Hatay Antakya İzlenimleri

Tarihi 5 bin yıl öncesine kadar uzanan Antakya, pek çok farklı ve köklü medeniyete ev sahipliği yapmış, çoğu tarihi eseri de günümüze kadar taşımayı başarmış bir şehrimiz. Lübnan'dan doğup Antakya'dan denize dökülen Asi Nehri, Aziz Petrus Kilisesi ve daha pek çok tarihi ve doğal güzelliği ile görülmeye değer bir kent Antakya.
İzim Bozada
Antakya Otelleri için https://kucukoteller.com.tr/antakya-otelleri

Akdeniz'in kıyısı boyunca kucakladığı, eski çağlarda dünyanın ikinci büyük şehri unvanına sahip, çok kültürlü, barış olgusunun Dünya tarafından tescil edilmiş UNESCO Dünya Barış Kenti Hatay. M.Ö. 8000 yılına kadar uzanan yapıtları ile bizi geçmişe hayal sınırlarınızı zorlayacak şekilde taşıyan, Büyük İskender'in de ayak izlerini taşıyan bir kent Hatay.
Fotoğraf: http://www.hataykulturturizm.gov.tr

Büyük İskender M.Ö. 333 yılında Fenike'ye doğru ilerlerken durduğu bir su pınarındaki suyun tadına hayran kaldığında, bu pınarın yanına bir çeşme kurulmasını istemiş, annesinin adını da bu çeşmeye vermiş. O gün aklından oraya şehir kurulmasını da geçirmiş ama Fenike'ye seferi için yola devam etmiş.
10 yıl sona sonra Babil'de ölecek olan Büyük İskender, sonrasında Antiocheia diye kurulacak bugün ki Hatay şehrinin ilk adımlarını o dönemde atmış olur. Şehri Büyük İskenderin komutanlarından Seleukos İskender'in ölümünden sonra kuracaktır.
 
Antakya, tarihte Hititler, Mısırlılar, Urattular, Asurlular, Persler, Romalılar, Abbasi ve Emeviler, Yeni Bizans, Selçuklular, Memluklular yakın dönemde 400 yıl kadar da Osmanlılar'ın yaşadığı yer olmuş. Çeşitliliğini tarihinden ve dinler kültüründen alan Hatay, Aleviler, Sünniler, Ortodoks ve Protestan Hristiyanlar, bunun yanında Musevi ve Ermeni topluluklarla her dönem renkli barış dokusunu korumuş bir kent. Bugün Hatay tüm bu geçmişini sergileyebilecek kadar zengin doğal açık müzeler ve bir çok görülecek yere sahip.
Şehrin merkezi Antakya; Hatay ise aslında 1939 yılına kadar Hatay Devleti olarak bilinen ve bu tarihten sonra Türkiye Cumhuriyeti'ne katılan ilimizin adı.

Birçok kalenin bulunduğu Antakya'da Antakya Kalesi, Koz Kalesi, Payas Kalesi, Bakras Kalesi ziyaret edebileceğiniz kalelerden sadece bir kaçı. Sarıseki Şatosu'nu, Demirkapı'yı, Hz.Musa Ağacı'nı ve Hızır Aleyhisselam'ın türbesini gezebilirsiniz.

Fotoğraf: Payas Kalesi http://www.hataykulturturizm.gov.tr

Cehennem kayıkçısı olarak biline Heron'un büstü, Seleucia Pieria Antik Kenti ve Dom Mabedi kalıntıları tarihi dokusuyla Antakya'da görmenizi önerdiğimiz diğer yapılar.   
Dünyanın ilk Katolik kilisesi olan ve Hıristiyanlığın yayıldığı ilk mağara kilise St. Pierre Kilisesi mutlaka görmeniz gereken tarihi bir yapı. Dünyanın dört bir yanından ziyaretçi akınına uğrayan kilise, Antakya'nın en önemli yapılarından.    
Antakya Mozaik Müzesi, mozaikleri bakımından dünyada ikinci sırada yer alıyor. Gezmek icin Harbiye'de şelaleler, Samandağı tarafinda Vakıflı Ermeni Köyü gezilebilir. Tarihi uzun çarşı ve eski Antakya sokaklarını gezin. Arkeoloji müzesini gezin, Habibi Neccar Cami ve Harbiye de defne koruluğuna gidin. Titus tüneli de mutlaka görülmeli.


