Gökçeada Ne Yenilir Ne İçilir?

Gökçeada Ne Yenir İçilir? Birbirinden lezzetli yerel restoran ve mutfakları Gökçeada kültürünün ayrılmaz bir parçasıdır.

Gökçeada

Gökçeada'da Ne Yenir, Ne İçilir?
    Gökçeada’ya geldiğinizde bilmelisiniz ki ister restoranlarda isterseniz de kaldığınız otelde, yediğiniz pek çok şey organik. Çünkü ada, organik tarım için pilot bölge. Dolayısıyla Gökçeada’da özellikle zeytin ve zeytinyağı, balık, üzüm, şarap ve bal gibi pek çok  şey organik.
    Her şey konakladığınız Gökçeada otelinde güne mis gibi bir kahvaltıyla uyandığınızda başlıyor. Doğal ve çeşit çeşit zeytinler, zeytinyağı, zeytinyağı ve kekik ile süslenmiş peynirler, ev yapımı mis gibi reçeller, yumurta ve kızarmış ekmekler… Şairin de dediği gibi “kahvaltının mutlulukla bir ilgisi olmalı…”
    Bunun dışında adada ada çayı ve kekik de oldukça boldur ve hemen her yemekte kullanılır. Pekmez, kekik ve çam balı, ada şarabı, salça ve dut, incir, kayısı gibi doğal meyvelerden bolca yiyebilirsiniz.
    Bir de Gökçeada’da lezzetle yiyebileceğiniz şey balık. Ege Denizi’nden taze mevsim balıklarını gün batımında rakınızla birlikte tadabilirsiniz. Tabii ki de zeytinyağlı çeşit çeşit mezeler ve deniz ürünleri eşliğinde. Adada özellikle yemenizi önerdiğimiz balık ise Gökçeada’ya özgü bir tarifle pişirilen kılıç balığı.
    Adanın yöresel yemeklerinin başında ise cicirya denilen peynirli bir Rum pizzası geliyor. Pizzadan sonra da vişinada ve kuşburnu kurabiyesinin tadına bakabilirsiniz. Badem tatlısı, kurkuti, ahtapot yahni ve koliva ise adada yiyebileceğiniz diğer yöresel lezzetler. Bunların dışında mantı, pide, kebap ve börek çeşitlerini de tadabilirsiniz. Çünkü adada yetişen organik otları yiyen hayvanların etinden yapılan kebaplar ve pideler de bir başka lezzetli oluyor.
    Gün içinde adada dolaştıktan sonra yorgunluğunuzu atmak için Zeytinliköy’de bol köpüklü bir dibek kahvesi içmeden ve sakızlı muhallebi yemeden de dönmeyin.