Datça Ne Yenilir Ne İçilir?

Datça Ne Yenir İçilir? Birbirinden lezzetli yerel restoran ve mutfakları Datça kültürünün ayrılmaz bir parçasıdır.

Datça

Datça'da Ne Yenir, Ne İçilir?   

Datça’ya geldiğinizde tatmanız gereken en önemli şeyler balık, bal ve badem. Datça’nın bademi o kadar ünlü ki dünyaya ihraç ediliyor. Datça’nın balının ise doğadaki bin bir çeşit ve rengârenk kır çiçeklerinden toplanarak yapıldığı için harika bir lezzeti var. Datça balının hem tadına bakmalı hem de satın almalısınız.    

Datça’da tutulan balığın ise en güzellerini Datça’daki balık restoranlarında ve zeytinyağlı mezeler eşliğinde, farklı deniz ürünleriyle birlikte yiyebilirsiniz. Hatta Antik Çağ’da, bölgede eczacılıkla ilgili yazılan kitaplarda kızartılmış balığın en güzel ballı ve bademli sosla yenileceği bile yazılmış. Bir de Datça’da pek çok yerde salyangoz yemeğini bulabilirsiniz.   

Bunların dışında Datça’nın kendi kültürüne özgü ve Ege mutfağı ile harmanlanmış lezzetleri de mevcut. Bunlardan bazıları şöyle:  könger, ütmek, lokum pilavı, kabak çiçeği dolması ve tabii ki de zeytinyağlı, garaville, turpucu, mürdümük ve celpleme gibi adıyla da tadıyla da ilginç yemekler. Denemenizi öneririz.   

Ünlü şair Can Yücel’in fotoğrafları ve şiirlerinin asılı olduğu, ayrıca son içtiği şarap ve kullandığı kadehin bir camekânın arkasında sergilendiği çay bahçesinde güzel bir çay içebilirsiniz.

Editör'ün tavsiyesi: Datça ovabükünde ada pansiyonu işleten nuriye teyzenin tamamen kendi ürünleri (zeytinyağ, patlıcan,badem,maydonoz) ile yaptığı patlıcan kızartma müthiş lezzetli oluyor.

Datça Culinarium restoran; Çerkez mantısı, tereyağlı dülger balığı ve özellikle de Semifredo tatlısını öneririz.

Datça Mesudiye Ovabükü Poyraz Restoran herşeyi nefistir ama asıl Laos ızgarası off! Ovabuk sahilin en başarılısı gerçekten. Hergun Kabak çiçeği dolma, avcı boreği yemeden gün geçmiyor.

Garavilla Restaurant. Ege ve Akdeniz mutfağının en lezzetli tatlarını bulabileceğiniz Garavilla restoran Otel Mavi Beyaz’ın içinde benzersiz bir manzaraya karşı hizmet veriyor. Datça’nın yerel ve taze otlarıyla hazırlanan menülerin tadına bakmalısınız.

Antik Cafe. Eski Datça'da bir el sanatları atölyesinin kafesi olan Antik Cafe'de kuş sesleriyle kahvaltı etmek ya da ev yapımı likör eşliğinde hafif canlı müzik dinlemek mümkün.

Hüsnü’nün Yeri. Kumluk plajında hizmet veren balık restoranlarından bir tanesi olan Hüsnü’nün yeri, konumu ve birbirinden lezzetli deniz ürünleriyle özel bir adres. Özellikle yöresel zeytinyağıyla hazırlanan mezeleri ve ızgaraları kesinlikle denemelisiniz.

Mocca Cafe. Datça’nın tarihi limanında hizmet veren bu şirin cafede isterseniz lezzetli pizzaların ve makarnaların tadını çıkarabilir dilerseniz de yemekten sonra ufak bir tatlı ve kahve molası verebilirsiniz.

Erkan’ın Yeri. Ev yemekleri konusunda kesinlikle çok başarılı.

Le Jardin de Semra. Yöresel otlar ve bademle hazırlanan Le Jardin de Semra spesiyal salatasını mutlaka denemelisiniz. Yemeklerde kullanılan tüm sebzeler Semra Hanım’ın kendi organik bahçesinde yetiştiriliyor.