Fotoğraf: http://www.hataykulturturizm.gov.tr

Bu tarih ve kültür kentine doğru yol alırken bizleri karşılayacak çeşitliliğe göz atalım.

Antakya'ya Giderken.
Antakya merkezine İskenderun tarafından geliyorsanız, yolda bir kaç yerde durun. Bunlardan ilki İskenderun-Adana karayolun sol yakasında Dörtyol-Erzin arasındaki bölgede yer alan İssos Harabeleri. Çevrede su depoları, kemerler, tapınak ve Cenevizlerden kaldığı sanılan bir kale ve liman kalıntıları var. Yol kenarında kısa bir an durabileceğiniz bir yer.

İssos Harabeleri
Burdan ayrıldıktan sonra hiç dikkatinizi kaybetmezseniz karşınıza bir yerleşim yeri olan Bakras Köyü'ne ve onun üst tarafında bulunan Bakras Kalesi'ne ulaşabilirsiniz. Kale köy yolunun batısında, dağların arasında sarp bir tepe üzerinde yapılmış. Konumu itibariyle dönemin en önemli savunma noktalarından, Antakya Prensliğinin bu kalesi harap olmaya yüz tutsada sizi Şövalyelerin de ele geçirmek için zamanında canlarını ortaya koyduğu, o zamanın tarihi hissesedebileceğiniz bir uğrak yeri.                                                      

Yine Bakras yakınlarında Kanuni Sultan Süleyman'ın yaptırdığı bir Han'ın olduğu ancak tahrip olan bu Han'ın yerine Osmanlı Döneminde yeni bir Han daha yaptırıldığı biliniyor. İkinci han olan Karamurat Hanı'nın zamanımıza kalabilmiş duvarları ve Han yakınındaki halen kullanılan tek gözlü köprü ile burada karşılaşabilirsiniz. Türk Sinemasının ünlü karakterinin adının tarihten geldiğini gösteren gerçek bir nokta.

Eğer Antakya'ya Halep tarafından geliyorsanız; Tampon bölgede Kızlar Kalesi bulunmakta. Kalenin ismi ile ilgili bağlantı için tarihte değişik hikayeler var, ama bilinen Bizanslıların, bu sarayı bölgeyi kontrol altında tutacak bir merkez olarak yaptıkları. Suriye'ye geçmek üzere yol alıyoriseniz bir yapıt olarak fotoğraflarınız arasında bulunması gereken bir yer.

Hatay'ın en güney ucu Yaşçındağ ilçesi dönemim kutsal yerlerinden KelDağ'ının üzerinde kurulu. Dorik bir tapınağın M.Ö. burada olduğu biliniyor. Lakin o dönemde burda bulunan Zeus heykeli yıkılmış ve St.Barlaam bu bölgede bir keşişler topluluğu oluşturmuş. Ardından yapılan St. Barlaam manastırı depremlere dayanamayıp yıkılmış, sonrasında 6.yy'da yenilenip 13. yy'a kadar kullanılmış.
Manastıra ulaşmak aslında çok da kolay değil. Bunun için küçük belde Bezge'den 2.5 saat yürümeyi göze almalısınız. Yanınıza ona göre eşyalar alarak bunu bir trekking aktivitesine dönüştürün.  

Atçana (Alallah) Hitit Saray Harabeleri
Antakya'dan Reyhanlı'ya yol alırken yolun sağında Aççana Höyüğü antik şehrinin kalıntıları ile karşılaşırsınız. Bu kalıntılardaki en ilginç yanı Mısırlılar, Mitaniler, Mezopotamya devletleri ve Etiler gibi kavimlerin de yerleşim alanı olarak kullanıldığı 17 yerleşme tabakasından oluşmasıdır. En eski saray ise 7. tabakada yer alan Babil kralı Hammurabi ile çağdaş Yamhat ve Hitit Prensi Yarım-Lim tarafından M.Ö. 18. yüzyıla inşa edilmiş olanıdır.

Samandağ
Hatay'ın Akdeniz kıyısında yer alan ilçe, Hz.Hıdır'ın (Hızır) Hz.Musa ile buluştukları yer olarak bilinir. Samandağ Alevi Araplar da denilen Nusayrilerin yoğun yaşadığı yerlerden biridir. Nusayrilerin cenaze törenlerinde ellerini havaya kaldırarak "Başsağlı" dilemeleri yörede Samandağ'ın sembolü haline gelmiştir.

