Eskişehir'in Sanat Kavşağında OMM INN

Anadolu'nun bozkırı içerisinde, Porsuk Çayı'nın çevresinde, sürekli kendini yenileyen ve insanı merkezine alan şehir planlaması, genç ve dinamik nüfusu ile parlayan bir şehir olan Eskişehir, özellikle Ankara sakinleri için, kısa zamanda ulaşılabilecek, gündüzü ve gecesi ile dolu dolu bir haftasonu geçirebilecek destinasyonlardan.
Biz de, daha önce birkaç kere gitmiş olmamıza rağmen, normalleşme sürecinde seyahat alıştırması yapmak adına ufak bir haftasonu kaçamağında kendimizi bu güzel şehirde bulduk. Bu defa konaklama tercihimizi, en taze müzelerden olan ve Eskişehir'in sanat kavşağında yer alan Odunpazarı Modern Müze(OMM)'nin oteli OMM INN'den yana kullandık. Kapılarını oldukça yeni açan kompleks, tek başına Eskişehir'e gitme nedeni olacak kadar ilgi çekici.
OMM INN, Eskişehir'in neredeyse tamamen orijinal haline sadık kalınarak restore edilen Odunpazarı bölgesinde yer alıyor, nitekim adını da buradan alıyor. Otele girişi, bölgenin dokusuna uygun olarak restore edilmiş bir Odunpazarı evinden yapılıyor. Bu ilk adımla sanatın bu kompleksin her köşesine yayıldığını anlayabiliyorsunuz. Zira, resepsiyon görevlililerinin üzerinde, tüm müze ve otel çalışanları için, Anadolu motifleri ilham alınarak özel olarak tasarlanan Dilara Fındıkoğlu'nun tasarımları yer alıyor. Otelin tasarımı ve dekorasyonu da her bir ayrıntıda sanatla içiçe bir mekan yaratılmak istendiği her fırsatta vurguluyor.
2020 yılını istila eden salgın sebebiyle alınan önlemleri de otelde görebiliyorsunuz. Örneğin, resepsiyonda kayıt yaptırırken kullandığınız kalem, dezenfekte edilerek veriliyor ve siz kullandıktan sonra tekrar dezenfekte edilerek kalemliğe konuluyor. Odanızda ise dezenfektan, ıslak mendil ve tek kullanımlık maskelerden oluşan bir set yer alıyor. Benim gibi bu dönemde obsesyon seviyesi katlanan kişileri oldukça rahatlatan bu ve benzeri uygulamalar girişten itibaren kendinizi güvende hissetmenizi sağlıyor. 
3 ayrı kategoride (Deluxe, Premium, Junior Suite) olmak üzere 15 adet oda ile hizmet veren otelde, odalar tek bir katta sıralanıyor. Bir kare şeklinde dönüp dolaşıp aynı yere varmanıza imkan sağlayan bu kat, duvarlarında yer alan eserler, OMM şeklinde bir kütüphane ve bu kütüphaneden alacağınız kitabı karıştırabileceğiniz divanları ile odaya girmeden önce katı gezme istediği uyandıracak kadar cezbedici ama bir o kadar da sade.
Odanın içerisine girdiğinizde merak duygunuz tekrar tetikleniyor. Zira, her bir odası tek başına huzurlu vakit geçirmenizi sağlayacak şekilde dekore edilmiş. Odaların içerisinde yer alan divanlar, yine duvarlarda yer alan sanat eserleri örnekleri, odaya bırakılmış okuma kitapları ile OMM dükkanda da yer alan ürünlerden oluşan mini alışveriş köşesi, sizi bir süre odayı keşfetmeye çağırıyor. Ayrıca, benim gibi kapsül kahveler ile yeni nesil bitki çaylarının müdavimi iseniz, sıcak içeceğiniz ve tatlı notlar eşliğinde bırakılan atıştırmalıklarla odadaki divana uzanmadan güne başlamayacağınızı garanti edebilirim. Odanın içerisindeki güzellikler bununla da sınırlı değil; banyoda sıralanan ürünlerle, ferahlarken kendinize bakım yapmanız da istenmiş sanki.
