Edirne Gezi Notları - Edirne'de Yapmadan Dönme

Yıllar boyu Osmanlı Devleti'ne başkentlik yapmış Edirne, bugün de Bulgaristan ve Yunanistan ile sınırımızı oluşturan tarihi ve turistik öğelerle örülü bir şehir. Tarihteki rollerinden bugüne kadar getirdiği pek çok cami, tarihi eser ve köprüleri bulunmakta. 
Ünlü sanatkâr Mimar Sinan'ın "ustalık eserim" dediği meşhur Selimiye Camii, Edirne'de görülmeye değer sayısız eserden sadece biri.
Meriç Nehri, Ainos Antik Kenti görülmeye değer diğer yerler arasında yer alıyor. Yılın her döneminde turistik, kültürel, tarihi ve iş gibi pek çok farklı amaçlı turisti ağırlayan Edirne'de gerek şehir merkezinde gerekse merkezin gerisinde konumlanmış, büyüklü küçüklü pek çok otel bulabilirsiniz. Her ne amaçla konaklarsanız konaklayın, Edirne de keyifli bir gezi deneyimlemiş olacak ve Edirne Mutfağı'nın lezzetlerinden tatma imkânı bulacaksınız.
Osmanlı'ya başkentlik yapmış Edirne'de Ne Yapılır? 
Tarih kokan bu şehre geldiğinizde Edirne sokaklarında, tarihi çarşısında yürüyüş yapmalısınız. Edirne'de pek çok yer görebileceğiniz köprüleri, çeşmeleri ve küçük çarşıları gezebilirsiniz. Bolca fotoğraf çekebilirsiniz.
Tarihi ve ahşap Edirne Evleri'ni gezebilirsiniz. Edirne'nin ünlü ve tarihi Ali Paşa Kapalı Çarşısı'nda alışveriş yapabilirsiniz.
Mimar Sinan'ın ünlü eseri Selimiye Camisi'ni ve şehirde bulunan Osmanlı döneminden kalma pek çok camiyi ziyaret edebilirsiniz. Kilise ve havraları gezebilirsiniz. Edirne merkezde yer alan müzeleri ziyaret edebilirsiniz. Enez Antik Kenti'ni, Dolmenler'i görebilirsiniz. koruma altına alınan Gala Gölü Tabiat Parkı'na gidebilirsiniz.
Meriç Nehri kenarında yürüyüş yapabilir, bisiklete binebilir ve fotoğraf çekebilirsiniz. 2010 yılında UNESCO tarafından Somut Olmayan Kültürel Miras Kabul edilen ve her yıl haziran ayının son haftasında yapılan, dünyaca ünlü Kırkpınar Yağlı Güreşleri'ni izleyebilirsiniz.
Mayıs ayında düzenlenen Kakava Şenlikleri'ne katılabilirsiniz. Hıdırellez, Trakya'da bu şenliklerle kutlanır.  Meriç Deltası'nda kuş gözlemciliği yapabilirsiniz. Edirne ormanlarında kamp kurabilirsiniz.

Image 1 of 1

Edirne'de Nerede Kalınır?

Edirne otelleri önerilierimiz için linke tıklayın! https://kucukoteller.com.tr/edirne-otelleri
Edirne'de Gezilecek Yerler 
Senelerce Osmanlı İmparatorluğu'na başkentlik yapmış, zamanında Avrupa'nın en büyük şehirlerinden biri olan Edirne'de görmeniz gezmeniz gereken pek çok yer var. Her şeyden önce Edirne sokaklarında ve tarihi çarşısında gezmelisiniz. Her yeri tarih kokan Edirne'nin sokaklarının mistik havası sizi de büyüleyecek.
Mimar Sinan'ın "ustalık eserim" diye bahsettiği Selimiye Camisi'nin avlusundan tutun da içerisindeki çinilere kadar, atmosferi ve yapısı oldukça büyüleyici. Caminin mimarisinde oldukça farklı mesajlar da gizlidir. Tek kubbeli olan cami de Allah'ın birliği simgelenirken, pencerelerin 5 kademeli oluşu İslam'ın beş şartını, dört olan vaaz kürsüleri de İslam'da yer alan dört farklı mezhebi simgeler.
Selimiye dışında Edirne'de çok sayıda cami bulunur. Üç Şerefeli Camii, Muradiye Camii, Eski Camii, II. Beyazıt Camisi ve külliyesi, Sokullu Camii ve Fatih Camii gibi camileri gezebilirsiniz.
