Ayvalık ve Cunda Adası Ne Yenilir Ne İçilir?

Ayvalık ve Cunda Adası Ne Yenir İçilir? Birbirinden lezzetli yerel restoran ve mutfakları Ayvalık ve Cunda Adası kültürünün ayrılmaz bir parçasıdır.

Ayvalık ve Cunda Adası

Cunda Adası'nda Ne Yenir, Ne İçilir?

Öğle Yemeği: Fysko Narlı Bahçe ve Sardunya

Akşam Yemeği: Ayna, Bay Nihat, Cunda Körfez

Cunda Adası mutfağı genel olarak Ege Mutfağı’na benzer özellikler gösterir. Ancak deniz kenarında olduğu için genellikler balık çeşitleri, deniz ürünleri ve zeytinyağlılar ön plandadır.   

Cunda Adası’nda deniz kenarındaki restoranlarda balık keyfi yapmak adaya geldiğinizde olmazsa olmazlarınızdan biri. Adaya özgü bir balık olarak bilinen, hamsinin biraz daha küçüğü gibi bir balık olan papalinanın özellikle tavada kızartılarak yapılan şeklini mutlaka denemelisiniz. Bunun dışında balık restoranlarında taze mevsim balıklarını ve deniz ürünlerinin hemen hepsini bulabilirsiniz.   

Deniz kenarında yakamozlara karşı bir keyif yaparken özellikle levrek ve çipura balığının tadına bakmalısınız. Bunun dışında birçok balık çeşidini de bulabilirsiniz.    

Deniz ürünleri ise oldukça zengin Cunda’da. Adaya özgü farklı lezzetler ise; cunda enginarlı karides, kalamar dolması, şarap soslu ahtapot, fırında kaşarlı midye, denizkestanesi havyarı, sirkeli kalamar, soğanlı sübye, damla sakızlı ahtapot, uskumru dolması, kalamar yahni, balık kokoreci, balık köftesi ve fener balığı kavurması. Deniz ürünlerinden yapılan özel yemekleri de deneyebilirsiniz.   

Balık ve deniz ürünlerinin yanında mezeler de oldukça zengin ve farklı çeşitlerde Cunda’da. Her şeyden önce zeytinyağlı kabak çiçeği dolmasının tadına bakmalısınız. Çeşit çeşit otlardan yapılan kavurma ve salatalar da ön planda. Bağla otu, ısırgan otu ve papules otu salatası, istifno otu salatası (yumurta ile yapılıyor), deniz börülcesi, enginar salatası, aspariça otu, sirkem otu salatası, akkız ve turp otu salatalarını ise mutlaka denemelisiniz.   

Balık ve deniz ürünlerinin dışında adada fast food yapan restoran ve kafeler, zeytinyağlı ev yemekleri, ızgara et ve tavuk ürünleri, pide ve kebap çeşitlerini de bulabilirsiniz.   

Akşamları yürüyüş yaparken lokma tatlısını yemeden de dönmeyin.

Günay Restoran. 1974’ta açılan Günay Restoran, adaların baş döndürücü manzarası eşliğinde Ege, Girit, Anadolu mutfağı lezzetleri ve 30 çeşitten fazla mezesiyle misafirlerine unutulmaz bir gece yaşatıyor.

Laterna. Adını Rumlar’ın bir çalgısından alan Laterna, geçmişin unutulmaya yüz tutmuş ezgilerini yaşatıyor. Müdavimlerinin gece yarısından sonra gelmeye başladığı Laterna’da sabaha kadar sıcak, soğuk mezeler yeniyor, koyu sohbetler ediliyor.

Ada Restaurant. Kış aylarında restore edilmiş Rumlar’dan kalma bir binada hizmet veren Ada Restaurant, yazın denizin ayağınıza kadar geldiği çardakta konuklarını ağırlıyor. Panaromik ada manzarası eşliğinde sunulan yemeklerinin tadı damağınızda kalıyor.

Ayna. Cunda’nın en özgün restoranlarından olan Ayna, beyaz ağırlıklı sade dekorasyonuyla ön plana çıkıyor. Başka hiçbir yerde bulamayacağınız Girit usulü sütte balık, şarapta armut gibi lezzetleri Ayna’da tadabilirsiniz.

