Kazdağlarında Eşsiz Doğa Tatiline Yolculuk

Kazdağları - Yeşilyurt Köyü: Türkiye'nin değil dünyanın havadaki oksijen oranının en yoğun olduğu ikinci yer olan, Edremit Körfezi'nin kuzeyinde yer alan, Biga-otelleri">Biga Yarımadası'ndaki dağ sırasıdır, Kaz ya da diğer adıyla İda Dağları.

#yapikrediadiosilegeziyos #adiosrotalari ile Kazdağları gezisi başlasın o zaman 🎒🤗
Yazı: İzim Bozada

Bölgede, ormanlık alanın büyük oluşu yerleşim alanlarını sıklaştırmıştır. En sevdiğim yerlerden biri olan Yeşilyurt Köyü bu yörede yer alan 90 haneli taş evlerden oluşan eşsiz bir köy. Yüzyıllardır, taş işçiliğinin en güzel örnekleri bu gölgede verilir. Mitolojide, ilk güzellik yarışmasının Yeşilyurt Köyü'nde yapıldığı söylenir.   
Yeşilyurt Köyü'nün ve Kaz Dağları'nın iklimi genellikle Ege ve Akdeniz ikliminin özelliklerini taşır. Havasının ise solunum yollarından tutunda pek çok farklı hastalığa iyi geldiği söylenir.
 



Eski adı Büyük Çetmi olan Çanakkale'nin Yeşilyurt Köyü'nün 700 yıllık bir geçmişi olduğu sanılmakta. Yüzyıllar boyu Rumlar ve Türklerin birlikte yaşadıkları köy, taş evleri, Arnavut kaldırımı sokakları, geniş köy meydanı, tarihi cami ve çevresindeki zeytinlikleri, çam ormanları, mezarlığındaki servileri ve çeşit çeşit meyve ağaçlarıyla bir Ege ve Akdeniz havası sunuyor.    
Rum nüfus 1924 yılındaki mübadele ile köyü terk ederek Yunanistan'a göçmüş, yerine Yunanistan'dan gelen Türkler yerleşmiş. Denizden 2,5 km, Çanakkale Yolu'ndan 500 metre içerdeki Yeşilyurt Köyü, dağ ve deniz havasının birlikte yaşanabileceği ender yerlerden biridir.   
Kaz Dağları, antik dönemlerdeki adıyla İda Dağı, efsaneleri ile ünlü bir dağ. İsminin Giritli denizciler tarafından, Girit'te Zeus'un doğduğu İda Dağı'na atıfta bulunmak için İda konduğu mitolojide yer alır. Bundan dolayı dağ, Yunan Mitolojisi'nde önemli bir yere sahip.   
Burası, Homeros'un "İlyada" destanında "bin pınar İda" olarak geçmektedir. Homeros İlyada'da ''Bol pınarlı, vahşi hayvanların anası'' olarak İda Dağı'ndan oldukça sık bahsetmiş. Efsaneye göre Hera, Afrodit ve Athena'nın katıldıkları, Truva Savaşı'na yol açan o meşhur güzellik yarışması burada yapılmış, Zeus burada doğmuş, tanrılar Truva Savaşı'nı buradan izlemiş ve Afrodit ilk kez burada âşık olmuş.

 



Küçükkuyu'nun kuzeyinde, Adatepe köyünün güneyindeki geniş bir alana hâkim bir tepede "Zeus Altarı" isimli bir tapınak bulunmakta. Rivayet olunur ki, yüce Zeus bu tepede Afrodit'le sevişir ve aynı zamanda da savaş yönetirmiş.   
Tanrıların ve Troya efsanelerinin dışında bölgeyle ilgili Sarıkız ve Hasan Boğuldu gibi efsaneler de vardır. Hatta ünlü yazarımız Sabahattin Ali'nin "Hasan Boğuldu" isimli, sadece bu bölgeyle ilgili efsaneyi anlatan öyküsü bile vardır. Halikarnas Balıkçısı olarak bilinen Cevat Şakir, eserlerinde İda Dağı'nın adını sıkça kullanır.   

