Film ve Belgesel Çekimleri Kapadokya da Turist Sayısını Arttırdı

Kapadokya Turistik İşletmeciler Derneği Başkanı Ahmet Tok, Kapadokya Bölgesinin Tanıtımında Bölgede Çekilen Belgesel, Dizi ve Filmlerin Büyük Rol Oynadığını, Özellikle 'Asmalı Konak' Adlı Dizinin, Kapadokya'yı Yerinden Oynattığını, Yerli Turist Sayısında Büyük Artış Sağladığını Söyledi

Kapadokya Turistik İşletmeciler Derneği Başkanı Ahmet Tok, Kapadokya bölgesinin tanıtımında bölgede çekilen belgesel, dizi ve filmlerin büyük rol oynadığını, özellikle 'Asmalı Konak' adlı dizinin, Kapadokya'yı yerinden oynattığını, yerli turist sayısında büyük artış sağladığını söyledi.

Nevşehir Üniversitesi Turizm Fakültesi tarafından düzenlenen ve Peri Tower Otelinde gerçekleştirilen 'Düşler Şehri Kapadokya'da Film Turizmi ve Medya' konulu panelde, medyanın turizme etkileri ele alındı.

Nevşehir Üniversitesi Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Salih Kuşluvan'ın yönettiği panele Kapadokya Turistik İşletmeciler Derneği Başkanı Tok, Nevşehir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Muammer Başer ve Cappadocia Cave Resort (CCR) Butik Oteli Operasyon Müdürü Perihan Çakır konuşmacı olarak katıldı.

Panelde konuşan Tok, Kapadokya'da çekilen belgesel, dizi ve filmlerin bölge turizmine ve ekonomisine katkılarını anlattı.

1970'li yıllarda Kapadokya bölgesinde Türkan Şoray, Fatma Girik, Fikret Hakan gibi Türk sinemasının ünlü isimlerinin film çektiklerini belirten Tok, bu filmlerin, bölgenin iç pazarda tanıtımına büyük katkılar sağladığını, daha sonra Kapadokya'da çekilen Asmalı Konak adlı televizyon dizisinin ise Kapadokya'yı yerinden oynattığını vurguladı.

Yerli dizi çekimlerinin bölgeye gelen yerli turist sayısını arttırdığına dikkati çeken Tok, son zamanlardaki gerek yurt içinde gerek yurt dışındaki turizm fularlarında yapılan tanıtımların da bölgeye turist sayısının artışını sağladığını ifade etti.

Bölgenin yaklaşık 20 bin yatak kapasitesine sahip olduğunu dile getiren Tok, son yıllarda yatak kapasitesinin yetersiz geldiği dönemler yaşandığını söyledi.

- KAPADOKYA'DA AĞALIK SİSTEMİ YOK

Nevşehir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Muammer Başer de, Kapadokya'da çekilen belgesel, film ve dizileri medya açısından değerlendirdi.

Bölgede son 3 yılda 13 ülkeden 50 ayrı televizyon kanalının belgesel çektiğini söyleyen Başer, son zamanlarda Nevşehir ve Kapadokya yöresinde çekilen televizyon dizilerin de hep ağalık konusunun işlendiğini, oysa bu yörede ağalık sistemi olmadığını kaydetti.

Dizi yapımcılarına seslenen Başer, 'Eğer dizi burada çekiliyorsa buranın yöresel kıyafeleri kullanılmalı, buranın aksanı ile konuşulmalı ki diziler Nevşehir ve Kapadokya yöresinin kültürünü de tanıtmış olsun. Nasıl bir doğu ilinde geçen bir televizyon dizisinde repliklerde doğu aksanı kullanılıyorsa, burada da Nevşehir aksanı kullanılmalı' dedi.

Nevşehir medyası olarak bölgenin tanıtımına büyük katkılar sağladıklarını, bölge turizmine zarar verecek her türlü davranıştan kaçındıklarını ifade eden Başer, 'Biz medya kuruluşlarının gerek Nevşehir temsilcileri olarak gerekse yerel medya olarak bölgeye çok önem veriyoruz. Geçmiş yıllarda medya festivalleri düzenleyerek, yurdun dört bir yanından çok sayıda gazeteciyi Nevşehir'de ağırladık, onlara bölgeyi tanıttık. Onlar da illerine döndüklerinde yayın organlarında bölgemizin tanıtımını yaptılar' diye konuştu.

Nevşehir ve Kapadokya yöresinin tanıtımına yönelik her türlü faaliyeti yayın kuruluşlarına taşıdıklarını ifade eden Başer, 'Burada da böyle bir panel düzenliyoruz. Bunu da meslektaşlarımız yayın kuruluşlarına iletecekler. Ancak öğrenciler tarafından konuşmacılara yumurta atılırsa ana haberlerde yer alır' diyerek espri yaptı.

Panelin son konuşmacısı Cappadocia Cave Resort (CCR) Butik Oteli Operasyon Müdürü Perihan Çakır ise dizi ve film çekimlerinin oteller ve turizm üzerindeki etkilerini anlattı.

Üzerinden 8 yıl geçmesine rağmen Asmalı Konak dizisinin etkilerini hala sürdürdüğünü belirten Çakır, 'Bu dizi ile Kapadokya yeniden keşfedildi, yerli turist sayısı iki kat arttı, konak ise neredeyse müze oldu' dedi.

Çakır, Asmalı Konak dizisi sayesinde filmin çekildiği konak çevresinde 130 hediyelik eşya satan iş yerinin açıldığını, Nevşehir'in Ürgüp ilçesini bir günde 300 otobüs dolusu yerli turistin ziyaret ettiğini anımsattı.

Hala Asmalı Konak turlarının devam etmekte olduğuna işaret eden Çakır, dizi ve film çekimlerinin, özellikle yerli turistlere doğa ve kültür turizmini öğrettiğini ifade etti.

Çakır, 'Kapadokya'nın dizi filmlere ürün olarak yerleştirilmesi, bölgenin tanıtımına büyük katkılar sağlıyor. Eskiden Kapadokya'yı sadece yabancı turistler biliyordu. Son yıllarda televizyon dizileri ve filmleriyle artık yerli turistler de öğrendi ve yerli turist gelmeye başladı. Bu dizi ve filmler, yerli turistlere doğa ve kültür turizmini hatırlattı' şeklinde konuştu.

Panelden sonra verilen kokteylde Nevşehir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Muammer Başer, panele katılan Turizm Fakültesi öğrencilerine yumurta ikram ederek, bu tür protestolardan kaçınmaları ve fikirlerini demokratik bir ortamda paylaşmaları mesajını verdi. (Anadolu Ajansı)