Beypazarı, Ankaranın yanıbaşındaki açıkhava müzesi

BEYPAZARI

Ankara’nın Beypazarı ilçesinde yılbaşı geceleri abartılı gösterişten uzak, dingin bir atmosferde yaşanır. Sivil mimarimizin en güzel örneklerinden ahşap konaklarda konaklayabilir, geleneksel mutfağımızın unutulan lezzetlerini tadabilirsiniz. Beypazarı, Selçuklular döneminde zengin bir ticaret kasabası, Osmanlılar’da önemli bir sipahi merkeziydi. İsmini, sipahi beyinin burada yaşamasından alıyor. Bugün çoğunluğu 1800’li yıllara tarihlenen konak, han, kervansarayları, sokaklarıyla bir açıkhava müzesi ve turizm merkezi. Evlerin çoğu restore edilmiş, otel, pansiyon, restoran, müze, kültür merkezine dönüştürülmüş. Kent Tarihi Müzesi olarak düzenlenen Rüstempaşa Okulu, Beypazarı Tarih ve Kültür Evi olarak düzenlenen Nurettin Karaoğuz Konağı ile Yaşayan Müze olarak düzenlenen Abbaszade Konağı görülmeye değer. İlçe merkezinin bütün güzellikleriyle en iyi göründüğü bölge Hıdırlık Tepesi. Burada çayınızı yudumlarken, çevreyi fotoğraflayabilirsiniz. Tepenin eteğinde restorasyonu devam eden Suluhan ile 13. yy eseri Sultan Alaaddin ve 17. yy eseri Kurşunlu camileri, bu panorama içinde dikkat çeken yapılar. Beypazarı mutfağını Tarihi Taş Mektep başta olmak üzere çeşitli konaklarda tadabilirsiniz. En sevilen yemekler: ev tarhanası, Beypazarı güveci, yaprak sarma, 80 kat baklava. Çarşıda rastlayacağınız, tatmanızı, almanızı önereceğim lezzetler arasında İskoç bisküvisine rakip tereyağlı “Beypazarı kurusu”, havuç lokumu, cevizli sucuk, erişte, ev yapımı tarhana yer alıyor. İlçenin dantel, nakış gibi geleneksel el işlerini, 200 yıl önceki halini koruyan tarihi çarşıda, Alaaddin Sokak’ta hafta sonları açılan kadınlar pazarında, İmaret Meydanı’ndaki dükkanlarda bulabilirsiniz. Beypazarı’nın ünlü telkarileri Belediye’nin altındaki Gümüşçüler Çarşısı’nda yapılıyor. Kuyumcular ince gümüş, altın telleri hasır gibi örüp mücevhere dönüştürüyor...

Konaklama Alternatiniz: Memişzade Konağı