Ankara'ya Yakın 13 Muhteşem Hafta Sonu Rotası
Ankara'da yaşıyorsanız hafta sonu biraz yeşille buluşmak biraz da deniz kenarına inip huzur bulmaya ihtiyacınız var demektir. Çünkü her Ankara'lının en az bir defa da olsa Ankara'da gezilecek yerlerin azlığından şikayet etmişliği vardır. Aslında Ankara çevresinde gezilebilecek çok sayıda güzel rota var. Birçoğunu elbette biliyorsunuz ama hepsinden haberdar olun, önümüzdeki hafta da yeni bir yer keşfedin diye Ankara'ya yakın 10 muhteşem hafta rotasını sizin için derledik!
Foto: Yedigöller
1- Abant
Ankara ile Bolu arasındaki 227 km'lik kısa mesafe, Ankaralılar için hafta sonlarında Abant'ı vazgeçilmez kılıyor. Özellikle doğayla buluşmak, güne enfes bir göl manzarası ile başlamak isterseniz siz de bir hafta sonunuzu da Abant'a ayırabilirsiniz.
Abant'ta Ne Yapılır?
Abant küçük bir yer olmasına rağmen ziyaretçilerine sayısız aktivite vadediyor. Göl kenarındaki restoranlarda güne keyifli bir kahvaltıyla başlayabilirsiniz. Kahvaltı için bir diğer seçenek ise piknik! Göl manzaralı piknik alanlarında sevdiklerinizle beraber olmanın tadını çıkarabilirsiniz. Doğa fotoğrafları çekmeyi seviyorsanız Abant'ın fotojenik manzarasının tadını çıkarabilirsiniz. Ya da gün batımını göl kenarında yapacağınız yürüyüşler ile keyifli bir hale getirebilirsiniz.
Abant'ta Gezilecek Yerler
Abant'ta gezilecek yerler sınırlı olabilir ama yeterince vakit ayırabilirseniz Bolu'nun başka bir güzelliği olan Yedigölleri, özellikle Gölcük'ü ziyaret edebilirsiniz.
Abant'ta Ne Yenir?
Abant'ta Milli Park girişinde pek çok alabalık tesisi bulunuyor. Su akıntıları kenarlarına kurulu bu tesislerde bir balık sefası yapabilirsiniz. Göl kenarındaki restoranlarda ise zengin bir kahvaltı yapabilir, hem manzaranın hem de sofranın tadını çıkarabilirsiniz. Kahvaltı ve balık keyfi için mekan önerimiz ise: Çamlık Restaurant!
Abant Rehberi ve Abant Otelleri için: https://kucukoteller.com.tr/abant-otelleri
2- Beypazarı
Son yıllarda sadece Ankaralılar için değil çevresindeki tüm iller için popülaritesi günden güne artan Beypazarı, Ankara'da yaşayanların görmesi gereken yerlerin başında geliyor.
Beypazarı'nda Ne Yapılır?
Tarihi Beypazarı evlerini gezmeden Beypazarı'ndan dönülmez! 2 ya da 3 katlı olan ve ahşap detaylarla dikkat çeken Beypazarı evlerini gezebilir, Beypazarı'nın ünlü çarşısında alışveriş yapabilirsiniz. Beypazarı'nda alışveriş yaparken yörenin el işi ve bakır ürünlerinin bir hayli popüler olduğunu unutmayın.
Beypazarı'nda Gezilecek Yerler
Beypazarı ile Ankara arasındaki mesafenin yalnızca 98 km olması sebebiyle hafta sonlarında bölge biraz kalabalık oluyor. Eğer çılgın kalabalıktan kaçmak isterseniz İnözü Vadisi'ne çıkıp manzaranın tadını çıkarabilirsiniz. Ya da "Ben kalabalıklar arasında kaybolmak istiyorum" diyorsanız Beypazarı Çarşısı'ndaki bedestende zamanın keyfini çıkarabilirsiniz. Yaşayan Müze, Boğazkesen Kümbeti ve Suluhan Camii Beypazarı'nda gezebileceğiniz diğer noktalar arasında...
Beypazarı'nda Ne Yenir?