Vakıflı Köyü
Samandağ ilçesinin Ermeni Köyü olan Vakıflı, Dünyadaki Ermenistan dışındaki tek ermeni köyüdür ve yaklaşık 150 kişilik bir nüfusa sahiptir. Konuştukları Ermeni lehçesi batı ermenilerinden farklı olduğu için Ermenilerle ermenice anlaşamamaktadırlar. Buraya vaktiniz ve ilginiz varsa bir uğrayın, ama siz siz olun sadece köyün halkı ile konuşmadan ordan ayrılmayın. Şehrin yapıtlarından çok insanları bir tarih olarak karşınıza çıkıyor.

St.Simone Stilist Manastırı
Samandağı bölgesinde tarihi yerler çok az, lakin St.Simone Stilist Manastırı herkesçe ilginç hikayesiyle bilinyor. Burada Antakyalı St. Simone'un ömrünün 45 yılını bir sütunun tepesinde yaptırdığı örtülü ve korunaklı bölümde geçirmiş ve bu yaşamı Guinnes Rekorlar Kitabı'nda yer almış. Bu sütununun bulunduğu merkezi sekizgen avlu çevresinde düzenlenmiş çeşitli manastır yapıları ile üç kilisenin kalıntıları kaplıyor. Halen 4 m'lik kaide bölümü mevcut olan sütunun gerçek yüksekliğinin 9.50 m ya da 12.50 m olduğu tahmin edilmekte.

Harbiye (Defne)
Harbiye, Güney Anadolu bölgemizin en şirin ve en seçkin yerlerinin başında gelmekte. Belde Ortadoğu'ya karayolu geçişinde uğrak yeri olarak da halen kullanıldığından sizin yolunuz üzerinde ise de zamanınızı geçirebileceğiniz bir yer.  Konaklama ve eğlence yerinin yanında bölgenin en güzel piknik yeri. Çevrenizde sizi bol su kaynakları ve yeşillikler karşılayacaktır, uzun yolunuzda bu fırsatı kaçırmadan yaşayın.
Turistlerinde ilgisini çeken belde de halk evlerini kiraya da vermekte. Bölgenin bir diğer güzelliği olan şelalerin başında yine konaklayacağınız bir çok yer sizleri beklemekte.
Harbiye el sanatları, turistik türde zengin eşya üretimi ve sap örmeciliği ile ülkemiz çapında ünlü bir belde. Yolunuz düştüğünde yediniz içtiniz de bölgeden geçtiniz olmasın diye, el sanatlarından örnekleri de görün.
Hatay'da sizleri bir çok efsane karşılar bunlardan biri de eski adıylabu belde Harbiye (Daphne Efsanesi) ile ilgili.
Zeus'un oğlu Işık Tanrısı Apollon, ırmak kenarında genç ve güzel bir kız görür. Bu eşsiz güzelin adı Defne'dir. Apollon'un içinde arzular uyandırır. Onunla konuşmak ister. Fakat Defne, Işık Tanrısı'nın içinden geçenleri anlamıştır. Kaçmaya başlar. O kaçar, Apollon kovalar. Çapkın Tanrı bir taraftan "kaçma seni seviyorum" diye bağırır. Defne ise Tanrılarla sevişen kadınların başlarına neler geldiğini bildiği için korkuya kapılır ve kaçmaya devam eder. Apollon'a gelince, bu güzel periyi mutlaka yakalamak istemektedir. Aralarındaki mesafe gittikçe kısalır ve bir an gelir ki Defne, Apollon'un sıcak nefesini saçlarının arasında duyar. Artık kurtuluş imkanı kalmadığını anlayan Defne, birden durur ve ayağı ile toprağı kazıyarak şöyle bağırır: 
-"Ey toprak ana, beni ört, beni sakla, beni koru."
Bu içten yalvarış üzerine Defne organlarının ağırlaştığını, odunlaştığını hisseder. Olgun göğsünü gri bir kabuk kaplar, kokulu saçları yapraklara dönüşür, kolları dallar halinde uzar, körpe ayakları kök olup toprağın derinliklerine dalar, bir defne ağacı oluverir.
Bu manzara karşısında şaşıran Apollon, Defne'nin ağaç oluşunu hayret ve üzüntü ile seyreder. Sonra da sarılır ve sert kabukları altında hala çarpmakta olan kalbinin sesini duyar ve şöyle seslenir:
-"Defne, bundan sonra sen, Apollon'un kutsal ağacı olacaksın. O solmayan ve dökülmeyen yaprakların, başımın çelengi olacak. Değerli kahramanlar, savaşlarda zafere ulaşanlar, hep senin yapraklarınla alınlarını süsleyecekler. Şarkılarda, şiirlerde adımız yanyana geçecek. Bu tatlı sözler üzerine Defne, dallarını eğerek Apollon'u saygı ile selamlar. İşte bu öykünün geçtiği yer bugünkü Harbiye'dir. Apallon teessür ve heyecan içinde o ağacı amblem olarak aldı ve parlak yapraklarından başına bir taç yaptı. İşte o zamandan beri şiir ve silah zaferi Defne dalı ile ödüllendirilir ve Defne'nin gözyaşları bugün hala Harbiye'de şelaleler meydana getiriyor.

