.    

Sonbahar ve kış aylarında beldeye geldiğinizde sakinliğin ve huzurun keyfini çıkarıyorsunuz. Ilıman bir Akdeniz iklimi özelliği gösterdiği için Assos’ta kış da olsa müthiş bir soğuk yok. Bursa ve İstanbul gibi büyükşehirlere de oldukça yakın konumda bulunduğu ve ulaşımı rahat olduğu için hafta sonları ya da sömestr gibi tatillerde Assos’u tercih edebilirsiniz. Konakladığınız şirin ve küçük bir Assos butik otelinde, şömine başında sevgilinizle lezzetli şarapları yudumlamak güzel bir deneyim olabilir.

Assos’ta hayat her mevsim antik limanın oralarda geçiyor. Buraya geldiğinizde görmeniz gereken en önemli yerlerden biri de burası. Sonrasında gün içinde tarihi yerleri, antik kenti, Athena Tapınağı’nı ve daha birçok yeri gezebilirsiniz. Sokakağzı olarak da bilinen bu bölge, oldukça yüksekten tüm Assos’u ve masmavi denizi ayaklarınızın altına seriyor. Manzarayı seyretmeyi ve fotoğraflamayı unutmayın. Osmanlı Donanması’nın sefere çıkmadan su aldığı çeşmeyi, Osmanlı’nın yaptırdığı son kaleyi görebilirsiniz. Deniz kenarında güzel bir yürüyüş ya da bisiklet turu planlayabilirsiniz. Ormanın içinde koşu yapabilir, piknik yapabilir ya da kamp kurabilirsiniz.
   
Gün içinde pek çok farklı ve eğlenceli aktivite ile vakit geçirip yorulduktan sonra akşam güzel bir balık restoranında, deniz kenarında taze mevsim balıklarının tadına bakabilirsiniz. Mezeleri ise hepsi birbirinden güzel desem abartmış olmam. Assos’un bir de kalamarı ünlüdür. Denemeyi ihmal etmeyin derim.
Assos’ta konaklamak için pek çok seçeneğiniz var. Ancak benim önerim romantik, sakin ve huzur dolu bir tatil için Assos butik ve küçük otelleri. Merkezde, deniz kenarında ya da biraz daha doğanın içerisinde konaklama yapabilirsiniz. Yıl boyunca açık olan Assos otellerinin yanı sıra pansiyonlar da tercih edilebilir. Eğer isterseniz kamp kurmak için bile imkânlar var Assos’ta.
   
Assos otelleri
nin olanakları da tamamen misafirleri düşünülerek planlanmış. İhtiyacınız olan her şeyi tesiste bulabilirsiniz. İsterseniz otelinizde manzaraya karşı ya da bahçede vakit geçirin. İsterseniz şömine başında romantik anlar yaşayın, isterseniz de deniz kenarında yakamozlara karşı yemek yiyin.
Assos’un zeytin ağaçları ve üzüm bağları ile yemyeşil ormanlarla kaplı coğrafyasında hava da oldukça temiz ve bol oksijenli. Kısa bir hafta sonu kaçamağı için bile olsa tertemiz hava ve organik ürünlerle, lezzetli zeytin ve zeytinyağları ile donatılmış kahvaltı sofraları kendinizi taze ve yenilenmiş hissettirecek.
Assos’a hangi mevsimde gelirseniz gelin fotoğraf makinenizi ve yürüyüş ayakkabılarınızı almayı ihmal etmeyin. Köyün tarihine tanıklık ederken pazarlarda ve yöre halkının kurduğu tezgâhlardan çeşit çeşit zeytinler, zeytinyağları ve kışlık ürünler almayı unutmayın. Şarap da alacaklarınız arasında. Köy halkı oldukça misafirperver ve dost canlısı. Sanki oralıymışsınız kadar sıcak zaman geçirebilirsiniz.

Eğer hala görmediyseniz bu kış tam vakti olabilir. Üstelik sadece hafta sonunu beklemenize gerek yok. Özel günleriniz ve kutlamalarınız için de güzel bir tatil planlayabilir ve Assos’u görebilirsiniz.

