Eskişehir’de “Madam Z” müzesi: Zuhal Yorgancıoğlu Moda Tasarım Müzesi

Türkiye’nin İzmir’den parlayan ilk moda tasarımcısı Zuhal Yorgancıoğlu 70 yılı aşkın yoğun ve enerjik çalışmalarından kalıcı bir koleksiyon sunarak hazırladığı tasarımları ‘’Eskişehir Moda Tasarım müzesinde sergileniyor''. Zuhal Yorgancıoğlu’nun 1926 yılında başlayıp devam eden yaşam öyküsü şimdi bu müzede yeni kuşaklarla buluşuyor. Yaratıcı yaşamına ve sanatına ışık tutmayı; kültürel, sanatsal zenginliklerimizi, değerlerimizi yaşattığı bu müze gelecek nesillere de ilham olacağa benziyor. 

Gelelim müzenin detaylarına; Müze'de Yorgancıoğlu'nun Türk kültürünü ve sanatını öne çıkaran 52 tasarımı sergileniyor. 

Müzede; defilelerindeki dans, müzik, mizansen ve dekoruyla Türk kültür ve folklorunu dünyaya büyük sahne şovlarıyla tanıtan Zuhal Yorgancıoğlu çalışmalarında genellikle Bursa ipeğini ve yöresel el dokumalarını, tarihi motifleriyle öne çıkardığını görebiliyoruz. Yani müzede kıyafetler sadece bir kıyafet değil, o kıyafetlerin üzerinde kendi işlemelerini, yaratıcılığını ve tasarımlarını da görebiliyoruz. Ölmeye yüz tutmuş işleme sanatımızı yeniden canlandırıp, muhteşem yerel kumaşlarımızla tasarladığı tasarımlar oldukça göz kamaştırıcı.

Zuhal Yorgancıoğlu'nun moda anlayışı kıyafetlerde boy ve form değişiklerini değil, kumaşlarda ve onları taşıyan kişilerde hissedilen derinliği önemsemiş. Genelde Bursa ipeği, yerel el dokuma kumaşları tercih ederek kıyafetlerini tasarlamış ve yansıtmış. Yorgancıoğlu bu çizgisini sürdürürken, ABD başkanlarından John F. Kennedy’nin eşi Jacqueline Onasis’i ve Ronald Reagan’ın eşi Nancy Reagan’ı, Hollywood yıldızlarını; Müzeyyen Senar, Ajda Pekkan, Emel Sayın gibi sanatçıların da gardıroplarında yerini almış. Yorgancıoğlu, en büyük arzusunun gerçekleştiğini görmekten da bir hayli memnun.

Antik nakışlı ve sim tığ işli, bürümcük şalvarlı tulum, üçgen kuşak ve metal başlıklı kemer; penezli ve saç örgülü başlığın birebir aynısının da Mısır asıllı Fransız Şarkıcı Dalıda için konser kostümü olarak tasarlanmış.

Sergideki antik poşu karışımı askılı bluz ve şalvardan yapılan tasarımın bir eşinin 1982 yılında Los Angeles’ta bir programa katılacak ‘Biyonik Kadın’ filminin baş aktristi Lyndsay Wagner için dikilmiş .

Hayallerinin en büyüğünü Eskişehir’de gerçekleştiren sanatçı modayı hiçbir zaman amaç olarak görmemiş ve kendi işleme sanatıyla, yerel kumaşları bütünleştirerek harika tasarımlara imza atmış. Özel desenler, özel olarak dokunmuş ve işlenmiş birçok kumaş türünü de müzede incelemek mümkün. Moda'nın ne olduğunu anlamak isteyen ve bu alanda kendini geliştirmek isteyenler için harika bir yer. Tasarımlarını mutlaka gidip görmenizi tavsiye ediyoruz.

Müze Tarihi Odunpazarı bölgesinde Avlu Eskişehir Sanat Kompleksi’nde yer alıyor.