Türkiye'nin En İyi Mavi Bayraklı Plajları

Türkiye, mavi bayrak konusunda çıtayı her sene biraz daha yukarı çıkarıyor. 450'den fazla mavi bayraklı plajı ile bu konuda iki önemli Avrupa ülkesi olan İspanya ve Yunanistan'ın arkasında üçüncü sırada bulunuyor. Mavi bayraklı plajlar, temel olarak temiz ve güvenilirlik açısından resmi bir referans olarak kabul görür. Bu plajlar ya da koylar, tam anlamıyla doğa ve çevre dostudur.

Gerek ekolojik dengenin korunmasında gerekse de denize girmek adına uygun şartların oluşturulmasında bu plajların rolü büyüktür. Mavi bayrakla alakalı önemli kriterleri karşılayan 10 ayrı placa gelin hep birlikte göz atalım.
Kaputaş Plajı, Antalya
Türkiye'nin turizm konusunda yüz akı olarak öne çıkan Antalya, mavi bayraklı plaj konusunda da liderliğin kimselere kaptırmıyor. Antalya'nın en güzel mavi bayraklı plajlarından biri olan Kaputaş Plajı ile listemize başlayalım. En azı adı kadar ilginç olan bu plaj, Kaputaş Kanyonu'nun çıkışında yer alır. Bu nedenle kimi kaynaklarda burası Kanyon Ağzı Plajı" olarak da geçer. Halk plajı olduğu için girişinin ücretsiz olduğu Kaputaş Plajı'nda uygun fiyata şemsiye ve şezlong kiralayabilirsiniz. Aynı zamanda duş ve tuvalet gibi ihtiyaçlarınıza yanıt verecek alanlar da bulunur. Kaş ilçesine bağlı olan plaja kara yolu ile geldiğinizde 187 adet basamaklı merdivenler sizleri bekliyor olacak. Günlük tekne turlarıyla da plaja kolayca ulaşabilirsiniz.
Ilıca Plajı, İzmir
Son yıllarda yaptığı atakla Antalya ve Muğla'ya ciddi anlamda rakip olmayı başaran Çeşme; genelde Alaçatı ile ön plana çıksa da esasen Ilıca, buranın en eski ve popüler plajları arasındaki yerini koruyor. Çeşme merkeze son derece yakın bir konumda yer alan Ilıca Plajı ile İzmir arasında yaklaşık olarak 90 km mesafe bulunuyor. Fahrettin Altay üzerinden kalkan dolmuşlarla kolay bir şekilde Ilıca'ya ulaşım sağlayabilirsiniz. Ilıca Plajı görünümüyle tam anlamıyla Maldivler'i anımsatır. Aynı zamanda dünyaca ünlü pek çok otelin yer aldığı bölge, yeme-içme mekanları konusunda zengin bir alternatif sunar. Plaj ile alışveriş yerlerinin yakınlığı, bu plajı biraz daha özel kılar. Alaçatı'dan hemen sonra karşınıza çıkacak olan Ilıca Plajı'na giriş ücretsizdir. Kısa aralıklarla kurulan duşlar, tatil severlere rahat bir nefes aldırır.
Kelebekler Vadisi, Fethiye
Geldik bu listenin en ilginç ve en özel plajına. Kelebekler Vadisi, Muğla'nın Fethiye ilçesinde yer alır. Mavi bayraklı plajlar listesinde olmayı fazlasıyla hak eden bölge, yerli ve yabancı ziyaretçilerden her daim tam not almayı başarır. Burada 350'den fazla kelebek türünün yaşaması, adının Kelebekler Vadisi olmasını sağlamıştır. Rüyaları andıran Kelebekler Vadisi, görenleri kendine hayran bırakıyor. Bölge, 1995 senesinde 1. derece doğal SİT alanı ilan edilmiştir. Yapılaşmaya kapalı kalması, bugünkü güzelliğinin en önemli nedenidir. Kelebeklerin bütün bir gökyüzünü kapladığı bu eşsiz yer, aynı zamanda pek çok köye de oldukça yakın. Buraya kara yolunu kullanarak ya da teknelerle ulaşım sağlayabilirsiniz.
Sarımsaklı Plajı, Balıkesir
Sadece Balıkesir'in değil, aynı zamanda tüm Türkiye'nin en çok ilgi gören plajlarından biri olan Sarımsaklı Plajı, Ayvalık ile özdeşleşmiş durumdadır. Tatilcilerin uğrak mekanı olan bu mavi bayraklı plaj, adını sapsarı kumlarından almıştır. Toplamda 8 km boyunca uzanan plajın etrafında ihtiyaçlarınıza yönelik mekanlar yerleştirilmiştir. Sarımsaklı Plajı, Küçükköy beldesi içinde konumlanır.  Aynı zamanda 100 metre eni olan bir güneşlenme terasına sahiptir. Dünya mutfaklarının ve yerel lezzetlerin sunulduğu mekanlara plaj boyunca rastlamanız mümkündür. Genel anlamda çocuklu aileler için de ideal ve güvenli bir yerdir. Halka açık olan plaja girmek ücretsizdir.
