İnanılmaz manzaralarıyla Artvin Borçka gezisi

ARTVİN BORÇKA'ya geldiğinizde sizi nelerin beklediğini en baştan söyleyeyim öncelikli olarak. Manzara anlayışınız değişecek, eğer aracı siz kullanıyorsanız şoförlük seviyenizi test edebilecek, sessizlik ve huzur ne demekmiş yeniden öğrenecek ve henüz bozulmamış bir doğal ortamda dolaşmanın ne kadar da keyifli olduğunu bir kez daha anlayabileceksiniz.

Doğu Karadeniz bölgesinin en doğusunda, Gürcistan sınırında, yemyeşil bir alan, ucu bucağı ta ufuklarda inanılmaz bir manzara, bulutları ayaklarınızın altında halı gibi kilim gibi ince ince işleyen yaylalar ve bu görülesi güzellik. İşte tam burada, Artvin Borçka'da bulunmaktadır. Ve burayı diğer doğal yerlerden farklı kılan önemli hususlardan biri de henüz doğasının bozulmamış olması ve kültürlü halkıdır. Buradaki insanlar o kadar misafirperverdirler ki, kaybettiğimiz birçok ananevi ve kültürel değerleri burada çok sıradan bir şekilde yaşıyor ve yaşatıyorlar.


Ülkemiz hakikaten bir cennet ve bu cennetin, tatil ya da gezi için o kadar köşesi var ki. Saymakla da bitecek gibi görünmüyor. Artvin ve içinde bulunan Borçka sanki diğer yerlere göre biraz kenarda kalsa da, Borçka'da hiç de azımsanmayacak kadar keşfedilecek yer ve yapılacak faaliyet var. En önemlisi burada, yani Borçka'da, çevrenin doğal kalması kadar insanların da doğal kalmasıdır. Zaten buradaki insanlar, 'bırakın Artvin ve Borçka böyle kalsın' diyorlar ve bu tabiatın bozulmasını asla istemiyorlar.

Tam sınırımızda yer alan Artvin'e ve onun önemli yerlerinden biri olan Borçka'ya gelmeden önce bilmeniz ve sormanı gereken bazı önemli hususlar var: Trafik ve hava şartları. Evet trafik dedim. İstanbul gibi zannetmeyin sakın. Bir döneme kadar merkezinde sadece bir tek trafik ışığı olan bir yerdi Artvin. Trafikten kastımız yol durumu. Heyelan ve uçurum durumuna aman dikkat! Ve tabi hava durumuna da. Yoğun sis olursa ya da yağmur, siz de ona göre hazırlık yaparsınız.


Borçkaya Nasıl Gidilir ?
Şehir merkezi kıyıdan biraz içeride kalıyor ve Borçka ise Artvin-Hopa yolu üzerinde bulunuyor. Kıyıya yaklaşık 35-40 km. Ama yolların virajlı olması sebebiyle süratinize dikkat etmelisin. Hatta yol durumuna da çok dikkat edin çünkü yollar yeni olsa da altındaki toprak göçebiliyor, yerli halktan bir tanıdık varsa, yol durumu hakkında bilgi almanız iyi olacaktır. Kendi aracınız yoksa Trabzon'a kadar uçakla gelip, sonraki yolu servislerle geçebilirsiniz. Trabzon Artvin arası ise yaklaşık 200 km.



Borçkada Ne Yenir?

Gerek şehir merkezi ve gerekse ilçeler köyler olarak ele almak gerekirse hem Artvin hem de Borçkada genel olarak Türk ve Gürcü yemekleri var. Hazır buraya kadar gelmişken farklı bir tat olan Gürcü yemekleri denenebilir. Karalahana sarması, mısır ekmeği olarak bilinen çadi, tereyağında alabalık, benekli balık ve macahel balı da Borçka denince akla gelen lezzetlerden. Ayrıca Gürcü tavuğu ve şerbetli silor tatlısı ve lor çorbası da komşu mutfaktan tadılabilecekler arasında bulunuyor. Tüm bunların yanında Borçkadan ayrıldıktan sonra Artvinden ayrılmadan mutlaka Cağ kebap, cevizli pestil yani köme ve eski kaşar olarak bilinen peynirden de tadabilirsiniz. Erzurum, Kars, Ardahan ve Artvin birbirlerine yakın olduğundan bu bölgedeki lezzetlere de yayılmış bulunmakta.


Borçkada Gezilecek Yerler
Yörede gezilecek en önemli yerleri Borçka merkezi, Macahel yaylası ve Karagöl olarak sıralayabiliriz. Eskiden gürül gürül ve coşkun akardı Çoruh nehri. Türkiye'nin en önemli barajlarından biri olan Deriner Barajı yapılana dek. Şimdi ise durgun akıyor. Ama bu bizim ona olan saygımızı tüketmedi. Çoruh nehrinin içinden geçtiği Borçka merkezinde dolaşıp, doğa turu için ihtiyaçlarınızı tamamlayabilir ve dinlenebilirsiniz. Sonrasında ise sizi muhteşem bir manzara bekliyor olacak. Türkiye'nin sınırını aşıp Gürcistan'a kadar ulaşan Macahel bölgesi geliyor hemen akla. Buradaki Camili köyünü mutlaka görmeli ve İremit köyündeki Karadeniz ahşap stilindeki camii de mutlaka ziyaret etmelisiniz. Macahel de bir de maral şelalesi var, görülesi ve hatta tecrübe edilesi bir yer. Buz gibi suya kendinizi bırakabilirseniz iyi olur bizce. Ve bir doğa harikası daha: Karagöl. Yalnız şunu unutmayalım ki Artvin'de iki tane Karagöl var ve biri Borçka Karagöl olarak geçiyor diğeri Şavşat. Bir doğa harikası olan yer burası ve abartısız resmen tam tabloluk. Mutlaka burayı da görün ve manzara anlayışınızın nasıl değiştiğini fark edeceksiniz. Son olarak şunları diyebilirim ki mutlaka yaylaları da gezin, hepsini gezmeniz imkansız olsa da mutlaka bazılarına gidin. Gorgit yaylası, Adagül yaylası ya da Beyazsu yaylası tercihiniz olabilir.


Borçkada Ne Yapılır ?
Tam bir doğa güzelliği olan Borçkada Karagöl ve çevresinde yürüyüş yapıp sandal keyfini yaşayabilirsiniz. Hatta burada en az bir gece kalıp kamp kurabilirsiniz. Türk ve Gürcü evlerine misafir olup bu doğal kalmış ve eğitimli insanlarla bol bol sohbet edebilirsiniz. Unutmayın ki Türkiye'nin üniversite mezunu oranı en yüksek yerlerinden biridir Artvin ve ilçeleri. Arı yetiştiriciliği yapılan yerlerde kendi balınızı kendiniz alabilir ve bu deneyimi yaşayabilirsiniz. Alabalık tesislerinin yanında gürül gürül akan suların o coşkun sesini dinleyebilirsiniz. Borçka ve çevresindeki doğal güzellikleri de ziyaret edebilirsiniz.

Borçkadan Ne Alınır ?
Her yerin olduğu gibi Borçkanın da kendine has gıda ve giyim ürünleri vardır. Doğal bal, cevizli pestil köme, eski kaşar olarak bilinen kaşar peyniri türü, karayemiş gibi ürünler alınıp ikram edilebilir.

Borçka'da Nerede Kalınır: Borçka Bölgesi Otelleri için tıklayın http://kucukoteller.com.tr/artvin-otelleri