Santorini'yi Deneyimlemek için 7 Özel Öneri

Yunanistan'ın 200 km güney doğusunda Ege Denizi'nde yer alan ve sönmüş volkanik bir ada olan Santorini, M.Ö. 1650-1450 yılları arasında Minos volkanının patlaması sonucu oluşmuş. Yaklaşık 73 kilometrekarelik bir alan üzerine kurulu olan son zamanların gözde tatil adası Santorini, Ege Denizi'nde yer alan Oniki Ada olarak da bildiğimiz Yunan Adaları arasında sakin, sessiz ve görece küçük bir ada olmasıyla biliniyor.
Santorini Adası'na gitmek için birkaç seçeneğiniz bulunuyor. Bunlardan ilki vize derdine son veren Vizesiz Yunan Adaları turu. Bu tur sayesinde Yunanistan'la yapılmış anlaşma gereği Schengen vizesine ihtiyaç duymadan gidebilirsiniz. Bu turlar genel olarak Kuşadası'ndan hareket ediyor. Alternatif olarak Bodrum ya da Marmaris'ten Kos'a (İstanköy) geçip oradan Kos-Santorini feribotunu ya da Atina'dan her gün karşılıklı düzenlenen feribot seferlerini tercih edebilirsiniz. Uzun süren feribot yolcuğunun yanı sıra elbette uçak yolcuğunu tercih edip zamandan tasarruf edebilirsiniz. Türkiye'den maalesef Santorini'ye direkt uçuş yok. Bu sebeple Atina ya da Selanik aktarması ile adaya ulaşmak mümkün. Bu şekilde bir tatil planladığınızda vizeye ihtiyacınız olduğunu unutmamalısınız.
Santorini Adası, volkanik adalar topluluğu içinde hilal biçiminde kalderası ile tamamen beyaz ile mavinin uyumundan meydana gelen evlerden oluşmuş turistik açıdan oldukça popüler bir yer. Bu sebeple balayı çiftlerinden yalnız sırt çantalı gezginlere, hatta lüks tatil severlere bile hitap ediyor. Santorini Adası, zarafeti, mükemmel yemekleri ve gece hayatı ile sizi de fazlasıyla memnun edecektir. Volkanik bir ada olması sebebiyle, yerleşim yamaçlara kurulmuş olduğundan masmavi denizle birlikle mükemmel bir manzara sunuyor. Dar sokaklarında gezebilir ya da ATV kiralayarak adayı dolaşabilirsiniz.
İlk kez Santorini'ye gidiyorsanız her anın tadını çıkarabilmeniz için hazırlanmış işte 7 özel önerimiz:
Deniz ürünlerinin tadına bakın
Öncelikle Santorini Adası iki kısımdan oluşuyor: en büyük yerleşimi olan Thria (Fira) ve Oia bölgeleri. Kendinizi bir masal diyarında hissedeceğiniz Thria'ya ulaşmak için Skala Limanı'ndan neredeyse 600 basamaktan oluşan merdivenlerden çıkmanız gerekiyor. Bunu yapamayacağınızı düşünüyorsanız eşek taksiler ve teleferik seçeneğiniz olduğunu unutmayın. Thria'ya vardığınızda tabii ki bir Yunan klasiği olan tavernalar sizi karşılıyor. Muhteşem meze ve deniz ürünlerini tatmadan tatilinize başlamamalısınız. Karnınız doyduktan sonra eğlenceye hazırsanız Thria hareketli ve renkli gece hayatıyla sizleri bekliyor olacak. Ortam gözünüze biraz sakin gelmiş olabilir ama aldanmayın. Çünkü mekan ve tatil severler muhtemelen sabaha kadar sürecek eğlence için hazırlık içerisindeler.
Gün batımını izlemek için rezervasyon yaptırın
Oia köyünde gün batımını izlemeden kesinlikle dönmemelisiniz. Burası, dünyanın en güzel gün batımına sahip yerlerinden biri olarak çoktan literatüre geçmiş bulunuyor. Hatta gün batımını izlemek için restoran ve kafelerde yer bulmanız oldukça güç. Önceden rezervasyon yaptırabilirsiniz. Romantik, sakin ve kaliteli bir yer arıyorsanız Oia tam size göre. 
Romantik çiftlere özel: adanın ucundaki fenere gidin
Gün batımı ve bir Yunan adası söz konusu olduğunda deniz fenerinden söz etmemek olmaz. Oia bölgesine alternatif olarak Santorini Deniz Feneri'ni tercih edebilirsiniz. Adanın en ucunda yer alan bu fenerde gün batımını izlemek özellikle balayı çiftleri için romantik bir seçenek.
Kırmızı kumlu plajlarda yüzün
Santorini'ye gittiyseniz beyaz kumlu plajları görmeniz mümkün değil, çünkü Santorini volkanik bir ada olduğu için plajlar siyah, kırmızı kumlu. Adanın en çok ziyaret edilen plajları ise; Kamari, Perissa ve kızıl kumların hakkını veren Red Beach. Plajlarda şezlong, şemsiye ve bir şeyler atıştırabileceğiniz kafeler var. Bu plajlara KTEL otobüsleri ya da taksiyle gidebilirsiniz.
