Çanakkale Gezi Rehberi

Her yıl binlerce yerli ve yabancı turistin ziyaret ettiği Asya ile Avrupa’nın bağlantı noktasında yer alan Çanakkale, tarihi ve turistik açıdan zengin bir şehir olma özelliğini taşıyor.253 bin şehidimizin yattığı Çanakkale Savaşları’nın yaşandığı Gelibolu Yarımadası, binlerce yıllık geçmişe sahip olan Troia ve Assos Antik Kentleri, yüzlerce endemik bitkiye sahip olan Kazdağları Çanakkale’nin en önemli değerleri arasında yer alıyor.


Tarihi geçmişi ile dikkat çeken Çanakkale turistik yerleri ile de ön planda yer alıyor. Özellikle Bozcaada yaz aylarında adeta turist akına uğruyor. Adanın nüfusu yaz aylarında 10-15 katına kadar çıkabiliyor. Adada Ayazma Plajı tatilcilerin gözdesi olurken, Batı Burnu’nda Polente Feneri’nin de bulunduğu bölgede yer alan rüzgar gülleri de büyük dikkat çekiyor. Özellikle yaz aylarında akşam güneşin batışını seyretmek için rüzgar güllerinin bulunduğu bu bölgeye gelen yüzlerce kişi bu anın tadını çıkarıyor.

ÇANAKKALE’YE NASIL GİDİLİR?

Çanakkale’ye ulaşım kara ve hava yolu ile sağlanıyor. Karayolu ile İstanbul yönünden Çanakkale’ye gelmek isteyenler Tekirdağ istikametinden Gelibolu ve Eceabat’ı izleyerek Çanakkale’ye ulaşabilirler. Eğer Bursa yönünden Çanakkale’ye gelecekseniz Karacabey ve Bandırma’yı takip ederek Biga ve Lapseki’nin ardından Çanakkale’ye ulaşabilirsiniz.
Ankara yönünden Çanakkale’ye gelmek isterseniz Eskişehir ve Bursa yolunu takip ederek Bandırma’ya ulaşabilir, ardından da Biga ve Lapseki üzerinden Çanakkale’ye gelebilirsiniz. İzmir yönünden Çanakkale’ye gelmek isterseniz Menemen’den Aliağa ve Dikili istikametini takip ederek Ayvalık, Edremit, Akçay, Altınoluk, Ayvacık ve Ezine yönünü takip ederek Çanakkale’ye ulaşabilirsiniz.
Çanakkale’ye bir ulaşım yolu da havayolu ile gerçekleştiriliyor. Çanakkale-Ankara ve Çanakkale-İstanbul arasında sefer yapan tarifeli uçaklarla da Çanakkale’ye kısa sürede ulaşmanız mümkün. Bu konuda ilgili uçak firmalarının sayfalarından Çanakkale’ye yapılan tarifeli uçak seferlerinin saatlerine ulaşmanız mümkün.

ÇANAKKALE’DE NEREDE KALINIR?


Çanakkale’de bütçenize göre farklı oteller bulabilirsiniz. Çanakkale otelleri için tıklayın.


ÇANAKKALE İL MERKEZİNDE NERELER GEZİLEBİLİR?

Çanakkale’ye geldiğinizde ilk olarak şehir turu yapabilirsiniz. İl merkezinde kordon boyunda güzel bir gezinti yaparak sahilde çayınızı, kahvenizi yudumlayıp Çanakkale Boğazı’nın güzel manzarası karşısında güzel anlar geçirdikten sonra il merkezindeki tarihi ve turistik yerleri gezebilirsiniz. İlk olarak 1461-1462 yılları arasında Fatih Sultan Mehmet tarafından boğazın güvenliğini sağlamak amacıyla yapılan tarihi Çimenlik Kalesi’ni gezerek yetkililerden bu kale hakkında bilgiler alabilir, ardından da tarihi kalenin girişinde yer alan Deniz Müzesi’ni ziyaret edebilirsiniz.


