Amasya'da Gezilecek Yerler

Milattan önceki yıllardan günümüze uzanan yüzlerce yıllık tarihi birikimiyle, o zamanlardaki adı Amasseia olan, günümüzde Karadeniz Bölgesi'nin orta kesimlerinde bulunan Amasya; yemyeşil doğası ve tarihi güzellikleri ile tüm misafirlerini kendine hayran bırakıyor.
Ortasından Yeşilırmak Nehri'nin geçtiği Amasya, binlerce yıl yaşadığı tüm deprem ve savaşlara rağmen güzelliğini ilk günkü gibi koruyor. Yeşilin ve mavinin tonlarının harmanlandığı bu kent, Osmanlı döneminde de şehzadelerin eğitim gördüğü bir kent olmuş. Bu önemli konumu sayesinde de pek çok padişah, bilim adamı ve sanatçı yetiştiren kentte tarihi yapılar da oldukça fazla.
Karadeniz Bölgesi'nin tüm hazinelerini de barındıran kent, aslında tam bir turistik merkez. Hemen hemen yılın her dönemi kentte bir etkinlik yapılıyor. Festivaller, şenlikler, güreşler ve bunların yanı sıra nehiri, gölü ve yeşillikleri ile her mevsim ziyaret edilmek için uygun bir şehir Amasya.
Kültür turizmi, termal turizmi ve doğa sporları yönünden de gelişme gösteren şehirde konaklama tesislerinin sayısı da her geçen gün artıyor. Şehir otellerinden, butik ve küçük otellere ve pansiyonlara kadar her türden konaklama imkânı mevcut. Amasya'da Yeşilırmak Nehri'nin kenarında yapılan yalı boyu evleri, termal tesisler ve Harşena Dağı eteklerinde konumlanan tesislerde geçirdiğiniz her gün sizi doğayla daha da yakınlaştıracak.



Amasya daki oteller ise genellikle tarihin izlerini hala taşıyan konakların restore edilmesi ile hizmete açılmış tesisler. İsterseniz daha küçük ve şirin bir küçük otelde de konaklayabilirsiniz. Amasya otelleri farklı özelliklere sahipler. İsterseniz nehre yakın ya da doğanın içinde, dağın eteklerinde bir tesiste konaklayabilir, isterseniz de kaplıca özelliği olan termal oteller de kalabilirsiniz. Tercihiniz hangisinden yana olursa olsun pişman olmayacaksınız.

Balkonunuzda ya da pencerenin kenarında kahvenizi yudumlarken tüm şehrin manzarası gözlerinizin önünde olacak. Kalite ve hizmet, temizlik ve konfor hemen her otelde oldukça iyi. Tesisler genellikle oda kahvaltı hizmet veriyorlar. Misafirlerin konforu ön planda tutularak hizmet sunuluyor. Amasya otellerinin fiyat seçenekleri ise kaldığınız tesisin türüne göre farklılık gösterebiliyor. Ama hemen her bütçeye uygun tesis bulmak mümkün. Restore edilen Amasya otellerinin ve termal tesislerin fiyatları biraz daha yüksek olmakla birlikte bütçenizi sarsmayacak cinsten.
Yılın belli dönemlerinde değişen fiyatlar yok. Hangi mevsimde giderseniz gidin, Amasya'nın güzelliklerini uygun fiyatlarla konaklayarak görebilirsiniz.



Amasya Rehberi
Yeşılırmağı ortadan ikiye ayıran  şahane eski evleri ve kahveleri ile harika bir Şehzadeler Şehridir.
Amasya'da ilk yerleşme M.Ö. 5500 yıllarında başlayıp Hitit, Frig, Kimmer, İskit, Lidya, Pers, Hellenistik - Pontus, Roma, Bizans, Danişmend, Selçuklu, İlhanlı ve Osmanlı dönemlerinde de kesintisiz olarak devam etmiştir.
Bu dönemlerin arkeolojik yerleşim yerlerine ait kalıntılar halen mevcuttur. Amasya merkezinde uygarlıklarından derin izler bırakan Pontuslar'ın (M.Ö.333 - M.Ö.26) Krallarının ölümünden sonra kayalara oymak suretiyle yaptıkları Kral Kaya Mezarları, bu gün bile ilimizin anıtsal eserleri arasında yer almaktadır. M.Ö. 26 - M.S.395 tarihleri arasında Roma egemenliğine geçen ilimiz ve çevresinde bu uygarlığa ait su kanalları, kaleler köprüler vb. eserlerden bazıları günümüze kadar gelebilmiştir.

