Afyon'a uzanan yol

Anadolu topraklarında hayat bulmuş köklü kültürlerden biri olan Frigya kalıntılarını görmek ve "kralların izinde bir yolculuk yapmak isteyenlere ziyaret etmeleri önerilir. Anadolu'nun en bilinen uygarlıklarından Frigler, M.Ö. l l. yüzyıldan başlayarak İç Ege'den, Ankara'nın dokusunu kadar çok geniş bir alana yayılmışlar. Hüküm sürdükleri yıllardan geriye kalan görkemli kült alanları Eskişehir - Afyon arasında kalan ve Dağlık Frigya adıyla anılan bölgede yoğunlaşıyor.

Muhteşem bir coğrafyada bulunan, kayalara oyulmuş evler, depolar, sarnıçlar, kaleler ve anıtsal tapınma alanları, Frig tarihi gibi pek fazla bilinmese de, Kral Midas'ın efsanelerini bilmeyen yok gibidir. Tanrı Dionysos'un hocası, Bilge Silenos'u, köylülerin elinden kurtarıp sarayında ağırlaması, Midas'a dokunduğu her şeyin altın olması yeteneğini kazandırır. İşte bu efsane nedeniyle Midas aç gözlü bir kral olarak bilinir. Oysa, bilinenin aksine Midas zenginlikten nefret eder. Bu yüzden dağlardaki mağaralarda Pan ile birlikte yaşamayı seçtiği, Latin Ozan Ovidius'un "Metamorfoz" adlı eserinde anlatılır. Bu arkadaşlığın bedelini ödediği efsaneyi ise sanırım duymayan yoktur. Lir çalan Tanrı Apollon ile flüt çalan Pan arasındaki yarışmada, arkadaşından taraf olan Midas, onun müzikten anlamadığını düşünen Tanrı Apollon tarafından eşek kulaklı hale getirilir. Büyük bir şapka ile kulaklarını gizleyen Midas'ın bu halini berberi görür. Sırrı uzunca bir süre saklayan berber sonunda dayanamaz ve bir kuyuya "Midas'ın kulakları eşek kulakları" diye fısıldar. Bu söz kuyudan tüm krallığa yayılır, ve bu durum sadece kralın sırrını değil, "yerin kulağı var" deyimini de ortaya çıkarır.
Pyrgian Vadisi Bizans Kilisesi

FRİGLER'İN İzi MİDAS ANITI

Frigler'den geriye kalanlar arasında en etkileyici yapı olan Midas Anıtı, Eskişehir yakınlarındaki Yazıhkaya Vadisi içinde yer alıyor. M.Ö. 6. yüzyıla tarihlenen 17 metre yüksekliğindeki bu eşsiz eser her ne kadar Midas Anıtı olarak adlandırılsa da, aslında dinsel bir anıt. Frigler'in Ana Tanrıça'sı Matar için yapılan anıtın önünde tanrıça adına dinsel törenler yapılırmış. Ana Tanrıça Matar ise çok bilinen adıyla Kibele'dir. Prigler, dağlarda yaşadığını düşündükleri Tanrıça Kibele'nin İscehisar Kasabası ise Hititler'den, Frigler'e kadar pek çok uygarlığa ev sahipliği yapmış. Kasabanın çeşitli yerlerinde bu uygarlıklardan geriye kalanları görmek mümkün. Kayalara oyulmuş tarihi yerleşim yerlerinin bulunduğu Kırkinler oldukça şaşırtıcı. Üç katlı kaya kütlesinin birinci katında Kibele kabartması göze çarpıyor, ikinci katta birbirine bağlı odalar ve şapel mezarlar var. Üçüncü katta ise su yolları ve adak kuyuları görülebilir. İscehisar'ın Çatalkayalar Mevkii ise Kapadokya'nın minyatürü adeta. Yan yana yarım ay biçiminde sıralanmış peri bacaları görünümündeki, sıradışı kaya formları görenleri şaşırtıyor. Doğanın, şehirlerin, tarımın, bolluğun ve genç kızların koruyucusu olduğuna inanırlardı.