Beypazarı güveci ile ünlü. Bu sebeple Beypazarı güveci yemeden buradan dönmeyin deriz. Beypazarı dolması, Beypazarı kurusu, höşmerim ve havuçlu lokum burada deneyebileceğiniz diğer lezzetler arasında.
Konaklama ve Gezi Rehberi: https://kucukoteller.com.tr/beypazari-otelleri
3- Akçakoca
Batı Karadeniz'in en güzel köşelerinden Akçakoca, Ankara'ya yalnızca 275 km uzaklıkta olması ile doğayla baş başa kalmak isteyen Ankaralıları bekliyor.
Akçakoca'da Ne Yapılır?
Akçakoca'ya gidip de denize girmeden dönülmez. Bölgenin birbirinden güzel plajlarında serin sulara dalabilir, güneşin tadını çıkarabilirsiniz. Ayrıca bölgenin doğal güzelliklerini keşfedebilir, keyfinize keyif katabilirsiniz.
Akçakoca'da Gezilecek Yerler
Akçakoca'da gezip görülecek pek çok mekan bulunuyor. Bunların başında ise Fakıllı Mağarası, Karaburun Plajı, Aktaş Şelalesi ve Kurugöl Kanyonu geliyor.
Akçakoca'da Ne Yenir?
Karadeniz kıyılarında olduğunuza göre "Akçakoca'da ne yenir?" sorusunun cevabı da haliyle balık oluyor. Bölgedeki balık restoranlarında mevsime uygun taze balık keyfi yapabilirsiniz. Fındığın da kaliteli olduğu bölgeden hem yemek için hem de sevdiklerinize hediye götürmek için fındık alabilirsiniz.
Akçakoca Konaklama: https://kucukoteller.com.tr/livadi-otel
4- Göynük
Bolu'nun bir başka güzel ilçesi Göynük de Ankara'ya yakın rotalar arasında vazgeçilmez olanlardan biri… Eğer sakinliğiyle ünlü olan bu ilçeyi görmediyseniz önümüzdeki hafta sonu için bir şans verebilirsiniz.
Göynük'te Ne Yapılır?
Göynük'te sivil mimarinin örneği olan birbirinden güzel konakları ziyaret edebilirsiniz. Çarşıda alışverişe çıkıp Göynük'e özgü el işi ve yöresel ürünlerden satın alabilirsiniz.
Göynük'te Gezilecek Yerler
Göynük küçük yüz ölçümüne rağmen ziyaretçilerine gezip görülecek pek çok mekan sunuyor. Akşemseddin Hazretleri Türbesi, Zafer Kulesi, Anıt Ağaç, Çınarlar Köprüsü, Gürcüler Konağı Müzesi ve Akşemseddinoğlu Konağı ilçede gezebileceğiniz yerlerden bazıları…
Göynük'te Ne Yenir?
Meşhur cevizli kaşık sapı mantısı, güveç, keşli cevizli erişte, etli yaprak sarma, oklava baklavası ve tahinli pide Göynük'te yiyebileceğiniz lezzetler arasında… Bu enfes tatları ise Paşazade Restaurant'ta yemenizi öneriyoruz.
Bolu bölgesinde Konaklama ve Gezi Rehberi: https://kucukoteller.com.tr/bolu-otelleri
5- Kızılcahamam
Bir Ankaralı olarak henüz Kızılcahamam'a gitmediyseniz çok şey kaçırıyorsunuz demektir. Peki, bu hafta sonunu Kızılcahamam'da geçirmeye ne dersiniz?
Kızılcahamam'da Ne Yapılır?
Kızılcahamam'da yapabileceğiniz en iyi aktivite elbette termal sularda huzur bulmak! Mineral açısından Türkiye'nin en iyi termal sularına sahip olan Kızılcahamam'ın sağlık arayanlar için hizmet veren termal tesislerde kendinizi suyun iyileştirici gücüne bırakabilirsiniz.
Kızılcahamam'da Gezilecek Yerler
Kızılcahamam'da ziyaret edebileceğiniz yerler termal tesisler ile sınırlı değil elbette! Kızılcahamam'da gezilecek yerlerin başında gelen Soğuksu Milli Parkı, Alicin Manastırı ve Abacı Peribacaları'nı ziyaret etmenizi öneririz.