Sweti George Kilisesi ve Yahudi Havrası'nı ziyaret edebilirsiniz. Edirne'nin tarihi kervansaraylarını, köprülerini ve çarşılarını gezebilirsiniz. 
Edirne'de koruma altına alınan Gala Gölü Tabiat Parkı'nı gezebilirsiniz. Ege Denizi kenarında yer alan Edirne plajlarına gidebilirsiniz. 
I. Murat tarafından yaptırılan Edirne Sarayı'nı ziyaret edebilirsiniz. Edirne Müzesi, Türk İslam Eserleri Müzesi ve Edirne Arkeoloji ve Etnografya Müzesi'ni ziyaret edebilirsiniz. Edirne'nin merkezinde, hemen her sokağında görebileceğiniz ahşap ve tarihi Edirne Evleri'ni gezebilirsiniz. Balkanlar'ın en büyük akarsularından biri olan Meriç Nehri'ni görebilirsiniz.
Şükrü Paşa Anıtı ve Balkan Savaşı Müzesi
Şükrü Paşa, Balkan Savaşları sırasında Edirne'yi, Bulgar ve Sırp saldırılarına karşı 5 aydan fazla bir süre boyunca savunmuş ve üstün bir direniş göstermiş. Şükrü Paşa Anıtı ise Mehmet Şükrü Paşa'nın naaşının bulunduğu yerdedir, ama daha çok bir anıt niteliği taşıyor. Hemen arkasında ise Kıyık Tabya bulunuyor. Savunmanın geçtiği bu yapılar günümüzde Balkan Savaşı Müzesi olarak kullanılıyor.
Yağlı güreş alanının arkasındaki parktan içeri girerek 17. yüzyılda inşa edilen IV. Mehmet Av Köşkü'ne ulaşabilirsiniz. Av Köşkü bir dinlenme odasına sahip. İçeride Topkapı Sarayı'ndan da bildiğimiz sedirler yer alıyor. Sultanın av günlerinde gelip dinlendiği bir yer. Günümüzde çevresi çay bahçesi olarak kullanılıyor. Köşkün orada öylece duruyor, çevresi daha çok çay bahçesi ve çeşitli organizasyonların düzenlendiği bir alan olarak kullanılıyor.
Meriç Köprüsü
Meriç Köprüsü ise Meriç Nehri üzerinde Karaağaç ile Edirne arasındaki bağlantıyı sağlayan tarihi önemi yüksek köprülerden biri. Akşam vakitleri köprüye çıktığınızda güneşi nehirden batırabilirsiniz. Köprünün ortasındaki oturulacak alan da padişahın gün batımını izlemesi için yapılmış.
BULGAR KİLİSESİ
1880 yılında kurulan Sv. Georgi, Edirne'nin Kıyık semtinde, arka sokaklarında küçük bir Ortodoks kilisesi mevcut. Kurulduğundan bu yana aynı ailenin üyeleri papazlık yapıyor. Valilikçe restore edilmiş olup kilise hem ibadete hem de ziyarete açık.
BÜYÜK SİNAGOG
Edirne tarih boyunca farklı dinlere mensup halkların, asırlarca hoşgörü ile yaşadığı bir kent. Müslümanlar gibi, Hıristiyanlar ve Museviler de kendi dini ihtiyaçlarına dair yapılar inşa etmiş, bu yapıların bir kısmı çeşitli yapı kayıpları ve restorasyonlarla günümüze ulaşmayı başarmış. Avrupa'nın en büyük, dünyanınsa üçüncü büyük sinagogu olan Edirne Büyük Sinagogu bu yapılardan en görkemlisi. Edirne Büyük Sinagogu, şehirde yeterli cemaati bulunmadığı için İstanbul gibi büyük şehirlerden gelenlerce özel günlerde ibadet için kullanılıyor. Halkın ziyaretine de açık olan sinagog zaman zaman kültür-sanat aktivitelerine ev sahipliği yapıyor.
TUNCA KÖPRÜSÜ
Meriç Köprüsü'ne göre Edirne tarafında kalan Tunca Köprüsü Tunca Nehri üzerinde bulunuyor. 1600'lü yıllarda inşa edilmiş köprü üzerindeki parke granit taşlar Sultan Reşat'ın Edirne'yi ziyareti sırasında konulmuş orjinal taşlar.
KARAAĞAÇ
Karaağaç, Edirne'nin güneybatısında, şehir merkezine yaklaşık 5 kilometre uzaklıkta bir mahalle. Tunca ve Meriç Köprüleri geçildikten sonra ulaşılan Karaağaç şehirden nispeten uzak oluşu, kendine has mimarisi, doğası ve insan dokusu ile ayrı bir yerleşim, başı başına bir köy havası taşıyor. Bu anlamda Karaağaç Edirneliler için şehrin sayfiyesi, soluk alınacak kaçış noktalarından biri olarak görülüyor. Trakya Üniversitesi öğrencilerine de bu bölgede yoğun olarak rastlanıyor.
