Yok olmadan önce ülkemizde görmeniz gereken yerler

Dünya’nın en eski yerleşimlerinin kurulduğu Anadolu, binlerce yıl pek çok farklı ve köklü medeniyete, kültüre ev sahipliği yapmış. Bu topraklar üzerinde kurulan her medeniyet o kadar kalıcı izler, kalıcı eserler bırakmış ki bugün bile ülkemizde çok sayıda tarihi eser var. Bunların yanında bulunduğu konum itibariyle Anadolu toprakları, dünya üzerindeki en güzel coğrafyalardan birine sahip. Ve doğa hiçbir güzelliğini esirgememiş bu topraklardan.

Sayısız doğal ve tarihi güzelliğe ev sahibi yapıyor bugün ülkemiz. Ancak son yıllarda bilinçsiz kullanım ve doğanın tahribatı ile yok olmaya yüz tutan, maalesef, doğal ve tarihi güzellik var. Bu sebepledir ki elinizi çabuk tutun. Bilinçlenmenin yanı sıra yok olmadan önce görmeniz ve gezmeniz gereken pek çok yer var. İşte bunlardan birkaçı:

• Bu yerlerden en önemlisi şüphesiz ki Dicle Vadisi’nde yer alan Hasankeyf. Hasankeyf, dünya üzerinde UNESCO Dünya Mirası kriterlerinin 10 tanesinden 9’unu karşılayan tek yer. Ama maalesef gerek baraj yapımı gerekse de farklı sebeplerle yok olma tehlikesi ile karşı karşıya. Acele edin, hem gidin bölgeyi görün hem de bu tehlikeye dur demek için elinizden geleni yapın. Sesinizi yükseltin.

• Bir diğer güzelliğimiz ise Tuz Gölü. Tuz Gölü’nün özellikle Ereğli Havzası, kurumaya yüz tutmuş. Baraj yapımı ve sondaj kuyuları sebebiyle maalesef kuraklık çok yakın. Üstelik flamingoların üreme alanlarından olan bu yerde, kuraklık sebebiyle son yıllarda kuşlar da yok. Tamamen yok olmadan önce gidin, görün, fotoğraflayın.

Konya Akşehir Gölü de kurumak üzere olan güzelliklerimizden. Su seviyesi her geçen yıl azalıyor, sebebi de tarım alanlarını sulamada kullanılması. Bu güzelliği fotoğraflarda değil de yerinde görmek için acele edin.

Burdur Gölü de diğer doğal güzelliklerimizden. Ancak son yıllarda sondaj kuyuları sebebiyle suyu oldukça azaldı. Bu durum, bölgedeki ekolojik dengeyi de etkiledi. Ekolojik özelliklerini kaybetmek üzere olan bölgeyi bir an önce ziyaret etmekte fayda var.