Kızılcahamam'da Ne Yenir?
Kızılcahamam'a özgü bir lezzet bulunmuyor. Fakat Ankara mutfağının meşhur lezzetlerini bir de burada deneyebilirsiniz. Yaşar Ustanın Evi, Sultan Köfte ve Tokdoyuran ise Kızılcahamam'da Ankara lezzetlerini deneyebileceğiniz noktalardan.
Kızılcahamam'da Termal Otel: Kızılcahamam'da yapabileceğiniz en iyi aktivite elbette termal sularda huzur bulmak! Mineral açısından Türkiye'nin en iyi termal sularına sahip olan Kızılcahamam'ın sağlık arayanlar için hizmet veren termal tesislerde kendinizi suyun iyileştirici gücüne bırakabilirsiniz. Konforlu ve iyileştirici bir tatil arayışındaysanız 5 yıldızlı Kızılcahamam termal otel tesisleri sizin için ideal olacaktır.
6- Çorum
Birçok Ankaralının Çorum'u henüz ziyaret etmediğine eminiz. Tarihi zenginliği, doğal güzelliği ve enfes mutfağı ile Çorum'u siz de hala görmediyseniz bir hafta sonunu da buraya ayırabilirsiniz.
Çorum'da Ne Yapılır?
Tarihe ışık tutan ören yerlerinde dolaşabilir, doğal güzellikleriyle dikkat çeken adreslerde huzur bulabilirsiniz.
Çorum'da Gezilecek Yerler
İncesu Kanyonu, Sıklık Tabiat Parkı, Çorum Saat Kulesi ve Yazılıkaya, Çorum'da gezilecek yerlerden bazıları. Hattuşaş'ın yeri ise çok ayrı! Tarih sahnesinde önemli bir rolü olan ve 1986 yılında UNESCO Listesi'ne giren bu tarihi mekanı ziyaret etmeyi unutmayın.
Çorum'da Ne Yenir?
Hingal mantısı, Çorum leblebisi, İskilip dolması ve sırık kebabı, Çorum mutfağına ait en özel lezzetlerden. Bu lezzetleri denemek isteyenleri ise Katipler Konağı ve İskilip Dolma Evi'nin beklediğini unutmadan not düşelim.
7- Safranbolu
Ankara'da yaşayıp henüz Safranbolu'yu görmediyseniz, bu güzeller güzeli ilçe yalnızca 2,5 saat süren bir yolculuğundan ucunda sizi bekliyor!
Safranbolu'da Ne Yapılır?
Evleriyle ünlü olan Safranbolu'da Osmanlı mimarisinin en özel örneklerini ziyaret edebilirsiniz. Cinci Han'da kendinize közde yapılan bir Türk kahvesi ısmarlayıp Safranbolu'nun sizdeki hatrını 40 yıla çıkarabilirsiniz.
Safranbolu'da Gezilecek Yerler
Hükümet Konağı nam-ı diğer Kent Tarihi Müzesi, Safranbolu evleri, Cinci Han, Yemeniciler Çarşısı Arastası, Tokatlı Kanyonu ve Cam Teras, Safranbolu'da gezebileceğiniz yerlerden bazıları… Yeteri kadar zamanınız varsa Karabük'ü de ziyaret edebilir, tatilinize renk katabilirsiniz.
Safranbolu'da Ne Yenir?
Hamur işleri konusunda başarısını kanıtlayan Safranbolu'da piruhi mantısı yemeden dönülmez. Mantının en güzel yapıldığı yer ise eski çarşıda bulunan Safranbolu Sofrası. Kuyu kebabı, safranlı pilav, simit ve safranlı lokum ise Safranbolu'da yemeniz gereken diğer lezzetlerden. Hem kendiniz hem de sevdiklerinize hediye etmek için en güzel lokumları bulabileceğiniz yerler ise İmren, Zafiran ve Tarihi Şekerci Dükkanı.
Konaklama ve Gezi Rehberi: https://kucukoteller.com.tr/safranbolu-otelleri
8- Konya
Ankara çevresinde gezebileceğiniz başka bir yer ise Konya. Araç ile 3 saatlik bir yolculukla ulaşabileceğiniz şehre hızlı trenle daha kısa sürede ulaşabilirsiniz.