Yazıhkaya Anıtı, Frig Vadisi'ndeki en popüler mekan olsa da en az onun kadar etkileyici pek çok anıt çok geniş bir coğrafyaya yayılmış durumda. Yapıldak Vadisi, Kümbet Vadisi, Bahşeyiş Çeşme Anın, Asmainler ...


AFYON'A UZANAN YOL

Afyon yakınlarındaki İhsaniye Frigya'nın en bilinen eserlerine ev sahipliği yapıyor. Adını karşılıklı duran aslan kabartmalarından alan Aslankaya Tapınağı, yine üzerlerine oyulmuş kabartmalardan adlarını Saklı Vadi, Zahran Vadisi, Porsuk Vadisi, İscehisar, İhsaniye ve daha onlarca mekan söz konusu anıtlar ve Frigler'den geriye kalanlarla dolu. Kümbet Köyü, Frig Vadisi içinde kalan en ilginç mekan. Frig kalıntılarının bulunduğu bir tepenin üzerine kurulu olan köyde Selçuklu eserleri de bulunuyor. Tepenin üstünde bulunan bir kümbet köye adını vermiş.

Afyon yakınlarındaki İscehisar Kasabası ise Hititier'den, Frigler'e kadar pek çok uygarlığa ev sahipliği yapmış. Frig Vadisi tarihi, doğası ve el değmemisliğiyle ülkemizin en özel coğrafyalarından. Ancak bölgeye tur yapan turizm firması yok denecek kadar az. Arnika Turizm Bahar aylarında bölgeye haftasonu turları düzenleyen firma, Afyon'da konaklayarak tüm bölgeyi gezdiriyor.

Aslantaş ve Yılantaş kaya mezarları görülmesi gereken eserlerden birkaçı. Tabii Frig Vadisi'nde görülecekler, sadece bu uygarlıktan geriye kalanlarla sınırlı değil. Türk-İslam tarihinin önemli komutanlarından Seyit Battal Gazi adına 1207 yılında Selçuklular tarafından inşa ettirilen külliye Seyitgazi İlçesi'nde bulunuyor. Bir tepenin üzerine kurulu Seyit Battal Gazi Külliyesi, uzaktan bakıldığında ortaçağ şatolarını çağrıştırıyor. Sakarya Nehri'nin kaynağı, doğanın sundukları konusunda oldukça bereketli olan bu topraklar da bulunuyor. Eskişehir yakınlarındaki Çifteler'de Sakarbaşı adıyla anılan mekan tam bir su cenneti. Her yandan fışkıran sular küçük göller, dereler oluşturmuş. Buradaki restoranlar da alabalık yeme şansına sahipsiniz. Aslında Frig Vadisi adı verilen bu çok geniş coğrafyanın tamamını anlatmak bir İki sayfalık yazıyla mümkün olmasa da umarız en azından bölgeyle ilgili fikir vermişizdir. Gerisi ise sizin bu bölgeye ayıracağınız zamana ve keşif duygunuzun gücüne bağlı. Rehberinden öneriler... Mıdas Anıtı'nı ve çevresini gezerken Yazılıkaya Köyü'nde yaşayan gönüllü rehber Veysel'den yardım alabilirsiniz. 05355124728 Afyon, Eskişehir arasındaki Frig Vadisi'nde büyük yerleşimler yok bu nedenle ulaşım imkanı sadece özel araçla mümkün. Aracınızın deposunu dolu tutun. Frig geziniz öncesi mutlaka bölgeye iyi çalışın. Çok fazla görülecek yer olması zamanı iyi kullanmanızı gerektiriyor. Eskişehir yönünden bölgeye girdikten sonra gün boyu vadiyi gezip Afyon tarafından çıkış yapmanız size vakit kazandıracaktır ya da tam tersini yapabilirsiniz.


Afyon'da Nerede Kalınır: Afyon Otel Önerimiz için linke tıklayın: https://www.kucukoteller.com.tr/afyon-otelleri