Camii ve Kiliseler

Hatay'da bir çok dinin yapıtları var. Memlükler Döneminden kaldığı söylenen Ulu Camii görülmesi gereken bir ibadet yeridir.
Şeyh Ali Camii gibi hepsi de Osmanlı dönemi eseri olan camiler vardır. Bunlar kubbeli ve ahşap çatılı olmak üzere iki ayrı tipte inşa edilmişler. Camilerde bazıları kalın gövdeli ve şapkalı, bazıları ince gövdeli, şerefeli ve külahlı olmak üzere iki tip minare dikkati çekmekte.
Kurtuluş caddesi ile Kemalpaşa caddesi kavşağında Habib-İ Neccar Camii
bulunan camii, Hz. İsa'nın havarilerine ilk inanan ve bu uğurda canını veren bir Antakyalının adını taşımakta. Caminin kuzeydoğu köşesinde 4 metre derinde Habib Neccar türbesi var.

M. S. 40 lı yıllarda Antakya'da yaşayan Habib-i Neccar bir efsaneye de konu olmuştur, Roma döneminde antakya halkı putperest olduğu için, Cenab-ı Hak Hz. İsa 'ya Antakya halkı için iki resul göndermesini emreder Hz. İsa antakya halkı için 2 resul, daha sonrada bir resul daha gönderir. Resulların halkı İrşada devam etmesine ilk inanan Habib-i neccar olur. Antakya lılar bu olaya inanmayarak, resulleri taşlayarak öldürmeye karar verirler. Habib-i neccar uzaklardan koşup gelerek, resullerin doğru söylediklerini ve onlara inanmaları gerektiğini söyler. Burada bulunan putperestler Habib-i neccar 'a bunlar seni kandırmışlar, ya eski dinine dönersin yada ölürsün şeklinde tehdide başlarlar. bu müritler dediklerini yaparak. Habib-i neccar ı öldürürler, Habib-i neccar ın şehit edilmesi ile ilgili bir çok rivayet vardır. Bunların en yaygın olanı ve halkın anlattığı olay şöyledir:
Habib-i neccar ın başı Silpiyus dağında ayrılır. vücuttan ayrılan baş, yuvarlanarak bugün cami ve türbesi bulunan yere gelir (bugün vücudu şehit edildiği mağarada başı ise caminin yanında bulunan türbededir)
Başka bir rivayete görede ,Habib-i neccar kopan başını koltuğu arasına almış, Kur'an dan ayetler okuyarak bir süre dolaşmış ve bugün türbesi bulunan yere kadar gelerek, buraya düşmüştür.
Aziz Piyer Ve Aziz Paul Ortodoks Kiliseleri

St. Pierre Kilisesi
St. Piere Kilisesi mağara içine oyularak Stauris (Hac) Dağı'nın eteğinde yapılmıştır, Antakya'da Hıristiyanlığın yayılma döneminden kalan tek yapıdır. Bölgede Kapadokya Nemrut ve Mardin'de çokça görülen yeraltı geçisleri bu kilisede sunağın sol tarafında bir tünel olarak gözümüze çarpar, ayin esnasında olası bir baskında cemaatin dağa kaçarak gizlenmesine yarıyan bir yoldur.
Papa VI. Paul 1967 Efes'teki Meryem Ana gibi burasını da Katolikler için hac yeri olarak kutsamış. Zira burası Hristiyanların dünyadaki ilk ibadet yeri olarak kabul ediliyor. Kilisede halen her yıl Haziran aynın 29'unda bir ayin yapılmaktadır. Bu ayin ve törene Vatikan'dan temsilci katılmaktadır.
           