Fakat daha konforlu bir yolculuk yapmak daha hızlı seyahat etmekten ziyade sizin için bir öncelikse ya da kalabalık bir grupla, çocuklu aile olarak seyahat ediyorsanız özel araçla yola çıkmak en akılcı seçenek olacaktır. Aracınız yoksa da bölgede yararlanabileceğiniz sayısız Ankara araç kiralama firması bulunuyor. Bunun için de Enuygun tarzı fiyat karşılaştırması yapabileceğiniz siteler mevcut.
Konya'da Ne Yapılır?
Konya'da elbette manevi huzura ulaşabileceğiniz mekanları ziyaret edebilir, Mevlana'dan izler taşıyan sokaklarda ilahi sevginin ve hoşgörünün peşinden gidebilirsiniz.
Konya'da Gezilecek Yerler
Konya'da gezip görebileceğiniz sayısız mekan bulunuyor. Bunların her birini gezmek için ise birkaç gün ayırmanız gerekiyor. Mevlana Müzesi, Karatay Medresesi, Konya Bilim Merkezi, İnce Minareli Medrese, Nasreddin Hoca Arkeoloji ve Etnografya Müzesi şehirde görmeniz gereken yerlerin başında geliyor.
Konya'da Ne Yenir?
Konya'da elbette en başta ünü ülke sınırlarını aşan etli ekmek yenir! Bamya çorbası, fırın kebabı, sac arası, tirit ve bıçak arası Konya mutfağının en leziz tatları arasında. Bu lezzetleri denemek isteyenler ise Cemo, Bolu Lokantası, Efe Çorba ve Tiritçi Mithat'ı tercih edebilir.
Konaklama ve Gezi Rehberi: https://kucukoteller.com.tr/konya-otelleri
9- Kapadokya
Doğanın Türkiye sınırlarına bıraktığı en güzel köşelerinden Kapadokya, kısa hafta sonu tatillerinde en çok tercih edilen rotalarından biri. Siz de Ankara'ya 310 km uzaklıktaki bu güzelliği görmek için daha fazla geç kalmayın!
Kapadokya'da Ne Yapılır?
Kapadokya'da peribacaları arasında enfes fotoğraflar çekebilirsiniz. Yeraltı şehirlerine inip zaman kavramını unutabilir, güneşin doğuşunu bir balona atlayıp Kapadokya vadileri üzerinde keyifle süzülerek karşılayabilirsiniz.
Kapadokya'da Gezilecek Yerler
Güvercinlik Vadisi, Üç Güzeller, Ihlara Vadisi, Göreme Açık Hava Müzesi, Derinkuyu Yeraltı Şehri ve Hacı Bektaşı Veli Türbesi, Kapadokya'da gezilecek yerlerin bazıları. Eğer yeterince vaktiniz varsa halı ve seramik atölyelerini de ziyaret edebilirsiniz.
Kapadokya'da Ne Yenir?
Testi kebabı, kuru kaymak, yaprak sarma, dolaz ve köftür mutlaka denemeniz gereken Kapadokya lezzetlerinin başında geliyor. Seki Restaurant, Saklı Konak ve Kadıneli Restaurant ise bu lezzetleri deneyebileceğiniz en iyi Kapadokya restoranlarından bazıları.
Konaklama ve Gezi Rehberi: https://kucukoteller.com.tr/nevsehir-otelleri
10- Kayseri
Ankara'ya yaklaşık 3 saatlik bir mesafede bulunan Kayseri de hafta sonu tatilleri için harika bir seçenek olabilir. Mutfağı ile ünlü olan bu Anadolu şehrini ziyaret etmek için daha fazla beklemeyin.
Kayseri'de Ne Yapılır?
Kayseri'de gezip görebileceğiniz sayısız tarihi mekan bulunuyor. Tatilinize bu mekanları dolaşarak başlayabilirsiniz. Bir gününüzü Erciyes'e ayırarak kayak yapmanın inceliklerini öğrenebilirsiniz. Ya da kendinizi Ali Dağı'nda yamaç paraşütü yaparken bulabilirsiniz.