Assos Otelleri Sayfası için http://www.kucukoteller.com.tr/assos-otelleri.html


Assos'ta Gezilecek Yerler

Edremit Körfezi ve Midilli'nin karşısında kurulan, tarihi ve doğası ile bambaşka güzellikleri barındıran Assos'ta görmeniz ve gezmeniz gereken pek çok farklı yer bulabilirsiniz.    
Assos'a geldiğinizde mutlaka görmeniz gereken yerlerin başında Assos Antik Kent'i geliyor. Hele de tarihle iç içe olmayı seven biriyseniz… Kazıları günümüzde de devam eden Assos Antik Kenti'nin içinde Akropol, Athena Tapınağı, Nekropol, Agora ve tiyatro da bulunuyor. Denizden biraz daha yukarılarda konumlanan, zamanının en güçlü kenti olarak bilinen Assos'ta günümüze kalanlar gerçekten de görülmeye değer. 
   

Eğer tatilinize biraz otantik bir hava katmak isterseniz, yakınlardaki Behramkale Köyü'ne gidebilirsiniz. Behramkale Köyü, Osmanlı zamanında kurulmuş, eski bir köy. Köy, antik kentin surları içinde kalıyor ve nüfusu oldukça az, küçük bir köy. Antik kentin surları, antik taş köprü, lahitler ve köydeki tarihi cami görülmeye değer yapılar arasında. Son yıllarda köyün turizm potansiyeli giderek artıyor. Sit alanı olarak koruma altına alındığı için yeni binalar yapılması yasak. Köyün dar ve eski sokaklarında taşlarla işlenmiş evleri seyrederken bölgenin tarihi kokusunu solumak iyi geliyor. Behramkale Köyü'nde konaklama tesisleri de var. Eski evlerin restore edilmesi ile otele dönüştürülmüş. Ayrıca köyün sokaklarında gezerken yerli halkın, özellikle de bayanların, kendi ürettikleri ürünleri sattıklarını görebilirsiniz. 
     
Belki de köyün merkezinden biraz uzaklaşarak Osmanlı'nın yaptırdığı son kaleyi, Osmanlı donanmasının seferlere çıkarken su aldıkları çeşmeyi, Apollo Smintheion Tapınağı'nı ve Kestanpol Kaplıcaları'nı görebilirsiniz.
   
Sit alanı olarak korunan belde gerçekten eşsiz bir güzelliği sahip. Yaşları yüz yıldan büyük olan eski evler var. Yeni bina inşa etmek pek mümkün değil. Arnavut kaldırımlı dar sokaklarında yürürken bir yandan tarihin sayfalarında geziyorsunuz, bir yandan da evlerin mimarisi sizi büyülüyor. Çoğu ev aslına uygun olarak restore edilmiş. Gezerken Assos Antik Liman'ın kalıntılarını hala görebiliyorsunuz. Bölgedeki en etkileyici yerlerden biri diyebiliriz.
   
Assos'a gelmişken gidebileceğiniz bir diğer yer de Kadırga Koyu. Midilli Adası'na karşı büyüleyici manzarasıyla ve tertemiz deniziyle Kadırga Koyu, Assos'a geldiğinizde mutlaka görmeniz gereken yerler arasında. Sizi, serinletici harika bir imbat rüzgârı karşılayacak koyda. 
   

Eğer harika bir gün geçirip bolca temiz hava almak isterseniz efsanevi İda Dağları'nın eteklerinde kurulan Yeşilyurt Köyü'ne gidebilirsiniz. Kaz Dağları eteklerinde yer alan köy, yemyeşil doğası ve harika deniz manzarası ile gerçekten büyüleyici bir yer. Zeytin ve çam ağaçları ile çevrili bir doğası var. Sit alanı olarak korumaya alınan bölgede artık yeni bina yapılmıyor. Eskiden kalan evlerin restoresine izin verilmiş. Restore edilen bazı evlerden otel olarak hizmete açılmış. Köydeki evler bölgeden çıkarılmış taşlarla inşa edilmiş. Dolayısıyla kaldığınız evin duvarlarında tarihin izlerini rahatlıkla bulabilirsiniz. Köylülerin kendi ürünleri olan lezzetleri tatmayı unutmayın.   
Assos'ta Sokakağzı olarak bilinen yere gidebilirsiniz. Güzel bir plaja sahip olan belde, samimi ve dostane havası bugün bile korumayı başaran beldelerden.   
Eğer şartlarınız uygunsa Midilli Adası'na gidebilirsiniz, Edremit merkezde gezebilir ve alışveriş yapabilirsiniz.