700 yıl Bizans egemenliğinde kalan Amasya'yı 1071 yılında Anadolu'ya giren Alparslan'ın komutanlarından Melik Ahmet Danişment Gazi 1075 yılında fethederek burada ilk Türk Egemenliğini kurmuştur. Bundan sonra Amasya'da Selçuklu egemenliği görülmektedir. Bu dönemde yaşamış olan vali ve emirler yaptırdıkları medrese, cami, türbe gibi eserlerle kentimizi Anadolu'nun en büyük kültür merkezi durumuna getirmişlerdir. Selçuklular 1243'deki Kösedağ Savaşı'nda Moğollara yenilmiştir. 1246 yılında başlayan Moğol istilasında, ilk Amasya Valiliği Seyfettin Torumtay'a verilmiştir. İran'da kurulan İlhanlılar, 1265'te Anadolu'yu hakimiyetleri altına alarak, yönetime el koymuş ve kendisine bağlamışlardır. Kent'te yaşamış bazı İlhanlı şahsiyetlerinin mumyaları halen müzede teşhir edilmektedir.

1341 yılından sonra Uygur Türklerinden Ertana Beyliği'nin hakimiyeti görülmektedir. 1386 yılında Şehzade Yıldırım Bayezid Amasya'yı Osmanlı topraklarına katmıştır. 1402'de Osmanlı birliğinin bozulmasına sebep olan ve Timur'un zaferi ile sonuçlanan Ankara Savaşı, Osmanlılardaki kargaşayı, Şehzadeler arasında mücadeleye dönüşmüştür. Amasya Valisi Çelebi Mehmet duruma hakim olarak ikinci defa Osmanlı birliğini sağlamıştır.
Amasya; Osmanlı padişah ve şehzadelerinin gösterdikleri özel ilgi nedeniyle, "Şehzadeler Şehri " olarak ün yapmıştır. Şehzade Yıldırım Bayezid, Çelebi Mehmet, Şehzade Murat (II) (1404 yılında Amasya'da doğmuştur.), Şehzade Ahmet Çelebi, Şehzade Mehmet (II), Şehzade Alâeddin, Şehzade Bayezid (II) (oğlu Yavuz Sultan Selim Han 1470 yılında Amasya Sarayında doğmuştur.), Şehzade Ahmet, Şehzade Murat, Şehzade Mustafa, Şehzade Bayezid ve Şehzade Murad (III) çeşitli tarihlerde Amasya'da Valilik Yapmışlardır. Bu dönemde birçok âlim ve ulema yetişmiş, saray, çeşme, medrese, cami, türbe v.b. gibi kalıcı eserlerle kentimiz bir kültür merkezi olarak tarihteki yerini almıştır. Bu eserler günümüze kadar gelerek geçmişe ışık tutmaya devam etmektedir.
Tarihin akışı içerisinde önemli roller üstlenen Amasya Kurtuluş Savaşı sırasında yine ön plana çıkmış.

19 Mayıs 1919 tarihinde Samsun'da başlayan Milli Mücadele'nin ilk adımı, 12 Haziran 1919 tarihinde Mustafa Kemal'in Amasya'ya gelmesiyle devam etmiş.

Kurtuluş mücadelesinin planları hazırlanmış, Erzurum ve Sivas kongrelerinin toplanmasına burada karar verilmiş, 22 Haziran 1919 tarihinde yayınlanan "Amasya Tamimi" ile "Milletin İstiklâlini Yine Milletin Azim ve Kararı Kurtaracaktır" denilerek Milli Mücadele burada fiiliyata geçirilmiş. Bu itibarla, Amasya, Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunda da ilk önemli adımın atıldığı yer olmuş.



