Muhteşem sahili, caddeleri ve figürleriyle Moda

Türkiye'nin hemen hemen her şehrinin meşhur bir şeyi vardır mutlaka. Ona has, ona özel, o şehrin sembolü haline gelmiş bir figür mutlaka bulunur. Bu şehirler içerisinden İstanbul'un yeri başkadır. İstanbul'un da hemen hemen her ilçesinin mutlaka meşhur bir şeyi vardır ve tüm halk tarafından bilinir. İster Anadolu yakasında olsun ister Avrupa yakasında mutlaka gezilecek, görülecek ve yeni keşfedilecek bir şeyler çıkmaktadır.

İstanbul'un Avrupa yakasında bulunan Kadıköy ilçesindeki Moda da bu özel yerlerden biridir. Güneşin battığı bu muhteşem manzaradan kimler etkilenmemiştir ki? Muhteşem sahili, enfes caddeleri ve figürleriyle Moda her daim misafirlerini memnun eden yerlerin başında gelmiştir. Her ne kadar kalabalık bir yer gibi gözükse de aslında çok eskiden beri bir geleneği olan, artık oturmuş sistemiyle ve düzeniyle hem İstanbul'un hem de Kadıköy'ün nadide yerlerinden biri olmuştur.


Moda'nın tarihi ta ilk çağ medeniyetleri dönemine kadar uzandığı rivayet edilir. Osmanlılar ise bu semtin olduğu yeri 14. asrın sonlarına doğru almışlardır. Tanzimat devrinden itibaren özellikle azınlıkların ve yabancı uyruklu vatandaşların akınına uğrayan semt 'Moda' adını almıştır. Özellikle köşk ve konaklarıyla, kendine has yapılarıyla bilinen Moda maalesef betonlaşmadan da nasibini almıştır İstanbul'un diğer tarihi yerleri gibi. Tüm bunlara rağmen günümüzde hala kendine has yapısı ve dokusuyla sakinlerinin yanı sıra siz değerli ziyaretçilerine de kapılarını açmaktadır Moda.

Şairlere, müzisyenlere, edebiyatçılara ve daha birçok sanatçıya ilham olmuştur Moda. Birçok ünlü sanatçı Moda'da yaşamış, eserlerinde Moda'dan söz etmiş ve ondan bir şeyler, ona ait bir şeyler anlatmaya çalışmıştır. Günümüzde birçok aktivite ve faaliyetin yapılabildiği, önemi her geçen gün daha da artan bir yer haline gelmiştir Moda. Ziyaretçi sayısı sürekli yükselmektedir. Özellikle yaz aylarında yoğun bir ziyaretçi akınına uğramaktadır.


Moda'ya Nasıl Gidilir? Moda, İstanbul'un Anadolu yakasında ve orada da Kadıköy'de bulunmaktadır. Eğer Avrupa yakasından geliyorsanız önce Kadıköy'e gelmeniz gerekecektir. Eğer Anadolu yakasındaysanız yine benzer bir durum söz konusudur. Kadıköy ise şehrin en işlek yerlerinden biridir, hem denizden her zaman gelmek kolaydır hem de otobüs ya da dolmuşlarla gelmek kolaydır. Kadıköy'e geldikten sonra Moda Tramvay'ı ile Moda semtine gidilebilir. Dilerseniz Kadıköy sahilinden yürüyerek de Moda sahiline gidebilirsiniz.


Moda'da Ne Yenir? Moda semtinden hemen hemen her mutfak kültüründen örnekler görmek mümkündür. Ve tabi yemek çeşidi olarak da oldukça zengindir Moda. İster kahvaltı ister fast food, ister ana yemek isterseniz de kafe olarak oldukça zengin bir yerdir Moda. Özellikle yazın çay bahçesi ve kafeteryaları denemenizi tavsiye ederiz. Deniz esintisi ile birlikte o muhteşem ortam sizi oldukça dinlendirecektir. Kahvaltı olarak Moda Van Kahvaltı, Reçel Kafe, sonrasında kafe olarak Kuru Kahveci Selim, Cape, Cafe Los Manços, tatlı ve fast food olarak Köyüm Pide, Moda Balkaymak, Coffe 37/A Donut ve tabi waffle ile meşhur yerler tavsiye edilir. Moda mutfakları bununla da kalmaz eğer akşam yemeği yemek istiyorsanız, Moda Sahil Restaurant, Serkan Usta'nın Mutfağı ve Yanyalı Fehmi Lokantası tavsiye edilir.

Moda'da Gezilecek Yerler Moda denince akla gelen ilk yerlerden biri tabi ki Moda Sahili ve Yoğurtçu Parkı'dır. Özellikle hafta sonu çok ilgi gören sahilde deniz havası alıp yürüyüş yapabilirsiniz. Tarihi Moda İskelesi, Moda Çay Bahçesi, Ali Usta Dondurmacısı, Kemal Usta Waffle artık moda ile özdeşleşen yerlerdir. Barış Manço'nun Moda'daki ev müzeye dönüştürülmüş ve sanatçının eşyalarının ve diğer envanterlerinin sergilendiği bir yer haline gelmiştir. Burası da ziyaret edilebilir.


Moda'da Ne Yapılır? Eğer spora ve özellikle yürüyüş ve bisiklete merakınız varsa sizin mutlaka Moda Sahili'ni keşfetmeniz gerekmektedir. Çok rahat bu aktiviteler yapılabilmektedir. Ayrıca basketbol ve tenis oynanabilecek yerler de bulunmaktadır. Sokak aralarındaki hoş mekânlarda çay kahve içebilir ve hoşça vakit geçirebilirsiniz. İlla bir mekâna girmeniz de gerekmiyor, Moda'nın sokaklarında dolaşmak bile insana ayrı bir huzur ayrı bir hava veriyor.

Moda'dan Ne Alınır? Yazımızın başında da belirttiğimiz gibi, İstanbul'un her yeri meşhurdur ve bu yerler içerisinde Moda semtinin de ayrı bir önemi vardır. Moda'yı bize hatırlatacak figürler ve hediyelik eşyaların olduğu yerleri size tavsiye edebiliriz.

Moda'da kalınacak yer tavsiyesi: Melek Hotels Moda