Assos'ta Ne Yapılır?

Tarihiyle, doğasıyla, masmavi deniziyle ve plajlarıyla son yıllarda turizm potansiyeli oldukça artan Assos'ta yapılacak pek çok farklı aktivite bulabilirsiniz.
Her şeyden önce Assos'a geldiğinizde mutlaka deniz kenarında bir yürüyüşe çıkmalısınız. Sokakağzı sahilinde hem çevreyi fotoğraflayıp hem de sabah temiz havada bir yürüyüş yapmak iyi gelebilir.
Eğer arabanızla geldiyseniz Assos'a illa ki otelinize yakın yerde denize girmek zorunda değilsiniz. Arabanıza atlayıp biraz daha gizli kalmış koyları keşfe çıkabilir ve tatiliniz boyunca her gün farklı bir koyda denize girebilirsiniz.   
Dünyanın en fazla oksijene sahip dağlarından olan Kaz Dağları'nda bir doğa yürüyüşü planlayabilirsiniz. Yenilenmiş hissedeceksiniz. Kaz Dağları'nın eteklerinde bulunan Yeşilyurt Köyü'ne gidebilirsiniz. Köyde yürüyüş yapmak ve tarihi evlerin otantik atmosferi içinde güzel bir yorgunluk kahvesi içmek iyi gelecektir. Kaz Dağları'nda, ormanın içinde güzel bir rota belirleyip yürüyüşe çıkabilirsiniz. Yine bölgede jeep safari, bisiklet turu, kamp veya piknik gibi aktiviteler planlayabilirsiniz.    

Assos ya da Behramkale'de yakın tarihimiz Osmanlı'dan kalan çeşmeleri, kaleleri, Hüdavendigar Camisi'ni ve Behramkale Köprüsü'nü görebilirsiniz.   
Kadırga Koyu'na gidip denize girebilir, bol bol güneşlenebilir ya da günübirlik tekne turlarına katılabilirsiniz. Bölgedeki şelaleye bir gezi düzenleyebilir ve şelalenin olduğu yerdeki dereye girebilirsiniz. Farklı bir deneyim olabilir.    
Civar köylere günü birlik gezi planları yapabilirsiniz. Hem köylülerle vakit geçirir, hem eski mahalle kültürüne yakından tanık olur hem de halkın üretimi olan pek çok ürünün tadına bakabilir ve satın alabilirsiniz.    
Assos'a gittiğinizde bir gününüzü mutlaka Assos Antik Kenti'ni gezmeye ayırmalısınız. Akropol'deki Athena Tapınağı'nı, agorayı, nekropolü, tiyatroyu ve tarihi kalıntıları mutlaka görmelisiniz. Bu yapıların hemen hepsi döneminin eşsiz mimari zevkini size olduğu gibi yansıtıyor. Tepeye çıktığınızda göreceğiniz harika Ege Denizi ve Midilli manzarası ise cabası…     
Akşamları ise deniz kenarındaki restoranlarda balık keyfi yapabilir, içkinizi yudumlarken mehtaba dalabilirsiniz. Ya da canlı müzik eşliğinde hem yemek hem de eğlencenin keyfini çıkarabilirsiniz. İsterseniz gece kulüplerine ya da barlara da eğlenmeye gidebilirsiniz.