KARAAĞAÇ TREN İSTASYONU
Karaağaç kasabasında bulunan tren istasyonu, II. Abdülhamit zamanında yaptırılmış. Trakya Üniversitesi önderliğinde orijinaline benzer şekilde restore edilen Karaağaç Tren İstasyonu, 1998 yılından günümüze kadar Rektörlük Binası olarak hizmet sunmaya devam ediyor. Ziyarete açık olan istasyondaki tren ve raylar arasında gezmek ve fotoğraf çektirmek büyük küçük herkesin oldukça ilgisini çekiyor.
Edirne'de Ne Nerede Yenir ?
Edirne tarihten bugüne taşıdığı köklü kültürünü mutfaktaki lezzetlere de yansıtmış. Günümüzde gerek Osmanlı'dan gerekse de yakınlarındaki Yunanistan ve Bulgaristan'dan pek çok farklı kültürle harmanlanmış, oldukça lezzetli bir Edirne mutfağı var.
Edirne mutfağının en ünlü lezzetli ciğer tava, Edirne yaprak ciğeri olarak da bilinir. Abartısız ülkemizdeki en lezzetli ciğer tavayı Edirne'de yiyebilirsiniz. Mutlaka tatmanız gereken bir diğer lezzet ise elbasan tava. Bu iki harika lezzetin dışında Edirne'nin yöresel lezzetlerinden bazıları tarhana, badem ezmesi, ciğer sarma, akıtma, hardaliye, satır kebabı, etli marul sarması, katmerli pazı böreği, nohutlu ekmek, etli kandil mantısı, Rumeli beğendisi, Rumeli paçası, mamzana, gaziler helvası, belmuş, peynir tatlısı, nişasta helvası ve bulgurlu kol böreği gibi oldukça lezzetli ve değişik yemeklerdir. Fırsat bulursanız birçoğunu denemenizi öneririz.
Yöresel lezzetlerin dışında Edirne'de tatlı su ve deniz balıklarını da bulabilirsiniz. isterseniz güzel bir balık lokantasında mevsim balıklarının tadına bakabilirsiniz.
Edirne merkezde fast food restoranları, kafeler, ızgara et ürünleri, pide, kebap, lahmacun gibi yiyecekleri de bulabilirsiniz.
Edirne Tava Ciğeri: Elbette Edirne'nin neyi meşhur sorusunun karşılığı. Tavada kızartma ciğerin müdavimleri çok fazla. Yanında gelen acı sosu, baharatlar ve soğan piyaz ile yenmesi makul. 
Edirne'de tava ciğeri nerede yenir derseniz, en ünlüsü ve turistik olanı Aydın Tava Ciğer, önünde her zaman sıra var. İkinci en ünlü kabul edilen ise Ciğerci Niyazi Usta, bol porsiyonu ve servisiyle oldukça tatmin edici. Son olarak ise Ciğerci Kazım önerimiz olacak.
Mutancana ve Zirva: Payitaht döneminden kalma bu yemek et ve meyveyi bir araya getiren, Saray mutfağının önemli ürünlerinden biri. 
Hayrabolu Tatlısı: Günümüzde tahinle süslenerek servis edilen bu sıradan ancak nefis tatlı için İzmir Kemalpaşa tatlısının kocamanı diyebiliriz.
Karaağaç Kahvaltıcıları Edirne'nin en meşhur kahvaltıcıları Karaağaç'ta sıralanıyor. Lozan Anıtı ve tarihi trenin olduğu bölgede sıra sıra birçok kahvaltı mekanı bulunuyor. Ayçiçeği 24 Saat açık
Balkan Lokantası Saraçlar Caddesi üzerindeki esnaf lokantası gerçekten lezzetten yıkılıyor! Kızarmış pilici ve yoğurdu kesinlikle tavsiye edilir, eğer ciğer sarma'ya denk gelirseniz mutlaka tadin
Köfteci Osman Güler yüzlü hizli hizmet! Yemeklerden bahsetmeye bile gerek yok. Yılların köftecisi sonuçta, sadece köfte degil Edirne'nin amblemi olan ciğeri de en iyi pisirme teknigi ile yemek mümkün. Şiddetle tavsiye ederim
Vargo Restoran Edirne'nin manzaralı, lüks mekanı. Dünya mutfağından ürünler sunan Vargo'yu Edirne Rehberlerinde ön sıralarda görüyorsunuz. Edirne de boyle bir yer olmasi oldukca güzel olmuş. Manzarası menüsü hizmeti gayet basarili. Mutlaka gidilmeli...
