Mardin'e kısa bir tur yapalım...

Güneydoğu’nun kıyısında, Mezopotamya’nın yüreğindeki Mardin’deyiz…
Tarihin büyüsünden sıyrılmamış, onunla birlikte yaşamanın yollarını bulmuş dünyanın çok dışında bir şehir burası. Geçmişinin özelliklerini iyi muhafaza etmiş Midyat ve Savur’daki kemerli pencereleri Mardin evleri, dağ-insan arasındaki anlaşmanın birer şaheserleri sanki! Kurnalı, hamamlı, kümbetli evler, kenarlı, oymalı, taş işlemeli tavanlar, gömme dolaplar ve derin izler taşıyan çehreler… Gezene bu ilkel dokunulmamış taş işlemeciliği sanatının enerjisini hissettiriyor Mardin sokakları. Yeri gelmişken rahmetli Yusuf Ustayı da anmış olalım buradan…
🚗 Biz böyle zevkten dört köşe yolculuk ederken, Midyat’ta yol boyunca yer yer güzelim üzüm bağları görüyoruz. Mümkün olan her aşamada insan elinin, özeninin, şefkatinin izlerini görmek bu memleketin gönlümüzdeki yerini daha da artırıyor…
Yapacak çok iş, az zaman var. Sokaklar dardır ve merdiven merdivendir Mardin’de. Kadim kültürel niteliklerle dolu bu güzel şehrin tarihi havasını soluyup, akşam enfes Mardin yemekleri ile yorgunluk atıyoruz, çok ince bir zevkle restore edilmiş Mardius Tarihi Konak’ta. Yerel değerlere tutku ile bağlı özel bir konak burası. Üzerine çok yazılır çizilir, belgeseller yapılır. Diyalekt konuşan bir mutfakları var. Yerel üretimlerden, yerel tekniklerden şaşmayan güzel menülerindeki ‘’Peyran’’ isimli yemekleri en orijinal lezzetlerinden. Her tabak bambaşka bir ayrıntı Kam’or Restoranlarında. Ulu Cami’nin de neredeyse tam yanında bulunuyor Mardius Tarihi Konak. İki dakikada merkeze ulaşabiliyoruz yürüyerek. Üstelik enfes Mezopotamya’nın uçsuz bucaksız görünümdeki manzarası ile uyanıyoruz her sabah.
Tarih Mardin’de coşkulu bir nehir gibi akıyor. Önce Kırklar Kilisesi’ni geziyoruz, oradan Mort Şmuni Kilisesi’ne uğruyoruz. Sonrasında da Hatuniye Medresesi’ni Derik Srup Kevork Ermeni Kilisesi’ni, Mardin Müzesi’ni, Sakıp Sabancı Mardin Kent Müzesi’ni, Abdüllatif Camii’yi görmeye gidiyoruz. Her şey öyle güzel öyle heybetli ki… Varsın hava biraz soğuk olsun.
🏘  Mardin Otel ve Konaklama: Mardius Tarihi Konak ve Selçuklu Konağı. Detaylar https://www.kucukoteller.com.tr/mardin-otelleri  sayfasında.

Cumhuriyet meydanı boydan boya her çeşit dükkandan taşan rengarenk eşyalarla, esnafın sohbetleriyle, cıvıl cıvıl bir meşher. Tam Fikret Mualla’nın hoşuna gideceği bir canlılık var burada. Özenle sebze-meyve tezgâhları, fırıncılar, gümüş-telkari işlemeciliğinin en nadide örnekleri, kilim dükkânları, restoranlar, kuruyemişçiler ve kahveciler/çaycılar var burada. ‘’Dağlı’’ adıyla anılan güzel leblebilerinden de bolca alıyoruz eşimize-dostumuza götürmek için. Mardin insanı en güzel şefkat ifadeleri ile uğurluyor bizi. Bu huzurla günü göğüslemek daha kolay oluyor bizim için.

Mardin’de ne, nerede yenir, ne içilir?
Mutlaka yöresel yemekleri denemelisiniz. Kaburga dolması, aluciye soslu kuzu kol, kuzu Tandır, tirozi turşusu, sembusek, içli köfte çeşitleri ve mumbar dolması tadılmalıdır.... Yemek konusunda Mardius Tarihi Konak'ı tek geçerim. Cercis Murat Konağı'nda yöresel pek çok yemeği bulabilirsiniz. Erik yahnisi, çağla ve kuzu eti'nden yapılan yemekleri oldukça değişik ve lezzetlidir.
Bagdadi en iyi restoranlardan diğeri, kaburga dolmasını tatmanızı tavsiye ederim. Caddenin sonunda Yusuf Usta’da kebap yiyebilirsiniz, fiyatlar uygun ve cok lezzetli. Fıstıklı kebabı çok meşhur. Antik Sur Restaurant yemekler süper (Mardin tabağı isteyin) semmüsek yiyin. Ana caddede Rido kebap’ta zırhta çekilmiş kebap yemin. Şişlere geçirilen satırla kıyılmış etlerden yapılan bir kebap. Yanında da ayran! Kredi kartı geçmiyor. Yeni şehirde Ebrar lokantasında mumbar. Mardin’in meşhur mırra kahvesi çok acı ama denemeye değer. Mardin mutfağı ciddi anlamda özel ve güzel çeşitli bir mutfak. Midyat'ta Bahar Restaurant’da yedik, mükemmeldi. Mardin’in cevizli sucukları çok bambaşka. Gözünüz, gönlünüz, damağınız bayram edecek. Mardin'e özgü bir yemek olan etli ekmek yemek isterseniz, Cumhuriyet caddesinde yer alan tüm lokantalar bunu yapıyor. Tamamen el yapımı, et ve çeşitli baharatlar ile harmanlanan malzeme fırına veriliyor ve sonrasında afiyetle yeniyor. Porsiyonlar lahmacun büyüklüğünde ve 1 tanesi rahatça doyuruyor adamı. Ve o kadar lezzetli ki..Hormonsuz etin lezzeti başka, ve yanında çanakta verilen yayık ayran. Mardin sıcağında kendine getiriyor insanı. Şahreman Lokantası: Mahalli yemekler servis eden bir esnaf lokantası. Mardin Tabak adlı yemeklerini isterseniz sembusek, irok, etli ekmek, ekşili dolma, Mardin türlü ve kaburga dolma ile işkembe dolmasını bir arada deneme fırsatınız olur…Cihan Lokantası: Midyat'a giderseniz yemek yemek için en iyi adres Cihan Lokantası. Mardin tandır, kuzu gerdan, kuzu kaburga ve perde pilavı inanılmaz lezzetli. Sonunda da irmik helvasını mutlaka deneyin. Artuklu Kahve: Burada Mardin'e özgü Dibek kahvesinden tadabilirsiniz. Yada satın alıp eve götürebilirsiniz. Burası aynı zamanda bir kuruyemişçi. Mardin'in nefis cevizli sucuklarından ve hayalet denilen mavi badem şekerlerinden de buradan alabilirsiniz. Bu şekerlerin tarçın ve zencefilli olanları da mevcut.