Midilli Adası'nda ( Lesvos ) Gezilecek Yerler ve Yeme İçme Mekanları
1 hafta önce 3.6K görüntülenme

Midilli Adası'nda ( Lesvos ) Gezilecek Yerler ve Yeme İçme Mekanları

Bir gün, yıllar önce, yaşlı bir Rum balıkçı Midilli’nin bir sahil kasabasında oturmuş, karşı kıyıdaki ışıklara dalıp gitmişti. Türkiye kıyılarına bakarken, “Biliyor musun?” dedi torununa, “Biz burada yaşarken, orada da dostlarımız vardı. Deniz bizi ayırmaz, tam tersine birbirimize bağlar.” İşte Babaannemin memleketi Midilli, tam olarak böyle bir yer. Ayıran değil, birleştiren…Her köşesinde tanıdık bir sıcaklık, her sokağında geçmişin izleri var.
Yakın zamanda ben de bu adaya adım attım ve şimdi size Midilli’de geçirilecek harika iki gün için kendi deneyimlerime dayanan önerilerimi anlatmak istiyorum. Üstelik Midilli’nin en şirin otellerine rezervasyon yapabileceğiniz kucukoteller.com.tr’yi de unutmayın, çünkü bu adada her köşede kendinizi evinizde hissedeceğiniz küçük ama harika konaklama seçenekleri var.

midilli adası

Midilli kasabası

İlk durak adanın merkezi: Midilli kasabası Sabah kahvemi liman kenarındaki Kafeneion Ermis’te içip, çarşıda biraz dolaştım. Osmanlı’dan kalma Agios Therapon Kilisesi’nin önünden geçerken, kubbesine hayran kalmamak elde değil. Buraya geldiğinizde, 'Özgürlük Heykeli', Agios Therapontas Kilisesi (muhteşem kubbesiyle), Agios Athanasios Metropolitan Kilisesi, Osmanlı anıtları (Geni Tzami camisi ve bitişiğindeki Çarşı gibi) ve imparator Justinianus'un yönetimi altında inşa edilen etkileyici kale göze çarpan görüntüleri görebilirsiniz. Etkileyici neoklasik binaları, restoran ve kafeleri, şehrin arnavut kaldırımlı sokakları ve modern mağazaları, fırınları ve tavernalarıyla Ermou Caddesi ile Prokymaia'da gezintilerin tadını çıkarın. Komşu Vareia bölgesinde, Yunan halk ressamı Theofilos'un ünlü müzesinin yanı sıra Matisse, Miro, Picasso ve Tsarouhi'nin eserlerinin yer aldığı Modern Sanat Müzesi'ni bulacaksınız.

Midilli kasabası

Molyvos

Öğle saatlerinde adanın en şirin kasabalarından biri olan Molivos’a gittim. Arnavut kaldırımlı sokakları, taş evleri ve rengârenk begonvillerle kaplı dar yolları büyüleyici. Molivos Kalesi’ne çıkıp manzaraya karşı küçük bir nefes molası verdim.Midilli'nin ikinci kentindeki bu özel atmosfere sahip yer, taş ve ahşap evler, her türden küçük dükkânlar, kafeler ve lokantalar ve çok sayıda arnavut kaldırımlı sokaklardan oluşuyor. Ve tabii ki Doğu Akdeniz'in en iyi korunmuş kalelerinden biri olan Bizans kalesi. Köyün ana caddesi boyunca yürüyün, merkezi pazara hayran kalın ve manzaranın muhteşem olduğu kaleye çıkın. 
Molyvos Park'ta eski bir zeytinyağı fabrikası adanın en ilginç otellerinden birine dönüştürülmüş. Adalıların ticari faaliyetlerinin hiç durmadığı kayıkları ve trol tekneleriyle Molyvos'un pitoresk balıkçı limanını ziyaret etmeye değer. Uzo ile eşleştirilmiş bir mezenin tadını çıkarabileceğiniz çeşitli ouzo seçenekleri bulunmakta.

