İznik Gölü'nde Doğal Yaşama Dahil Olun

Gezmeyi sevip de bu sevgisini doğa ve tabiat gezilerine ayıranlardan mısınız, ya da hep aynı tarzda geziler yapıp da artık bir de doğayı görmek isteyenlerden misiniz? Size çok rahat bir şekilde İznik Gölünü tavsiye edebiliriz. Marmara bölgesinin ortasında, sanayi şehirlerinden ve iş hayatından bunalmış insanlara doğanın her türlü inceliklerini sunuyor İznik Gölü ve çevresi. İnanılmaz güzellikte günbatımı, tertemiz ve tatlı su gölü olan manzarası, doğar yürüyüş alanlarıyla ve köy yollarıyla İznik Gölü ve çevresi görülmeye değer.

Eğer planınızı yapıp buraya gelmek isterseniz, İznik Gölü ve çevresi için aslında iki gün kalmak gerekir en az ama bir gün de yeterli olabilir. Zinde bir gün geçirmek, doğa yürüyüşleri yapmak, spor yapmak ve de en önemlisi kendinizi dinlemek istiyorsanız, İznik Gölü ve çevresine gelin. Şunu da sakın unutmayın ki, teknoloji denen o şeyi bırakın bir kenara. Burada doğa adına arayabileceğiniz her şey mevcut. Hem doğa sporlarına ait aktiviteler var hem de festivaller, hem doğal ürünler bulabileceğimiz yerler var, hem de doğal sebze meyve bulunan yerler. Kısacası İznik Gölü ve çevresi demek doğa demek.

Türkiye'nin en büyük tatlı su göllerinden biridir İznik Gölü. Bu bakımdan ülkemizde ilk beş sırada, içinde bulunduğu Marmara bölgesinde ise ilk sırada yer almaktadır. Son yıllarda devlet korumasına alınan alanda ve çevresinde geniş tarım arazileri bulunmaktadır. Bu bakımdan etrafı hep zeytinlikler ve meyve bahçeleriyle kaplıdır. Tabi ki diğer ürünler de yetiştirilmektedir. Ayrıca İznik Gölünden balık yetiştiriciliği olarak istifade edilir. Tatlı su balıkları meşhurdur. Doğal bir yaşam alanı olan İznik Gölü ve çevresi dünyaca ünlüdür. Gölde bir de antik kent bulunmaktadır ve sular altındadır.


İznik Gölüne Nasıl Gidilir?
Şehir olarak İznik ve gezilecek yer olarak İznik Gölü ve çevresi, Bursa, Yalova, Bilecik, Kocaeli, Sakarya gibi şehirlerin ortasındadır. İstanbul'a da yaklaşık 200 km mesafededir. Yukarıda saydığımız şehirlere ise ortalama 80-100 km mesafededir. Bursa terminalinden İznik için servisler mevcuttur. İstanbul tarafından gelecekseniz Yenikapı ya da Pendik'ten İDO seferleri ile Yalova'ya oradan da İznik'e gelmek. Ancak şunu belirtmek gerek ki İznik ile İznik Gölü ve çevresi arasındaki mesafenin de alınması gerekir. Tüm bunlara 2 saat civarında bir zamanı kapsıyor.


İznikte Ne Yenir?
Yerel ve yöresel yemekleri olan bir yerdir İznik. Genellikle su ürünleri ve zeytin ön plana çıkmaktadır. Zeytin yetiştiriciliğinde de iddialı olan İznik'te zeytinyağı da bulabilirsiniz. Köfteci Yusuf, Askania, Antigonia Kafe, Çamlık Restoran, Karacakaya gibi yerlerde bulunabilir, yöresel kahvaltı, yayın şiş, tereyağında Kerevit ve diğer tatlı su balıklarını tadabilirsiniz.

İznikte Nereler Gezilir?
Buraya gelen turistler ve gezginler bilmeliler ki doğal güzellik bakımından oldukça zengin bir yerdeler. Tarihi doku ve mimari açıdan fazla zengin olmasa da kültürümüz için ve doğa için oldukça iyi bir yerdir. En başta, İznik Gölü ve çevresi, muhteşem manzarasıyla görülmesi gereken yerlerin başında gelir. Şunu kesinlikle belirtmeliyiz ki, bu gölün akşam manzarası bir başkadır. Eğer İznik Gölüne gelirseniz mutlaka ama mutlaka güneşin batışını izleyin. Başka yerlerdeki gibi olmadığı, kendine has bir manzara olduğunu göreceksiniz. Daha sonra İznik Antik Kenti de gezilebilir. Fazla zamanınızı almıyor zaten.


İznikte Neler Yapılır?
Doğa gezilerinde aktivite bakımından İznik Gölü ve çevresi bize oldukça geniş imkânlar sunuyor. Gölde su sporlarına ait çeşitli faaliyetler mevcut. Kano kiralayıp gölde dolaşabilir ve hatta batık şehri yakından görebilirsiniz. Gölde sadece kano ile değil tekne ile de gezebilirsiniz. Sonrasında ise zeytin ağaçlarıyla kaplı alanlarda patika yollardan ve köy yollarından çevreyi gezip organik ürünlerden tadabilir bol bol temiz hava alabilirsiniz. Bunlardan başka İznik, çinileriyle de ünlü bir yer. Eğer dilerseniz çini atölyesine gidip ufak bir kurs aldıktan sonra çini boyaması yapabilirsiniz. Yaşı bir asra yaklaşmış ve İznik ile sembolleşmiş olan Zanaatkâr İsmail Amcanın mekânını ziyaret edip fıçı atölyesinde bulunabilirsiniz. Dilerseniz de İznik gölü ve kenarında yürüyüş yapabilirsiniz. O muhteşem sessizlikte kendinizi dinleyip huzur bulabilirsiniz. İznik için festivaller de mevcut. Kano Festivali mart sonu nisan başında İznik Ultra'da Halk Koşusu ise yine nisan ayında oluyor.


İznikten Ne Alınır?
Hediyelik eşya ve İznik hatırası almak için festivaller iyi bir seçenek olabilir. Onun dışında zeytin ve zeytinyağı da alınabilir İznik'ten. Bunun dışında yöreye has giysiler de alınabilir.

İznik Nerede Kalınır: İznik otelleri için tıklayın www.kucukoteller.com.tr/iznik-golu-otelleri