Kayseri'de Gezilecek Yerler
Kayseri'de gezmeniz gereken yerlerin bir sınırı yok. Bu sebeple Kayseri tatiliniz için en az 2 gün ayırmanızda fayda var. Kayseri Kulesi, saat kulesi, Alaca Kümbet, Kapalıçarşı ve Kazancılar Çarşısı, Gevher Nesibe Hatun Medresesi ve Şifahane gezmeniz gereken yerlerden yalnızca birkaçı...
Kayseri'de Ne Yenir?
Kayseri Mantısı, yağlama, yağ mantısı, pastırma ve nezine Kayseri mutfağının en iddialı lezzetlerinin başında geliyor. Eğer Kayseri ziyaretinizi gurme bir deneyime dönüştürmek istiyorsanız bu lezzetleri Çemen's Mutfak, Konak Restaurant ve Kemal Koçak Et Lokantası'nda deneyebilirsiniz.
Erciyes Konaklama ve Kayseri Gezi Rehberi: https://kucukoteller.com.tr/kayseri-otelleri
11- Kastamonu
Kıyafet ve Şapka İnkılâbı'nın yapıldığı İnebolu beldesiyle de tanınan Kastamonu'da Osmanlı zamanından kalan eski konaklardan çok az kalmış. İnebolu ise evlerinin Kastamonu evlerinden farklı olarak, mimarisi daha çok rum ve italyan mimarisi karışımı ile göz dolduruyor. Şehrin merkezi betonlaşmaya maruz kaldığından, biz daha çok Kastamonu'nun çevresini gezip derleyeceğiz bu yazımızda.
Kış mevsiminde bembeyaz örtüsü, yaz mevsiminde ise yemyeşil doğası ile tatilcilerin tercihi olan Kastamonu'da, otellerin işletmecileri konuklarını güler yüzlü ve kaliteli hizmetleri ile memnun etme çabasında. Çarşısında gezerken, yöredeki kadınların el işlemelerinden almalı ve eski zamanlardan kalan hanları ve hamamları gezmelisiniz. En azından bir gününüzü Kastamonu'da gezmek için ayırmalı, şehir içi ve doğada yapacağınız yürüyüşlerle bol bol fotoğraf çekmelisiniz. En güzel zamanlarını sonbahar ve kış mevsiminde yaşayan Kastamonu'da, tatilinizi geçirmeye karar verdiyseniz eğer Kastamonu butik otellerinin fiyatlarının ne kadar uygun olduğuna da şaşıracaksınız. Kastamonu Konaklama ve Otel Önerileri için https://kucukoteller.com.tr/kastamonu-otelleri
Kastamonu'da Gezilecek Yerler?
- Geçmişi çok eskilere dayanan bir şehir olan Kastamonu'da, geçmişten günümüze gelen pek çok eser ve tarihi kalıntı bulabilmek mümkün. Şehre girdiğinizde ilk olarak sizi 12. yüzyıl Bizanslardan kalma Kastamonu Kalesi karşılıyor. Kale, 2005 yılında restore edilmiş. Kaleden tüm şehri seyredebilirsiniz.
- Zımbıllı Tepe Höyüğü'nü (Pompeipolis) ziyaret edebilirsiniz. Taşköprü ilçe merkezi yakınlarında bulunan antik kent M.Ö. 64 yılında Romalılar tarafından Paphlagonia eyaletinin merkezi olarak kurulmuş. Arkeolojik kazılarda birçok eser ve mozaikler ortaya çıkarılmış.
- Selçuklulardan, beyliklerden ya da Osmanlı döneminden kalan pek çok camiyi görebilirsiniz. Atabey Camisi, Mahmut Bey Camisi, İbni Neccar Camisi, Nasrullah camii, İsmail Bey Külliyesi bunlardan bazıları.
- Şehirde pek çok tarihi han var. İsmail Bey, Deve, Urgan ve Gökçeağaç Hanı gibi yerleri gezebilirsiniz. Kastamonu Arkeoloji ve Etnografya Müzelerini gezebilirsiniz.
- Taşköprü, İnebolu ve Abana gibi semtlerde yoğun olarak bulunan tarihi Kastamonu evleri ziyaret edebilir, tarihin sayfalarında gezinirken bolca fotoğraf çekebilirsiniz.