Assos-otelleri">Assos (Behramkale) ise ünlü filozof Aristo ile Platon'un bir süre yaşadıkları, zeytin ve zeytinyağları ile ünlü, buz gibi denizi, sakinliği ve de antik Apollon şehri ile bazalt tepe üzerine kurulu antik Athena Tapınağı ile oldukça büyüleyici bir bölge.   
Tarihi, doğası, vadileri ve kanyonları, bol oksijen barındıran çam ağaçları içinde konumlanmış kazda, yılın her mevsiminde misafirlerine sağlık dolu bir tatil sunuyor. Efsanelere dahi konu olan güzellikleri ile Kaz Dağları'nın ünü artık yurtdışına yayılmış durumda. Bu sayede çok sayıda yerli ve yabancı turist, yılın her dönemi Kaz Dağları'na geliyor.
Çanakkale'nin Edremit ilçesi sınırlarında kalan Kaz Dağları, 90'lı yıllarda koruma altına alınmış ve milli park ilan edilmiş. Bu sebepledir ki Kaz Dağları'nın tepesinde hiç yerleşim yok. Kaz Dağları butik otelleri de dağın eteklerinde ya da yakınlardaki beldelerde konumlanmışlar.
        
Özellikle doğa yürüyüşleri için oldukça uygun imkânlara sahip Kaz Dağları otellerinde, bolca oksijen ve temiz havanın verdiği açlık hissiyle yöreye özgü birçok lezzete de tanık olabilirsiniz. Kaz Dağları otellerinin mutfakları da doğası kadar harika.

 

 
Ülkemizin oksijeni en bol yerlerinden biri olan Kaz Dağları'nda konaklamaya karar verdiyseniz eğer, uygun fiyat seçenekleri ve rezervasyon imkânları ile size en uygun Kaz Dağları Yeşilyurt Köyü oteline karar vermek için sitemize göz atmanız faydalı olacaktır. Yeşilyurt Köyü otelleri, otel fiyatlarını sitemizde bulabilirsiniz. Şimdiden bol oksijenli ve sağlık dolu tatiller…

Konaklama
Kazdağları Otel Önerileri için tıklayınız. https://kucukoteller.com.tr/yesilyurt-koyu-kazdaglari-otelleri

 



Kazdağları'nda Gezilecek Yerler 

Sadece ülkemizin değil dünyanın sayılı oksijen depolarından biri olan Kaz Dağları için ne söylense azdır. İsim olarak baktığınızda bir dağ kadar küçük bir alana yayılmış olan ama içerisinde doğal güzellikleri, kamp alanları, tarihi ve mitoloji figürleri ile dopdolu bölgeleri olan Kaz Dağları aslında bir günden fazla zaman ayırmanız gereken yerlerdir. Gezmek için acele etmemenizi tavsiye ederiz. 

Görülmesi gereken yerlerin başında Hasanboğuldu Şelalesi gelir. Gerçek bir hikâyenin yaşandığı ve kitaplara, filmlere konu olan Hasanboğuldu görsel olarak çok güzel bir yerdir. Buz gibi suyla taşların dağların arasından gelen bir şelaledir.
Şelalelerden devam etmek gerekirse, Pınarbaşı ve Sütüven Şelaleri diğer görülmesi gereken doğal güzelliklerdendir. Etrafındaki mesire alanlarıyla da günümüzde oldukça ilgi çekmektedir.

 



Sarıkız Tepesi'ne çıkarak muhteşem manzara eşliğinde Sarıkızın hikâyesini öğrenmeyi asla ihmal etmeyin ve Edremit Körfeziyle birlikte Ayvalık-Midilli panoramasını mutlaka seyredin.
Kaz Dağları Milli Park'ı çevresinde Rumlardan kalma ve Türklerin oluşturduğu çok güzel köyler var. Bunlar Çamlıbel Köyü, Kızılkeçili Köyü ve Adatepe Köyü. Günümüzde restore edilmiş Rum mimarisi ile Türk mimarisinin kaynaşmasını size sunan muhteşem yerler. Bu tarz taş sokaklarda mutlaka bir gezinti yapın ve doğal dondurmaları, huzur veren çay bahçelerinde çaylarınızı, mutlaka deneyin.

Kaz Dağları'nda bir de güzel bir sergi var. Tahtakuşlar Köyü Etnografya Galerisi. Buraya giderek gezmeyi ve eserleri yakından görmeyi asla ihmal etmeyin.

Darıdere Tabiat Parkı'nda ormanın ve suyun en berrak halini gördükten sonra. Şahindere Kanyonu'na giderek 20 km'den fazla olan uzunlukta kanyonu görerek bol bol oksijen depolayabilirsiniz. 
Eğer tarih ilginiz varsa Antandros Antik Kentini ziyaret edebilirsiniz.

