Sakız Adası ( Chios ) Rehberi, Gezilecek Yerler ve Konaklama Önerileri

Heyoo toplanın, sıcak sıcak Sakız Adası Rehberi geldi…
Sakız Adası’ndan yeni döndük ve sizlere ilk kez gidecekler ve daha önce gitmiş olanlar için yeni öneriler yazısı oluşturduk. Haydi başlıyoruzzzz…
Sakız’a gitmek için Çeşme’den feribot ayarlıyoruz. Biz feribot biletini www.feribotlines.com ’dan aldık, ama Çeşme Liman’da başka firmalar da var elbette. Limanda kişi başı 12 Euro vergi ödüyoruz. Kapıda vize uygulamaları yok, önceden vize alıyorsunuz.
Süre: Çeşme’den Sakız’a gitmek ortalama 40-50 dakika sürüyor diyebilirim. İndikten sonra da pasaport kuyruğuna giriyorsunuz. Hafta sonları yoğunluk var, o yüzden hafta içi gitme şansınız varsa hem plajlar hem restoranlarda daha kolay yer bulabilirsiniz.
Sakız Adası tarih açısından zengin güzel bir ada. Burası Türkiye kıyılarından birkaç km uzaklıkta bulunan dağlık bir ada. Sakız Adası daha çok dünyada türünün tek örneği olan sakız ağaçlarıyla ünlü. Güçlü bir yerel karaktere sahip olan adada birçok ilginç bölge bulunuyor. 
Pyrgi ve Olympi gibi küçük Ortaçağ köyleri, dış duvarlarındaki geometrik desenlerle çok güzel. Adanın zengin Ortaçağ tarihi Sakız Adası'nda başka birçok iz bırakmış. Sakız Kasabası Kalesi, Vrontados Kalesi ve müstahkem Anavatos köyü gibi Ortaçağ kalelerinin yanı sıra adanın etrafında birçok manastır mevcut.
Sakız Adası'nı ziyaret etmek için 5 neden sayalım:
1. Eşsiz doğal güzellik
Sakız Adası, farklı doğal güzellikleriyle bizi büyülüyor. Adanın geniş arazisi vadilerle bezenmiş ve keşfedilecek pitoresk bir alan sunan 40'tan fazla mikro iklime sahip. Görkemli (1.297 metre yüksekliğindeki) Pelinnaio Dağı'ndan adayı çevreleyen büyüleyici sulara kadar Sakız Adası yürüyüşçüler, doğa meraklıları ve denizciler için bir cennet resmen.
2. Organik yerel ürünler
Sakız Adası'nı ziyaret etmek için önemli bir neden de gastronomi kültürü ve yerel ürünler. Yerel peynirleri ve aromatik narenciye reçellerini deneyin, Sakız Adası içkilerini ve tabii ki tüm sakızlı lezzetleri tadın.
Kendinizi Sakız Adası'nın gastronomi kültürüne bırakın ve yerel lezzetlerin tadını çıkarın. Nefis yerel peynir ve aromatik narenciye reçellerinden eşsiz Sakız Adası içkilerine kadar adanın lezzetleriyle kendinizi şımartın. Yüzyıllardır hasat edilen ve çeşitli mutfak lezzetlerinde kullanılan reçineli bir öz olan Sakız mastihasının enfes tadını deneyimleme fırsatını kaçırmayın.
3. Sakız Adası'nın Büyüleyici Geleneksel Köyleri
Sakız Adası mimari harikalar hazinesi. Adanın güney kısmındaki ortaçağ köylerinde dolaşın ve korsanların ve şövalyelerin bölgede dolaştığı Orta Çağ'a geri dönün. Merkez bölgede ve Sakız Adası'nda, adanın zengin tarihinin ve denizcilik mirasının bir kanıtı olarak duran neoklasik konaklara hayran kaldık resmen. Adanın kültürel dokusuna katkıda bulunan taştan inşa edilmiş köyleri, Bizans kiliselerini ve Osmanlı izlerinin kalıntılarını keşfetmek için kuzeye de mutlaka çıkın.
