Aydın'daki Antik Kentler/ En Ayrıntılı Liste

Ülkemiz nice medeniyete ev sahipliği yapmış, taşından toprağından tarih fışkıran bir ülke. Bazen bu güzellikleri rotama alıp çıkıyorum yola, bazen de yol üzerinde nerede bir antik kent tabelası görsem karşı konulamaz şekilde yol ayrımında buluyorum kendimi.

Bazı kentler tüm görkemiyle ihtişamıyla karşılıyor bazıları ise harap halde. Ama ufacık bir kalıntı bile beni heyecanlandırmaya yetiyor. Bu yolda kim yürümüş acaba diye düşünmeden, etrafta koşturan çocukları hayal etmeden duramıyorum. Siz de benim gibi antik kentlere meraklıysanız sizi fazlasıyla tatmin edecek mutlaka görmeniz gereken öneriler yazacağım. Üstelik hepsi Aydın ve ilçelerinde.

O halde buyursunlar Aydın'daki antik kentler;
DİDYMA ANTİK KENTİ VE APOLLON TAPINAĞI

Antik çağlarda insanlar büyü, fal, kehanet gibi şeylere çok inandıkları ve hayatlarını bu yönde geliştirdikleri için Didim Apollon Tapınağı bir kehanet merkezi olarak inşa edilmiş. Apollon mitolojide müziğin, güneşin, ateşin ve şiirin tanrısı, kehanet yapan, bilici tanrıdır. Apollon Tapınağı adını bu tanrıdan alıyor.

Didim'in sembollerinden Medusa, Apollon Tapınağında yer alıyor. Medusa, Yunan mitolojisinde Gorgon adı verilen üç kız kardeşten birisidir. Yeraltı dünyasının canlı ve zehirli olan yılanlı saçlara sahip dişi canavarlarıdır Gorgonlar. Diğer iki kardeş olan Euryale ve Stheno'nın aksine Medusa ölümlüdür ve gözleri ile bakanı taşa çevirdiğine inanılır. İnsanların kahramanı Pergeus, Gorgonların kafalarını kesmekle görevlendirilir, Medusa ölümlü olduğu için yalnızca onun kafasını kesebilmiştir.
Didim Apollon Tapınağı Giriş Ücreti

Tapınağa müze kart ile ücretsiz gezebilirsiniz.
MİLET MÜZESİ VE ÖREN YERİ

Milet müzesi ve ören yeri birbirine çok yakın konumda bulunuyor ancak girişleri farklı ve ayrı ayrı giriş ücretleri var. Müzede Apollon Tapınağı, Miletos ve Priene'den çıkarılan eserler sergileniyor. Günümüze sağlam ulaşmış yapılar tiyatro ve Faustina hamamı. Hamamdaki havuzda bulunan nehir tanrısı Meandros ve aslan heykelleri kopya, orijinalleri ise Milet Müzesinde.
Milet Müzesi Giriş Ücreti
Milet Müzesini müze kart ile ücretsiz gezebilirsiniz.
Milet Ören Yeri Giriş Ücreti
Ören yerini de müze kart ile ücretsiz gezebilirsiniz.
Not: Tek biletle Milet müzesi ve Milet ören yerini bir arada gezebilirsiniz.
PRİENE ANTİK KENTİ

Priene antik kenti, Samsun Dağı'nın sert yamaçlarında, Aydın'ın Söke ilçesinin 15 km güneybatısına kurulmuş önemli antik kentlerden biridir. 370 m. Yüksekliğinde bir kaya üzerine kurulması saldırılara karşı koymada kent için avantaj sağlamış. Ayrıca yüksek bir yerde olması kentin farklı yönlerden de görülebilmesine imkan sağlamış. Priene antik kenti döneminde bir liman kentiyken Menderes nehrinden yayılan alüvyonlar nedeniyle kilometrelerce kara içinde kalmış. Ormanın içinde eşsiz güzellikte bir antik şehir. Yürüyerek çıktığınız yol yokuş olsa da gitmeye değer. 
Priene Antik Kenti Giriş Ücreti
Müze kart geçerli. 

