İncili Gastronomi Rehberi Ödülleri Görkemli Bir Törenle Sahiplerini Buldu
Türkiye’nin bağımsız ve özgün kriterlerle hazırlanan ilk gastronomi derecelendirme sistemi olan “İncili Gastronomi Rehberi”, bu yıl da seçkin restoranları ödüllendirdi. The Ritz-Carlton, Istanbul’un ev sahipliğinde düzenlenen törende, uzun süredir titizlikle değerlendirilen işletmelere 4 ve 5 ‘İnci’ ödülleri takdim edildi.
Gastronomi Dünyasının Buluşma Noktası
Hürriyet Gazetesi, Karaca ve Jumbo’nun iş birliğiyle hazırlanan rehberde yer alan restoranlar, bir yılı aşkın süren şeffaf ve ayrıntılı değerlendirmeler sonucunda ödüllerine kavuştu. Törende yalnızca yüksek puanlı restoranlar değil; “Asırlık Mekanlar”, “Geleceğin Menüleri Ödülleri” ve “Proje Ekibi Onur Ödülleri” de sahiplerine sunuldu.
Bu prestijli gece; Şölen, The Ritz-Carlton Istanbul ve Unilever Food Solutions’ın katkılarıyla hayata geçirilirken iş dünyası, medya temsilcileri, gastronomi profesyonelleri ve sektörün önde gelen şefleri etkinlikte yer aldı.
Şefler ve Mekanlar Işıldadı
Elfin Yüksektepe ve Murat Güloğlu’nun sunduğu gecede, rehberin koordinatörlüğünü üstlenen Hürriyet Kelebek yazarı Müge Akgün, değerlendirme sürecinin tarafsızlığına ve rehberin yıllar içinde gösterdiği gelişime vurgu yaptı. Akgün, rehberin bu yıl Bodrum’un yanı sıra Marmaris ve Fethiye’yi de kapsama alarak genişlediğini belirtti.
“Proje Ekibi Onur Ödülleri”, “Asırlık Mekanlar” bölümü ve Unilever Food Solutions’ın sürdürülebilirlik odaklı “Geleceğin Menüleri” kategorisi de bu yılın dikkat çeken başlıkları arasında yer aldı.
“Türkiye’nin Gastronomi Birikimini Geleceğe Taşıyoruz”
Karaca Grup CEO’su Fatih Karaca, gastronominin kültürel hafızayı yansıtan güçlü bir alan olduğunun altını çizerek, şeflerle birlikte bu kültürü geleceğe taşımanın önemine dikkat çekti. Demirören Medya İnsan Kaynakları Grup Başkanı Elif Karacaoğlu ise rehberin yıllar içinde sektörün referans noktalarından biri hâline geldiğini belirtti.
“Gastronomi Ödülleri Bir Ülkenin Mutfak Kültürünü Görünür Kılar”
Kültür ve Turizm Bakanlığı Bakan Başdanışmanı A. Tayfun Topal, gastronomi rehberlerinin yalnızca restoranları listelemekten çok daha fazlası olduğunu, uluslararası standartlarda kaliteyi teşvik eden bir sistem oluşturduğunu vurguladı. Türk mutfağının son yıllarda küresel ölçekte daha fazla kabul gördüğünü ifade etti.
Geleceğin Şeflerine ve Ustalara Ödüller
Unilever Food Solutions Türkiye Pazarlama Lideri Eylül Er ile Şölen CEO’su Erdoğan Çoban da konuşmalarında rehberin Türkiye’nin gastronomi sahnesine yaptığı katkıları öne çıkardı. Çoban, rehberin artık uluslararası örneklerle kıyaslanabilecek bir güvenilirliğe ulaştığını söyledi.
2025–2026 İncili Gastronomi Rehberi Ödülleri
Bu yılın rehberinde 5 ‘İnci’ almaya hak kazanan 22 restoran ile 4 ‘İnci’ verilen 97 restoran sahnede ödüllerini aldı. Ayrıca yüzyılı aşkın süredir ayakta kalan “Asırlık Mekanlar” özel plaketlerle onurlandırıldı. “Proje Ekibi Onur Ödülleri” ve “Geleceğin Menüleri Ödülleri” de geleceğin gastronomi vizyonunu şekillendiren isim ve mekânlara sunuldu.
5 İnci Sahibi Restoranlar
7 Mehmet, Aheste, Alaf, Arkestra, Atilla Heilbronn Fine Dining Restaurant, Ayla by Aret Sahakyan, Casa Lavanda, Havuş, Herise İstanbul, Kitchen Bodrum by Osman Sezener, Lucca by the Sea, Maçakızı, Mikla, Neolokal, Nicole, OD Urla, Sankai by Nagaya, Seraf Vadi, Sunset Grill & Bar, Teruar Urla, TURK Fatih Tutak, Urla Vino Locale
4 İnci Sahibi Restoranlar
Aila, Akira Back, Alma Table, Antiochia, Apartıman, Araka, Asmalı Cavit…
Asırlık Mekanlar
Vefa Bozacısı (149 yıl), Katmerci Zekeriya Usta (100 yıl)
Proje Ekibi Onur Ödülleri
Ali Akkaş, Cristina Bowerman, Dilistan Shipman, Fatma Şahin, Handan Kaygusuzer, Mehmet Yaşin, Sabiha Apaydın
Geleceğin Menüleri Ödülleri
Afitap, Marlinda, Tola & 21 Masa, Zaaf