Assos'ta Nerede Yenir

Sakin ve huzur dolu bir tatil geçireceğiniz Assos'ta, bölgenin mutfağı da vücudunuza sağlık verecek, sizi yenileyecek nitelikte. Kaz Dağları'nın hemen yakınındaki tatil beldesinde pek çok şey organik. En meşhur lezzetlerden biri de zeytin ve zeytinyağlı yemek çeşitleri.   
Zeytin ve zeytinyağı ile ünlü tatil beldesi Assos'ta her şeyden önce kahvaltıda zeytinlerin tadına bakmalısınız. Zeytinyağı ile tatlandırılmış, yöreye özgü kahvaltılıkları deneyebilirsiniz. Bölgede yetişen taze sebzenin tadına kahvaltı sofranızda bakabilirsiniz. Bir de gün içinde veya kahvaltıda bölgede sıkça tercih edilen oğul otu çayını deneyebilirsiniz.   
Gün içinde ise gözleme ve ayranın tadına varmalısınız. Çeşit çeşit patatesliden, otluya, peynirliden ıspanaklıya hemen her çeşit gözlemeyi bulabilirsiniz Assos'ta. Burada da bir gözlemeci teyze var tabii ki de. Bir de restoranlarda acı böreği ve kabak çiçeği dolmasının tadına bakmalısınız. Bölgede pek çok yerde adını duyacağınız kiremitte köftenin tadına bakabilirsiniz.
   
Assos'ta balık ve balık ürünleri de oldukça ünlü. Hele de taze balık ve kalamar. Özellikle akşamları deniz kenarındaki restoranlarda ya da konakladığınız Assos otelinin restoranında taze balıkların ve deniz ürünlerinin - özellikle de kalamarın- tadına bakarken, zeytinyağlı mezelerinizi yerken mehtaba karşı şarabınızı ya da içkinizi yudumlamanın keyfine varın. Bazı otellerin deniz kenarına yayılmış masalarında bu keyfi yaşamak da bambaşka olabilir. İsterseniz canlı müzik yapan balık lokantaları da var. balık lokantalarının pek çoğunda balık pastırması, orfoz ızgara, levrek buğulama, lakerda, iskorpit çorbası gibi farklı ve özel lezzetleri de bulabilirsiniz.   
Bunun dışında Assos'ta kekik suyunun ve kekik çayının, bölgede yetişen taze kekiğin ya da kekikle tatlandırılmış zeytinyağlı yemeklerin tadına bakmadan da dönmeyin.
Bölgeye özgü bu lezzetlerin dışında isterseniz fast food restoranlarını, deniz kenarında ya da merkezde yer alan kafelerde çeşit çeşit tostları, ızgara et ve tavuk ürünlerini, kebap, lahmacun ve pide gibi çeşitleri yapan restoranları bulabilirsiniz.   
Özellikle yemenizi önerdiğimiz, yemende dönmeyin dediğimiz şeylerden biri "vafil" isimli kaymaklı özel bir dondurma. Mutlaka tadına bakın. Hem tadıyla hem de şekliyle sizi şaşırtacak.

Sarmaşık Gülleri Restoran. Bir balık restoranı olan mekanda fazla çeşit bulunmasa da yemekler lezzetli!
Uzun Ev. Ağırlıklı olarak deniz ürünleri sunulan restoranda Ege'nin en güzel lezzetlerini bulmak mümkün. Kalamarı ile ünlü Assos'ta kalamar tavayı tadabileceğiniz en güzel yerlerden.
Fenerlihan. Assos limanında yer alan restoran yöresel lezzetler ve deniz ürünleri sunuyor.
Hasanaki. Ayvacık'a yakın bir noktada bulunan plaj lokantası yörenin balıkçıları tarafından avlanmış taze balık, ahtapot, karides, kalamar ve komşu çiftliklerden alınmış doğal sebzeler ile hazırlanan lezzetler sunuluyor.

