Bodrum’a göz kırpan Kalymnos ( Kilimli ) Adası

Kalimnos Adası Plajları, Kalimnos Adası Gezi Rehberi, Kalimnos Adası’nda Ne yenir? Kaliönos Adası’na nasıl gidilir?

Dört tarafı ufak koylarla çevrili olan Kalymnos, Doğu Akdeniz’in minik bir Santorini’si olmaya aday. Feribotlines.com ile başladığımız yolculuğumuza hazır mısınız?

Kalymnos Adası diğer adalar arasında öne çıkmak adına sünger üretimi ile ünlü bir ada ayrıca son yıllarda kayalık alanlara tırmanma merakı olanlara, bir çok tırmanma noktası sunarak adeta tırmanış ve trekkingciler için çekim merkezi haline gelmiş. Sünger adası olarak ta bilinen adanın süngerleri, Topkapı Sarayı’nın Haremi’nden, zırhların iç kaplamalarına kadar buradan getirilen süngerlerden kullanılırmış. Günümüzde ise sünger arzı zayıflayınca, adanın her yerinde balık çiftlikleri göreceğiniz gibi, halk geçimini sağlamak için zaman içerisinde balıkçılığa yönelmiş.

Ege'de 12 Ada'dan biri olan Kalimnos yani Kilimli Adası, tam anlamıyla yeni gelişen bir Yunan Adası .. Özellikle huzur arayanlara ve günbatımı sevdalılarına sessiz ve sakin bir tatil vaat ediyor.

Bodrum'a 32 kilometre mesafede ve Bodrum'dan net olarak görünen adanın nüfusu ise sadece 17 bin. Leros, Patnos, Kos ve Simi ile Kalymnos 16 kilometre aralıklarla sıralanıyor. Yaz boyunca bu beş adayı bir island hopping yaparak ziyaret edebilirsiniz.



FİYATLAR NE DURUMDA ?

KALYMNOS'ta ilk durağımız Liman bölgesi yani Pothia oluyor haliyle. Bizi ilk karşılayan araba kiralama şirketleri oluyor.. Hemen karşımıza çıkan Auto Market Rentals’a gidiyoruz. www.kalymnoscars.gr . 4 yetişkin, 3 çocuk olunca, Nomikos Kardoulias’tan bir doblo istemiştik. Pazarlık ile fiyat günlük 60 Euro oldu. Genelde kaldığınız otelden yardım istemenizde fayda var. Eskiden çok pahalı gelmezdi bize, fakat 2018 Haziran’dan başlayan kur farkı belimizi büktü resmen diyebiliriz.

Limanın olduğu yer POTHIA yani şehrin merkezi. Genelde merkez daha hareketli, tavernalar, ara sokakları, şirin ve renkli binaları, liman boyunca tekneler…



Plajlar:

Adada birçok mini halk plajı bulunuyor. Ücretli beach tarzı cıstak cıstak bir yer burada yok. Genelde gidilebilecek plajlar; Emborios, Melitsachas, Therma, Gefira, Vlichadia, Vathis, Platy Yialos, Massouri, Myrties, Telendos, Akti ve Arginondas. Fakat bilginiz olsun, plaj derken sayfiye yeri plajları gibi, yani Çeşme denizi ve plajları gibi birşey aramayın!:) Kum plajları sevenler için, bir başka adres Kalimnos’un doğusundaki Pserimos Adası'dır. Buradan oraya günübirlik tekne gezileri düzenleniyor ve en iyi deniz de burada diyebilirim. Kapalı koylar, adanın batısında yer alan Panormos, Mirties ve Masuri.

Yazmın başında dediğim gibi mini bir Santorini havası bulunan adada, günbatımını izlemek için en ideal yer Mirties. Karşısındaki Telendos Adası güzel bir manzara oluşturuyor. Kalimnos’tan koparak oluştuğu söylenen bu ada; Roma ve Bizans kalıntılarının yanı sıra doğal plajlarıyla ön plana çıkıyor.



KÜÇÜK OTELLER TERCİH EDİLİYOR

Kalymnos'ta konaklamak için koylara yayılmış küçük butik oteller tercih ediliyor. Zaten adalarda pek bir büyük otel yok. Fiyatlar yaz sezonunda oda-kahvaltı dahil 50-120 euro civarında. Kalymnos'tan bizim tercihimiz merkezdeki Villa Melina idi. Diğer otel önerilerim için Kalymnos Otelleri linkine tıklayın. Önceden uyarayım, Kalymnos diğer Yunan adalarına göre otelleri hızlıca dolan, konaklama alternatifi az olan bir ada.


AKŞAM TAVERNAYA
Akşam saatlerinde Kalymnos koylarındaki tavernalar hareketleniyor. Canlı müziğin yapıldığı bir tavernaya rastlamasam da, sessizlik temalı bu ada da gün batımı manzaralı restoranlar tercih ediliyor. İlk tercihim adanın turistik noktası olan Masouri köyü. Burası Kalymnos merkezden (limandan) 15 dakika uzaklıkta (araba ile). Türklerin de çok gittiği bir bölge. Ancaaak, Kalimnos’un en şık ve en iyi manzaralı tavernası da burada: Aegean Tavern – Mutlaka gidilmeli, yemekler, servis, müzik harika.
Genel olarak notlar: Kalymnos’ta yediğim tüm Ahtapot ve Kalamarlar lezzzetli idi fakat ahtapot ve kalamarları bizde ki gibi terbiye etmediklerinden biraz sert ve kayış gibi olabiliyor.

