
Thassos Adası Nerede Ne Yenir
Yemek demek Thassos’ta sadece karın doyurmak değil, deniz kenarında esen meltemle birlikte gelen bir sohbet, dağ köylerinde taverna masasında uzayıp giden bir öğleden sonra demek. Bu adaya gidecekseniz, bazı lezzet duraklarını ajandanıza mutlaka not edin.
Armeno: Armeno, denizin hemen kıyısına kurulmuş ve her daim misafir dolu. O kadar popüler ki, sezon dışında bile boş masa bulmak mesele olabiliyor. Ailece işletilen bu yerde size “yabancı” gibi davranılmıyor; daha çok uzun zamandır gelmediğiniz kuzen gibi karşılanıyorsunuz. Garson masaya gelip günün taze deniz ürünlerini sıralıyor, sen de içinden birini seçiyorsun. Ahtapot, midye, sardalya... Sonra biri tatlı ister mi diyorlar — ve evet, isteyin. Çünkü onların ev yapımı tatlıları, yemek sonrası kapanışı şahane yapıyor.
Elia: Burası tam bir “bunu Instagram’a atmalıyım” yeri. Elia, Limenaria köyünde Blue View Hotel’in hemen yanında. Otel müşterisi olmanız şart değil, günübirlik uğrayanlara da kapı sonuna kadar açık. Masanız zeytin ağaçlarının altında, karşınızda sonsuz Ege manzarası… Menüde ne mi var? Kalamar, saganaki, kabak kızartması gibi tipik Yunan mezeleri ama esas olay şaraplarda. Yerli bağlardan seçilmiş şaraplar burada ciddi anlamda fark yaratıyor. Romantik bir akşam yemeği arıyorsanız, Elia çok güzel bir seçenek.
Pefkospilia: Bir an önce yesek de gitsek tarzı yerleri seviyorsanız, Pefkospilia size göre değil. Yemek de bir ritüel diyenlerdenseniz, burayı çok seversiniz. Pachis Plajı’nda, çam ağaçlarının altında, hafif esintili bir atmosferde oturuyorsunuz. Menü sade ama lezzetli. Musakka, stifado (şarapla yapılan bir et güveç), İzmir köftesine benzeyen sutzukakia gibi klasikler var. Yanında ouzo söyleyip, yan masalardaki yerel hayatı izlemek, hele bir de güneş batarken, başka bir boyut.
Akrogiali: Golden Beach zaten Thassos’un en popüler plajlarından biri ama bu popülerlikte Akrogiali’nin de payı büyük. Plajın güney ucunda yer alan bu restoran, özellikle deniz ürünleri porsiyonlarının cömertliğiyle ünlenmiş. Kalamar, karides, taptaze mezeler, her şey yerli ürünlerle hazırlanıyor ve tabaklar masaya geldiğinde önce gözünüz doyuyor zaten. Tertemiz bir sofrada, ayaklar kumda, deniz birkaç adım ötede, daha ne olsun?
Iatrou: Deniz ürünleri çok güzel ama “ben biraz da et olayım” diyorsanız, dağ köylerindeki tavernalar tam sizlik. Theologos’taki Iatrou, özellikle keçi etiyle hazırlanan yemekleriyle biliniyor. Menü çok havalı değil ama işini bilen bir mutfağı var. Basit bir salata, yanında ev yapımı patates kızartması ve dağ havası yeter de artar. Tabağınızdakiler kadar etrafınızdaki ortam da doyuruyor insanı. Bir de her Perşembe ve Cumartesi canlı müzik oluyor, yerel ezgilerle akşamı noktalamak isterseniz denk getirmeye çalışın.
Konaklama önerileri için Thassos Adası Otelleri sayfamızı inceleyebilirsiniz.