Midilli Adası'nda ( Lesvos ) Deneyim, Gezilecek Yerler ve Yeme İçme Mekanları

Midilli'nin kokuları, lezzetleri ve sürekli değişen manzarası Kuzey Ege'de unutulmaz tatillere zemin hazırlıyor.
Uzo'nun evine hoş geldiniz! Seçtiğiniz karşılama ister adanın ikonik içkisinden bir kadeh ister kasabada lezzetli bir kahve olsun, unutulmaz bir tatile hazırlanın. 
Midilli Adası ( Lesvos'taki ) en iyi on deneyimi sizin için seçtik. Kaç tanesini seçeceğiniz size kalmış. Hepsini çok seveceksiniz!
KONAKLAMA ÖNERİLERİ İÇİN LİNKİ İNCELEYİN! https://thesmallhotels.com/lesbos-hotels veya Booking.com'dan daha detaylı otelleri bulabilirsiniz https://www.booking.com/city/gr/mytilini.en.html?aid=1939100&no_rooms=1&group_adults=2  
Midilli kasabası
Lesvos'un ana kentinin tarihi MÖ 10. yüzyılda başlar. Buraya geldiğinizde, 'Özgürlük Heykeli', Agios Therapontas Kilisesi (muhteşem kubbesiyle), Agios Athanasios Metropolitan Kilisesi, Osmanlı anıtları (Geni Tzami camisi ve bitişiğindeki Çarşı gibi) ve imparator Justinianus'un yönetimi altında inşa edilen etkileyici kale göze çarpan görüntüler. 
Etkileyici neoklasik binaları, restoran ve kafeleri, şehrin arnavut kaldırımlı sokakları ve modern mağazaları, fırınları ve tavernalarıyla Ermou Caddesi ile Prokymaia'da gezintilerin tadını çıkarın. Komşu Vareia bölgesinde, Yunan halk ressamı Theofilos'un ünlü müzesinin yanı sıra Matisse, Miro, Picasso ve Tsarouhi'nin eserlerinin yer aldığı Modern Sanat Müzesi'ni bulacaksınız.
Molyvos
Midilli'nin ikinci kentindeki bu özel atmosfere sahip yer, taş ve ahşap evler, her türden küçük dükkânlar, kafeler ve lokantalar ve çok sayıda arnavut kaldırımlı sokaklardan oluşuyor. Ve tabii ki Doğu Akdeniz'in en iyi korunmuş kalelerinden biri olan Bizans kalesi. Köyün ana caddesi boyunca yürüyün, merkezi pazara hayran kalın ve manzaranın muhteşem olduğu kaleye çıkın. 
Molyvos Park'ta eski bir zeytinyağı fabrikası adanın en ilginç otellerinden birine dönüştürülmüş. Adalıların ticari faaliyetlerinin hiç durmadığı kayıkları ve trol tekneleriyle Molyvos'un pitoresk balıkçı limanını ziyaret etmeye değer. Uzo ile eşleştirilmiş bir mezenin tadını çıkarabileceğiniz çeşitli ouzo seçenekleri bulunmakta.
Taşlaşmış Orman
Dünyanın en güzel ve en eski jeolojik miras anıtları arasında yer alan ve UNESCO tarafından korunan bu doğal anıt, ayakta duran ve devrilmiş yüzlerce taşlaşmış ağaç gövdesi ve volkanik kayalarla 150.000 metrekarelik bir alana sahip. Hepsini yürümeye gerek yok: Sigri'deki Doğa Tarihi Müzesi (dünya çapındaki UNESCO Jeopark Ağı'nın bir parçası) merakınızı giderecektir zaten.
Midilli Adası'nda Otantik köyler
Midilli'nin köyleri herkese açık ve misafirperverdir. Bu yüzden gitmişken aşağıdaki önereceğim yerleri ziyaret etmeye değer diye düşünüyorum:
- Plomari: Hayat dolu merkezi pazarı ve geleneksel Yunan kahvesi sunan eski kafeleriyle uzonun anavatanı.
- Agiasos: Olimpos Dağı'nın yamaçlarında korunmuş geleneksel bir köy. Arnavut kaldırımlı sokaklarında ahşap heykeller ve kumaşlar satan dükkanlar bulacaksınız. Tarihi 4. yüzyıla dayanan mucizevi ikonasıyla Panagia Kilisesi'ni ziyaret edin.