Molyvos

Taşlaşmış Orman

Dünyanın en güzel ve en eski jeolojik miras anıtları arasında yer alan ve UNESCO tarafından korunan bu doğal anıt, ayakta duran ve devrilmiş yüzlerce taşlaşmış ağaç gövdesi ve volkanik kayalarla 150.000 metrekarelik bir alana sahip. Hepsini yürümeye gerek yok: Sigri'deki Doğa Tarihi Müzesi (dünya çapındaki UNESCO Jeopark Ağı'nın bir parçası) merakınızı giderecektir zaten.

Taşlaşmış Orman

Midilli Adası'nda Otantik köyler

Midilli'nin köyleri herkese açık ve misafirperverdir. Bu yüzden gitmişken aşağıdaki önereceğim yerleri ziyaret etmeye değer diye düşünüyorum:

Plomari

Plomari 

- Plomari: Hayat dolu merkezi pazarı ve geleneksel Yunan kahvesi sunan eski kafeleriyle uzonun anavatanı.

Agiasos: Olimpos Dağı'nın yamaçlarında korunmuş geleneksel bir köy. Arnavut kaldırımlı sokaklarında ahşap heykeller ve kumaşlar satan dükkanlar bulacaksınız. Tarihi 4. yüzyıla dayanan mucizevi ikonasıyla Panagia Kilisesi'ni ziyaret edin.

Petra: Deniz kıyısındaki bu şirin kasabanın en büyük özelliği, dev kaya üzerindeki Panagia Glykofilousa Kilisesi. 114 basamak çıkmaya üşenmeyin, çünkü yukarıdan manzara efsane. Midilli'nin en etkileyici köylerinden biri.

Skala Sykamias: Panagia Gorgona şapeli gibi eski görkemli evler de sizi etkileyecek eminim.

Asomatos: Ahşap heykellere ve ev yapımı reçel ve tatlılara dikkat edin.

Mantamados: Taze süt ürünleri ve seramikleri ile ünlü. Çömlekçileri atölyelerinde ziyaret edin ve dönen çarkla eserlerini nasıl yarattıklarını izleyin. Aynı bölgede, ünlü Taxiarchis Manastırı'nın dışında, çınar ağaçlarının gölgesinde lezzetli loukoumades (geleneksel çörekler) ve diğer yerel ürünler sunan pitoresk bir kahve dükkanı bulacaksınız.

Agia Paraskevi: Haziran ayının son hafta sonunda düzenlenen 'Boğa Festivali' ile ünlü.

Sigri: Ai Yianni Klidona geleneğinin yeniden canlandırılması 24 Temmuz'da gerçekleşir, ardından ateşlerin yakıldığı ve yerel halkın köyün sokaklarında zıpladığı bir halk festivali düzenlenir.

Midilli Adası'nda Unutulmaz plajlar

Kendinizi 259 km'lik sahil şeridine, Mavi Bayrak ödüllü plajlara ve tüplü dalış için yeterince derin olan kristal sulara hazırlayın.

Midilli Adası'nda Unutulmaz plajlar


- Molyvos'ta plaj barları olan düzenli plajlar bulacak ve yakındaki tavernalarda taze balık ziyafeti çekeceksiniz.
- Molivos’a çok yakın olan Eftalou Plajı, sıcak su kaynaklarıyla ünlü. Burada kışın da olsa hava güneşliyse, denizin tadını çıkarıp şifalı sularda rahatlamak gibisi yok. Eftalou'da kaplıcaların yanı sıra ünlü plajının berrak suyunun tadını çıkaracaksınız.
- Tarti'de, Gera Körfezi'nde, küçük tavernalarda taze deniz ürünleri yiyin.
- Güzel plajıyla Skala Kalloni'de uzo içecek ve aynı adı taşıyan ünlü sardalyaları deneyeceksiniz.
- Adanın batı tarafında, Sigri'de kalenin altında yüzerken, sörfçüler yakındaki Faneromeni plajını tercih ediyorlar.
- Genç arkadaş grupları başkent yakınlarındaki Skala Eressos, Kanoni ve Agios Ermogenis'in organize plajlarında toplanıyor genellikle.
- Aile dostu tatiller için Petra'ya, su sporları için gerekli tüm olanaklara sahip Vatera plajına, tavernaları ve Molyvos Kalesi manzarasıyla Anaxos'a ve Midilli yakınlarındaki Tsamakia'nın gayet düzenli ve organize olan plajına gidin.
- İnzivayı tercih edenler için Tsonia, Chrousso, Chryssi Akti ve Antissa plajlarını seçin derim.

