Türkiye'nin En Güzel Kanyonları

Türkiye'nin farklı coğrafi bölgelerinde bulunup Ege'nin, Akdeniz'in, Karadeniz'in ya da Marmara Denizi'nin sularında kulaç attıysanız kendinizi şimdiden tam bir kaşif gibi hissediyor olabilirsiniz. Öte yandan ne kadar gezip dolaşsanız da; ülkemizdeki kültürel ve doğal güzellikleri gezi rotalarına tam anlamıyla sığdırmanız, her yerin hakkını yeterince vermeniz pek de mümkün değil. 
Türkiye'de kültür ve turizm bakımından öyle hazineler var ki; yurt dışında olsa turist akını yaşanacak yerler burada neredeyse unutuluyor ve ihmal ediliyor. İşte bunlar arasında kesinlikle ülkenin en güzel kanyonlarından da bahsedilebilir. Nehirler ve çaylar tarafından oluşturulan bu derin vadiler; neyse ki her geçen gün daha fazla yerli ve yabancı turistin radarına takılmakta. Daha çok Akdeniz ve Karadeniz bölgelerinde yoğunlaşan ancak Anadolu'nun orta yerinde de her an karşınıza çıkabilen bu kanyonların en güzelleri içinden sizlere bir seçki hazırladık.
1.    Saklıkent Kanyonu, Fethiye, Muğla
Muğla'ya bağlı Fethiye ilçesinde; yaz sıcaklarından bunalan turistler için muhteşem bir kaçış noktası var. Antalya kara yolu üzerinde, Kemer sapağını takip ederek ulaşılabilen Saklıkent Kanyonu aynı zamanda Saklıkent Milli Parkı olarak da anılıyor. Burası altından ırmaklar akan püfür püfür dinlence yerleri ile belki de cennetin ta kendisi. 
Kanyonun buz gibi sularında yürümek, tam anlamıyla deşarj olmak ve negatif yüklerden arınmak demek. Su sesleri arasında çay kahve içip bir şeyler atıştırmaksa olmazsa olmaz bir aktivite. Esen Çayı üzerinde kurulan tahta iskelelerde gözleme yemeden ve ayran içmeden Saklıkent'ten dönmek pek de olur iş değil.
2.    Köprülü Kanyon, Manavgat, Antalya
Antalya'nın kanyonları epey meşhur; ancak içlerinden bir tanesini seçmek gerekirse bu herhalde çoğu kişi için Köprülü Kanyon Milli Parkı olacaktır. Toros Dağları'ndan doğan Köprüçay buz gibi sularıyla Serik'in güneyinden Akdeniz'le buluşuyor. Yaz ve kış aylarında burası bambaşka manzaraları aynı güzellikte sunabiliyor. 100 metreyi aşan duvar yüksekliğine sahip olmasıyla ünlenen Köprülü Kanyon; tam tamına 14 kilometre uzunluğunda.
Türkiye'nin en güzel ve en uzun kanyonlarından birine gelmişken Köprüçay üzerinde rafting yapmayı düşünebilirsiniz. Kalabalık gruplar için çok eğlenceli bir aktivite olan raftingin diğer alternatifleri kano ya da kamp yapmak olabilir. Kanyona girişlerde ziyaretçilerden ücret alınmıyor. Nehrin her iki yakasında da keyifle değerlendirebileceğiniz yeme içme olanakları var.
3.    Yazılı Kanyon, Sütçüler, Isparta
Antalya'dan pek fazla uzaklaşmadan Isparta'nın Sütçüler ilçesine bağlı Yazılı Kanyon'a da geçebilirsiniz. İlçe merkezine 20 kilometre mesafedeki bu güzel kanyon, ülkenin gizli kalan yerlerinden sadece biri. Bu gizli kalmışlık sayesinde toplamda 600 hektarlık kanyon alanının gayet bakir olduğu da söylenebilir.
Tarihi Kral Yolu üzerinde yer alan Yazılı Kanyon; üzerinde bugün bile görebileceğiniz antik izler taşıyor. Kanyonun yan duvarlarında yer alan sunak yerleri, kaya oyukları ve yazıtlar, bugün buraya Yazılı Kanyon denmesinin de başlıca sebebini oluşturuyor.
4.    Arapapıştı Kanyonu, Bozdoğan, Aydın
Antik dönem kalıntıları ile doğal güzelliklerin kesişimi size heyecan veriyorsa; bir de Aydın'daki Arapapıştı Kanyonu'nu görmenizde fayda var. 2017 yılının Nisan ayından bu yana Aydın Büyükşehir Belediyesi burada, Kemer Barajı'nda tekne turları düzenliyor. Turlar boyunca 5 bin yıllık kaya mezarlarını ve kayaların içine gizlenmiş tapınakları yakından görmek ve bol bol fotoğraflamak mümkün.
Yemyeşil suları olan ve çevresinde de aynı yeşillikte bir bitki örtüsü bulunduran kanyon, yerel halk tarafından "Dünyanın 8. Harikası" ilan edilmiş bile. Yüksek sezonda kanyonun ziyaretçi sayısı günde 2 bini zorluyor. 
