Etraflıca Şanlıurfa ve Gezi Notları

Ne zamandır size Şanlıurfa notlarını aktarmamıştım. Gelin bu akşam son Şanlıurfa gezimizden notlarımızı, en son teyid edilmiş haliyle anlatalım. Ama önce Şanlıurfa’dan biraz bahsetmek istiyorum.
- Peygamberler Şehri olarak bilinen Şanlıurfa sadece köklü tarihiyle değil, mistik atmosferi ve yemek kültürüyle de bildiğimiz şehirlerden ayrılıyor. Keşiflere meraklı misafirlerini bekleyen bu Güneydoğu Anadolu şehrinin geçmişi de hala gizemini koruyor. Bahsettiğimiz tarih öylesine derin ki 12 bin yıllık Göbeklitepe yeryüzünde şu ana kadar tespit edilmiş ilk tapınak ve yerleşim yeri. 
- Henüz yeni kazılan Karahantepe ise geçtiğimiz hafta dünya uygarlık serüvenini daha da eskiye götürdü. Eylül ayındaki kazı haftasında muhteşem bir Neolitik dönem heykeli bulundu ve bu heykel birçok bilginin ipucunu bize verecek. 
- Pagan inanışlar ile Semitik ve Aramik kültürlerin doğduğu bu topraklar, günümüzdeki ilahi inanışlar icin de bir merkez olmuştur. Hz. Isa'nin tarihte ilk kutsadığı şehir Urhoy'da (Urfa) Kral V. Abgar Ukkama'nın inanılmaz mucizesinin hikayesini ayrıca okumak gerekir. Hazreti İbrahim, Hazreti Eyüp, Hazreti İlyas ve Hazreti Yakup’a kadar uzanıyor. 
- Şanlıurfa’yı gezip bitirmek için vaktinizi öyle çok da kısa tutmayın. Turkiyen'in en büyük arkeoloji ve Mozaik Müzeleri kentin 12.000 yıllık geçmişinin izini sürerken keskin kokulu baharatçıların, eski zanaatların yaşatıldığı çarşıların, esnafın güler yüzünün, neredeyse her evde beslenen boyunları çanlı - kınalı güvercinlerin, Balıklıgöl’ün büyüsünün, Harran'ın ve UNESCO’nun hemen Dünya Mirasları Listesi’ne soktuğu Göbeklitepe’nin sesine kulak verin. 
- 🌿 Sokaklar arasında dolaşın ve taş duvarların arkasındaki saray-hane konakların kapısın çalın. Yüzlerce Taş konağın adı saymakla bitmez. Kapılarında Kabe resmi göreceğiniz evler içerden birinin hacı olduğunu simgelerken, kadınların ellerinde göreceğiniz sanat eseri kınalarının güzelliği de sizi şaşırtmasın. 
✏️ Şanlıurfa gezilecek yerler arasında şehrin simgesi #Göbeklitepe, #Karahantepe, #SoğmatarAntikKenti, #BazdaMağaraları, #ŞuaypAntikKenti, #Harran, #Sefertepe, #Sayburç gibi Neolotik dönem kazı alanları, #UrfaKalesi, #AynZeliha ve efsanesi yürek burkan #Balıklıgöl, Eyüp Peygamber Makamı ve Camii, Rizvaniye Camii, Mevlid-i Halil Külliyesi, siyah gül diyarı #Halfeti, her yerinden tarih fışkıran ve içinde Ay Tanrıçası Sîn ile Güneş Tanrısı Şamaş'ın Mabedi olan ve dünyadaki ilk Üniversiteyi barındıran sekiz bin yıllık Harran.
🧑‍🌾 Harran’ı rotanıza aldıysanız Mezopatamya’nın tarihi M.Ö 6000’lere dayanan mimari kalıntılarıyla ve 800 yıllık Kümbet evleriyle tanışmaya hazır olun. Yazın soğuk, kışın sıcak olan bu evlerden acaba içi nasıldır diye merak ediyorsanız Harran Belediyesi’nin düzenlediği Kültür evi bu evlerin prototipi. Görünce ‘ne hayatlar var’ diyorsunuz.  
✨ Halfeti’yi öyle ‘gezdim gördüm bitti’ bir yer sanmayın. Ülkemizin 11 sakin şehrinden biri olan Halfeti’de tekneyle gezerken Birecik Barajı altındaki anılarla dolu Savaşan Köyü’nün hüznü çökecek yüzünüze. 