Amasya'da Gezilecek Yerler
Ortasından Yeşilırmak Nehri’nin geçtiği Amasya, yeşilin ve mavinin tonlarının harmanlandığı, Osmanlı döneminde de şehzadelerin eğitim gördüğü bir kent. Bu önemli konumu sayesinde de pek çok padişah, bilim adamı ve sanatçı yetiştiren kentte tarihi yapılar da bu yüzden oldukça fazla.

✏️ 416 km uzunluğu ile Türkiye’ nin en uzun ikinci nehri olan Yeşilırmak şehri şöyle bir ortadan ikiye bölmüş. Nehrin kenarındaki meşhur Yalıboyu Evleri tammm fotoğraflık🤳🏻 ama sakın şarjınızı burada bitirmeyin! 🙃 Bu evlerin bazıları restore edilmiş ve ziyarete açılmış. Bizim favorimiz Hazeranlar Konağı.

Sonra gidin gidin gidin köprüyü geçin, hemen karşınızda Amasya Kalesini, kalenin eteklerinde de Kral Kaya mezarlarını göreceksiniz. Tarihi yerleri seviyorsanız bu mezarların dışında bir de Aynalı Mağara var çevre yolu üzerinde, es geçmeyin.

✏️ Gidelim, iliğimiz kemiğimiz ısınsın derseniz Terziköy Kaplıcalarına uğrayabilirsiniz ya da havalar kendinden sıcak olsun o zaman gidelim derseniz doğa harikası, zümrüt yeşili Borabay Gölünü ziyaret edin.

✏️ Bunların dışında şehirde gezilecek oldukça çok camiler, medreseler bulunuyor.
 Bizim diğer bir favorimiz Alçak Köprü’nün ayağındaki Şehzadeler Müzesi.
Irmak kenarında Strabon cafe , Şehir Lokali akşam için Eminefendi konağı, şehrin ışıklarının güzelliği Ali Kaya restaurant'ta, nehir kenarında kalınacak favori yer Uluhan otel ( Şehzadeler ya da Yeşilırmak odası) , Ferhat ile Şirin’e ait müzeyi de ziyaret etmeyi unutmayınız..
 
Şehir müzesini mutlaka gezin, şehzadelerimiz zamanında üniversitesi olan hanı ve camiyi görün, içindeki mini eski Amasya panoramasını gezin, gece Alikaya’ya çıkın, gündüz elişi sokağına gidin, ordu evinin karşısındaki köprünün arkasındaki eski Amasya mahallesini görün, yani diyeceğim tarihi an be an yaşayın gelmişken.❤️



🏡  Amasya'da Konaklama ve Otel Önerileri: Önereceğim otellerde balkonunuzda ya da pencerenin kenarında kahvenizi yudumlarken tüm şehrin manzarası gözlerinizin önünde olacak.
Sarı Konak Hotel & Spa, 
Lalehan Otel,
 Emin Efendi Otel,
 Taşhan Otel,
 Uluhan Otel.
Otellerin detayları ise https://www.kucukoteller.com.tr/amasya-otelleri  Amasya sayfasında yer alıyor.


🎒Yöre de gezip görülecek yer çok.
Kaya Mezarları, Aynalı Mağaralar, Amasya Müzesi, Ferhat Su Kanalı, Taş Han, Vakıf Bedesten Kapalı Çarşı, Gök Medrese Camii, Gümüşlü Camii, Mehmet Paşa Camii, Büyük Ağa Medresesi bunlardan birkaçı. Ayrıca Hatuniye Mahallesi'ndeki eski Osmanlı evlerini de mutlaka görmelisiniz.

🎒Tarihin ve doğanın kucağındaki kent Amasya’da gezinizin her günü dolu dolu geçecek eminim. İsterseniz hamamlarında ve kaplıcalarındaki şifalı sularında bir gün geçirerek yılın tüm yorgunluğunu atabilir ve sağlık depolayabilirsiniz.
Amasya Kalesi eteklerinde yapılmış olan Kral Kaya Mezarlarını görebilirsiniz. Doğayla iç içe olmayı sevenlerdenseniz kenti ikiye bölen Yeşilırmak Nehri kenarında ya da şehrin tek gölü Borabay Gölü kenarında yürüyüşler ya da bisiklet turları planlayabilirsiniz.