- Petra: Midilli'nin en etkileyici köylerinden biri ve Panagia Kilisesi'nden inanılmaz bir manzaraya sahip.
- Skala Sykamias: Panagia Gorgona şapeli gibi eski görkemli evler de sizi etkileyecek eminim.
- Asomatos: Ahşap heykellere ve ev yapımı reçel ve tatlılara dikkat edin.
- Mantamados: Taze süt ürünleri ve seramikleri ile ünlü. Çömlekçileri atölyelerinde ziyaret edin ve dönen çarkla eserlerini nasıl yarattıklarını izleyin. Aynı bölgede, ünlü Taxiarchis Manastırı'nın dışında, çınar ağaçlarının gölgesinde lezzetli loukoumades (geleneksel çörekler) ve diğer yerel ürünler sunan pitoresk bir kahve dükkanı bulacaksınız.
- Agia Paraskevi: Haziran ayının son hafta sonunda düzenlenen 'Boğa Festivali' ile ünlü.
- Sigri: Ai Yianni Klidona geleneğinin yeniden canlandırılması 24 Temmuz'da gerçekleşir, ardından ateşlerin yakıldığı ve yerel halkın köyün sokaklarında zıpladığı bir halk festivali düzenlenir.
Midilli Adası'nda Unutulmaz plajlar
Kendinizi 259 km'lik sahil şeridine, Mavi Bayrak ödüllü plajlara ve tüplü dalış için yeterince derin olan kristal sulara hazırlayın.
- Molyvos'ta plaj barları olan düzenli plajlar bulacak ve yakındaki tavernalarda taze balık ziyafeti çekeceksiniz.
- Eftalou'da kaplıcaların yanı sıra ünlü plajının berrak suyunun tadını çıkaracaksınız.
- Tarti'de, Gera Körfezi'nde, küçük tavernalarda taze deniz ürünleri yiyin.
- Güzel plajıyla Skala Kalloni'de uzo içecek ve aynı adı taşıyan ünlü sardalyaları deneyeceksiniz.
- Adanın batı tarafında, Sigri'de kalenin altında yüzerken, sörfçüler yakındaki Faneromeni plajını tercih ediyorlar.
- Genç arkadaş grupları başkent yakınlarındaki Skala Eressos, Kanoni ve Agios Ermogenis'in organize plajlarında toplanıyor genellikle.
- Aile dostu tatiller için Petra'ya, su sporları için gerekli tüm olanaklara sahip Vatera plajına, tavernaları ve Molyvos Kalesi manzarasıyla Anaxos'a ve Midilli yakınlarındaki Tsamakia'nın gayet düzenli ve organize olan plajına gidin.
- İnzivayı tercih edenler için Tsonia, Chrousso, Chryssi Akti ve Antissa plajlarını seçin derim. 
Uzo kalbe mutluluk getirir derler…
Uzonun tarihi, 15. yüzyıldan itibaren damıtma tekniklerinde uzman olan İskenderiye ve İzmirli Yunanlılarla başlar. Yüzyıllar sonra rakitzidler, Osmanlı İmparatorluğu'nun varlıklı sınıfını büyüleyen anason ve kokulu bitkilerden oluşan bir içki üretmişler. Küçük Asya felaketinden sonra rakitzidler Yunanistan'a göç etmiş ve uzo, üzüm bağları ve olağanüstü anason kalitesi nedeniyle Midilli'de mükemmel bir anavatan bulmuş. Uzo’nuzun tadını çıkarırken taze balık, Midilli'nin meşhur zeytin ve yağı ve koyun sütünden yapılan lezzetli Ladotyri peyniri gibi her türlü meze ile eşleştirin. Dedemle babanem öyle yaparlardı
Eşsiz bir deneyim için uzoyu Kalloni'nin meşhur sardalyaları ile deneyin. Diğer yerel spesiyalitelerden bazılarına dikkat edin: giouslemedes (naneli küçük peynirli turtalar), peynirle doldurulmuş kabak çiçekleri ve lakerda (kurutulmuş palamut).