Çimenlik Kalesi ve Deniz Müzesi’ni ziyaret ettikten sonra kordon boyunu takip ederek Başrolünü Brad Pitt'in oynadığı "Troy" filminde kullanıldıktan sonra Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın girişimleri ile Warner Bros film şirketi tarafından Türkiye’ye gönderilen ünlü Troy Atı Heykeli’ni görebilirsiniz. Her yıl binlerce kişinin ziyaret ettiği bu Troy Atı Heykeli başında hatıra fotoğrafı çektirdikten sonra adı türkülere konu olan Aynalı Çarşı’yı ziyaret edebilirsiniz. İl merkezinde Çarşı caddesinde yer alan 1890 yılında Musevi cemaatinin ileri gelenlerinden Eliyau Hallio tarafından yaptırılan Aynalı Çarşı’yı gezip buradan hediyelik eşyalar aldıktan sonra ise Çanakkale il merkezinde 1905 yılında Er Hamamı olarak inşa edilen, Çanakkale Belediyesi’nin yaptığı restorasyon çalışmalarının ardından da 2013 yılında “Seramik Müzesi” haline getirilen müzeye gezerek buradaki seramikleri görme imkanına kavuşabilirsiniz. Şehir merkezinde son olarak Arkeoloji Müzesini gezerek il genelinde çıkarılan tarihi eserleri görebilirsiniz.



TROİA VE ASSOS’U GÖRMEDEN GİTMEYİN

Çanakkale’nin en önemli tarihi ve turistik yerleri arasında geçmişi binlerce yıla dayanan Troia ve Assos Antik kentleri de geliyor. Çanakkale il merkezine 37 kilometre uzaklıkta bulunan Troia Antik Kenti’ne gitmek için şehir merkezinde Atatürk Köprüsü’nün hemen alt kısmında bulunan minibüslere binebilir, ya da kendi aracınızla bu bölgeye 20-25 dakikada ulaşabilirsiniz. 5 bin yıllık geçişe sahip olan Troia Antik Kentinin hemen girişinde yer alan “Tahta At” ise antik kentin adeta sembolü olmuş durumda. Burada hatıra olarak fotoğrafı çektirebilir ve bu anı ölümsüzleştirebilirsiniz.


Çanakkale’nin Ayvacık ilçesine bağlı Behramkale Köyü’nde yer alan Assos Antik Kenti’nin tarihi M.Ö. 6. yüzyıla kadar uzanıyor. Buraya ulaşmak için de Çanakkale otogarından kalkan Ayvacık minibüslerine binebilirsiniz. Ayvacık otogarında indikten sonra da Behramkale minibüsüne binerek bu antik kenti ulaşabilirsiniz. Antik kenti yaz kış ziyaret etme imkanına sahipsiniz. Bunun için 15 Nisan-2 Ekim arasında saat 08:00-20:00 ve 3 Ekim-14 Nisan arasında da saat 08:00 -17:00 arasında ziyaret edebilirsiniz. Yaz aylarında kazı çalışmalarının devam ettiği Assos Antik Kenti’nin hemen alt kısmında ise Antik Liman yer alıyor.


Limanın bulunduğu alanda oteller ve çeşitli turistik tesisler bulunuyor. Arzu ederseniz Antik Kenti ziyaret ettikten sonra Antik Limanda çay, kahve içip yemeğinizi yiyebilir, ya da buradaki otellerde konaklayabilirsiniz.

GELİBOLU YARIMADASI’NDAKİ ŞEHİTLİKLERİ NASIL ZİYARET EDEBİLİRSİNİZ?

İstanbul yönünden Gelibolu Yarımadası’nı ziyaret etmek için gelenler Eceabat ilçesine ulaşıp tarihi yarımadayı gezebilecekleri gibi; Çanakkale il merkezinden buraya gidecekler de GESTAŞ’a ait arabalı vapurla Eceabat feribotuna binerek buraya gezebilirler. Bu bölgeyi gezmek isteyenlerin mutlaka Alan Kılavuzları ve rehberler eşliğinde bölgeyi gezmelerini öneriyoruz. Gelibolu Yarımadası’nı ziyaret etmek isteyenlerin en çok görmek istedikleri yerlerin başında Şehitler Abidesi yer alıyor. Gelibolu Yarımadası'nda, Çanakkale Boğazı’nın uç kısmında Morto Koyu önündeki Hisarlık Tepe üzerinde bulunan Şehitler Abidesi 21 Ağustos 1960 tarihinde hizmete girmiş. Çanakkale Savaşı’nda hayatını kaybeden 253 bin Mehmetçiğin anısına yaptırılan ve 4 ayak üstüne oturtulan Abidenin yüksekliği 41,7 metre, ayak genişliği de 7,5 metre. Bu tarihi anıtın ön kısmında ise sembolik mezarlar yer alıyor.Gelibolu Yarımadası’nda gün boyu diğer şehitliklerimizi ve anıtlarımızı da Alan Kılavuzları ve rehberler eşliğinde ziyaret edebilirsiniz.


