Ülkemizdeki Muhteşem Açık Hava Müzeleri

Cumhuriyet ilan edildikten sonra Atatürk; Türkiye’deki tarihi kalıntıların, doğal güzelliklerin ve insan eliyle yapılan güzel şeylerin açığa çıkarılması, tespit edilmesi ve sergilenmesini istemiş. Bunun üzerine güzelim topraklarımızın ev sahipliği yaptığı medeniyetlerin kalıntıları da gün yüzüne çıkmaya, çıkarılmaya başlamış.

Ülkemizin en göz alıcı güzelliklerinden ve müzelerinden biri de açık hava müzeleri. Tarihi binlerce yıl öncesine uzanan topraklarımızda çok sayıda önemli kalıntı var. Ülkemiz sınırları içinde yaklaşık 10 tane açık hava müzesi bulunuyor. Hemen hepsi de dünyaca tanınmış antik kentler. Zaten yılın her dönemi çok sayıda yerli ve yabancı turisti ağırlayan açık hava müzeleri, eğer görmediyseniz, sizin de listenizin ilk sıralarında olmalı.

İşte ülkemizden görülmeye değer açık hava müzeleri:

•    İlk sırada hiç tartışmasız, milattan önce 5000 yıl öncesine kadar uzanan tarihiyle Efes Antik Kenti var. Artemis’in en büyük tapınağı olduğu bilinen kente Meryem Ana’nın da geldiği anlatılıyor. Kütüphane, tiyatro ve daha pek çok muhteşem kalıntının bulunduğu antik kente,Selçuk ve Kuşadası ’ndan rahatlıkla ulaşabilirsiniz.
•    Göreme Açık Hava Müzesi’nin de ünü sınırlarımızı çoktan aşmış. Hristiyanlığın merkezi olan, Nevşehir civarındaki Göreme; Kapadokya’nın muhteşem doğal güzelliklerinin yanında Yılanlı Kilise, Aziz Basil Şapeli, Tokalı ve Elmalı Kilise gibi yapıların da yer aldığı bir görsel şölen. Müzeye Göreme’den keyifli bir yürüyüşle ulaşabilirsiniz.
•    Dünyanın bilinen ilk tedavi merkezi olan Bergama Antik Kenti ise en çok turist alan bölgelerden. Bugün İzmir’de yer alan kent, yaklaşık 200 yıl kadar Helenistik Dönem ’in en parlak merkezleri arasındaymış. Bugün kütüphane, dik antik tiyatrolar, kral sarayları, suyolları ve çeşmeleri sergileniyor. Zeus Tapınağı’nın kalıntıları da antik kentin tepesinde bulunuyor.
•    Nemrut Dağı ise UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’nde bulunuyor ve dünyanın 8.harikası olduğu söyleniyor. Üstelik güneşin en güzel doğup battığı yer olarak anılan bölge, çok sayıda turisti ağırlıyor. Bölgede Kommagene Uygarlığından kalan çok sayıda anıt mezar ve heykel bulunuyor.
•     Hititlerin başkenti olan Hattuşaş, bugün Çorum’da bulunan ve yapılan kazılarda yaklaşık beş kültür katının ortaya çıkarıldığı bir antik kent. Kentte Kadeş Antlaşması’nın yazılı metninin bulunduğu tabletler, en önemli parçalar arasındadır.
•    Lidyalılara başkentlik yapan ve adını ünlü Afrodit’ten alan Aphrodisias Antik Kenti; heykelleri, heykeltıraşları ve heykel okulu ile ünlü. Aydın’a bağlı Karacasu beldesinde bulunan kent, dönemin edebiyat ve sanat alanındaki en önemli merkezlerinden. Afrodit tapınağı, tiyatro salonu, stadyum, heykeller, lahitler gerçekten görülmeye değer.
•    Antalya taraflarındaki Perge Antik Kenti ise, bölgenin en ünlü turizm merkezlerinden. Mimarisiyle Anadolu’nun, Roma döneminden kalan en düzenli ve güzel kenti kabul ediliyor. Büyük antik tiyatro, nekropol, çeşme, surlar ve daha pek çok kalıntıyı gözler önüne seriyor antik kent.
•    Milattan önce 2. yüzyıla kadar uzanan tarihiyle Pamukkale çevresine yayılan Hierapolis Antik Kenti ise sadece bölgenin değil, dünyanın en önemli tarihi ve turistik merkezlerinden biri. Kentte çok sayıda tapınak ve kutsal dini yapı bulunuyor. Kent, Hristiyanlığın Anadolu’daki en önemli merkezi kabul ediliyor ve İsa’nın havarilerinden birinin burada öldüğüne inanılıyor.
•    Didim’de bulunan Milet Antik Kenti ise Anadolu’nun en büyük amfi tiyatrosuna ev sahipliği yapıyor. Roma hamamları, dini merkezler, agora ve gymnasiumun da bulunduğu antik kent, bölgenin önemli turistik merkezlerinden.
•    Manisa Salihli’de bulunan ve ilk paranın basıldığı yer olarak tarihe geçen Sardes Antik Kenti, Lidyalılara başkentlik yapmış. Hristiyanlığın yayılmasında önemli merkezlerden olan yedi kilisenin biri de bu kentte bulunuyor. Bölgede yaklaşık 90 tane kral mezarı gün yüzüne çıkarılmış.