- Kentsel sit alanı ilan edilerek koruma altına alınan pek çok bölgesi ve milli parkı bulunan Kastamonu'da Ilgaz ve Küre Dağları Milli Parkı, Kastamonu Tabiat Anıtlarını ziyaret edebilirsiniz.
- Karadeniz yaylaları ile meşhurdur. Kastamonu'da da pek çok yayla var. Buraları gezebilir ve temiz hava alarak yenilenebilirsiniz. Pınarbaşı ve Küre ilçelerinde yer alan mağaraları gezebilirsiniz.
- Gideros Koyu'na gidebilirsiniz. Uzun kıyı şeridi ve doğası, denizi ile adeta cennetten bir köşe olan yerde, vakit geçirmek kendinizi iyi hissetmenizi sağlayacaktır.
- Horma Kanyonu'na gidebilirsiniz. Derin göller ve şelalelerden oluşan kanyonun çıkışında bir de doğal göl bulunuyor. Büyüleneceksiniz.
- Ilıca Şelalesi Ilıca Şelalesi'yle Kastamonu Merkez arası köy yollarından 2 saat civarı sürdü ama o güzelim doğa manzarasına değer. Dikkat! Yolun bazı kısımları off road arabalara daha uygun.
- Valla Kanyonu Uzunluğu 12, derinliği ise yer yer 1,1 kilometreyi bulan ve riskleri nedeniyle rehbersiz geçişe izin verilmeyen Kastamonu'daki Valla Kanyonu, dünyanın en derin ve geçişi en zor kanyonları arasında gösteriliyor.
- Malyas Şelalesi içinde yüzebileceğiniz bir yer.
Kastamonu'da Ne Yenilir
Kastamonu pek çok medeniyete ev sahipliği yapmış ve hemen her medeniyetten bir şeyler alarak bugüne kadar kendi köklü kültürünü oluşturmuş. Kastamonu mutfağı oldukça zengin ve lezzetli yemekleri barındırıyor. Her şeyden önce ülkemizin en kaliteli ve lezzetli sarımsağı Kastamonu'da yetiştiriliyor.
Kastamonu mutfağının zenginliği doğanın nimetlerinden kaynaklanıyor. Lezzetli otlar, baharatlar ve et yemekleri ön planda Kastamonu'da. Hemen her Pazar fırınlarda pastırmalı pide ve etli ekmek kokularını duyabilirsiniz. Ama esas Kastamonu'ya gelmişken kuyu kebabı yemeden dönmemek gerekir.
Kastamonu'nun yerel yemeklerinin başında mancar yemeği, etli ekmek, ekşili pilav, tarhana çorbası, çemen, tirit, cırık tatlısı, anakız çorbası, caba güveci, banduma, pırasa dolması, keşkek çorbası, halukça, kaygana, ecevit çorbası, mısır çöreği, kaşık helvası, çekme helvası, pekmezli un helvası, hasüde gibi adıyla da tadıyla da ilginç yemekler geliyor. Kastamonu gezinizde pek çoğunun tadına bakma fırsatı yakalayabilirsiniz.
Münire Sultan Sofrası'nda Kastamonu'nun yerel iki lezzeti olan Tirit ve Banduma'yı deneyin. Mekan çok salaş, belirtmekte fayda var. Ayrıca Naila'da mutlaka döner yemelisiniz.
Bir diğer önerim ise Uğurlu Konakları'nda öğlen veya akşam yemeğine gidebilirsiniz. Hem konforlu hem de yerel lezzetleri mükemmel bir şekilde sunuyorlar.
12- Eskişehir
Ülkemizde pek çok ilke imza atan Eskişehir, Venedik'i andıran Porsuk Nehri, tertemiz sokakları, günün her saati hareketli Adalar ve Doktorlar Caddeleri, ülkemizde ilk kez yapay denizin olduğu Kent Park'ı, Sazova Kültür Parkı ve daha pek çok yeri ile görülmeye değer, yaşanılası bir şehir. Peki Neler Yapılır burada?
Eskişehir'de Neler Yapılır? Atlıhan Lületaşı Çarşısı, Kent Park, Sazova Bilim ve Kültür Parkı, Haller Gençlik Merkezi ve Aşk Adası’na gidebilirsiniz.
