Turkuazın Keşfedildiği Yer Fethiye
Mavinin en güzel tonu gelip Fethiye’de Ölüdeniz’e konmuş, adı da turkuvaz olmuş. Tarifi kelimelere sığmayacak doğal bir güzelliğe sahip olan Fethiye tarih, kültür, plaj, su sporları, Türkiye’nin en iyi yamaç paraşütü alanı, en iyi koyları ile bir tatil için her şey mevcut olduğundan birkaç günde dolaşmak pek mümkün olmayabilir. Gezmeye gölgeli daracık sokakları ile çarşısı içinden başlayabilir, ardından Antik çağa dayanan tarihe kalıntıları gezerek tanıklık edebilirsiniz. Çevredeki güzellikleri görmek, bulunduğunuz bölgedeki plajla kendinizi sınırlamak istemiyorsanız dolaşabileceğiniz epeyce yer bulacaksınız. En çok tanınan plajlar Çalış ve Karagözler plajlarına gidebilir, Fethiye Körfezi’nin batı ve kuzey batı yönünde sıralanmış adalarına ve büyülü Ölüdeniz’e tekne gezisi alabilirsiniz.
Biraz daha değişik bir tatil tercih ederseniz, Dünya’nın sayılı güzel manzaralarından birine sahip Kelebekler Vadisi ve Kabak Koyu’na gidebilirsiniz. Tarihi Likya Yolu üzerinde bulunan Kelebekler Vadisi’nin hemen yanındaki Kabak Koyu çam, ardıç, salkım ağaçlarıyla kaplı derin bir vadi. Vadinin mavi ile yeşili buluşturan muhteşem özelliği ile her köşesinden farklı bir cenneti keşfediyorsunuz. Biraz zahmetli bir tırmanıştan sonra da ağaçlarını milyarlarca kelebeğin örttüğü eşsiz bir manzarayla karşılaşıyorsunuz ki burası da Kelebekler Vadisi ve vadiyi genelde doğa tutkunları ya da kent kaçkınları ziyaret ediyor.
Biraz adrenalin arayanlar ve Fethiye’ye tepeden bakmak isteyenler Babadağ’dan yamaç paraşütü ile atlayabilir, tatillerine büyüleyici bir anı bırakabilirler.
Fethiye’nin sıcağından bunaldığınızda ve ufak bir değişiklik yapmak istediğinizde güneş ışınlarının giremediği kadar dar ve yüksek bir kanyon olan Saklıkent’e gidip buz gibi sularda yürüyün.
Saklıkent
Fethiye'ye dönüş yolunda ise Türk köy yaşamı ve misafirperverliğini size yaşatacak köylülerin yaptığı ev yapımı gözlemelerden ve ev yapımı buz gibi ayranı tatmak için mutlaka durup mola vermelisiniz.Fethiye-Antalya karayolundan Kemer sapağından 13 km sonra Tlos’a, sonrasında da 21 km gidilerek ulaşılan Saklıkent, Kayadibi köyünü geçtikten sonra girişi karşınıza çıkan 14 kilometre içeriye giden, güneş ışınlarının giremeyeceği kadar derin ve yüksek devasa bir vadi ve kanyon. Saklıkent 15 yıl önce bir çoban tarafından bulunmuş ve 49 yıllığına hükümetten kiralanmış. Şimdi bu çoban Saklıkent'teki cafe-restoranı işletiyor. Kanyonun girişinde ücret alınıyor ve arabanızı bırakıyorsunuz, yürüyüşe başlıyorsunuz. Buz gibi soğuk ve içebileceğiniz doğal kaynak sularının içinden yürüyerek Eşen çayının diğer tarafına geçmek zorundasınız. Su o kadar soğuk ki, ayağınızı suya sokmak bir karar sürecini gerektiriyor. Akıntıya karşı yürümeniz kolay olmadığı için çayın üzerine kanyon duvarlarında tahtadan yapılmış iskeleler kurulu. Bu iskelelerden tek sıra ilerleyebiliyor ve çayın patladığı noktaya geliyorsunuz. Saklıkent yolu üzerinde çok sayıda kır gazinosu göreceksiniz. Müthiş bir çağıltıyla dökülen suları bu noktadaki cafe-restorana oturup gözleme-ayran veya alabalık eşliğinde izleyebilirsiniz. Dilerseniz karşı kıyıya geçerek kanyonun derinliklerine doğru ilerleyebilirsiniz. Girişinden itibaren bazen daralan, engebeli hale gelen kanyon 18 km. uzunluğunda ve sonuna kadar gitmek de kolay değil, rutubetten dolayı hevesinizi alana kadar yürüyüp dönmek en güzeli. Suyun dibi çakıllı taşlı olduğundan gözden çıkardığınız bir lastik ayakkabıyı yanınızda bulundurmanızı tavsiye ediyoruz. Yoksa da, hiç problem değil; kanyonun girişinden girişimci ekonominin güzel bir örneği olan mağazadan plastik ayakkabı edinebiliyorsunuz. Bir diğer yol ise tabi ki suyun akıntısına bırakarak, yüzerek kanyondan çıkmak olabilir ama üşümeyi de göze almanız gerekecektir.
Fethiye'de Önerdiğimiz Konaklama Seçenekleri:
www.kucukoteller.com.tr Fethiye ve Ölüdeniz sayfalarında bulabilirsiniz.
Etiketler: fethiye gezi rehberi, fethiye gezilecek yerler, fethiye otelleri, fethiye de ne yapmalı, fethiye görülecek yerler, fethiye çalış hakkında, Ölüdeniz, Kelebekler Vadisi, Kayaköy