5.    İncesu Kanyonu, Ortaköy, Çorum
Çorum'un Ortaköy ilçesine bağlı İncesu Köyü'nde aynı isimle anılan enfes bir kanyon var. İncesu Kanyonu rafting için adrenalin tutkunlarına fırsat sunsa da; buranın oldukça zor bir coğrafya olduğundan söz etmek gerek. Her iki yamacı sarp kayalıklardan oluşan kanyon en çok bahar aylarında güzel. 
Toplamda 40 ile 60 metre arasında genişliğe sahip olan doğa harikasında tek bir giriş çıkış var. Kanyonun uzunluğu ise tam 12,5 kilometre. Burada dilerseniz keyifli bir doğa yürüyüşü de yapabilirsiniz. 
6.    Ihlara Vadisi, Güzelyurt, Aksaray 
Farklı tarihlerde üzerinde farklı medeniyetleri ağırlayan Ihlara Vadisi; bu bakımdan sadece Türkiye'nin değil, dünyanın en büyüğü. Aksaray ili Güzelyurt ilçesi sınırlarında kalan kanyon tam 18 kilometre uzunluğunda ve 150 metre derinliğinde. Ihlara Vadisi'nin genişliği ise 200 metreyi buluyor. 
Melendiz Çayı'nın yıllardır aşındırmakta olduğu vadide; kilise ve oyulmuş kayalar gibi çok sayıda kültür varlığı var. Burası aynı zamanda doğal güzellikler yönünden de çok zengin. Kapadokya'ya gelen turistler genellikle Ihlara'ya da uğramadan buradan dönmüyor.
7.    Şahinkaya Kanyonu, Vezirköprü, Samsun
Vezirköprü ilçe merkezine 13 kilometre mesafede yer alan Şahinkaya Kanyonu; Samsun'un en güzel yeri olarak ilan edilmeye aday. Burası Altınkaya Baraj Göleti üzerinde yer alırken; göletin en derin yeri olma özelliğine de sahip.
Kızılırmak Nehri'ni coğrafya kitaplarından alıp gerçek hayatın tam ortasına taşımak istiyorsanız Şahinkaya'da kesinlikle doğru yerdesiniz. Burası hem 1,5 kilometreyi bulan uzunluğu ve heybetiyle hem de sularının turkuaz rengiyle akıllarda kalıyor.
8.    Cehennem Deresi Kanyonu, Ardanuç, Artvin
Artvin Ardanuç kara yolu üzerinde yer alan Cehennem Deresi Kanyonu; tabiri caizse vahşi bir güzel. Burası adından da anlaşıldığı gibi çok zor geçitleri bünyesinde barındırıyor. Ardanuç ilçe merkezine 7 kilometre mesafedeki kanyonu dünyanın en zoru ilan eden kaynaklar da var.
Doğu Karadeniz'in zor coğrafyasında yer alan Cehennem Deresi, tek kişinin zar zor sığabildiği yollara sahip. Buna rağmen kanyonun tek kaşifleri yerel halk değil. Dünyanın dört bir yanından doğanın bu saklı cennetini görmeye gelen, gelmişken de Karadeniz halkının misafirperverliğine mazhar olanlar hiç de az değil.
9.    Kapıkaya Kanyonu, Karaisalı, Adana
Adana kırsalında yer alan Kapıkaya Köyü'nde yaklaşık 200 metre yüksekliğindeki Kapıkaya Kalyonu var. Niğde Ulukışla'dan doğan Çakıt Çayı tam da buradan geçiyor. 7250 metrelik yürüyüş parkuru ile doğa tutkunlarında mıknatıs etkisi yaratan kanyon, Adana il merkezine 72 kilometre mesafede. Karaisalı ilçesine vardıktan sonra ise burası için yalnızca 5 kilometre ilerlemeniz yeterli.
Adana'ya gelmek sizin için kebap yiyip şalgam içmekten ibaret değilse; bu rotayı mutlaka bir kenara not almalısınız. Aslında yemeyi içmeyi çok seviyorsanız da; Kapıkaya'da yapacağınız trekking ve yamaç tırmanışı gibi aktiviteler kalorileri yakmanızın sportif bir yolunu oluşturabilir.
10.    Alaçam Şelalesi ve Kanyonu, Kestel, Bursa
Bursa'nın saklı cennet köşelerinden yalnızca biri olan Alaçam Kanyonu; Kestel iline bağlı aynı isimli köyde yer alıyor. Alaçam Köyü'nün yemyeşil bitki örtüsü Uludağ'da bin metrenin üzerindeki bir rakıma kadar uzanmakta. Hayal edebileceğiniz gibi bu yeşil coğrafya kışın da beyazlara bürünüyor.
Şelalenin sunduğu parkur; doğa sporları ile ilgilenen herkes için ideal. Kanyona spor toplulukları özel geziler düzenliyor. Şehir merkezine 13 kilometre mesafede yer alan ilçede alabalık yemek özellikle tavsiye edilen şeylerden biri. Burada tahta evlerde konaklayabilir ya da çadırınızı da yanınızda taşıyarak kamp yapabilirsiniz.