Bu arada Gelibolu Yarımadası geziniz sırasında Türkiye’de eşi benzeri görülmemiş kahramanlık hikayelerinin yaşandığı Çanakkale Savaşları’nın sonsuza kadar hatırlanması ve yeni yetişen nesillere Çanakkale ruhunu aktarmak, bu ruhun gelişmesine katkı sağlamak amacıyla 7 Haziran 2012 tarihinde hizmete giren Çanakkale Destanı Tanıtım Merkezi’ni ve Yerel Tarihçi Ahmet Uslu’nun yıllar süren çalışmaları sonucu topladığı Çanakkale Savaşı’ndan kalma yaklaşık 8 bine yakın materyalin sergilendiği Seddülbahir Köyü’ndeki “1915 Seddülbahir Ahmet Uslu Müzesi”ni de ziyaret etmeyi sakın unutmayın.

Dönüşte de 1452 yılında İstanbul kuşatması esnasında Papalık Donanması’nın Bizans İmparatorluğu’na yardım etmesini önlemek amacıyla Fatih Sultan Mehmet tarafından yaptırılan Eceabat ilçesine bağlı Kilitbahir Köyü’nde yer alan Kilitbahir Kalesi’ni de gezerek yarımada ziyaretinizi noktalayabilirsiniz.

BOZCAADA VE GÖKÇEADA’YI MUTLAKA ZİYARET EDİN

Çanakkale’ye geldiğinizde mutlaka şehrin en önemli turistik yerleri arasında bulunan Bozcaada ve Gökçeada’ya ziyaret etmeden buradan ayrılmayın. Özellikle yaz aylarında nüfusu 10-15 kat artan Bozcaada’da Ayazma Plajını, Batı Burnu’nda Polente Feneri’nin de bulunduğu bölgede yer alan rüzgar güllerini görmeyi ihmal etmeyin.



Gökçeada’da yoğun ilgi gören plajlardan birisi olan Aydıncık, diğer bir adıyla Kefaloz Plajı’nı ziyaret edebilir burada sörf yapabilirsiniz. Ayrıca Gökçeada’da küçük şirin Rum köylerini de ziyaret edebilir ve Zeytinli Küyü’nde Madamın dibek kahvesini içerek güzel bir gün geçirebilirsiniz.

KAZDAĞLARINI UNUTMAYIN

Çanakkale’ye gelipte Kazdağları’nı ve Ayazma Mesire Yerini gezmeden olur mu? Çanakkale‘nin oksijen deposu olarak bilinen Kazdağları’ndaki Ayazma Mesire Yeri Bayramiç ilçesine bağlı Evciler Köyü yakınlarında yer alıyor. Bayramiç ilçesinden Evciler Köyü’ne ulaşmanızın ardından 5 kilometre daha ilerleyince bu muhteşem mesire yerine geliyorsunuz.

İl ve ilçe merkezinde sıcak bir hava olmasına rağmen buraya ulaştığınızda serinleme imkanına sahipsiniz. Yüzlerce endemik bitki türüne sahip Kazdağları’nda güzel bir yürüyüş yapabilir ve dönüşte de Evciler Köyü yakınlarındaki Alabalık Tesislerinde canlı canlı balıkları kendiniz seçip pişirip yeme şansına da sahip olabilirsiniz.


GELİBOLU MEVLEVİHANESİ VE KÖMÜR LİMANI DA ÖNEMLİ

Çanakkale’nin Gelibolu ilçesinde yer alan dünyanın en büyük Mevlevihanesi olarak bilinen Gelibolu Mevlevihanesi de yine turizmin en güzde yerleri arasında bulunuyor. Her yıl Şeb-i Aruz törenlerinin yapıldığı bu tarihi Mevlevihane diğer günlerde de ziyarete açık. Gelibolu ziyaretinizde bu tarihi Mevlevihaneyi de gezebilirsiniz. Ayrıca Gelibolu’daki Bayraklı Baba ve diğer türbeleri gezebilirsiniz.

Gelibolu’da Fındıklı Köyü yakınlarında, Saros Körfezi’nde yer alan Kömür Limanı ise özellikle dalış meraklılarının yoğun ilgisini çeken bir yer olarak dikkat çekiyor. Eğer dalış merakınız varsa Kömür Limanı’nın sizin için en ideal yer olduğunu söyleyebiliriz. Özellikle hafta sonları Çanakkale dışında İstanbul, Bursa, Tekirdağ, Kocaeli ve civar illerdeki dalış okullarından çok sayıda kişi burada eğitim yapıyor. Kömür Limanı’na gelmek isteyenler Gelibolu ilçesine bağlı Fındıklı köyü yakınlarından bu bölgeye ulaşabilirler. Arzu edenler buradaki kamp alanında çadır kurarak kalabilecekleri gibi, isterlerse Gelibolu’daki otel, motel ve pansiyonlarda da konaklayabilirler.