Balıkesir’in Gözdeleri: Ayvalık ve Cunda Adası

Ege Denizi kıyısında bulunan önemli turizm merkezlerinden olan Balıkesir’in yeni gözdeleri Ayvalık ve Cunda Adası olarak karşınıza çıkar. Balıkesir tatil yerleri listesinde önemli bir yer teşkil eden Ayvalık, bu şehrin kültürel ve doğal güzelliklerle dolu bir ilçesidir. Tertemiz denizi, birbirinden güzel plajları, tarihi yapıları ve rahat konaklama tesisleri ile turistlerin ilgi odağı olmayı başaran Ayvalık’ın toplam 22 adaya sahip olduğunu biliyor muydunuz?  Alibey Adası ismiyle de bilinen Cunda Adası, bu adalar arasındaki en büyüğüdür. Huzur dolu bir tatil yapmak için tercih edebileceğiniz bu ada; plajları, koyları, tarihi yerleri ve görülmeye değer daha birçok mekanı ile birlikte konaklama konusundaki avantajlarıyla da ön plana çıkar. Son derece rahat bir şekilde ulaşılabilen turistik alanları ve konaklama seçenekleriyle her sene binlerce ziyaretçiye ev sahipliği yapmaktadır.
Ayvalık’ta Mutlaka Gezip Görmeniz Gereken Yerler
Tarihi yapıları, plajları, cadde ve bulvarlarıyla mutlaka gezip görmeniz gereken birçok yeri içerisinde barındıran Ayvalık gezinize merkezden başlayabilirsiniz. Merkeze yakın olarak konumlanmış olan Tarihi Rum Evleri, Atatürk Bulvarı, Ayvalık Limanı ve daha birçok konum; sizleri huzurlu bir yolculuğa davet eder. Benzersiz manzarasıyla ziyaretçilerini ağırlayan Şeytan Sofrası, Ayvalık gezilecek yerler listenize eklemeniz tavsiye edilen nadide yerlerden biridir. Volkanik bir yapılanma sonrası oluşan bu tepeye Şeytan Sofrası adının verilmesinin sebebi ise burada şeytanın ayak izinin bulunduğu inanışıdır.
Ayvalık plajları arasında ünlü bir yere sahip olan Sarımsaklı Plajı, tarihi ve doğa gezilerinizden sonra denize girebileceğiniz bir durak olarak öne çıkar. En çok tercih edilen plajlardan biri olan Sarımsaklı Plajı, 7 km uzunluğu ve 100 m eni ile sahilin keyfini doyasıya çıkarmanız için uğrayabileceğiniz ideal yerlerden biridir. Denize girmek için tercih edebileceğiniz bir diğer mekan Badavut Sahili olur. Muhteşem denizi ve temiz plajı ile bu bölgede görülmesi gereken yerler arasındadır. 
Bölgenin en önemli tarihi yapılarından biri olan Ayazma Kilisesi, neo klasik tarzıyla denizin tadını çıkardıktan sonra gezinize devam etmek için tercih edebileceğiniz duraklardandır. Geçmişte Agios Yannis Kilisesi olarak bilinen, 1928 yılında camiye çevrilerek ünlü Saatli Cami ismini alan bu cami ise tarihi dokusuyla farklı duygular hissedebileceğiniz özel mekanlar arasındadır. Çınarlı Camii ve Hamidiye Camii, Balıkesir ilçeleri arasında zengin kültürüyle dikkat çeken Ayvalık’ta ziyaret edebileceğiniz diğer ünlü camiler arasındadır. Macaron Mahallesi, tarihi evleriyle bu bölgeye gelenlerin görmesi gereken önemli yerlerden biridir. Geçmişin izlerini taşıyan sokakları ve muhteşem bahçeleriyle ön plana çıkar. Dilerseniz sokakları gezerken antika eşyalar, elbiseler, fincan takımları, kitaplar, yazmalar, müzik aletleri ve daha birçok hediyelik eşyayı satın alarak geziniz ile ilgili bir anıya sahip olabilirsiniz. Sanat ve lezzet dolu sokaklarda unutulmaz anılar biriktirebilirsiniz. Ayvalık Adalar Doğal Tabiat Parkı, Cennet Tepesi, Rahmi Koç Müzesi, Şirinkent Plajı, Ayvalık Bit Pazarı, Ortunç Koyu ve Ayvalık kamp alanları; burada gezip görebileceğiniz diğer muhteşem yerlerden bazılarıdır.
Ayvalık’ta Bulunan Konaklama İmkanları 
Sahip olduğu doğal güzellikleri ve tarihi yapılarıyla ziyaretçiler tarafından yoğun ilgi gören Ayvalık otelleri, her bütçeye hitap eden bir konaklama deneyimi sunar. Beş yıldızlı otellerin yanı sıra ekonomik oteller de bulabileceğiniz bu bölgede, her zevke ve bütçeye uygun otel hizmeti bulmak mümkündür. Ailenizle birlikte konaklayabileceğiniz villaların da bulunduğu bölgede, dilerseniz havuzlu bir villa kiralayarak, kişiye özel, ayrıcalıklı bir deneyim de yaşayabilirsiniz. Sahile yakın bulabileceğiniz otel ve pansiyonlarda ise deniz manzaralı bir konaklama deneyimleyebilirsiniz. Dilerseniz gezilecek yerler listenizi göz önünde bulundurarak gideceğiniz duraklara yakın konumlanan bir Ayvalık pansiyon veya oteli tercih edebilirsiniz. 