Midilli Adası'nda Kaplıcalar ve şelaleler
Adanın çevresinde ve Thermis, Lisvorios, Gera Körfezi, Eftalou ve Polihnitou kaplıcalarında yaklaşık 14 şelale bulunuyor. Eressos bölgesinde, büyük bir zeytinlik içinde, ünlü Hintli mistik ve filozof Osho'nun tedavilerini sunan bir meditasyon merkezi mevcut.
Arkeolojik alanlar
Kamares bölgesindeki Midilli Antik Tiyatrosu, Helenistik dönemin başlarında inşa edilmiş ve 10.000 seyirci kapasitesine sahip. Agia Paraskevi yakınlarındaki Messa İyon Tapınağı, Agia Paraskevi yakınlarındaki Klopedi Antik Tapınağı ve başkentin hemen dışındaki Moria'daki Roma Su Kemeri ile birlikte Midilli'nin en önemli anıtlarından ve cazibe merkezlerinden biri.
Manastırlar
Ortodoks dininin gelenekleri, yadigarları ve paha biçilmez hazineleri: Mantamado'daki Başmelek Mikail'in mucizevi 'kabartma' ikonasının kil ve kandan yapıldığı söylenirken, Limonas Manastırı'ndaki 'Iero Vima'nın güney tarafında kutsal suyun aktığı bir çeşme bulunuyor. Teolog Aziz John Manastırı bir kale görünümünde ve Ordymnos Dağı'nın zirvesindeki konumu nedeniyle 'Ypsilos' (Yüksek) olarak adlandırılıyor. Ve tabii 16. yüzyılda inşa edilen Pammegiston Taxiarchon Manastırı'nı ziyaret etmeyi unutmayın.
Midilli ( Lesvos'ta ) Yol Üstü Yeme İçme Noktaları
Yerel malzemeler, güler yüzlü hizmet ve geleneksel tarifleri koruma sevgisi ile Lesvos'ta yemek yemek dürüst Yunan yemekleri vaat ediyor adeta bir gastronomi şöleni halini alıyor diyebilirim.
Geleneksel Yunan mutfağı sunan tarihi Ermis kahvehanesinden, mülteci mahallesindeki atmosferik taverna-ouzeri Koutsomitis'e kadar Lesvos çok çeşitli bir yemek deneyimi sunuyor. 
İster çam ağaçlarının gölgesindeki Balouhanas'ta taze deniz ürünleri, ister A-the Bar'da yerel ürünlere odaklanan yenilikçi mezeler olsun, her restoran benzersiz bir hikaye anlatıyor.
Ermis
Burası adanın en tarihi kahvehanelerinden biri olup, 1800'lerden beri ve 1922'den beri şimdiki adıyla faaliyet göstermekte. Sahipleri ambiyansı, mermer masaları, tabloları korumuş ve hatta hala geleneksel şekilde Yunan kahvesi hazırlıyorlar. Yemekler geleneği onurlandırıyor: pirinçle doldurulmuş kabak çiçekleri, şarapta haşlanmış ahtapot, elle sarılmış dolmades ve küçük kızarmış balık. Yerel "sougania "yı (kıyma ile doldurulmuş ve kimyon ve tarçın ile tatlandırılmış soğan dolması) deneyin. Geniş bir uzo seçkisi ve güler yüzlü hizmet de yanında olacak tabii.
Adres Kornarou 2 & Ermou, Mytilini, Telefon: +30 22510 26232
Smyrni
Eva ve Sentan, sıcak ve misafirperver bir mekanda Sentan'ın babasının tariflerini takip ederek yerel Midilli ürünlerini kullanarak İzmir'den lezzetler sunuyor. "Giaprak jiger" (sumakla terbiye edilmiş ızgara ciğer), "kogiun kizi" (uzo ve baharatlarla marine edilmiş ve yavaş pişirilmiş koyun), kabak ve naneli "tsitme" ve "Hünkâr beğendi" gibi Türk yemeklerini deneyin.
Adres Midilli, Pamfila, Telefon: +302251 031482
Refenes
Adanın en iyi deniz ürünleri tavernalarından biri, şehrin kalesinin altında, denizin hemen kenarında yer alıyor. Burada sunulan bazı yemekler gerçekten eşsiz; örneğin taze pikarel ve kurutulmuş palamutun yanı sıra kömürde ızgarada pişirilen yerel ahtapot. Mevsiminde taze fasulye ve bezelye de servis ediyorlar.