St. Pierre Kilisesinin 20 m uzağında Cehennnem Kayıkçısı (Haron) adlı, kayalara oyulmuş bir kabartma büst bulunmaktadır. Büstün yapılması M.Ö. yaşanan bir veba salgınında danışılan bir kahinin vebaya karşı tavsiye ettiği şehre yüksekten bakan bir mask yapılması yönündeki bildirimi üzerine oluşturuşmuştur. Görünüşü başında örtü bulunan tamamlanmış kabartma bir insan portresidir. St.Piere Kilisesi'ne kadar yolunuz varken bu büstüde görün. Kilisenin konumu şehrin büyük bir bölümünü yukardan görme imkanı da sağlar. Bu görüntü size Antakya'ya başka bir açıdan bakma imkanı verir.

Fotoğraf: http://www.hataykulturturizm.gov.tr

St. Paul Katedrali

Antakya St. Paul Katedrali Doğu Ortodoks Kiliselerinin en güzeli. Bizans imarına uygun olarak inşa edilmiş. Ancak 1872 yılındaki depremde büyük zarar görmüş ve 1900'lü yıllarda Rus mühendislerin etkisi ve yardımı ile tekrar inşa edildiğinde Rus imar tarzından etkilenmiş.

Kilisenin heykel bölümünde pahası biçilmez bir antika var. Bu antika gümüş üzerinde inci işlemeli altın ile şaheser bir bardak kapağı ve tepsisinden ibaret. Kilisede bulunan antika ikonalar ise Bizans, Rus ve Suriye menşeili. 

Ayrıca antika taştan yapılmış Taufe Curunu ( Vaftiz Kuyusu ) var. Suyu ise rahiplere ait kilisenin altında bulunan mezarlığa dökülmekte. 

Katedralin kuzeyinde 1911 yılında Patrik IV. Gregorios zamanında yapılmış olan Ruhban Okulu şimdilerde karşılama salonu olarak kullanılmakta.

Antakya merkezinde bir yürüyüş yapmak istediğinizde atlamamanız gereken ilk nokta Hatay Arkeoloji Müzesi'dir. Hatay bölge mozaik figürlerin olduğu bir alan olduğundan, müzede bir çok mozaiğe rastlıyor olacaksınız. Hatta bu özelliği ile müze dünya mozaik koleksiyonları zenginliği sıralamasında dünya ikincisi.


Fotoğraf: http://www.hataykulturturizm.gov.tr

Müzedeki mozaikler, Bizans ve Roma dönemlerini kapsayıp. Mitolojik olaylar ve kişiler sembolize edilmekte.
Müzenin özel bölümünde bulunan Antakya Lahiti M.S. 270 yıllarına rastlayan dönemde yapılmış. Lahitin üzerindeki ayrıntılı figürler ve anlatım onu görülmeye değer bir eser haline getirmiş. Son derece iyi durumda olan lahtin içinden 2 imparatora ait altın sikkeler çıkmış. Yine bunları da müzede görme imkanı bulabilirsiniz.




Fotoğraf: http://www.hataykulturturizm.gov.tr

Payas Kalesi ve Sokullu Mehmet Paşa Külliyesi

Hatay'da bulunan kalelerden son ikisi Payas'ta Sokullu Mehmet Paşa Külliyesi'nin batısında olan Payas kalesi ve Antakya Kalesidir. Payas Kalesi ilginçtir ki 16. yy'daki koruma amaçlı kuruluşundan sonra son yüzyılda hapishane olarak kullanılmış.
Osmanlı İmparatorluğuna büyük katkıları olan Sokullu Mehmet Paşa, 16.yy'da bu külliyeyi çağın önemli mimarı Mimar Sinan'a yaptırmış.
Sokullu Mehmet Pasa Külliyesi ve Payas Kalesi

Antakya Kalesi ve Surlar
Bölgedeki son Kale Antakya Kalesi İstanbul surlarından sonra yurdumuzda en uzun surlarıyla çevrili.
Antik kenti çevreleyen duvarlar Helenistik, Roma ve Bizans dönemlerinde yapılmış. Seyahatnamesinde Evliya Çelebi 44.000 adım uzunluğundaki duvarların büyük blok taşlarla örüldüğünü, çok sağlam ve sık mazgallı olduğunu, 70-80 adımda bir burç bulunduğunu yazmaktadır. Kent surlarında mevcut 4 kapıdan en büyüğü Demirkapı'dır. Halep kapısı da denilmektedir. VI. yy'da Justinianus döneminde sellerin akışını kontrol etmek için yapılmış. Günümüzde hala sağlam olarak ayakta durmakta.