EMBORIOS Köyü
En kuzeyde yer alan, minik bir balıkçı köyü. Burada küçük plajlar ve tavernalar var. Dreamcatcher Restoran bizim tercihimiz oldu. Fiyatlar dediğim gibi ucuz değil ama porsiyonlar büyük ve leziz. O yüzden tavsiyem 2 kişi bir porsiyonu paylaşın. Deniz kenarında keyifli bir lokasyona sahip, hemen önünden denize girip tüm gün vakit geçirebilirsiniz. Plajlarda genelde duş yok, tuzlu takılmaya hazrılıklı olun!

Genel olarak notlar: Kalymnos’unta deniz genel olarak taşlı, sahiller restoranların hemen önünde ücretsiz. Zaten ücret alacakları da bir özellik yok, dj vs. Gece hayatı, canlı müzik vs aramayın zira Mykonos Adası dışında çoğu yer deniz, güneş, balık.

Bir akşamımızı Kalymnos merkezde geçirelim dedik ve limandaki Pizza porto da pizza yedik. Ebatlar yine büyük o yüzden bir pizzayı iki kişi yemenizi öneririm.

Ertesi gün plaja gitmek için Vlychadia bölgesine zorlu bir yol sonrası ulaşıyoruz. Vlychadia, sahilinde 2 plajı olan küçük bir köy. 2 plajdan biri taşlı, diğeri kumlu. Sahildeki Paradisio adlı restoranı görür görmez, hemen adresimizin neresi olduğu belli oluyor. Müzik, ortam, yemekler gayet başarılı. Akşama doğru müdavimleri hemen önündeki plajda toplaşmaya başlıyor. Ortam ısınmaya başlıyor...


Akşam yemeğimizi tavsiye üzerine, gün batımı saati Masouri’deki Aegean Taverna’da yedik. Yemeklerin sunumu ve lezzeti, manzara, ortam, müthiş. Barbun’un kilosu ve Çupra ‘nın kilosu 50 euro idi. Bir yirmilik rakı ve 3 meze salata. Hesap 160 euro civarı. Yemeğimizin sonunda gelen ballı lokma tatlısı adeta tıka basa bir yemek sonrası altın vuruş oldu diyebilirim.

Başka bir gün Vathi adlı keyifli küçük bir köye gittik. Buraya genelde tekneler, minik ve şirin koya, kısa süreli denize girmek için yanaşıyorlar. Taşlık bir deniz, ama deniz çok güzel, tertemiz. Kumlu plaj yok, beton iskeleden denize atlanıyor. Biraz adrenalin derseniz hemen yan tarafta kayalıklardan atlanabilir.
Hemen buranın arkasında Kambi adlı koya gittik ve muhteşem bir zaman geçirdik. El değmemiş bir koy ve yalnızca tekne ile ulaşım. Eğer Vathi’de bir restoranda yemek yerseniz, sizi ücretsiz götürüyorlar.


Son gecemizi Panormos Köyüne sakladık. Masouri'ye giderken yol üstünde yer alan küçük tatlı bir köy. Daha lokal insanların takıldığı canlı bir yer. Sahilin en sonunda yer alan bir restoranı akşam yemeği için tercih ettik. Yemek öncesi Linaria adlı sahilinde gün batımı için oradaki iki cafe bardan birinde mutlaka takılmalı. Cafe Alati sonrasında Albus Bar. Yemek sonrası haliniz varsa geceye Club Domus’ta devam edebilirsiniz..

Genel notlar: Restoran fiyatlarından bahsetmek gerekirse, Mezeler 5 ile 7 Euro arası, Salata en ucuz 6 Euro’dan başlıyor, Izgara Karides heryerde söz birliği yapılmışcasına 10 Euro, Kalamar 10 Euro, Ahtapot Izgara 13 Euro, Deniz Mahsullü Makarna 12 Euro, En ucuz Şişe Şarap 15 Euro, Kadeh Şarap 5 Euro, Coca Cola 2. Euro, Çay 2 Euro. Geçen yıl adalara ciddi bir vergi de geldi ve bu yüzden fiyatlarda da aşırı artış oldu. Özellikle son beş yılda Türk tatilciler arasında Yunan adaları moda olunca talep de fazlalaştı.



Alışveriş zamanını son güne ayırdık. Limanda feribotu beklerken 3 saatlik bir aramız oldu. Hemen ilk alışverişimiz buranın meşhur ve adanın doğal ürünü olan Kekik balı oldu. Magnetler ve süngerler dışında bizden farklı pek te alınacak birşey bulamadık.



Kalymnos gezimiz 3 gece 4 gün olarak bu şekilde sona erdi. Kısa bir hesap yapmak gerekirse; araba kiralama, feribot, yemek ve konaklama dahil 2 kişi 750 euro gözden çıkarmayı unutmayın.
Dönüş için tekneyi beklerken ‘’Mad’’ adlı bara gidip, birşeyler atıştırabilir, güzel müzik dinleyebilirsiniz.

Kalymnos Otel ve Konaklama için: https://www.booking.com/city/gr/kalymnos.en.html?aid=1939100&no_rooms=1&group_adults=2  linkine göz atın!

Son Bir Not: Kalymnos'tan Kos aktarmalı dönüş yapmanızı tavsiye etmem zira Kos'a inilen liman yeri ile Kos'tan Bodrum'a giden liman yeri farklı. Yürüyerek 45 dk'da güneşin alnında bavul taşımak hiç hoş olmaz.
Ben yaptım, siz yapmayın:))