TRALLEIS ANTİK KENTİ
Tralleis antik kenti, Aydın şehir merkezine 1 km uzaklıkta bulunuyor. Bu antik kent Roma İmparatorluğu döneminde birkaç eyaletten oluşan önemli bir merkezmiş. Günümüzde Gymnasium kısmının kemer kalıntıları sebebiyle buraya halk tarafından 'Üç Gözler' adı verilmiş. Ünlü tarihçi/coğrafyacı Strabon, 'Geographika' adlı eserinde Tralleis Antik Şehri hakkında oldukça önemli bilgiler vermiş. Strabon'dan öğrenilene göre şehir Traller ve Argoslular tarafından kurulmuş ve adını Tralles ismine sahip bir Trakyalı savaşçıdan almış. Tralleis Aydın'daki antik kentler listenize almanız gereken güzelliklerden biri.
Tralleis Antik Kenti Giriş Ücreti
Bu kente giriş ücretsiz.
NYSA ANTİK KENTİ
Nysa Antik Kenti Karia bölgesinin önemli bir kenti. Kent, Aydın - Denizli karayolu üzerinde Aydın'ın 30 km. doğusunda Sultanhisar İlçesi'nin 3 km. kuzeybatısında yer alıyor. Nysa antik kenti doğa içinde bir kent. Bahar gelmiş her yer yemyeşil, papatyalar, laleler, piknik yapan aileler derken tarihi kadar doğası da etkiledi beni. Tiyatrosu günümüze epey sağlam ulaşmış, sahnenin arka tarafındaki frizler kopya olanlar, orijinalleri Aydın Arkeoloji Müzesinde 2. katta sergileniyor. Kentteki bir diğer ayakta kalmış yapı kütüphane. Efes Celsus kütüphanesinden sonra Anadolu'nun en iyi korunmuş antik çağ kütüphanesi burada. Meşhur coğrafyacı Strabon bu kentte eğitim almış. Sizin de benim kadar seveceğinize inandığım kenti muhakkak ziyaret edin.
Nysa Antik Kenti Giriş Ücreti
Müze kart geçerli.
APHRODISIAS ÖREN YERİ
Afrodisias antik kenti Aydın'ın Karacasu ilçesinde yer alıyor. Adını aşk ve güzellik tanrıçası Aphrodite'den alan kent bizim en merak ettiklerimizden biriydi. Girişte sizi müze karşılıyor ve ören yerinden çıkan tüm akıl almaz güzellikte eserler burada sergileniyor. Müzede o kadar çok eser var ki gerçekten Afrodisias'ın önemini bu eserlerden anlıyorsunuz. Kent mermer yataklarına yakın konumda bulunduğu için heykeltıraşlık alanında ustalaşmışlar ve Aphrodisias stili denen bir sanat ekolü haline gelmişler. Kentte, Tetrapylon Kapısı, Tiyatro Sahnesi, Aphrodite Tapınağı, Hadrian Hamamı, Stadyum gibi birçok yapıyı görebilirsiniz.    