Taş Kahve. Cunda’nın sembollerinden olan 1800’lü yıllarda inşa edildiği düşünülen Taş Kahve, hem yaz-kış açık. Adanın tarihine tanıklık eden Taş Kahve’de yapılan kahvaltıların tadına doyum olmuyor.

Zeytindalı. Taş Kahve’nin kalabalığından uzaklaşıp daha sakın bir yer arıyorsanız, Zeytindalı’nın arka bahçesindeki küçük havuzun başında sakızlı muhallebi kaşıklamak oldukça keyifli.

Ayvalık'ta Ne Yenir, Ne İçilir?   

Her şeyden önce Ayvalık’a gittiğinizde konakladığınız otelin ilk sabah kahvaltısında Ayvalık zeytinlerinin ve zeytinyağının tadına bakmalısınız. Hatta kahvaltıda zeytinyağı ile lezzetlendirilmiş özel tatlar da karşınıza çıkabilir. Bu zeytin diyarı Ayvalık’ın, zeytin ve zeytinyağının tadı gerçekten bir başka.   

Gün içinde etrafta bolca Ayvalık Tostçusu göreceksiniz. İnanın her yerden rahatlıkla tost yiyebilirsiniz. Ayvalık Tostu’nun bol ve zengin malzemesi hemen her dükkanda aynı. Bir kere tadına bakınca neredeyse her gün yemek isteyeceğiniz bir lezzet Ayvalık Tostu.    

Akşam ise deniz kenarında balık restoranlarında lezzetli ve taze mevsim balıklarının tadına bakarken içkinizi yudumlamak başka bir keyif. Size tavsiyemiz Papalina balığını denemeyi unutmayın. Girit ve Midilli mutfak kültürünün etkisinin görüldüğü Ayvalık restoranlarında, zeytin yağıyla hazırlanmış mezelerin, taze kalamarın, ahtapotun ve birçok deniz ürününün tadına mutlaka bakmalısınız. Belki zeytinyağlı kabak çiçeği dolmasını da tatmak isteyebilirsiniz. Bunun dışında beldedeki balık restoranlarında bulacağınız şarap sosuyla tatlandırılmış ahtapot, fırında kaşarlı midye, kaşarlı kalamar ızgara, karadiken gibi özel lezzetlerin de tadına bakmadan dönmeyin Ayvalık’tan.   

Balık restoranlarında yörede yetişen otlarla ve zeytinyağıyla yapılmış bazı farklı mezeler de görebilirsiniz. İstifno ve ısırgan otundan salata, turp ve akkız otu, enginar salatası, bağla otu, deniz börülcesi, aspariço otu salatası gibi değişik otların tatlandırdığı mezelerin de tadına bakmaya değer.   

Tüm bunların dışında Ayvalık’ta lor yaygın kullanılır. Lor tatlısı, lorlu kurabiye, çubuk ve sakızlı kurabiye, lokma ve lokma tatlısı, sübye yahni, börülce, helvani ve karadut dondurması gibi değişik lezzetleri de tatmayı unutmayın Ayvalık’ta.

Editör'den Tavsiye: Güler Tatlıhanesi, Ayvalık. Lorlu tatlısı harika:)

Günay Restoran. 1974’ta açılan Günay Restoran, adaların manzarası eşliğinde Ege, Girit, Anadolu mutfağı lezzetleri ve 30 çeşitten fazla mezesiyle misafirlerine unutulmaz bir gece yaşatıyor. Bu mezelerden deniz kestanesi mezesini sadece Cunda’da bulabiliyorsunuz.

Bay Nihat Restoran. Cunda'nın popüler mekanlarından bir olan Bay Nihat, ünlü yazarların, iş adamlarının sporcuların müdavimi olduğu mekan... Damla sakızlı ahtapot, viski soslu aquades ve kaşarlı kidonya öne çıkan lezzetlerden.

Ada Restaurant. Panaromik ada manzarası eşliğinde sunulan yemeklerinin tadı damağınızda kalıyor.

Ayna. Cunda’da beyaz ağırlıklı sade dekorasyonuyla ön plana çıkıyor. Girit usulü sütte balık, şarapta armut gibi lezzetleri Ayna’da tadabilirsiniz.

Zeytindalı. Ayvalık'ın kalabalığından uzaklaşıp Zeytindalı’nın arka bahçesindeki havuzun başında sakızlı muhallebi severler için keyifli bir mekan.