Doğu Anadolu’da görmeniz gereken 5 yer

Tatil dediğimizde aklımıza hep Ege ve Akdeniz kıyıları, yani deniz gelir. Ama olay tam olarak öyle değil! Ülkemizin, Anadolu’nun sakladığı o kadar güzellik var ki tahmin edemezsiniz. Hele ki yüzyıllardır pek çok farklı din ve kültürden topluluklara ev sahibi olmuş Güney ve Doğu Anadolu’da. Özellikle bahar ve yaz aylarında tam tadında iklimiyle gezmeye elverişli Doğu Anadolu, bugünkü yazımızın konusu. Fırsat varken ve henüz yok olmamışken görmeniz gereken, Doğu Anadolu’da aşırı güzel şeylere ev sahipliği yapan 5 güzel şehir var. İşte Doğu Anadolu’nun gezilmesi şart beş şehri:

Bölgenin en doğusunda yer alan ve eski yerleşimlerinden biri olan Kars; 8 ay karın yerden kalkmadığı, tarihi, doğal güzellikleri ve doğasıyla çok güzel bir Doğu Anadolu şehri. Çıldır Gölü’nün bölgeye verdiği ferah ve romantik hava, şehrin dokusunu değiştirmiş. MÖ 4. yüzyıla kadar uzanan Ani Harabeleri ise son yıllarda ününü tüm dünyaya duyurmuş. I. Dünya Savaşı’ndan akıllarda iz bırakan Sarıkamış ise o tarihi havasını hala koruyor. Sitemizden güzel bir Kars butik otelini seçerek konaklamanızı yerel motiflerle de süsleyin ve Kars böreği yemeden dönmeyin.


Evliya Çelebi’nin “Burası 11 ay 29 gün kış!” dediği Erzurum, tabii ki de listemizin en gözde şehirlerinden. Bölgenin en kalabalık şehri Erzurum, ününü oltu taşı ile tüm dünyaya duyurmuş. Palandöken Dağı’nın görkemini arkasına alan şehir, eski yerleşim yerlerinden biri. Dolayısıyla tarihi ve kültürel öğeler fazla. Yani gezip görmeniz gereken çok yer var. Çifte Minareli Medrese’ den başlayın. Bahar aylarında karlar erimeye başlamışken ya da yazın çok keyifli oluyor şehirde gezmek, aklınızda olsun. Çoruh Nehri’nin en coşkulu zamanları bu aylar. Kendinize bir “gezilecek görülecek yerler- Erzurum” listesi yapın ve yola koyulun. Fotoğraf Tortum Şelalesinden.


Ülkemizin en büyük gölü olan Van Gölü’nün çevresine kurulmuş şehir, genellikle tarihi özellikleri ile ön plana çıkıyor. Bölgenin en önemli mimarisi, gölün kenarındaki Van Kalesi. Oradan gölü seyretmeden dönmeyin. Kedisi, otlu peyniri ve kahvaltısı ile çok ünlü olan şehrin genel tarihini Van Müzesi’nde bir arada bulabilirsiniz. İnsanları çok sıcakkanlı ve misafirperver. Güzel ve konforlu bir Van oteli, size geziniz boyunca zevkle ev sahipliği yapacaktır.


Elazığ
, Doğu Anadolu Bölgesi’nin yeni yeni gözde olmaya başlayan şehirlerinden biri. Ama geç kalmış bir ün bu. Çünkü Elazığ Keban Barajı, Harput Kalesi ve Hazar Gölü gibi doğal güzelliklerinden tutun da sıcakkanlı insanları ve küçük çarşısı ile huzur dolu bir şehir. Hazar Gölü, muhteşem bir manzaraya sahip. Tam fotoğraflık… Harput Kalesi ise şehrin geçmişine ışık tutuyor. Bu yaz gidin, gezin ve orcik şekeri, Elazığ tulum peyniri, içli köfte ve maden köftesinin tadına bakın. İyi gezmeler.


Köklü kültürü, eşsiz güzellikleri ve uzun tarihi ile Ağrı; bölgenin en önemli turizm merkezlerinden biri. Ağrı deyince ilk akla gelen kuşkusuz Doğu Beyazıt. Haklılık payı da çok yüksek. Doğu Beyazıt Kalesi, tarihin pek çok dönemine şahitlik etmiş bir kale, görülmeye değer güzellikte. Ülkemizin en büyük dağı olan volkanik özellikteki Ağrı Dağı ise muhteşem. 1784 yılında yapımı tamamlanan ve özel mimari yapısı ile dikkat çeken İshak Paşa Sarayı’nı görmeden dönmeyin Ağrı’dan. Kuymak, pişi ve sac kavurma ise efsane!