Hatay'da bulunan ilk iskan alanı M.Ö. 4500 yılına dayanan Seleukeia Pieria şimdiki adıyla Çevlik aşağı ve yukarı olmak üzere iki kısımdan kurulmuş. Yukarı şehir deniz seviyesinden 300 metre yüksekliktedir. Burada büyük malikaneler, mabetler ve resmi binalar bulunmaktadır. Aşağı Şehir,liman ve çevresinde kurulmuştur. Aynı zamanda burada büyük bir hamam ve küçük bir tiyatro bulunmaktadır.
Şehrin çarşı ve El-Mina ismini taşıyan iki kapısı var. Şehrin tamamı surla çevrilidir.

Bu antik şehri incelemeye başladığınızda yanınızda mutlaka yürümeye imkan sağlayan ekipmanlarınız olmalı. Titüs Vespasianus Tüneli, Beşikli Mağara ve Dor Mabedi'nden oluşan şehrin 3 ana kısmını görmeniz o dönemdeki insan gücünün ne boyutta kullanıldığını gözünüzün önüne getiriyor. Şehrin o devirlerdeki konumu sebebiyle sel sularının limanı doldurması tehlikesine karşı imparator Vespasianus zamanında dağ delinerek bir tünel açılması kararlaştırılmış. Tünel imparator Titus zamanında tamamlamış ve derenin önü bir duvarla kapatılarak sel suları , yüksekliği 7 mt. genişliği 6 mt olan bu tünel vasıtası ile uzaklara akıtılmış, böylece limanın dolması engellenmiş olmuş. 130 metresi tünel, kalanı açık kanal halinde olan tünelin uzunluğu girişten Çevliğe kadar uzunluğu 1380 metredir.


Titus Tüneli Fotoğraf: http://www.hataykulturturizm.gov.tr
Tünelin deniz tarafındaki girişine göre sağ tarafta , 100 Mt. kadar uzaklıkta kaya mezarları var, burada kayalara oyulmuş mağaraların içinde bulunan çok sayıda mezarın en çok ilgi çekeni, çukurun tabanındaki geniş mağara. İçinde çok sayıda mezar bulunan bu mağara diğerlerinden farklı yapılmış yüksek ve gösterişli bir mezar yüzünden halk arasından ''Beşikli Mağara'' olarak anılmakta.
Vespasianus-Titus tünelinin yakınında Kaya Mezarları'na rastlanır. Roma dönemine ait olan ve kalker oyulmuş 12 kaya oyulmuş 12 kaya mezarı var. Bunlardan Beşikli Mağara adıyla anılan mezarın bulunduğu mağara en geniş ve en ünlüsü.
Antakya'ya kadar geldik bu kadar yeri gezdik dinlenmenin ön hazırlığını da size önermek yerinde olur. Meydan Hamamı; Selçuklu Dönemimden kalma Hamam 12. yy'da yapılmış.
Beklediğiniz iştah açma yazısı ise şimdi geliyor:
Fotoğraf: http://www.hataykulturturizm.gov.tr

Antakya'da Ne Nerede Yenir?

 
Birçok farklı medeniyete ev sahipliği yapmış Antakya'nın mutfağı da oldukça zengin. Yöreye ait yaklaşık 400 kadar yemek var. Yemeklerde en çok kullanılan ise bulgur, et, baharat ve yoğurt. Antakya mutfağında arap aşı, tepsi kebabı, Antakya kebabı, belen tavası, aşür, tuzda tavuk, tuzlu yoğurt, cercerun, bezirgani, kömeç, şahudi, şeyh muallâ, sürk peyniri, çökelek ve kumbursiye gibi adıyla da farklı olan yemeklerin tadına bakabilirsiniz.    
Bu güzel tatların dışında denemenizi önerdiklerimiz ise patlıcan salatası, Antakya simidi, sakız murçu, libye ve sıhılmahsi gibi yemeklerden de mutlaka denemelisiniz.   
Antakya'ya özgü en meşhur tatlı ise herkesin bildiği künefe. Antakya'da hemen her yerde en güzel künefenin tadına bakacağınız ustaları bulabilirsiniz. Çınaraltı Künefe - Yusuf Usta'nın Yeri. Künefe dendi mi akla ilk Hatay gelir. Peyniri derin, kadayıfı ince, şerbeti dengeli...
Fotoğraf: http://www.hataykulturturizm.gov.tr