Eskişehir’in çarşısını ve eski Hamam Yolu Caddesi’ndeki dükkânları gezebilir, alışveriş yapabilirsiniz. İsterseniz büyük alışveriş merkezlerinde de zaman geçirebilirsiniz. Anadolu Üniversitesi’nin kampüsünde gezebilir, Japon Bahçesi’ne gidebilirsiniz.
Sivrihisar’a gidip hem sivri kayaları hem de Nasreddin Hoca’nın evini görebilirsiniz. Kentin biraz dışında bulunan bir hava sporları merkezinde her türlü uçuş ve atlayış deneyimi yaşayabilirsiniz.
Kaplıcaları ile ünlü şehirde Sakarıılıca, Hasırca, Kızılinler, Yenisofa gibi kaplıcalara gidebilir, şifa ve sağlık dolu bir gün geçirebilirsiniz.
Eskişehir’e geldiğinizde güzel bir müze turu yapabilirsiniz. Cam Sanatları Müzesi, Cumhuriyet Tarihi Müzesi, Hava Müzesi, Karikatür Müzesi ve Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen tarafından yapılan balmumu heykellerin olduğu Balmumu Müzesi ve ilk Türk arabası Devrim’i görebilirsiniz. Tarihi Odunpazarı semtine giderek tarih kokan sokaklarında gezebilir ve Odunpazarı Evleri’ni ziyaret edebilirsiniz.
Eskişehir’e geldiğinizde Porsuk Nehri’nin kenarında yaptığınız gezintiden sonra gondollarla bir nehir turu yapmalısınız. Sonrasında Adalar veya Doktorlar’da gezebilir, kafelerde bir yorgunluk kahvesi içebilirsiniz.
Eskişehir'de Nerede Yenir?
Sempre Ristorante Italiano: Şehir merkezinde, Eti binasında şaşırtıcı bir bahçeye sahip nezih ve kaliteli bir restoran. Cafe de paris soslu bonfilesi harikaydı, pizzalarının görünümü super fresh pizzasına benzesede ( sunum olarak başarılı olmasada ) lezzet olarak gayet iyiydi. Sunumu geliştirmelerinde sorun var zira etler gayet fiyakalıydı.
Yine bir akşamınız için Meze Restoran’ı öneririm, balık mezelerine bayılacaksınız.
Eskişehir'in geleneksel yiyeceği olan ve merkezde pek çok yerde bulabileceğiniz çiğ börek'i mutlaka tatmalısınız. Benim önerim Kırım Çi börekçi Salonu. Bir hayli öneri alarak gittiğimiz, leziz etki ekmek tadında çi börekleri olan mekan. Diğer tavsiyeler ise; ESKİŞEHİR ÇİBÖREK EVİ ve CAN ÇİBÖREK ( abdülselamın yakınında ).
Balaban kebabı da mutlaka yenmesi gerekenler arasındadır. Balaban kebabı için Abdülselam veya Muttalip Caddesinde Hüsmen tavsiye edilir. Ayrıca met helvası da çok meşhurdur.
Boza sevenler için Eskişehir'in Bozası da süper. Kara kedi bozacısı tavsiyemiz. Birde Eskişehir'e has, hamburgerci #pinoeskisehir unutmayalim 😍
Kör Kamilide de unutmamak gerek! Mazlumlarda en güzel süt tatlılarını yersiniz, Venediğin nefis pastalarını ve dondurmasını da unutmamak gerek!
Eskişehir'de Nerede Kalınır?
Eskişehir Otelleri için https://www.kucukoteller.com.tr/eskisehir-otelleri linkine göz atın!
13- Bartın - Amasra
Ankara'ya yakın rota önerimiz Bartın. Bartın, Karadeniz’in batısında, ünü henüz yayılmaya başlayan ( aslında ünlenmese ve el değmese çok daha güzel olabilir), kendi halinde, yeşilin ve mavinin her tonunu saklayan, huzur verici bir kent. Karadeniz’in batısında da olsa havasını fazlasıyla yansıtıyor. Yemyeşil yaylaları, milli parkları, denizi, ormanları ile tam bir Karadeniz şehri.
