Kapadokya Dünya Kültür Mirası Listesinde

Bu Sayfa 797 kere görüntülendi

Eklenme Tarihi : 29.07.2010 17:32

Kapadokya Dünya Kültür Mirası Listesinde

Geçmişten günümüze 10 farklı uygarlığa ev sahipliği yapmış Kapadokya, 429 tescilli yapısı ve 64 SİT alanıyla Dünya Kültür Mirası listesinde.
DEVAMI

Yılın dört mevsimi, Kapadokya mevsimi. Bembeyaz karla örtülüyken de bağbozumunu müjdeleyen sonbaharda da güzel Kapadokya. Bu güzelliğin zirvesi Uçhisar. Sadece mecazi anlamda değil, Kapadokya'yı en tepeden görmek için tırmanılacak yegane yer, Hititler döneminde dev bir kayaya oyulmuş Uçhisar Kalesi. Tırmanış yorucu da olsa manzaraya değer. Uçhisar'ın Güvencinlik Vadisi'nde sabah yürüyüşlerine güvercinler rehberlik ediyor. Şansı olanlar ağaçkakanlara da rastlıyor.
Günleri değerlendirmek için alternatifler çok olsa da Uçhisar'da asla kaçırılmaması gereken bir macera var. O da balonla Kapadokya turu. Rüzgar, Kapadokya'yı dünyanın balonla seyahate en uygun yerlerinden biri olmayı bahşetmiş. Bir ila bir buçuk saat arası süren balon turlarına her yıl, çoğunluğu yabancı, 70 ile 80 bin arası turist katılıyor. Gündoğumunda göğe yükselen rengarenk balonlarla 'Güzel Atlar Ülkesi'ni boydan boya geçtikten sonra şampanyalar patlıyor.

Kapadokya'nın ismini Pers dilinde 'Güzel Atlar Ülkesi' anlamına gelen bir sözcükten aldığı söylenir, bazıları ise bu fikre şiddetle karşı çıkar. Varsın olsun, bu şairane varsayım Kapadokya'ya çok yakışıyor.
Göreme, Anadolu'nun en eski yerleşim yerlerinden. Bugünse peribacalarının içine kurulmuş evlerden oluşan, ikibin kişilik bir kasaba. Meşhur Göreme halı ve kilimlerini yöresel dükkanlarda görenlerin bu el yapımı halılara aşık olmaması ne mümkün?
Göreme Açık Hava Müzesi, Hristiyanlar için tarihi öneme sahip kutsal bir din merkezi. Kiliseleri ve manastırlarıyla yedinci yüzyıldan onbirinci yüzyıla kadar olan dönemin Hristiyan mimarisini özetliyor. Peribacalarının en yoğun olduğu Zelve ise dokuzuncu ve onüçüncü yüzyıllar arasında Hristiyanların önemli yerleşim merkezlerinden biri olmuş. Üç vadili Zelve'deki Direkli Kilise buradaki manastır hayatının ilk yıllarından kalma.

Kızılırmak kenarına kurulu Avanos, Kapadokya gezilerinin olmazsa olmaz durağı. Avanos'u meşhur kılan Kızılırmak'ın kırmızı çamurundan yapılma çanak çömlekleri. Bu sanatın 7000 yıllık bir mazisi var, ucu ta Hitit uygarlığına dayanıyor. Kasabanın ara sokakları çanak çömlek atölyeleriyle dolu. Atölyeler ise içlerinde gizli sanatçıyı ortaya çıkarmak için tezgaha oturup, ellerini kırmızı çamura bulamış gezginlerle...
Ürgüp, zihinlerdeki Kapadokya'nın en popüler imgesi, şapkalı peribacalarının memleketi. Kiliseden kervansaraya bolca tarihi eser ve kayalara oyulmuş evleri Ürgüp'ü daha da zenginleştiriyor. Tabi bir de enfes şarabı. Kapadokya'nın meşhur şaraplarının çoğu Ürgüp'ten çıkma. Eylül ayında başlayıp Ekim sonlarına dek süren bağbozumu, yörenin en çok ziyaretçi ağırladığı dönem. Bağbozumu dışında da Kapadokya'nın tüflü topraklarının üzüme verdiği ayrıcalığı, tadıyla ve kokusuyla taşıyan şarapların tadına bakmadan bu toprakları terk etmek büyük kayıp olur.

Kapadokya'nın dozunda bir tedirginlikle beraber sonsuz bir zevk veren bir diğer aktivitesi yeraltı şehirlerini gezmek. Hristiyanların Roma ve Arap zulmünden korunmak için yumuşak tüf kayalara oydukları yeraltı şehirlerinin en meşhuru Nevşehir'in 19 kilometre batısındaki Kaymaklı. Antik adıyla Enegüb. Kaymaklı Kalesi'nin altına oyulmuş sekiz katlı yeraltı şehrinin dört katı ziyarete açık. Bu yeraltı şehrinin kasabadaki bütün evlere gizli tünellerle bağlandığını bilmek dehşet verici. Kaymaklı'ya adını veren meşhur kurutulmuş kaymağı. Balla, şerbetle tatlandırılan kuru kaymak kahvaltıların baş tacı. Kaymaklı'ya dokuz kilometre uzaklıktaki Derinkuyu bir başka yeraltı şehri. Sekizinci kata kadar inen dar koridorları her an nefessiz kalacak gibi hissettiriyor. Ama yuvarlak taştan kapılar aslında özel ve kusursuz işleyen bir havalandırma sistem. Kısacası endişeye mahal yok. Yoğun aksiyondan sonra hâlâ enerjisi olanlar Derinkuyu'dan sonra Ihlara Vadisi'ne; olmayanlar güç toplamak üzere Kapadokya'nın dillere destan zenginlikteki mutfağını keşfetmeye buyursunlar. Testi kebabı, çömlekte pişmiş kurufasülye, söğürme, sac kavurma, güveç... Ne yenirse yiyin, yanında tandır ekmeği ve buz gibi yayık ayranı istemeyi ihmal etmeyin. Time Out Istanbul - Elif Eren