Assos'a Nasıl Gidilir

Bugün her şehirden Assos'a ulaşmak oldukça kolaydır. Eğer İstanbul'dan Tekirdağ üzerinden gidecekseniz TEM Otoyolu'nu kullanabilirsiniz. Lapseki feribotları Gelibolu'dan her gün Çanakkale'ye kalkar. İsterseniz İstanbul'dan feribota binerek deniz yolu ile de ulaşabilirsiniz.     
Eğer otobüsle Assos'a gelmek isterseniz bölgeye direkt olarak otobüs seferi yok. Assos'a gitmek için öncelikle Çanakkale'ye ulaşmak gerekiyor. İsterseniz Balıkesir Bandırma üzerinden de gidebilirsiniz. Daha sonra Çanakkale'den ya da Balıkesir'den, minibüslerle Assos'a ulaşabilirsiniz. Eğer imkân varsa otobüsle Ayvacık'a ya da Küçükkuyu'ya da ulaşabilir, buradan şehir içi ulaşımı kullanarak Assos'a gidebilirsiniz. Ayvacık'tan Assos'a saat başı kalkan minibüsler mevcut.   
Havayolu ile ulaşmak isterseniz Assos'a yakın havaalanlarından biri İzmir Adnan Menderes Havaalanı ve Assos'a yaklaşık 290 kilometre uzaklıkta. İsterseniz Çanakkale ya da Edremit Havaalanı'nı da kullanabilirsiniz. Edremit Havaalanı bölgeye en yakını diyebiliriz. Buradan taksilerle Assos'a gidebilirsiniz.   
Eğer kendi aracınızla seyahat etmek isterseniz Banarıma Balıkesir yolunu ya da Çanakkale yolunu seçebilirsiniz. Balıkesir yolu biraz daha kısa bir istikamet. Çanakkale yolunu seçerseniz Biga - Çan- Bayramiç ve Ezine güzergâhını izleyerek ulaşıyorsunuz Assos'a. Sizin için birkaç yol bilgisi:
o    Balıkesir Assos arası yaklaşık 150 kilometre ve yaklaşık 2 saat 15 dakika sürmektedir.
o    İstanbul Assos arası yaklaşık 540 kilometre ve yaklaşık 8 saat 15 dakika sürmektedir.
o    İzmir Assos arası yaklaşık 265 kilometre ve yaklaşık 4 saat 15 dakika sürmektedir.
o    Bursa Assos arası yaklaşık 300 kilometre ve yaklaşık 4 buçuk saat sürmektedir.
o    Çanakkale Assos arası yaklaşık 95 kilometre ve yaklaşık 1 saat 10 dakika sürmektedir.
o    Ankara Assos arası yaklaşık 695 kilometre ve yaklaşık 9 saat 15 dakika sürmektedir.
o    Antalya Assos arası yaklaşık 660 kilometre ve yaklaşık 10 saat 15 dakika sürmektedir.

Assos'tan Ne Alınır?

Assos'a geldiğinizde mutlaka bölgede yetişen zeytinlerden, zeytinyağından ve zeytinyağından üretilen sabunlardan edinmelisiniz. Hem zeytinyağı sabunu saçlarınıza ve cildinize de iyi gelecektir.        
Almanız gereken bir diğer ürün ise kekik. Kaz Dağları'nın eteklerinde yetişen taze veya kurutulmuş kekik, kekik suyu ya da pek çok şifalı otu satın alabilirsiniz.
       
İsterseniz Assos merkezde yer alan mağazalardan ve çarşıdan otantik ve özgün tekstil ürünleri satın alabilirsiniz. Yöreye özgü hediyelik eşyalar, süs eşyaları veya değerli taşlardan ya da doğal taşlardan yapılmış takılar bulabilirsiniz. Athena Tapınağı ya da Medusa başları gibi, bölgenin tarihini yansıtan figürleri alabilirsiniz. İsterseniz süslü, işlemeli seramik tabaklar ya da ahşap oyma ürünler de satın alabilirsiniz. 
       
Hafta içi kurulan semt pazarlarında organik ve taze meyve sebze bulabilirsiniz. İsterseniz reçel, marmelat gibi halkın el emeği olan ürünleri satın alabilirsiniz. Hatta köylü kadınların ürettiği el dokuması ürünleri, örtüleri veya kilimleri temin edebilirsiniz.
Bölgede dokunan el halıları ve kilimlerin kendine özgü desenleri mevcut. Kalitesi de gerçekten farklı. Tarz ve desen olarak da oldukça otantik desenler tercih edilmiş. Hoşunuza giden dokumalar olacaktır.