-Anaxos Plajı,Günü denizle tamamlamak için Petra’nın biraz ilerisindeki Anaxos Plajına gittim. Altın kumları ve sığ deniziyle mükemmel bir plaj.

Uzo kalbe mutluluk getirir derler…

Uzonun tarihi, 15. yüzyıldan itibaren damıtma tekniklerinde uzman olan İskenderiye ve İzmirli Yunanlılarla başlar. Yüzyıllar sonra rakitzidler, Osmanlı İmparatorluğu'nun varlıklı sınıfını büyüleyen anason ve kokulu bitkilerden oluşan bir içki üretmişler. Küçük Asya felaketinden sonra rakitzidler Yunanistan'a göç etmiş ve uzo, üzüm bağları ve olağanüstü anason kalitesi nedeniyle Midilli'de mükemmel bir anavatan bulmuş. Uzo’nuzun tadını çıkarırken taze balık, Midilli'nin meşhur zeytin ve yağı ve koyun sütünden yapılan lezzetli Ladotyri peyniri gibi her türlü meze ile eşleştirin. Dedemle babanem öyle yaparlardı
Eşsiz bir deneyim için uzoyu Kalloni'nin meşhur sardalyaları ile deneyin. Diğer yerel spesiyalitelerden bazılarına dikkat edin: giouslemedes (naneli küçük peynirli turtalar), peynirle doldurulmuş kabak çiçekleri ve lakerda (kurutulmuş palamut).

Uzo

Midilli Adası'nda Kaplıcalar ve şelaleler

Adanın çevresinde ve Thermis, Lisvorios, Gera Körfezi, Eftalou ve Polihnitou kaplıcalarında yaklaşık 14 şelale bulunuyor. Eressos bölgesinde, büyük bir zeytinlik içinde, ünlü Hintli mistik ve filozof Osho'nun tedavilerini sunan bir meditasyon merkezi mevcut.

Midilli Adası'nda Kaplıcalar ve şelaleler

Arkeolojik alanlar

Kamares bölgesindeki Midilli Antik Tiyatrosu, Helenistik dönemin başlarında inşa edilmiş ve 10.000 seyirci kapasitesine sahip. Agia Paraskevi yakınlarındaki Messa İyon Tapınağı, Agia Paraskevi yakınlarındaki Klopedi Antik Tapınağı ve başkentin hemen dışındaki Moria'daki Roma Su Kemeri ile birlikte Midilli'nin en önemli anıtlarından ve cazibe merkezlerinden biri.

Arkeolojik alanlar

Manastırlar

Ortodoks dininin gelenekleri, yadigarları ve paha biçilmez hazineleri: Mantamado'daki Başmelek Mikail'in mucizevi 'kabartma' ikonasının kil ve kandan yapıldığı söylenirken, Limonas Manastırı'ndaki 'Iero Vima'nın güney tarafında kutsal suyun aktığı bir çeşme bulunuyor. Teolog Aziz John Manastırı bir kale görünümünde ve Ordymnos Dağı'nın zirvesindeki konumu nedeniyle 'Ypsilos' (Yüksek) olarak adlandırılıyor. Ve tabii 16. yüzyılda inşa edilen Pammegiston Taxiarchon Manastırı'nı ziyaret etmeyi unutmayın.