Cunda Adası Gezilecek Yerler Listesine Göz Atmayı Unutmayın 
Ayvalık’ın en sakin tatil bölgelerinden biri olan Cunda Adası’na gitmeden önce gezilecek yerler listesine göz atmayı unutmamalısınız. Dinginliği ve huzuru sevenlerin tercihi olan Cunda gezilecek yerler listesinde plaj ve koylar, tarihi yerler, alışveriş mekanları ve daha birçok durak karşınıza çıkar. Bu adanın simgelerinden biri olan yel değirmenleri, sizleri keyifli bir yolculuğa davet eder. Kesme taş ve tuğladan yapılmış olan ve restore edildikten sonra Sevim ve Necdet Ren Kitaplığı olarak işlevsel hale getirirken Agios Yannis Kilisesi, mutlaka görmeniz gereken eski yel değirmenlerinden biridir. Burayı ziyaret ettikten sonra Aşıklar Tepesi’ne çıkarak eşsiz manzaranın tadını çıkarabilirsiniz. Tarihi yapıları gezmeye devam etmek istiyorsanız günümüzde Rahmi Koç Müzesi olarak hizmet veren Taksiyarhis Kilisesi bir sonraki durağınız olabilir. Sarımsak taşı kullanılarak inşa edilmiş olan bu kilise, neo klasik mimari tarzıyla göz doldurur. 2011 yılında Rahmi Koç Müzesi’ne dönüştürülmüş olan bu müzede antika araçlardan oyuncaklara kadar birçok eseri yakından inceleyebilme imkanı bulabilirsiniz. Adaya geldiğinizde mutlaka ziyaret etmeniz gereken tarihi mekanlardan bir diğeri Despot Evi olur. 1862 yılında inşa edilmiş olan Despot Evi, ilerleyen zaman dilimlerinde Hükümet Binası, yetim yurdu, ilkokul ve otel olmak üzere farklı şekillerde kullanılmıştır. İhtişamı ile deniz kıyısındaki önemli silüetlerden biri olmayı başarmış bu mekan, sizleri benzersiz bir tarihi yolculuğa çıkarır.
Cunda plajı denilince akla ilk gelenler Çataltepe Plajı, Duba Plajı ve Bıyıklı Plajı olur. Berrak ve sığ deniziyle sizleri karşılayan Çataltepe Plajı, şezlong ve şemsiye kiralama hizmetiyle deniz, kum ve güneş’in keyfini çıkarmanızı sağlar. Denizi sığ ve temiz olan Duba Plajı ise uygun fiyatlı bir hizmet almak isteyenlerin tercihi olur. Cunda Adası’nda denize girebileceğiniz farklı koylar da bulunur. Kayalıklardan denize girmek isteyenlerin durağı olan Ortunç Koyu, doğal güzellikleriyle dikkat çeker. Bu koyda konumlanmış olan birçok kamp alanı, sevdiklerinizle birlikte denize girmek ve keyifli vakitler için tercih edebileceğiniz mekanlar içerisinde yer alır. Pateriça Koyu, Yalancı Boğaz, Kara Ada ve Maden Ada’sına bakan koy, denizin tadını çıkarabileceğiniz diğer özel yerler arasındadır. Kiralık bir araç ile son derece kolay bir şekilde ulaşabileceğiniz bu saklı cennetler ile olağanüstü bir tatil deneyimi yaşayacağınız garanti ederiz.
Konforlu Bir Konaklama Sunan Cunda Adası Otel ve Pansiyonları
Cunda otelleri ve pansiyonlarıyla sizlere konforlu bir konaklama imkanı sunar. Hem denize hem de doğaya yakın olmak isteyenlerin tercihi olan oteller, her bütçeye ve zevke hitap eden seçenekleriyle kolay bir seçim yapabilmenizi sağlar. Lüks otellerin yanı sıra tarihi mekanların restore edilmesiyle tasarlanmış olan eşsiz oteller, sizlere unutamayacağınız bir konaklama deneyimi yaşatır. Dilerseniz adanın sokaklarında keşfetmenizi bekleyen restore edilmiş konakları tercih ederek yeni bir dünyanın kapılarını aralayabilirsiniz. Kiralık villa ve evler de bulabileceğiniz bu bölgede hizmet kalitesi oldukça yüksektir. Cunda pansiyonları, bölgeyi ziyarete gelen turistlerin de en çok tercih ettiği konaklama seçeneklerinden bir diğeri olur. Sevimli pansiyonlar, sizlere konforlu ve sıcak bir konaklama deneyimi yaşatır. Gezilecek yerler ve konaklama imkanı bakımından oldukça zengin bir yelpazeye sahip olan Cunda Adası, Ayvalık’a geldiğinizde mutlaka görmeniz gereken yerlerden biridir. Bu yerleri kendi aracınızla dilediğiniz gibi gezmek ve kusursuz bir tatilin tadını çıkarmak istiyorsanız Balıkesir Koca Seyit Havalimanı’nda bulunan Dokay araç kiralama şubesini ziyaret ederek uçaktan indikten sonra kolayca araç kiralayabilir, edindiğiniz araç ile Ayvalık’ta gezip görmek istediğiniz her yere dilediğiniz zaman konforlu bir şekilde ulaşabilirsiniz.