Yedi kuğular Kuş Cenneti’nde farklı kuş türlerini gözlemleyebilirsiniz. Şehrin merkezinde vakit geçirmek isterseniz de bedesteni, çarşıyı gezip yöresel hediyelik eşyalar alabilir, ister merkezde isterseniz de Yeşilırmak kenarında güzel bir kahve molası verebilir, şehri dinlerken yorgunluğunuzu atabilirsiniz.

Akşamları ise kale ve kral mezarları manzarasına karşı Yeşilırmak kenarında güzel bir yemek yiyebilirsiniz. İsterseniz Türk ve dünya mutfağı isterseniz de Amasya’nın yöresel lezzetleri ile damağınızı şenlendirebilirsiniz.



🍽️ Peki Amasya'da Ne, Nerede Yenilir?
Amasya diyince akla gelen ilk yiyecek elma. Bol bol yemeden geçmeyin. Ayrıca elma tatlısı, toyga çorbası, çılbır çorbası ve bakla dolması da diğer meşhur lezzetler.
Lezzetli elmaları ile ünü artık dünyaya yayılan Amasya’da tatmak isteyeceğiniz pek çok yöresel yemek de mevcut.

Bir iki restoran önerisi:


🥢 Galip Amasya Çörekçisi

Amasya’yı ziyarete gelenlerin tatmadan geçmediği bu meşhur çörek nohut mayasından hazırlandığı için yerli halk tarafından nohutlu çörek olarak da biliniyor.
🥢 Amaseia Mutfağı
Buraya geldiğinizde meşhur keşkek, toyga çorbası, baklalı yaprak sarması, güveçte etli kuru fasulye ve bamya yemeği sipariş edebilirsiniz.

🥢 Taşhan Otel & Restaurant

Restoran bölümünde Taş kebap, et ve tavuk çökertme, lokum, bostan kebabı, keşkek, yaprak sarması ve irmik helvası en çok tercih edilen yemekleri arasında. Haftanın belirli günlerinde Yeşilçam açık hava sinema gösterimleri de yapılıyor üstelik.
🥢 Yemek ve şehr_i seyir için Ali Kaya restoran ve Yamaç bistro’yu da tavsiye ederim.
🥢 Emin Efendi Konakları Restoran.
Amasya Anadolu Mantievi burada farklı mantıların tadına bakmanızı, kahvaltı için Neyyire Artizan Lezzetler (incir reçeli bir harika) ve bi kahve içelim huzur bulalım derseniz Vanilla Atelier i kesinlikle tavsiye ederim.
Restoranda yemekler ve ortam nefis. Canlı müzik harika. Sanatçılar müthiş. Kesinlikle yolunuz düşerse mutlaka uğrayın.
🥢 Gitmişken meşhur Amasya Keşkeği’ni yemeyi de ihmal etmeyin.




✏️ Amasya'da Gezilecek Yerler:

- Kızlar Sarayı. Amasya’ya gideceklere Kızlar Sarayı’na çıkıp, muhteşem şehir manzarasına karşı kahve içmelerini öneririm.
- Sabuncuoğlu tıp ve cerrahi müzesi.
- Bimarhane
- Ferhat ile Şirin Dağı
- Yıldırım Beyazıt Camii
- Mumya Müzesi
 
Sizin de önerileriniz olursa, bize yazın!🙏🏻



Amasya'ya Nasıl Gidilir

Amasya'ya hemen her şehirden karayolu ulaşımı mevcuttur. Günün belli saatlerinde düzenlenen seferlerle otobüsle ulaşım da oldukça kolaydır. Amasya'ya en yakın havalimanı ise şehrin merkezine yaklaşık 150 km uzaklıkta bulunan Samsun'dadır. Eğer özel aracınızla şehre ulaşmak isterseniz yollar gayet rahat ve konforlu. Sizin için şehrin bazı kentlere olan karayolu uzaklığını şöyle belirtelim:
o Ankara - Amasya arası 340 kilometre olup yaklaşık 4 buçuk saat sürmektedir.
o Bursa - Amasya arası 700 kilometre olup yaklaşık 9 saat sürmektedir.
o İstanbul - Amasya arası 670 kilometre olup yaklaşık 9 saat sürmektedir.
o Samsun - Amasya arası 120 kilometre olup yaklaşık 1 saat 50 dakika sürmektedir.