Limanos Manastırı

Limanos Manastırı

Midilli ( Lesvos'ta ) Yol Üstü Yeme İçme Noktaları

Yerel malzemeler, güler yüzlü hizmet ve geleneksel tarifleri koruma sevgisi ile Lesvos'ta yemek yemek dürüst Yunan yemekleri vaat ediyor adeta bir gastronomi şöleni halini alıyor diyebilirim.
Geleneksel Yunan mutfağı sunan tarihi Ermis kahvehanesinden, mülteci mahallesindeki atmosferik taverna-ouzeri Koutsomitis'e kadar Lesvos çok çeşitli bir yemek deneyimi sunuyor. 
İster çam ağaçlarının gölgesindeki Balouhanas'ta taze deniz ürünleri, ister A-the Bar'da yerel ürünlere odaklanan yenilikçi mezeler olsun, her restoran benzersiz bir hikaye anlatıyor.

midilli yeme içme

Ermis: Burası adanın en tarihi kahvehanelerinden biri olup, 1800'lerden beri ve 1922'den beri şimdiki adıyla faaliyet göstermekte. Sahipleri ambiyansı, mermer masaları, tabloları korumuş ve hatta hala geleneksel şekilde Yunan kahvesi hazırlıyorlar. Yemekler geleneği onurlandırıyor: pirinçle doldurulmuş kabak çiçekleri, şarapta haşlanmış ahtapot, elle sarılmış dolmades ve küçük kızarmış balık. Yerel "sougania "yı (kıyma ile doldurulmuş ve kimyon ve tarçın ile tatlandırılmış soğan dolması) deneyin. Geniş bir uzo seçkisi ve güler yüzlü hizmet de yanında olacak tabii.

Smyrni: Eva ve Sentan, sıcak ve misafirperver bir mekanda Sentan'ın babasının tariflerini takip ederek yerel Midilli ürünlerini kullanarak İzmir'den lezzetler sunuyor. "Giaprak jiger" (sumakla terbiye edilmiş ızgara ciğer), "kogiun kizi" (uzo ve baharatlarla marine edilmiş ve yavaş pişirilmiş koyun), kabak ve naneli "tsitme" ve "Hünkâr beğendi" gibi Türk yemeklerini deneyin.

Refenes: Adanın en iyi deniz ürünleri tavernalarından biri, şehrin kalesinin altında, denizin hemen kenarında yer alıyor. Burada sunulan bazı yemekler gerçekten eşsiz; örneğin taze pikarel ve kurutulmuş palamutun yanı sıra kömürde ızgarada pişirilen yerel ahtapot. Mevsiminde taze fasulye ve bezelye de servis ediyorlar.

Steki tou Yianni: Postanenin arkasında dar bir sokağa sıkışmış olan Giannis Karampetsos'un uğrak yeri Midilli'deki tüm yerel halk tarafından büyük saygı görmekte. Bir dizi eklektik dekorla bezenmiş mekanın menüsünden deniz ve tazelik kokusu yayılıyor. Yemek yolculuğunuz uzonuza eşlik edecek bir meze ile başlıyor. Sulu domatesler, mis kokulu olgun salatalıklar, baharatlı roka, yerel zeytin çeşitleri, biberler ve mis kokulu turpların yanı sıra ayva turşusu sunuluyor. Bunu haşlanmış yeşillikler takip ediyor. Kabuklu deniz ürünleri tabağı geldiğinde sihir sona eriyor. Deniz tarakları, parlak midyeler, istiridyeler, karidesler ve aklınıza ne gelirse, hepsi de taptaze ve lezzetli. Son olarak, mükemmel bir şekilde ızgara edilmiş büyük bir balığa ek olarak, çıtır çıtır kızarmış barbun tek kelimeyle muhteşem.

Antonis: Başlangıçta köyün "kafeneion" kahvehanesi olan mekan, bugün Midilli'nin gastronomi merkezi haline gelmiş. Antonis'in Kagiani'deki mekanı rahat bir atmosfer, güler yüzlü hizmet, geniş bir uzo seçkisi ve hepsi yüksek kaliteli malzemelerden el yapımı çok çeşitli mezeler. Soğan ve maydanoz ile tütsülenmiş uskumru filetosunu, beyaz peynir ve nane ile doldurulmuş ve tavada kızartılmış çıtır peynirli börekleri, kırmızı şarapta haşlanmış ahtapotu, tavada sirke ile hafifçe yağdan arındırılmış mürekkep balığını, kuru fasulyeyi, patlıcan köftesini ve hafifçe kürlenmiş sardalyayı deneyin. Bunlara ek olarak, muhteşem bir deniz ve Midilli şehri manzarası.