Hüznü koyun bir kenara… Urfa’nın olmazsa olmazı sıra gecesi. Saza, söze ve çiğköfteye doyun!
🥢 Urfa’nın baharatçılarından mutlaka isot alın. Urfa’da yiyeceğiniz çiğköfteyi, lahmacunu has Urfalı yapan da bu baharatın kattığı lezzet. Onlar isota ‘Şanlı İsot’ diyorlar, reçelini bile yapıyorlar. Acı biber, güneşte kurutulmuş salça görünce de dayanamayıp alacaksınız biliyoruz. 
🌿 Antep fıstığının memlekette en çok yetiştiği yerin Gaziantep değil de Şanlıurfa olduğu biliyor muydunuz peki? Eve dönerken götüreceğiniz fıstıklar için de bavulunuzda yer açın. Bakır cezveler, şaşalı takılar, cevizli sucuklar, şallar, poşular ve taş işlemeli hatıralar… Bunlara da hediyelik bir köşe ayarlayın. 
🍽️ Yörenin tatmadan dönmeyin diyeceğimiz keyfi içeceği ‘mırra’. Biraz ağır bir kahve ama güzel. Lakin kahve öncesinde şöyle güzel bir Urfa sofrasına oturun. Patlıcanlı kebap, haşhaş kebabı, Lebeni(ayran çorbası), lahmacun, bostana, pımpırım salatası, et kavurması, kaburga ve pek tabii ki çiğköfte. Hepsini denemek için günlere bölün. Ama bizce tatmaya kebaplardan başlayın ve yer kalırsa kapanışı da şıllık tatlısıyla yapın. Yemeğin yanına da koruk şurubu veya meyan şerbeti iyi gidiyor. 
🧐 Peki Şanlıurfa’da Hangi Yemek Mekanları
👉  Cevahir Han Restoran (Tüm Urfa Lezzetleri, Sıra Gecesi)
👉  Ciğerci Aziz Usta Urfa (ciğer kebabı)
👉  Dedecan Ocakbaşı Urfa (ciğer kebabı, içli köfte)
👉  Gülbaba Lokantası (patlıcan kebabı Birecik'te)
👉  Çulcuoğlu Baklava ve Restoran (lahmacun)
👉  Altın Restoran (her türlü Urfa kebabı, esnaf lokantası)
👉  Gümrük Han (kahve, Kacak çay)
👉  Köprübaşı Kahvaltı Salonu (serpme kahvaltı)
👉  Zahter Kahvaltı Salonu (serpme kahvaltı)
👉  Edessa Kadayıf Ahmet Usta (Künefe)
👉  Baklavacı Badıllı Dedeoğlu, (Tepsi kadayıfı, peynirli katmer tatlısı)
👉  Şanlı Miroğlu Kadayıf ve Billuriye (Fırında kadayıf ve künefe)
✏️ Urfa’da Yeme İçme Notları: 
•    Yöresel  lezzetler genelde salaş mekanlarda daha iyi oluyor ancak Urfa için hem lezzetin zirvede olduğu, hem de mekanın nezihliğinin bir arada olduğu adres Ciğerci Lütfi’yi ayrıyeten öneriyoruz. Karaköprü’de bulunan mekan gerçekten çok güzel, açık ve kapalı alanları mevcut, çocuklar için oyun parkı, çardaklar vs ne arasanız var.
•    Balıklıgöl’den çarşıya girince Gümrükhan’ın oraya çıkılıyor. Gümrükhan civarındaki Paflar Ciğer’de yediğimiz ciğer şiş, patlıcan kebabı ve tavuk şiş lezzetliydi. Ortaya bir kaç meze geliyor. Hepsi birbirinden lezzetliydi. Porsiyonlar da doyurucuydu. Kesinlikle tavsiye.
•    Ciğer, yürek, kuşbaşı yemek için Kapaklı Pasajı’nın arkasındaki Ciğerci Osman da iyi bir adres. 
•    Patlıcanlı kebap için diğer önerimizde Haşimiye’de ki “Köse”! Servis saat 4’te bitiyor aklınızda olsun.

Şanlıurfa'da Kalacak Yer Önerileri: https://www.kucukoteller.com.tr/sanliurfa-otelleri 
Şanlıurfa Ekim ve Kasım mevsiminde harika. Gidince yine gideceksiniz haberiniz olsun!