Afrodisias Antik Kenti'nin Keşfi: Ünlü fotoğraf sanatçısı olan Ara Güler Aydın'da bir gün yolunu kaybeder ve tesadüfen bu köye yolu düşer. Köyde gezinirken sütun ve taşların farkına varır, fotoğraflar çeker ve konuda uzman bir kişiye danışır fakat hiç ilgi görmez. Vazgeçmez, fotoğrafları bu kez ABD'de de bir dergiye yollar. Daha çok fotoğraf isterler. Gerekli resmi izinleri ayarlar ve kazı çalışmalarına başlanır. Şehirdeki ilk kazı 1904 senesinde yapılmış. Günümüzde de New York ve Oxford Üniversitesi ortak çalışmalarıyla konuya öncülük etmeye devam ediyorlar.
Son olarak Prof. Dr. Kenan Tevfik Erim'den bahsetmem lazım (d. 13 Şubat 1929 - ö. 3 Kasım 1990). Afrodisias'ın ortaya çıkmasında büyük emeği olan ve ismi Afrodisias (Aydın'ın Karacasu ilçesi Geyre beldesi) kazıları ile özdeşleşmiş Türk arkeoloğumuzun mezarı kentin içinde bulunmaktadır.
Aphrodisias Ören Yeri Giriş Ücreti
 Müze kart ile ücretsiz gezebilirsiniz. 
ALABANDA ÖRENYERİ
Alabanda da ilk defa 1905-1906 yıllarında Ethem Hamdi Bey tarafından kazılar yapılmıştır. Alabanda antik kentinin arkeoloji dünyasına ve turizme kazandırılması için 1999 yılından itibaren Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü'nün izinleri ile Aydın Müze Müdürlüğü başkanlığında kazılar yapılmaktadır.    

Alabanda adı Karia dilinde Ala (at), banda (yarış) anlamına gelen kelimelerden türemiştir. Bizanslı tarihçi Stephanos, Kral Kar'ın oğlu Alabandos'un bir at yarışını kazanması nedeniyle kente Alabanda adının verildiğinden söz etmektedir. Çiçero ise Tanrılar Dünyası isimli eserinde kentin adını Kar tanrısı Alabandos'tan aldığını söyler. Strabon, Alabanda halkının eğlenceye fazlasıyla düşkün olduğunu, kentte harp çalan çok sayıda genç kızın olduğunu anlatır.
Alabanda Ören Yeri Giriş Ücreti:
Alabanda antik kentine giriş ücretsiz.
ALİNDA ÖRENYERİ    

Aydın İline bağlı, Karpuzlu İlçesinde yer alan Alinda, önemli Karia kentlerinden biri. Alinda'ya Aydın - Muğla karayolunun 30.km.sinden ayrılan 26 km.lik bir yolla ulaşılıyor. Strabon'a göre; Hekatomnos'un kızı olan Ada, kardeşi Piksodaros tarafından Halikarnassos'tan kovulunca M.Ö. 340 da Alinda'ya çekilmiş ve bu şehri kendisine başkent yapmış. Roma döneminde de önemini sürdüren kent M.S. 3. yy.a kadar kendi adına para basmış. 
Alinda Antik Kenti Giriş Ücreti:
Alinda antik kentine giriş ücreti bulunmuyor.
MAGNESİA ÖRENYERİ
Magnesia antik kenti, Aydın İli, Germencik İlçesi Tekin Köyü sınırları içinde, Ortaklar-Söke karayolu üzerinde bulunuyor. Dini amaçlı törenlerde kullanılmak üzere yapılmakta iken heyelan nedeniyle yarım kalmış bir yapı olan Theatron, 32 kişilik Latrina (genel tuvalet) ile birlikte Magnesia'nın önemli yapıları arasında yer alıyor. Magnesia'da bugün kısmen görülebilen diğer yapılar arasında ise, Milet'teki Faustina Hamamının bir kopyası olan hamam, Odeon, Stadion, spor ağırlıklı bir eğitim merkezi olan Gymnasion, Roma tapınağı, Bizans suru ve 5. yy.a ait enine planlı Çerkez Musa Camii sayılabilir.
Magnesia Ören Yeri Giriş Ücreti:
Magnesia antik kentini ücretsiz gezebilirsiniz.
Aydın'daki antik kentler yazımın sonuna geldik. Tüm antik kentleri detaylarıyla yazmaya çalıştım. Umarım işinize yarayacak bilgileri burada bulabilirsiniz. Keyifli geziler :
Yazarımıza da bu harika yazı için teşekkür ediyoruz: bujuyollarda

Konaklama için Aydın Otelleri sayfamıza göz atabilirsiniz.