Seferihisar ve Sığacık Rehberi: Yapmadan Dönmemeniz gereken 10 Şey

Sonu mutlaka denize çıkan sokaklar, günün her anında sakin olan bir şehir hayatı ve zamanın durduğunu hissedeceğin eşsiz bir doğa… Türkiye'nin ilk yavaş şehri olan Seferihisar ve onun en güzel mahallesi Sığacık, İzmir'in en güzel kıyısında seni bekliyor.

Unutulmaz bir deneyimin kapılarını aralayan bu kıyılarda ilk yaz günlerinin tadını çıkarmak için geç kalma. Yola çıkmadan önce huzurun kıyılarında yapmadan dönmemen gereken 10 şeyi listene eklemeyi de unutma!

1- Akkum Plajı'nda Kendini Serin Sulara Bırak!
Her sokağın denizle buluştuğu bir noktada olduğuna göre Seferihisar'da mutlaka denemen gereken deneyimlerden biri elbette serin Ege sularıyla buluşmak olmalı. Denize girebileceğin en güzel noktalardan biri ise Akkum Plajı. Sığacık'a yaklaşık 2 km uzaklıkta bulunan Akkum Plajı'nda şezlong ve şemsiye kiralayabileceğin bir işletme de bulunuyor. Tüm gün burada deniz, kum ve güneşin tadını çıkarabilirsin. Hatta dilersen yıl boyu rüzgar alan ve güçlü rüzgar koridorlarının olduğu sahilde rüzgar sörfü yaparak tatiline heyecan katabilirsin.

2- 500 Yılı Aşkın Bir Tarihe Sahip Sığacık Kalesi…
Limanın yanı başında bulunan Sığacık Kalesi, Seferihisar ve Sığacık ziyaretlerinde gezilmesi gereken yerlerin başında geliyor. Sığacık'ın kale surları içerisine kurulu olması nedeniyle Sığacık ziyaretçilerinin mutlaka ziyaret edecekleri kalenin 500 yılı aşkın bir tarihi olduğu biliniyor. Selçuklular tarafından yapıldığı tahmin edilen kale, Osmanlı döneminde ise birkaç kez yenilenmiş. Rodos seferi sırasında Piri Reis'in önerisiyle buranın savunma üssü olarak kullanılmış olması kaleyi özel kılan sebeplerden yalnızca biri. Sığacık'ın zaten kale surlarının içerisinde olması sebebiyle kalenin iç tarafını mutlaka göreceksin. Eğer dışarıdan da görmek istersen marinaya çıkıp bu güzelliğe bir de buradan bakabilirsin.

3- Sığacık Manzarasını Değirmenden İzle!
Ata Demirer'in büyük ilgi gören filmi Olanlar Oldu'yu izlediysen Sığacık'ın sembolü haline gelen değirmeni de mutlaka görmüşsündür. Sığacık'a kadar gelmişken gezilmesi gereken yerler listene değirmeni eklemelisin. Akkum Plajı'nın yanı başındaki otelin içerisinde yer alan değirmen, Sığacık manzarasını izleyebileceğin en güzel noktalardan biri olduğundan gün batımını kaçırmaman gerektiğini hatırlatalım. Üstelik Sığacık'ın en fotojenik manzarası da burada olduğundan tatil dönüşü mutlulukla bakacağın harika fotoğrafları da buradan çekebilirsin.

4- Teos Antik Kenti'nde Dionysos'un İzlerini Sür!
Eğer gittiğin yerlerin tarih sahnesinde neler yaşandığı merak ediyorsan Seferihisar ve Sığacık tatilinin bir gününde Teos Antik Kenti'ni ziyaret etmeyi unutma! Bulunduğu konum sayesinde M.Ö. 1000'li yıllardan bu yana bir liman kenti olma özelliğini taşıyan Sığacık'ın en önemli notalarından olan Teos, geçmişten gelen pek çok özel eseri günümüze taşıyor. Roma döneminde bir dönem piskoposluk merkezi olan antik kent içerisinde Dionysos'a adanmış Agora Tapınağı'nın kalıntılarını görebilirsin. Antik liman, sarnıç ve antik tiyatro ise Teos Antik Şehri içerisinde görebileceğin diğer yapılardan bazıları…

5- Sığacık Limanından Kalkan Teknelere Atla!
Seferihisar ve Sığacık'ta mutlaka görmen gereken yerlerden biri de Sığacık'ta bulunan marina. 500'den fazla tekneye ev sahipliği yapan marinadan günün belirli saatlerinde, Seferihisar'ın çevresindeki koyları ziyaret eden tekneler kalkıyor. Deniz keyfine keyif katmak istiyorsan sen de bu teknelerden birine atlayarak en güzel koyları aynı gün içerisinde ziyaret edebilirsin. Çamlı Koy, Demircili Koyu, Aktaş Koyu ve Çamcaz Koyu Seferihisar çevresinde görebileceğin en güzel koylardan yalnızca birkaçı… Sabah kalkan ve bazıları gün boyu süren tekne turlarını seçerken dikkat etmen gereken ise Akvaryum Koyu olarak da bilinen Aktaş Koyu'nun tur içeriğinde mutlaka olması! Güzelliğiyle büyüleyen koyun maviliğine senin de bayılacağına eminiz.