Tatlıcı Keçecizade Kavala ve Badem Ezmesi muhteşemdi...Edirne'de tatlıcı ve pastanelerin başında gelen Keçecizade yol üstü duraklarının da meşhur ürün tedarikçilerinden. Tabii Hardaliye'yi de unutmamak lazım. 
Arslanzade Edirne dendiğinde akla Selimiye ile beraber bu şehrimize has badem ezmesi ve meşhur deva-i misk helvası gelir. Edirne'de bu işin piri kim var denilince Arslanzade 4 NOLU ŞUBE TERCİH EDİLMELİ :)
Edirne'den Ne Alınır? 
Edirne'de Tarihi Ali Paşa Kapalı Çarşısı, alışveriş için en uygun yerlerden. Burada her türlü aromada ve şekilde misk sabunları bulabilirsiniz. Selimiye Arastası'ndan misk sabunundan Edirne peynirine, peynir tatlısından badem ezmesine kadar pek çok farklı lezzeti satın alabilirsiniz. Peynir şekeri satın alabilirsiniz.
Çarşıda ve mağazalarda el yapımı ürünler, süs eşyaları, hediyelik eşyalar ve takılar ya da Edirne'ye özgü figürler bulabilirsiniz. Kıyafet, tekstil ürünleri, işlemeli dantel örtüler satın alabilirsiniz. 
Saraçlar Caddesi'nde Takılın: Edirne'nin mecburiyet caddesi Saraçlar gerçekten son derece batılı, şahane bir yürüyüş yolu kazandırmış şehre. Gezmesi, alışveriş yapması, azıcık yeme içmesi şahane.
EDİRNE'DE GECE HAYATI
Zindanaltı Meyhane F-A-S-I-L başka bişey demeye gerek yokk! Tüm istekler anında çalınır, bir de yemek üstüne türk kahvesi böyle yakmalı makmalı içilebilir ve yanında şakkkk nane likörü:) ve içen Atamızın tablosu. . .
Ayşe Kadın Bölgesinde (Öğrencilere ve Trakya Üniversitesi'ne yakın) Edirne Leman Kültür kentin en kalabalık öğrenci mekanlarından. Benzin Cafe Edirne, Pena gibi mekanlar da önde gelen mekanlar. Ayrıca ciddi bir türkü bar kültürü de Edirne'ye hakim.
Edirne Festivalleri
Tarihi Kırkpınar Güreşleri
Kakava Hıdırellez Şenlikleri
her yıl 5-6 Mayıs tarihlerinde kutlanıyor.
Konserler, müzik eğlenceleri, dans gösterileri, yarışmalar Edirne Saraçlar Caddesi'nde, diğer etkinlikler ise Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nin de düzenlendiği Er Meydanı alanında organize ediliyor. Bereketi arttıracak dostluğu ve neşeyi paylaştıracak Kakava Ateşi'nin yanması ve pilav ikramı 5 Mayıs'ta, Er Meydanı bölgesinde yapılıyor. Baharla birlikte doğanın uyanışını selamlama ve kişisel arınma hedefli "Bahara Giriş" ritüeli ise 6 Mayıs sabahı saat 06.00'da, Tunca Nehri kıyısında gerçekleşir. 
Edirne Klarnet Festivali
Edirneli klarnet ustası Deli Selim'in hatırasına Edirne Belediyesi tarafından düzenlenen klarnet festivali tabii ki bu alanda Dünya'da bir ilk. Yerli ve yabancı klarnet ustalarını şehre getirip müzik ve dans coşkusu sunan festival 2012'den beri düzenlenen genç bir girişim.
Edirne Bando ve Ciğer Festivali
Meşhur Edirne Tava Ciğeri'nin Saraçlar Caddesi'nde kurulan panayır alanında yaklaşık 1 ton civarında miktarının halka ücretsiz dağıtılması, bu sırada da Edirne Belediye Bandosu başta olmak üzere, Türkiye, Romanya, Bulgaristan ve Yunanistan gibi bölge ülkelerin Bando gruplarının folklorik eserleri gün boyu çalıp, Edirnelilere ve misafirlere sonsuz bir müzik ve tava ciğeri sunan festival Edirne Belediyesi tarafından organize edilmekte ve hava koşullarına göre her yıl tarihi değişmekte. Az çok Nisan-Mayıs aylarında düzenlendiğini söyleyebiliriz.