Adres: Epano Skala: Epano Skala, Telefon: 22510/55701
Steki tou Yianni
Postanenin arkasında dar bir sokağa sıkışmış olan Giannis Karampetsos'un uğrak yeri Midilli'deki tüm yerel halk tarafından büyük saygı görmekte. Bir dizi eklektik dekorla bezenmiş mekanın menüsünden deniz ve tazelik kokusu yayılıyor. Yemek yolculuğunuz uzonuza eşlik edecek bir meze ile başlıyor. Sulu domatesler, mis kokulu olgun salatalıklar, baharatlı roka, yerel zeytin çeşitleri, biberler ve mis kokulu turpların yanı sıra ayva turşusu sunuluyor. Bunu haşlanmış yeşillikler takip ediyor. Kabuklu deniz ürünleri tabağı geldiğinde sihir sona eriyor. Deniz tarakları, parlak midyeler, istiridyeler, karidesler ve aklınıza ne gelirse, hepsi de taptaze ve lezzetli. Son olarak, mükemmel bir şekilde ızgara edilmiş büyük bir balığa ek olarak, çıtır çıtır kızarmış barbun tek kelimeyle muhteşem.
Adres Therapondos 24, Mytilini, Telefon: +30 22510-28.244
Antonis
Başlangıçta köyün "kafeneion" kahvehanesi olan mekan, bugün Midilli'nin gastronomi merkezi haline gelmiş. Antonis'in Kagiani'deki mekanı rahat bir atmosfer, güler yüzlü hizmet, geniş bir uzo seçkisi ve hepsi yüksek kaliteli malzemelerden el yapımı çok çeşitli mezeler. Soğan ve maydanoz ile tütsülenmiş uskumru filetosunu, beyaz peynir ve nane ile doldurulmuş ve tavada kızartılmış çıtır peynirli börekleri, kırmızı şarapta haşlanmış ahtapotu, tavada sirke ile hafifçe yağdan arındırılmış mürekkep balığını, kuru fasulyeyi, patlıcan köftesini ve hafifçe kürlenmiş sardalyayı deneyin. Bunlara ek olarak, muhteşem bir deniz ve Midilli şehri manzarası.
Adres Taxiarches, Kagiani, Telefon: 0030 22510 61951
Stavri tou Papeli'ye
Dağlık Agiasos köyünün en yüksek noktasında yer alan bu yapı, köyün simgesi haline gelmiş. Duvarları yerel lehçede yazılar, geleneksel aletler ve eski eşyalarla dolu olan mekanın büyük bir çınar ağacının gölgelediği bir açık alanı da bulunuyor. Menüde köfte, sosis, küçük balık ve kızarmış deniz ürünleri gibi bir uzeri klasiğini keşfedeceksiniz. Avronili (yabani, ince kuşkonmaz) omlete denk gelirseniz mutlaka denemelisiniz, dağdan topladıkları ve lezzetli bir şekilde pişirdikleri mantar ve yeşillikler de öyle.
Adres: Agiasos Agiasos, Telefon: +30 22520 22936
Balouhanas
Deniz kenarında ve çam ağaçlarının gölgesinde yer alan Balouhanas, taze avlanmış deniz ürünleri mezeleri ve sofistike yemekler sunmakta. Gera Körfezi'ne bakan mekanın sahipleri balık ve deniz ürünlerini yerel balıkçılardan temin etmekte ve kendi sebzelerini yetiştirmekteler. Kabak toplarına benzeyen yerel bir spesiyalite olan 'tiganitelia'yı deneyin, ancak kabak çiçekleri ve mizithra peyniri de içerir. Otlar ve kapari yaprakları ile kokulu fener balığı, ahtapot köftesi ve kurutulmuş skipjack ton balığını kaçırmayın. Geniş uzo seçkisinde 15'ten fazla yerel markanın yanı sıra çok çeşitli şişelenmiş Yunan şarapları da mevcut.
Adres Perama, Geras Körfezi, Telefon: +30 22510 51948 
Α-the Bar
Bir zeytinlik içinde, deniz manzaralı modern ve çarpıcı bir mekanda yer alan şef Minas Papanikolaou, yerel gelenekleri ve yerel ürünleri merkeze alarak modern yaratıcılıkla dönüştürülmüş uzo mezeleri hazırlıyor. Istakoz ezmeli bruschetta veya deniz kestanesi ezmeli ve rendelenmiş domatesli bruschetta'yı uzo bazlı bir kokteyl ile deneyin.