Beyaz şarapların tadına bakın
Volkanik bir ada olması sebebiyle Santorini'de tarım alanları fazla yok, ancak lavlardan oluşan bu topraklar farklı ürünlerin yetişmesine imkan tanımış. Üzüm bağları bunların başında geliyor. Bu yüzden Santorini'nin şarapları çok meşhur. Thria merkezde dolaştıktan sonra çevrede yer alan üzüm bağlarını ziyaret ederek tadım yapabilirsiniz. Ayrıca Şarap Müzesi'ni ve şarap imalathanesi olan Santo Wines Winery'yi ziyaret edebilirsiniz. Bunların yanı sıra adada şarap tadımı yapabileceğiniz birçok mekan mevcut. Beyaz şarap Assyrtiko ve tatlı şarabı Visanto, adanın en meşhur şaraplarından.
Adanın müzelerini gezerek tarihini öğrenin
Eğer gezdiğiniz yerlerin tarihine meraklıysanız Akrotiri Müzesi, mutlaka görmeniz gereken bir antik kent. Kapalı bir alanda arkeolojik çalışmaların yapıldığı aynı zamanda tarihin sergilendiği interaktif bir müze burası. Yapılan arkeolojik kazılar sonucu bulunan yapılar koruma altına alınmış ve siz bunları alanı gezerek keşfedebilirsiniz. Ayrıca volkan patlaması öncesi Santorini Adası'nda yaşayan Minoan Uygarlığı'na ait resimler, günlük eşyalar ve aletler de müzede sergileniyor.
Ege mutfağının tadını çıkarın
"Santorini'de ne yemeliyiz?" derseniz her damak zevkine uygun yemeği bulabileceğiniz bir yerdesiniz. Özellikle Ege mutfağını seviyorsanız deniz ürünleri ve meze konusunda diğer Yunan adaları gibi Santorini'de de seçenek çok. Karidesli spagetti, ızgara ahtapot ve zeytinyağlı ot yemeklerini mutlaka denemelisiniz. Her zaman taze balık yiyebileceğiniz bir ada olması sebebiyle Santorini'de kendinize küçük bir balık ziyafeti çekebilirsiniz. Yunan mutfağının en tipik örneği olan tavernalar akşam saatlerinde hizmet vermeye başlıyor. Gurmelerin Santorini'nin en iyisi olarak seçtikleri mekan Red Bicycle, Oia'da bir kaya üzerine yapılmış 19. yüzyıldan kalma bir konak içerisinde hizmet veriyor. Beyaz patlıcan salatası, pancarlı morina balığı, füme karidesli şehriye en favori lezzetleri. Deniz mahsullerine alternatif arıyorsanız Firostefani bölgesindesi The Bone restoranı tercih edebilirsiniz. Enfes kuru etler ve peynirler sunan bir yer burası. 
Santorini'de Yeme-İçme
Skala Restoran, Pelekanos ve Metaxy Mas, Santorini'de tercih edebileceğiniz mekanlardan. Avrupalı bir ada olan Santorini'de tercihlerin farklı olması sebebiyle restoranlarda da liste çok uzun. Adanın Saltsa Restaurant'ta bir de Michelin yıldızlı şefi var. Uzoyu her Yunan adasında olduğu gibi burada da her taverna ve restoranda bulabilirsiniz.
Öğle saatlerinde ufak bir atıştırmalık ararsanız Santorini'nin sandviç konusunda da iddialı olduğunu hatırlayın. Kalın kabuklu, bol sulu ve aromalı kiraz domatesle yumuşacık bir keçi peyniri olan Chloro Tiri ile yapılan sandviçleri sabah kahvaltılarınızda ya da gün içinde atıştırmalık olarak deneyebilirsiniz. Yunanistan'ın ünlü frappe'si Santorini'de de bir hayli gözde. Meydanlarda küçük bir mola verdiğinizde beyaz boyalı mavi kubbeli evlere karşı soğuk frappenizin keyfini çıkarabilirsiniz. 
Santorini küçük ama her türlü ihtiyaca cevap verebilecek küçük bir ada. Kısa bir tatil kaçamağı yapmak istediğinizde tercih edebileceğiniz gibi 5-6 günlük bir tatilde de bolca dinlenip bolca gezebileceğiniz yerlere sahip. Ayrıca lüks mağazalardan daha orta bütçeli butiklere kadar geniş bir alışveriş imkanı sunması sebebiyle Avrupalıların da çokça tercih ettikleri bir ada.
Santorini'de Konaklama
Son bir tavsiye: Temmuz-Ağustos ayları Santorini Adası'nın en kalabalık sezonu bu yüzden bu aylarda konaklama için yer bulmak oldukça güç. Eğer gitmek için karar verdiyseniz vakit kaybetmeden otelinizi seçip rezervasyonunuzu bir an önce yaptırmalısınız. Ne kadar erken karar verirseniz seçenekleriniz de o kadar artacaktır. Nisan-Haziran ile Eylül- Ekim ayları nispeten daha sakin olduğu için daha fazla konaklama seçeneği bulabilirsiniz.
Santorini Otelleri için linkine göz atın! http://www.thesmallhotels.com/santorini-hotels