Stavri tou Papeli'ye: Dağlık Agiasos köyünün en yüksek noktasında yer alan bu yapı, köyün simgesi haline gelmiş. Duvarları yerel lehçede yazılar, geleneksel aletler ve eski eşyalarla dolu olan mekanın büyük bir çınar ağacının gölgelediği bir açık alanı da bulunuyor. Menüde köfte, sosis, küçük balık ve kızarmış deniz ürünleri gibi bir uzeri klasiğini keşfedeceksiniz. Avronili (yabani, ince kuşkonmaz) omlete denk gelirseniz mutlaka denemelisiniz, dağdan topladıkları ve lezzetli bir şekilde pişirdikleri mantar ve yeşillikler de öyle.

Balouhanas: Deniz kenarında ve çam ağaçlarının gölgesinde yer alan Balouhanas, taze avlanmış deniz ürünleri mezeleri ve sofistike yemekler sunmakta. Gera Körfezi'ne bakan mekanın sahipleri balık ve deniz ürünlerini yerel balıkçılardan temin etmekte ve kendi sebzelerini yetiştirmekteler. Kabak toplarına benzeyen yerel bir spesiyalite olan 'tiganitelia'yı deneyin, ancak kabak çiçekleri ve mizithra peyniri de içerir. Otlar ve kapari yaprakları ile kokulu fener balığı, ahtapot köftesi ve kurutulmuş skipjack ton balığını kaçırmayın. Geniş uzo seçkisinde 15'ten fazla yerel markanın yanı sıra çok çeşitli şişelenmiş Yunan şarapları da mevcut.

Α-the Bar: Bir zeytinlik içinde, deniz manzaralı modern ve çarpıcı bir mekanda yer alan şef Minas Papanikolaou, yerel gelenekleri ve yerel ürünleri merkeze alarak modern yaratıcılıkla dönüştürülmüş uzo mezeleri hazırlıyor. Istakoz ezmeli bruschetta veya deniz kestanesi ezmeli ve rendelenmiş domatesli bruschetta'yı uzo bazlı bir kokteyl ile deneyin.

Drota: Huzurlu, pitoresk bir köyde, deniz manzaralı küçük bir taverna olan Maria Xenitelli, eski geleneksel tarifleri sadece yerel ürünler (sebzeler kendi bahçesinden gelmekte) kullanarak sadakatle yeniden üretiyor. Kalamar dolmasını, geleneksel patates ve kabak böreklerini ve "giouzlemedes "i (yerel kızarmış peynirli börek) mutlaka deneyin.

Karavoyiannos: Kıyı şeridinde yer alan bu restoran, özellikle gün batımında muhteşem bir deniz kenarı ortamı sunuyor. Kendi bahçelerinden elde ettikleri sebzeler, zeytin ağaçlarından elde ettikleri zeytinyağı, yerel etler ve taze balıklarla geleneksel yemekler menünün merkezinde yer alıyor. Asma yaprağı dolması, domates böreği, peynir dolgulu kabak çiçeği ve ustalıkla ızgara edilmiş taze balıkların tadına bakın.

Koutsomitis: Mülteci mahallesinde, 1960'lardan kalma bir kafede yer alan atmosferik bir taverna-ouzeri. "Suganias" gibi geleneksel lezzetler ve yerel meze yemekleri servis ediliyor  - zengin bir yumurta-limon sosunda gezdirilmiş soğan dolması, pastourmadopita, dolmades, skordalia ile ekmek, sardalya ezmesi ve mevsime bağlı olarak taze balık ve deniz ürünleri mekanı.

Leptetymnos: Yüksek kaliteli yerel etleri, özellikle de kömürde ızgara edilmiş malengka (kuzu eti) ile tanınan bir dağ ızgara restoranı burası. Ciğer, kızarmış amanitas ve mevsimindeyse taze yerel yumurtalı omlet ile "svirnies" (kuşkonmaz) mutlaka deneyin.