Bartın'da Ne Yenir?
Bartın mutfağı konusu söz konusu olunca öncelik olarak yöresel yemeklerden başlamak istedik sizin için. Bartın mutfağı daha çok tatlı ağırlıklı olsa daha çok bir kare Batı Karadeniz mutfağıdır ve tabii ki diğer konularda da hiçte azımsanmayacak şekilde deneyimleri vardır. Burada meşhur olan Pum Pum Çorbası, Tavuklu Börek, Kaşık Helvası, Bartın Usulü Tirit, Yumurtalı İsbut, Beyaz Baklava, İncir Dondurması, Düğün Helvası, Döşemeli Mancar, Bartın usulü Su Böreği, Maydanoz Köftesi, Tatlı Börek, Pirinçli Mantı, Şap Köfte buraya has olan lezzetlendir. Bartın’da ünlü mekanlar olarak gidebileceğiniz yerleri sıralamak gerekirse Canlı Balık Restaurant Mustafa Amcanın Yeri, Marina Cafe, Sahil Balık Restaurant, Çeşmi Cihan Restaurant ve özellikle kahvaltı için Türkan Hanımın Yeri, unlu mamullerinden Karadeniz Pide, Sezgin Pide ve Atafırın tavsiye edilir. Amasra Sofrası, Konak Cafe, Yakamoz Balık Evi, Canlı Alabalık, çok meşhur bir yer olan Yöresel Yemek Evi ve Çınar Restoran tavsiye edilir. Bahar Lokantası ve aparatif olarak Yalçın Büfe yine tavsiye edilen yerlerdendir. Tostları güzeldir. Eğer ocakbaşı keyfi isterseniz Urfa Beykonağı Ocakbaşı gidilebilecek güzel yerlerdendir. Gün Batımı Restoranında akşam yemeği için iyi sunumlar alabilirsiniz. Kahve Evi’ndeyken çayını kahvenizi içebilirsiniz, közde kahvesi güzeldir. Ayrıca Taş Han Kafe’yi de tavsiye ederiz.
Bartın'da Gezilecek Yerler
Bartın’da gezilecek yerlere tarihi mekânlardan başlamak gerekirse tarihi mekânların daha çok Amasra’da toplandığını görüyoruz. Bartın’a geldiğinizde mutlaka Amasra Müzesini görün. Güzelcehisar Kalesi, Bartın Fatih Camii, Kuşkayası Yol Anıtı, Direkli Kaya, Amasra Kemerdere Köprüsü, Amasra Feneri ki yıllarca gemilere ışık tutmuştur, Amasra Antik Tiyatro, Amasra Cenova Şatosu, yani Ceneviz Şatosu mutlaka görülmesi gereken yerlerden biridir. Amasra Edhem Ağa Konağı, Amasra Kalesi de tabi bu arada gezilmesi gerekir. Amasra Kaymakamlık Evi eski köklü bir yerdir. Doğal güzelliklerden devam edecek olursak eğer manzara izlemek istiyorsanız ve güneşin batışını izlemek istiyorsanız Bakacak Tepesi’ne mutlaka çıkmalısınız. Amasra Tavşan Adası denizin mavisinin ne kadar güzel olduğunu gösteren önemli yerlerden biridir. Özellikle Bartın Çayı muhteşem duruluğuyla sizi bekliyor. İnkumu Plajı, Ulukaya Şelalesi, Amasra Boztepe gezilebilecek yerlerdendir. Amasra Plajı çok meşhur bir yerdir zaten. Amasra Ağlayan Ağaç oldukça fazla ilgi görmektedir. Amasra Büyük Liman Plajı Karadeniz’in önemli Plajlarından bir tanesi ve Güzelcehisar Koyu da güzel denize girilebilecek yerlerden bir tanesidir. Doğal ormanlık arıyorsanız eğer çam ormanlarıyla kaplı Uluyayla’ya gidebilirsiniz ve Göldere Şelalesi, Küre Dağları Milli Parkı da oldukça ziyaretçi alan bir yerdir.
Bartın'da Kalınacak Oteller
Bartın'da kalınacak oteller ile ilgili linke göz atın! https://www.kucukoteller.com.tr/bartin-otelleri