Turist rehberleri ve seyahat acentelerine dair yeni düzenlemeler sektörü değiştirecek

Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde kabul edilen turist rehberleri ve seyahat acentelerine ilişkin kanun teklifi, Seyahat Acentaları Yöneticileri Derneği (SAYD) Başkanı Mehmet Gem tarafından değerlendirildi. Gem, bu düzenlemenin rehberlerle sözleşmelerin yenilenmesine yol açacağını belirtti ve şunları söyledi: "Bu aslında biraz daha piyasayı kontrol altına almak adına alınmış bir karar. Artık rehberlerle sözleşme yaparken, herhangi bir şekilde tur dışında hiçbir yere uğranmamasıyla ilgili de rehberle bir sözleşme mecburiyetimiz olacak."

Kabul edilen kanun teklifi, Turist Rehberliği Meslek Kanunu ile Seyahat Acenteleri ve Seyahat Acenteleri Birliği Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi olarak yasalaştı. Bu kapsamda mesleğe kabul şartlarını yerine getiren adaylar, yabancı dil yeterlilik belgesi olmasa bile Türkçe turist rehberliği yapabilecekler.

Yasalaşan kanun teklifinde, turist rehberlerinin ve seyahat acentelerinin işleyişiyle ilgili önemli maddeler bulunuyor. Turist rehberlerinin turistleri bilgileri dışında yönlendirmeleri halinde ciddi para cezaları öngörülüyor. Ayrıca, seyahat acenteleri müşterilerini bilgileri ve onayları dışında belirli işletmelere yönlendirirlerse, belgeleri iptal edilecek ve beş yıl boyunca seyahat acenteliği yapamayacaklar.

Bu düzenleme, turizm rehberliği mezunlarına iş bulma kolaylığı getirebilir. SAYD Başkanı Mehmet Gem, düzenlemenin genç turizm rehberlerine destek olacağını ve iş bulma süreçlerini kolaylaştıracağını belirtti. Gem ayrıca, turizm sektöründe talebe bağlı olarak Türkçe rehberliğin önem kazandığını ifade etti.

Ancak, Antalya Rehberler Odası Başkanı Mustafa Yalçın Yalçınkaya, düzenlemenin olumlu ve olumsuz yanlarını değerlendirerek sektördeki gelişmelere dikkat çekti. Yalçınkaya, özellikle rehberlik bölümü mezunlarının iş bulma süreçlerine olumlu katkı sağlayabileceğini ifade etti. Bununla birlikte, sahadaki uygulamanın sonuçlarını görmek gerektiğini vurguladı ve sektördeki yeni düzenlemelerin nasıl işleyeceğini görmek için zamanın önemli olduğunu belirtti.