Litridi: Deniz kenarında pastoral bir konumda şık bir restoran. Şef Giorgos Hatzelis, Yunan mutfak geleneğine dayanan ve yerel ürünleri onurlandıran bir menü oluşturuyor. İmza yemekleri arasında kapari ve uzo soslu tavada dil balığı ve avokado köpüğü ve yabani pirinçle doldurulmuş kalamar yer almakta.

Marmita: Canlı renkleri ve seyahatten ilham alan atmosferiyle deniz kenarındaki bir iskelede sakin ve samimi bir yer. Rezene turtası, pirinçli kabak çiçeği dolması ve lezzetli karides börekleri gibi iyi hazırlanmış Yunan mutfağından yemekler bulacaksınız.

Pelago Mousiko Entefktirio: Midilli'nin en güzel mahallelerinden birinde yer alan bu 'kültürel' meze evi, müzik ve şarkılar eşliğinde tadını çıkarabileceğiniz nadir eski yerel tarifler hazırlıyor. Patlıcanlı ahtapot, tarhun ve yıldız anasonlu fırında ahtapot ve şarapla ıslatılmış koyun eti dikkat çeken yemekler arasında.

Ouzo ve Gün Batımı Keyfi
Akşam yemeğinden önce Midilli’nin en meşhur içeceği olan ( rakı favorim ama ) burada ouzoyu denemek şart! Ben Panellinion Ouzeri’de minik mezeler eşliğinde bir kadeh yudumladım. Gün batımı eşliğinde içince tadı bir başka güzel oluyor.

Yemek için Molivos’un biraz yukarısında kalan Taverna Vafios'a gittim. Geleneksel Rum mutfağının en iyilerinden biri. Izgara ahtapot, peynirli börek (tiropita) ve elbette Midilli'nin meşhur sardalyasını denedim.

Congas Beach Bar, Yemekten sonra geceyi dansla tamamlamak isteyenler için harika bir önerim var: Congas Beach Bar. Tropik bir atmosferi var ve çok keyifli müzikler çalıyor.

Kahvaltı: Kafeneion To Kastro: Molivos’ta, Kafeneion To Kastro'da kahvaltıyla başladım. Geleneksel Midilli böreği ve süzme yoğurtlu bal inanılmazdı.

Galazio Asteri 1 Green, Luxury & Eco

Galazio Asteri 1 Green, Luxury & Eco

Midilli’ye Nasıl Gidilir?

Türkiye’den Midilli’ye feribotla ulaşmak çok kolay:

🚢 Ayvalık – Midilli Feribotu
• Yolculuk süresi: 1,5 saat
• Gidiş-dönüş bilet ücreti: Ortalama 50-60€

🚢 Dikili – Midilli Feribotu
• Yolculuk süresi: 1 saat
• Gidiş-dönüş bilet ücreti: Ortalama 45-55€

Pasaportunuzu ve Schengen vizenizi unutmayın!

Bu adada geçirdiğim her an, beni Ege’nin iki yakası arasındaki sıcak bağlara daha da yakınlaştırdı. Eğer siz de Midilli’de unutulmaz bir tatil yaşamak istiyorsanız, kucukoteller.com.tr üzerinden en güzel otelleri keşfedebilir ve hayalinizdeki kaçamağı planlayabilirsiniz!

Midilli’de Kalabileceğiniz 3 Şirin Otel Önerisi

🏨 Archontiko Petras 1821 – Tarihi bir taş konakta nostaljik bir konaklama. (Mayıs fiyatları: 90-110€)

🏨 Lesvos Tower House Komninos – Doğa ile iç içe huzurlu bir ortam. (Mayıs fiyatları: 80-100€)

🏨 Porto Lesvos Hotel – Midilli Şehri merkezinde konforlu ve şık bir otel. (Mayıs fiyatları: 70-90€)

KONAKLAMA ÖNERİLERİ İÇİN LİNKİ İNCELEYİN! https://www.kucukoteller.com.tr/midilli-adasi-otelleri