    Konaklamaya dahil olan kahvaltı, OMM INN'de kalmasanız bile mutlaka deneyimlemek isteyeceğiniz OMM Cafe'de veriliyor. Hem açık, hem de kapalı mekanları ile gündüz Akdeniz, akşam ise Türk Mutfağı lezzetlerinin harmanlandığı geniş seçenekler içeren bir menü ile hizmet veriyor. Hem kafe, hem de restoran bölümleri birbirinden ferah ve ilgi çekici ambiyansları ile yine küçük bir çocuk gibi etrafı keşfetme ve karıştırma duygusunu kabartıyor. Özellike kafe bölümünde yer alan kütüphane ile asimetrik bir divanın yer alındığı oturma bölümü oldukça ilgi çekici. Restoran ve kafenin açık alanında yer alan, daire şeklindeki salıncağı ve yine tasarım olduğu metrelerce öteden anlaşılan ergonomik koltuk ile fotoğraf çekmeyi sevenlere de tatlı noktalar yaratılması ihmal edilmemiş gözüküyor.
Hem müzenin, hem de otel kompleksinin içerisinde yer alan OMM Dükkan, Eskişehir'deki ilk koncept mağaza olma özelliğine sahip. Tasarım dekorasyon, kırtasiye ürünleri, takılar, kültür-sanat ve tasarım kitapları ile Müze ve otel çalışanlarının üzerinden canlı canlı gördüğünüz, kariyerinde Lady Gaga, Rihanna ve Madonna gibi ikonik kişileri giydirmiş olan Dilara Fındıkoğlu'nun tasarım kıyafetleri de dahil olmak üzere çok sayıda ürün arasından kendinize bir hatıra bulabilirsiniz. Hatta, OMM INN'de konaklamanız halinde, bu yazının yazıldığı tarihte olduğu gibi, belirli dönemlerde OMM'a ücretsiz giriş ile OMM Restoran ve dükkanda da indirim alabilirsiniz.
OMM INN'den bahsetmişken, kapı komşusu olan OMM'dan kısaca bahsetmemek olmayacak. Modern ve çağdaş sanat eserlerini, sevenleri ve keşfetmek isteyenlerle buluşturmayı amaçlayan müze binası, Tokyo 2020 Yaz Olimpiyatları için stadyum da tasarlayan, namı tüm dünyaya yayılan Kengo Kuma and Associates tarafından tasarlanmış. Tasarım yapılırken ise 'doğa ile mimarinin, bina ile lokasyon arasında güçlü bir bağ kurulmasını sağlayacak şekilde harmanlanması' amaçlanmış.
OMM, İngiltere'de düzenlenen 18. Müze ve Kültürel Miras Ödülleri (18th Museums + Heritage Awards) kapsamında "Yılın Uluslararası Projesi > £ 1m" ödülünü kazanarak, açılmasının ardından sadece bir yıl geçmiş olmasına rağmen, adını uluslarası seviyede çoktan yazdırdı. Bu başarıda, böyle bir porjeyi hayata geçiren Eskişehirli mimar Erol Tabanca ile Türkiye'de pek rastlamadığımız şekilde 13 kişiden 11'ni kadınların oluşturduğu mevcut yönetim kadrosunun emeği büyüktür diye düşünüyorum. 
Bir haftasonu gezmesi arıyorsanız OMM ve OMM INN tek başına bu seyahata çıkmanıza neden yaratacak, Eskişehir ise bir haftasonuna sığmayacak seçenekleri ile sizleri bekliyor olacak.
Yazı: Blogger MiskinMirket https://www.instagram.com/miskinmirket/ 
Linkler:
https://omminn.com/tr/anasayfa 
https://www.omm.art/tr