 



Zeus Altarı olarak bilinen muhteşem bir doğal teras da var burada. Adatepe Köyünün girişinde bulunuyor. Yol biraz bozuk olduğu için eğer servisle gelirseniz biraz yürüme mesafesi var ama ormanın içinden geçerek Ege'yi ayaklarımızın altına alan muhteşem bir manzarayla karşılaşıyorsunuz. Burayı görmeden gitmemenizi tavsiye ediyoruz sizlere. Burada bir sunak var eski çağ mitolojilerinde Zeus'a kurban olarak sunulan sunakların bulunduğu yer. Edremit Körfezini buradan mutlaka izlemenizi ve bol bol manzara resmi çekmeyi unutmayın. 
 


 

Foto: Adatepe Köyü

Kazdağları'nda Ne Yapılır 

Efsanevi İda Dağı'nın eteklerinde kurulu Yeşilyurt Köyü'ne geldiğinizde sizi daha çok tarih ve kültür dolu aktiviteler bekliyor. İda Dağı'nın tepelerinde bulunan ve gitmek için önce Küçükkuyu'ya ulaşmanız gereken Zeus Altarı'nı görebilirsiniz. Bugün yerinde sadece bir kaya parçası olan altar, ziyaretçilerin orada bulunan ağaca bağladıkları dilek çaputlarıyla bir dilek mabedi olmuş durumda. Ama olsun, siz oraya giderken bilin ki o tanrıların tanrısı Zeus'un yeri ve dünyanın ilk güzellik yarışması da o topraklar ve civarında gerçekleştirildi.    
İsterseniz Assos, Ayvacık, Küçükkuyu Liman ve Edremit merkeze giderek burada gezebilir, mevsim uygunsa denize girebilirsiniz, alışveriş yapabilirsiniz.    
Yeşilyurt Köyü'nde, köyün içinde güzel bir yürüyüş yapabilirsiniz. Yüzyıllık çınar ağaçlarının, eski taş evlerinin fotoğraflarını çekebilir, halkla sohbet edebilirsiniz.
 Kaz Dağları'nı da içine alan güzel bir doğa yürüyüşü planlayabilirsiniz. Yürüyüş rotanız boyunca Kaz Dağları Milli Parkı'nı, Mıhlıçay'ı görebilirsiniz. Roma döneminden kalma kemerli köprüsü, yemyeşil doğası, göleti ve bu gölete akan harika şelalesi ile Mıhlı Şelalesi görülmeye değer. Pek çok küçük ya da büyük şelaleyi görebilirsiniz.       
      
Kaz Dağları'nda jeep safari turuna çıkabilirsiniz. 
Edremit ya da Assos'a giderek gün batımında harika bir balık keyfi yapabilirsiniz. Arkanızda görkemli İda Dağı, önünüzde engin maviliklerle Ege Denizi… Güzel bir akşam keyfi olabilir. Taze mevsim balıkları, deniz ürünleri ve zeytinyağlı çeşit çeşit mezeler… Narlı, Şeytan sofrası, Ayazma, Şahindere kanyonu, Milli park, Midilli seferleri de basladi artık. Oradan 15 euroya hoppp Midilli'ye..

 



Tarihi sabunhane binasının restore edilmesi sonucu açılan Zeytinyağı Müzesi, bir yandan kuru baskı tarzında zeytinyağı üretimine devam edilirken diğer yandan zeytin, zeytinyağı ve sabun üretimine ilişkin çeşitli araç -gereç ve aksesuarlar fabrika binasında sergileniyor. Yöreye özgü Nusratlı taşı ile yapılmış evleri için Nusratlı Köyü'ne gitmelisiniz. Yeşilyurt (Büyük Çetmi) köyünün hemen yakınındaki Küçük Çetmi Köyü etrafında antik çağlardan beri bilinen Afrodit Kaplıcalarını ziyaret edin. 1574 metre yükseklikteki Sarıkız Tepesi'ne yapacağınız yürüyüş boyunca bölge doğasına hayran kalacaksınız.

Kazdağları Nerede Yenilir 

Yeşilyurt Köyü'nde önünüze çıkan her yiyecek organik, doğal ve köydeki halkın yetiştirdiği ürünler.
Konakladığınız otelin sabah kahvaltısında taze, yeni sağılmış köy sütünü mutlaka içmelisiniz. Büyükşehirlerde bulamadığınız lezzetleri, Yeşilyurt'ta sabah kahvaltılarında bulabilirsiniz. Önünüze gelen çeşit çeşit zeytinler köydeki ağaçların zeytinleri, hepsi kendiliğinden oldukça etli ve yağlı zeytinler. Zeytinyağını ise halk, köydeki zeytinlerden kendileri üretiyor.    
Köyde pek çok ot çeşidini, salatayı, sebze yemeklerini zeytinyağlı olarak bulabilirsiniz. Köyün bir de testi peyniri oldukça meşhur. Süt, kaynatılıp mayalandıktan sonra toprak testilere basılıyor. Toprağa gömülen testi, üç ay sonra çıkartılıyor ve peynir afiyetle yeniyor. İsterseniz bir de sepet peyniri bulabilirsiniz köyde.    
Peynir dışında Yeşilyurt Köyü'nde halkın ürettiği sağlıklı balları da bulabilirsiniz. Bazı yöresel ev yemekleri ise şöyle: kabak çiçeği dolması, gözleme, avcı böreği, askalubrus, mürdük aşı, sarmaşık ve börülce, acı filiz kavurması, ahtapot salatası, humus, oğul otu çayı gibi lezzetler.