Adres Plomari, A-Luxury Villas, Telefon: +30 2252033319, Web sitesi: https://a-luxuryvillas.com/
Drota
Huzurlu, pitoresk bir köyde, deniz manzaralı küçük bir taverna olan Maria Xenitelli, eski geleneksel tarifleri sadece yerel ürünler (sebzeler kendi bahçesinden gelmekte) kullanarak sadakatle yeniden üretiyor. Kalamar dolmasını, geleneksel patates ve kabak böreklerini ve "giouzlemedes "i (yerel kızarmış peynirli börek) mutlaka deneyin.
Adres: Drota Beach: Drota Plajı, Telefon: +30 2252 091390 
Karavoyiannos
Kıyı şeridinde yer alan bu restoran, özellikle gün batımında muhteşem bir deniz kenarı ortamı sunuyor. Kendi bahçelerinden elde ettikleri sebzeler, zeytin ağaçlarından elde ettikleri zeytinyağı, yerel etler ve taze balıklarla geleneksel yemekler menünün merkezinde yer alıyor. Asma yaprağı dolması, domates böreği, peynir dolgulu kabak çiçeği ve ustalıkla ızgara edilmiş taze balıkların tadına bakın.
Adres: Skala Eressou: Skala Eressou, Telefon: +30 2253 053665 
Koutsomitis
Mülteci mahallesinde, 1960'lardan kalma bir kafede yer alan atmosferik bir taverna-ouzeri. "Suganias" gibi geleneksel lezzetler ve yerel meze yemekleri servis ediliyor  - zengin bir yumurta-limon sosunda gezdirilmiş soğan dolması, pastourmadopita, dolmades, skordalia ile ekmek, sardalya ezmesi ve mevsime bağlı olarak taze balık ve deniz ürünleri mekanı.
Adres Mytilini, Sinikismos, Zaloggou 25 & Koutsomiti, Telefon +30 2251 043332
Leptetymnos
Yüksek kaliteli yerel etleri, özellikle de kömürde ızgara edilmiş malengka (kuzu eti) ile tanınan bir dağ ızgara restoranı burası. Ciğer, kızarmış amanitas ve mevsimindeyse taze yerel yumurtalı omlet ile "svirnies" (kuşkonmaz) mutlaka deneyin.
Adres Leptetymnos, Halikas, Telefon: +30 698 147 7320
Litridi
Deniz kenarında pastoral bir konumda şık bir restoran. Şef Giorgos Hatzelis, Yunan mutfak geleneğine dayanan ve yerel ürünleri onurlandıran bir menü oluşturuyor. İmza yemekleri arasında kapari ve uzo soslu tavada dil balığı ve avokado köpüğü ve yabani pirinçle doldurulmuş kalamar yer almakta.
Adres Porto Plomari hotel, Plomari, Telefon: +30 2252 031000
Marmita
Canlı renkleri ve seyahatten ilham alan atmosferiyle deniz kenarındaki bir iskelede sakin ve samimi bir yer. Rezene turtası, pirinçli kabak çiçeği dolması ve lezzetli karides börekleri gibi iyi hazırlanmış Yunan mutfağından yemekler bulacaksınız.
Adres: Eressos Eressos, Telefon: 2253 053088
Pelago Mousiko Entefktirio
Midilli'nin en güzel mahallelerinden birinde yer alan bu 'kültürel' meze evi, müzik ve şarkılar eşliğinde tadını çıkarabileceğiniz nadir eski yerel tarifler hazırlıyor. Patlıcanlı ahtapot, tarhun ve yıldız anasonlu fırında ahtapot ve şarapla ıslatılmış koyun eti dikkat çeken yemekler arasında.
Adres Mytilini, Ladadika, Ath. Mitrelia, Telefon: +30, 2251 045267

KONAKLAMA ÖNERİLERİ İÇİN LİNKİ İNCELEYİN! https://thesmallhotels.com/lesbos-hotels veya Booking.com 'dan https://www.booking.com/city/gr/mytilini.en.html?aid=1939100&no_rooms=1&group_adults=2 daha detaylı otel arayabilirsiniz.