Pöç Kasabı
. Hatay yemeklerini denemek için en iyi adreslerden biri. Sini (Tepsi) Kebabı ve Kağıt Kebabı ilk göze çarpanlardan...
Uzun Çarşı. Hemen her yemeğin bir ustasını bulabileceğiniz Uzun Çarşı'daki kasaplarda kebap türlerini, humusçularda turşu ve humusu, baklacılarda ise Türkiye'de yiyebileceğiniz en güzel baklaları tadabilirsiniz.
Konak Antakya – Humus Ve Simit Kebabı, Antakya'ya Özgü Mezeler.
Abdo Döner – Hatay Usulü Döner.
Antakya Kahvaltı Evi.
Affan Kahvesi – Haytalı
Kebapçı Ulaş'ın Yeri – Dürüm.
Humusçu İbrahim Usta.

Antakya sultan sofrasında yörenin tüm yemeklerini gönül rahatlığı ile yiyebileceğiniz tek yer ve yine sultan kahvaltı evi var, kahvaltısı enfes her ikisini de şiddetle tavsiye ederiz.
Affan kahvesinde haytalı, Antakya sokaklarinda konak restaurant. Antakya ve Lübnan mezeleri icin yemek yiyebilirsiniz (aksam icin dolu olur rezervasyon yapmadan gitmeyin), alkol kullaniyorsaniz harbiye yolu zeytin konaği ithal biralar mevcuttur. Tarihi kapalı çarşısında Tepsi kebabını da yemeden dönmeyin. Simon manastırı rüzgar gülleri, kırkhandaki Gölbaşı, Antakya seyir tepesi gece için harika bir görüntü.

Antakya'dan Ne Alınır?

Bu kadar geldik yanımızda ne götürelim derseniz sizi sayısız seçenekler karşılar. Aktarlar çarşısına inip Zahter'i sorun. Binbir baharat karışımından toz yapılmış bir yiyecek. Ayrı kaplara zeytinyağı ve zahter konularak servis ediliyor. Kekik de bölgenin güzel kokularından, siz her yerde bulunsa da Hatay'dan kuru kekik almadan gitmeyin. Uzunçarşıda iseniz Küflü Çökeleği sorun. Sıcak ekmek, karpuz ve kavunla yakışık alır. Saklama koşullarını mutlaka öğrenin, götürüken uzun mesafeyi göz önüne almak gerekir. Çarşıdan ayrılmadan yarı yarıya inek ve keçi sütlerinden 
mayalandırılmış, sıcak sularla işlenmesinin ardından, ip gibi sarılarak salamura edilen sünme peyniri aman gözünüzden kaçmasın. Sofralarımızın güncel popüler salata sosu Nar Ekşisi'ni de burda bulabilirsiniz. Nar suyu kaynatılarak elde edilen ekşinin en koyusunu tercih etmek makbül olanı. Eğer ki sebze yemeklerini seviyorsanız, tüm kurtulmuş sebzeleri buradan alabilirsiniz. Yörenin ikliminden olacak ki burada kuruyan sebzenin tadı bir ayrı. Yine bölgenin sıcağında bambaşka bir serinleme içeceği alternatifi Dut Şurubu, suyla karıştırılarak soğuk içiliyor. Denemekte fayda var. Liste uzar da uzar, hepsini değil birkaçını derseniz katkısız Defne Sabunu, keçi sütünden Tuzlu Yoğurt, Katıklı Ekmek, Biber Salçası, Taş Kadayıf, İçli Köfte, Ekşi Aşı, Meyan Kökü, Cevizli Biber, Kaytaz Böreği ,Kereviç, Testi Peyniri, Aşur sıralamada sizin göz ardı etmemeniz gereken yöresel tatlar.

Antakya'da Nerede Kalınır?
 
Aslında şehirde bir çok otel mevcut, fakat konforu arayanlar için benim önerim merkezi konumda olan Çankaya Konakları. Sizi uluslararası standartlarda karşılayan bir yer. Aileniz ile kalmaya geldiyseniz çok rahat edebileceğiniz bir konaklama yeri.
Diğer Antakya Otelleri için https://kucukoteller.com.tr/antakya-otelleri