Çıralı Plajı, Antalya
Çıralı Plajı konum olarak Olimpos sahiliyle Yanartaş arasında yer alır. Olimpos yanar taşının varlığı, plaj için de böyle bir ismin tercih edilmesini sağlamıştır.  Hiç durmaksızın yanan doğal gaz ateşi, ziyaretçilerin ilgisini çeker. Aynı zamanda nesli tükenme tehlikesi ile karşı karşıya olan caretta carettalar için burası bir üreme noktasıdır. Zaten bu nedenle bölge SİT alanı ilan edilmiştir. Kemer ilçesi içinde yer alan plaja girmek adına sembolik bir ücret ödemeniz gerekecektir. Sadece plajı ile değil, çevresine dizili gezilecek yerleriyle de ilgi odağı olmayı başarmıştır. Çıralı toplamda 3,2 km'lik bir uzunluğa sahiptir. Plaj ile Antalya şehir merkezi arasında yaklaşık 80 km'lik bir mesafe bulunur.
Patara Plajı, Antalya
Antalya'nın bir diğer sevilen plajı olan Patara, toplamda 18 km uzunluğa sahiptir. Kalkan ile Kaş gibi iki önemli bölgenin arasında kalan Patara, deniz kaplumbağaları için de bir yaşam alanıdır. Plaj, ilk etapta güzel ve ince kumları ile dikkat çeker. Türkiye'nin en iyi 15 plajı arasında gösterilen Patara Plajı, tam anlamıyla dünya standartlarına sahiptir. Patara Antik Kenti'nin de plaja yakın olması, kültürel mirasa tanıklık etme şansı da verir. Yeşilçam'da bazı çöl sahnelerinin bizzat burada çekildiği bilinir. Plajın giriş ücreti 100 olarak belirlenmiştir. Fethiye ya da Kaş gibi bölgelerden dolmuşlarla buraya ulaşabilirsiniz.
Çeşme Altınkum Plajı, İzmir
Çeşme Altınkum Plajı, adının hakkını fazlasıyla veren mavi bayraklı bir plajdır. Merkez ile 10 dakikalık bir yürüme mesafesinde yer alan plaj, toplamda 500 metredir. Bu açıdan diğer plajlara göre oldukça küçük ve sevimli bir plaj olarak öne çıkar. Genel anlamda derin olmadığı için yüzme bilmeyenlerin de öncelikli olarak tercih ettiği bir bölgedir.
Phaselis, Antalya
Akdeniz Bölgesi'nin en popüler plajları arasındaki yerini alan Phaselis, Kemer'e sadece 15 dakika uzaklıktadır. Antalya merkezden 40 dakikalık bir araba yolculuğu ile bölgeye ulaşım sağlayabilirsiniz. Ayrıca Kemer ya da Tekirova tarafından kalkan dolmuşları da değerlendirebilirsiniz. Konum olarak Tahtalı Barajı'na son derece yakın olan plaj, aynı zamanda aynı adı taşıyan antik kentle de komşudur. Denizi genel anlamda dalgasızdır. Sakin bir atmosferi olan Phaselis'in girişi ücretlidir. Antik plajın olduğu alanda toplamda üç ayrı liman bulunur.
Bitez Plajı, Muğla
Şarkılara konu olan Bitez, Muğla sınırları içinde bulunur. Halk plajı olduğu için giriş ücretsizdir. Mavi bayrak ile taçlandırılmayı sonuna dek hak eden Bitez Plajı, Bodrum'un 8 km uzağında yer alır. Aynı zamanda şehir merkezine de son derece yakındır. Toplam uzunluğu 200 metre civarında olup genişliği 10 metredir. Su sporlarına elverişli bir yer olması burayı daha da ilginç kılar. Plaja gelmek adına Muğla merkezden kalkan dolmuşları tercih etmelisiniz.
Gümüşlük Halk Plajı, Muğla
Bodrum'un en çok sevilen plajları arasında bulunan Gümüşlük'e ücretsiz olarak giriş yapabilirsiniz. Buna rağmen burada sizi bunaltacak kalabalıklarla karşılaşmazsınız. Rüzgar alması ve genel anlamda dalgalı olması, bunun en önemli nedeni. Huzur Verne bir atmosferi olan Gümüşlük sahili, Bodrum merkezin 23 km uzağında bulunuyor. Denizi kadar balık restoranlarıyla da ünlü olan Gümüşlük'te plaj uzunluğu 120 metre civarındadır. Tavşan Adası manzarası ile dikkat çeken plaj, son derece bakımlıdır. Duş ve soyunma kabinlerini ücretsiz olarak kullanabilirsiniz. Bodrum merkezden kalkan dolmuşlar yaklaşık yarım saat içinde bölgeye ulaşabiliyor.