Daha İyi Bir Dünya Tasarlamak
Küresel sorunlarımız arttıkça, insanlığın daha iyi bir geleceğe sahip olabilmesi adına mimarlık, planlama ve tasarımın rolü giderek daha da önem kazanıyor. Ne de olsa yakın geçmişte bazı salgın hastalıklara mimarlar çare olmuştu!
Dünyadaki 1.3 milyon civarındaki mimarı temsil eden Uluslararası Mimarlar Birliği (UIA), bu yıl Dünya Mimarlar Günü (3 Ekim) için anlamlı bir tema belirledi ve bir anımsatma yaptı: İnsanlığın sıkıntılarını azaltmak, gezegenin üzerindeki yükü hafifletmek, hayat kalitesini artırmak için tasarımın rolü hayatidir.
UIA’nın bu yıl “Daha İyi Bir Dünya Tasarla” teması tarihte de örneklerini buluyor. 1882’de tüberküloz, I. Dünya Savaşı sonrası ve 1918’deki İspanyol gribi salgını sırasında doktorlar suçlu bakterileri bilseler de hastalıkla başa çıkacak ilaçlara sahip değillerdi. Temel olarak zamanın mimarlarıyla birlikte hastalıklara karşı tasarımla savaş açarak etkileri bugüne kadar gelen başarılara ulaştılar. Tüberküloz ve diğer kronik hastalıklar için özel olarak sağlık (havadar, aydınlık, açık) ve temizliğe (kolay temizlenebilirlik) odaklı yapılan ilk modern binalar olan sanatoryumların modern mimari ve mobilyacılığa köklü etkisi oldu. Hastanelerde geçerli olan kurallar kısa süre içinde evlere ulaştı. Toz ve mikroplara yuva olan ağır örtüler ve perdeler, kalın halılar, eski süslü mobilyalar yerlerini kolay temizlenebilir, modern karşılıklarına bıraktı.
Mimarların nasıl daha iyi bir dünya tasarlayabileceği konusu, Ekim'de Quito'da yapılacak Habitat III toplantısında ve Kasım'da Marakeş'te yapılacak COP 22 organizasyonunda tartışılacak. 21’inci yüzyılın mimarlarının önümüzdeki kuşakları nasıl etkileyebileceğini ve günümüzün sorunlarını anlamak, tasarım ihtiyaçlarımızı gözden geçirip analiz etmekle mümkün olabilir.