4. Sakız Adası'nın tapınakları ve manastırları
Sakız Adası, her biri Bizans sanatını en iyi şekilde sergileyen etkileyici bir dizi şapel, katedral ve manastıra sahip. Adanın kalbindeki UNESCO Dünya Mirası listesinde yer alan Nea Moni Manastırı mutlaka ziyaret edilmesi gereken bir yer. Yunanistan'ın Bizans sanatının en önemli örnekleri arasında yer alan muhteşem mozaiklerine hayran kalacaksınız.
5. Plajlar ve yürüyüş
Sakız Adası'nı ziyaret etmek için bir başka neden de çok sayıdaki plajı. Kum mu? Elbette. Siyah lav çakılları? Elbette. Hiçliğin ortasındaki tamamen ıssız, küçük koy? O da güzel! Yaz turizminin en yoğun olduğu zamanlarda bile sadece birkaç kişinin bulunduğu plajlar var. Mümkün olduğunca çok plaja giderek kendi favori yerinizi bulun derim en iyisi.
Sakız Adası, tüm tercihlere hitap eden çeşitli çarpıcı plajlar sunuyor. İster kumlu bölgeleri, ister siyah lav çakıllarını ya da tenha koyları tercih edin. Yazın en yoğun zamanlarında bile huzur ve yalnızlık bulabileceğiniz daha az bilinen plajları keşfedin.
Ayrıca, ada doğal maceralara atılmanıza ve kendinizi adanın doğal harikalarına kaptırmanıza olanak tanıyan geniş bir yürüyüş parkurları ağına sahip. Adanın Kuzeybatı bölgesini keşfetmek için Amani yürüyüş parkurlarına gidin veya Sakız Adası'nın en güzel köyleri arasında yürüyüş yapın.
Sakız Adasında Kalabileceğiniz Bölgeler: 
1. Adanın Merkezi
2. Kambos – Ada merkezine yakın ve sakin bir bölge
3. Karmas – Güzel oteller var
4. Pyrgi – Renkli, süslü evleri ve sokakları ile ünlü bölgesi
5. Mesta – Gothik yapıda ortaçağ yapılarını andıran bölge
6. Volissos - Volissos Köyü’nde dar sokaklar, eski evler, taş konaklar, yel değirmenleri ve Bizans kiliseleri bulunmakta. Bu kiliselerden bir tanesi Hz İsa’ ya bir tanesi de Meryem Ana’ ya adanmış. Köyde tavernalar, oteller ve birçok tesis hizmet veriyor.  Bu köydeki zeytin ağaçları ada için çok önemli; adanın zeytin yağ ihracatının önemli bir miktarı buradaki üretimden karşılanıyor.
Sakız Adası Seyahatiniz için Rezervasyona Başlayın 
Sakız Adası içindeki otel ve aktiviteleriniz için rezervasyon yapabileceğiniz aşağıdaki seçenekleri öneriyoruz: 
Sakız Adası feribotları: feribotlines ve ferryhopper.com
Sakız Adası Otelleri rezervasyonu için: booking.com
Sakız Adası'nda araç kiralama: yolcu360
Sakız Adası’na Gitmek Etmek İçin En İyi Zamanlar:
Tercihlerinize ve ilgi alanlarınıza göre Sakız Adası'nı ziyaret etmek için en iyi zamanları düşünün. Ada yaz aylarında hareketli plaj barları ve canlı deniz kenarı tavernalarıyla canlanır ve Sakız Adası'nda yapılacaklar konusunda bolca seçenek sunuyor. Eğer canlı atmosferlerden ve su aktivitelerinden hoşlanıyorsanız, Sakız Adası'nda yapılacak şeylerin tamamını deneyimlemek için ziyaretinizi Mayıs ve Ekim ayları arasında planlayın. Ancak, daha sessiz bir deneyim tercih ediyorsanız, kış ayları sakin bir ortam, şirin dağ köyleri ve tipik yaz atraksiyonlarının ötesinde Sakız Adası'nda keyifli zamanların dönemi.