6- Orhanlı Köyü'nde Doğa Okulu'nu Keşfe Çık!
Seferihisar, Türkiye'nin ilk sakin şehri unvanına sahip olmasının yanı sıra Türkiye'nin en özel okullarından birine ev sahipliği yapmasıyla da öne çıkıyor. Merkeze yalnızca 24 km uzaklıkta yer alan Orhanlı Köyü içerisindeki Doğa Okulu'nda, öğrencilere köylüler ve araştırmacılar tarafından doğa hakkında kadim bilgiler aktarılıyor. Okulun birkaç günlük ya da daha uzun olan kursları arasında ahşap oyma okulu, kuş okulu, su okulu ve doğa okulu gibi programlar yer alıyor. Bazı dönemlerde açılan yamaklık kursları ise hafta sonları için yapılıyor ve katılımcılardan yalnızca yeme-içme ve barınma giderleri için cüzi ücretler alınıyor. Ünlü şarkıcı Tarkan'ın da Doğa Okulu'nun kuruluşu sırasında konser gelirlerini bağışladığı okul için bireysel olarak katkıda bulunmak mümkün. Sen de istersen Seferihisar'a gitmeden önce tarihleri araştırarak bu kurslara katılabilir ya da yapılan araştırmaları yerinde görmek için bir gününü buraya ayırıp okulu ziyaret edebilirsin.

7- Gödence Köyü'nü Ziyaret Et!
Ege kıyılarında olmanın en güzel yanlarından biri de hiç şüphesiz birbirinden renkli köyler keşfetmek! Sığacık'ın en güzel köşelerinden biri olan Gödence Köyü de bu harika köylerden biri. Sığacık'ta mutlaka görmeniz gereken yerlerin başında gelen köyü bu kadar özel kılan ise yıllar önce kurulan kooperatifi ve etrafındaki eşsiz yürüyüş parkurları… Köy halkı tarafından 1972 yılında kurulan Gödence Tarımsal Kalkınma Kooperatifi, günümüzün en başarılı kooperatiflerinden biri. Öyle ki bu özelliği ile Dünya Bankası'ndan alınmış bir ödülü bile var. Zeytinyağı ihracatında köylülere önemli bir yol açan kooperatifin, zeytinyağlı ürünlerinin ünü ülke sınırlarını aşmış durumda. Sen de eğer kooperatife destek olmak istersen ülkenin en kaliteli zeytinyağları arasında gösterilen Gödence zeytinyağlarından hem kendin hem de sevdiklerin için satın alabilirsin. Köye kadar gelmişken de köyün etrafındaki yürüyüş parkurlarında keşfe çıkabilir, doğanın en güzel oyunlarına tanık olabilirsin.

8- Pazar Gününü Sığacık Pazarı'na Ayırın!
Slow Food motivasyonuna da sahip olan yavaş şehir felsefesinde, yerel ürünlerin önemi bir hayli büyük! Sen de Türkiye'nin ilk yavaş şehrinde olduğuna göre yerel ürünlerin en tazesini, en kalitelisini burada kolaylıkla bulabilirsin. Seferihisar'da ve Sığacık'ta haftanın belirli günlerinde çeşitli pazarlar kuruluyor. Ancak en çok ilgi göreni pazar günleri Sığacık'ta kurulan Üretici Pazarı. Pazarda satılan tüm ürünler, al-sat yapılmadan direkt üreticiden tüketiciye sunuluyor. Hal böyle olunca tezgahların başında genellikle köylüler yer alıyor ve doğal yöntemlerle üretilen ürünler, Sığacık ziyaretçilerinin beğenisine sunuluyor. Sen de Sığacık'a özel bu deneyimi yaşamak için pazar gününü Üretici Pazarı'na ayırabilir, hem kendin hem de sevdiklerin için doğal Seferihisar ve Sıcağık ürünlerinden satın alabilirsin.

9- Ürkmez Nam-ı Diğer Akvaryum Plajı'nda Huzuru Yaşa…
Eğer gittiğin her yerde en huzurlu yerleri arıyorsan sakin şehir Seferihisar'ın en sakin plajlarından Ürkmez tam da sana göre! Türkiye'nin en güzel plajları arasında gösterilen Ürkmez diğer adıyla Akvaryum Plajı isminin hakkını veren eşsiz bir güzelliğe sahip. Berrak denizi ve tertemiz sahili ile dikkat çeken plajın çakıllı olması ve denizin çabuk derinleşmesi burayı sakin kılıyor. Bu sebeple Seferihisar plajları arasında belki de en güzel olan plaj, genel olarak profesyonel yüzücüler tarafından tercih ediliyor. Eğer sen de kendine güveniyorsan bu eşsiz plaja bir şans verebilir, serin Ege sularında yüzmenin keyfini yaşayabilirsin.

10- Seferihisar'dan Balık Yemeden Dönülmez!
Taze deniz mahsulleri, yöresel mezeler ve eşsiz Ege manzarası… "Seferihisar ve Sığacık'ta ne yapılır?" sorusunun ilk cevabı elbette balık sofralarına oturmak olmalı! Eğer sen de "Denizden babam çıksa yerim!" diyenlerdensen Seferihisar ve Sığacık restoranlarında balık yemeden, yavaş şehrin doğal ürünlerle yapılan mezelerinin tadına bakmadan buradan dönme! Milos Balık ve Meze Restaurant enfes deniz mahsullerinin ve Ege mezelerinin tadına bakabileceğiniz en iddialı mekanlardan, bizden söylemesi! Çakoz Balık, Nena Balık Meze ve Liman Restaurant ise bölgede balık yiyebileceğin diğer mekanlardan bazıları…

Seferihisar Sığacık Otelleri önerileri için linki ziyaret edin https://kucukoteller.com.tr/seferihisar-otelleri