 


 

Foto: Ayten Ablanın Yeri

Yeşilyurt Köyünde; Refika cafe'de kahvaltı, Ayten ablanın yeri mutlaka gidilip kahvaltı yapılması gereken yerlerden biridir. Ayrıca kabak çiçeği dolması da müthiş. Hemen orada @cakirkahvalti evine mutlaka uğramalısınız. Ayrıca Güre sahilinde balık yemeyi ihmal etme. Yeşilyurt köyündeki Han Cafe'de ev yapımı gözleme ve mantıdan yemeden dönmeyin. Yine Yeşilyurt Köyü'nde bulunan, şirin yapısı ile dikkat çeken ve yazları açık olan Kekik Cafe'ye uğrayabilirsiniz.
Altınoluk'ta ki Hasanaki Balıkçısı ve Küçükkuyu'da ki Alp Balıkçısı taze balık ve mezelere düşkünseniz gidebilirsiniz. Bölgenin lezzeti alabalığın tadına bakmalısınız. Altınoluk'taki Şahin Tepesi'nde bulunan Şelale Restoran'ın salataları dillere destan! Edremit Körfezi'ne nazır bir yamaçta bulunan restoranın manzarası da ayrı güzel!
Midilli'den Cunda'ya kadar bütün adaların ayaklarınızın altında olmasını istiyorsanız, Sefa Tepesi Restoran'a gitmelisiniz. Mangal etleri ile meşhur restoranda yemekten sonra nargile keyfi yapmayı unutmayın.

 


Foto: Altınoluk'ta ki Hasanaki Balıkçısı

Kazdağları'na Nasıl Gidilir 

Eğer otobüsle bölgeye gelecekseniz Edremit'e kadar gelip buradan şehir içi ulaşım imkânlarını kullanarak Yeşilyurt Köyü'ne ulaşabilirsiniz.    
Kendi aracınızla gelecekseniz ve Yeşilyurt Köyü'ne İzmir üzerinden geliyorsanız, Küçükkuyu'yu geçtikten 3 kilometre sonra Yeşilyurt Köyü tabelasından dönüp yolu takip ederek ulaşabilirsiniz. Eğer Çanakkale tarafından geliyorsanız, Ayvacık ilçesini geçtikten sonra yaklaşık 30 km. devam etmeniz gerekiyor. Yolun solunda Yeşilyurt Köyü tabelasından köye giriş yapabilirsiniz.    
       
Ankara ve İstanbul üzerinden gelenler Bursa Yolu'nu kullanabilirler. Balıkesir üzerinden de Yeşilyurt Köyü'ne ulaşabilirsiniz. Yolculuk biraz uzun sürse de çok da fark etmiyor.
 İsterseniz İstanbul Avrupa tarafından ya da Tekirdağ'dan gelirken Çanakkale Kilitbahir'den ya da Lapseki'den motorlarla ya da teknelerle karşıya geçebilirsiniz.
    Kendi aracınızla gelecekseniz bazı yol bilgilerimiz şöyle:
o    İstanbul - Yeşilyurt Köyü arası yaklaşık 515 kilometre ve 7 buçuk saat sürmektedir.
o    Bursa - Yeşilyurt Köyü arası yaklaşık 290 kilometre ve 4 saat 15 dakika sürmektedir.
o    Ankara - Yeşilyurt Köyü arası yaklaşık 675 kilometre ve 9 saat 10 dakika sürmektedir.
o    İzmir - Yeşilyurt Köyü arası yaklaşık 225 kilometre ve 4 saat 15 dakika sürmektedir.
o    Eskişehir - Yeşilyurt Köyü arası yaklaşık 440 kilometre ve 6 saat 20 dakika sürmektedir.

 

Etiketler: Kazdağları Gezilecek Yerler, Kazdağları Gezi Rehberi, yeşilyurt köyü, Altınoluk, Küçükkuyu, adatepe gezilecek yerler, kazdağlarınde görülecek yerler