Sakız Ada'sını Keşfedelim!
Sakız Adası'nı keşfederken, adanın en gözde turistik yerlerini ziyaret etmek ve Sakız Adası'nda ne yapılır deneyimini yaşamak için önce zamanın durduğu Mesta, Pyrgi ve Olympi gibi büyüleyici ortaçağ köylerini keşfedin. Neoklasik konakları ve narenciye bahçeleri ile pitoresk Kambos bölgesini keşfedin. Mastichochoria köylerinin eşsiz cazibesine kendinizi kaptırın ve adanın sakız yetiştiriciliği hakkında bilgi edinin. Bizans mimarisinin gerçek bir mücevheri olan UNESCO listesindeki Nea Moni Manastırı'nı ziyaret etme fırsatını da kaçırmayın.
Peki Sakız Adası’nda Hangi Yeme İçme Noktalarını Önerelim:
Chios Amethystos Restaurant - Olympi bölgesinde
Amethystos restoran Sakız Adası'ndaki Olympi köyünde yer alıyor. Zengin ve fantezi dolu menüsü, yerel mastelo peyniri ile doldurulmuş patlıcan ruloları gibi çeşitli geleneksel, ancak bükülmüş Yunan yemeklerinden oluşuyor. Tüm lezzetli yemekler en iyi, yerel malzemelerle pişiriliyor ve en talepkar olan bizleri bile tatmin ediyor.
Kataraktis bölgesindeki Chios Meltemaki Restaurant
Meltemaki, leziz yemekleri sıcak bir atmosferle birleştiren bir balık tavernası. Deniz kenarında harika bir konumda yer alan mekan, Ege Takımadaları'nın muhteşem manzarasına bakıyor. Restoranda geleneksel lezzetler gurme yemeklerle mükemmel bir şekilde birleştirilmiş. Özenle seçilmiş menüsünde çok çeşitli deniz ürünleri seçenekleri bulurken, vejetaryenler için de birçok seçenek mevcut.
Şehir merkezinde yer alan Sakız Adası Hotzas Taverna Restoran
Hotzas, dürümlü varyasyonlarda popüler Yunan yemekleri sunan rahat ve samimi bir taverna. Makarnadan tatlıya kadar her şey el yapımı. Menüde yoğurtlu ve rokalı kuzu kebabı, domatesli ve mandalinalı beyaz fasulye ve limonlu dolmadhes gibi çeşitli seçenekler bulunuyor. 
Chios Spontini Restoran bölgede Olympi
Sakız Adası'nda, güzel bir dekorasyona ve sıcak bir atmosfere sahip şirin bir restoran olan Spontini. Sakız Adası'nda kaldığınız süre boyunca geleneksel Yunan lezzetlerine ara vermek isterseniz burası sizin için ideal bir yer. Burada çeşitli etnik yemekler bulabileceğiniz gibi vegan ve glütensiz seçenekler de mevcut. Şefleri gerçekten yaratıcı ve sıradanın ötesine geçip menü dışında spontane lezzetler sunabilir, bilmekte fayda var. 
Sakız Adası merkezdeki Pastards Restoran
Sakız Adası'ndaki tatiliniz sırasında Yunan lezzetleri size ağır gelmeye başladıysa, bu şakacı isimli restoranı ziyaret ederek değişiklik yapın. "The Pastards" genç, dinamik ve yenilikçi insanlar tarafından işletiliyor. Bu modern mekanda, birçok lezzetli varyasyonda hazırlanan popüler İtalyan yemeklerini tadacaksınız.
Lithi plajındaki Chios Galera Taverna Restoran
Galera, Sakız Adası'nın güneybatı tarafında, Lithi'nin güzel sahilinde yer alan bir aile tavernası. Şef Emilios ve konuklarını sıcak bir gülümsemeyle karşılayan Asia tarafından yönetilen bu restoran, taze yerel malzemelerle hazırlanan geleneksel yemekler sunuyor.
Galera'nın spesiyalitesi, deniz ürünlerinin Lithi Körfezi balıkçıları tarafından günlük olarak ve mevsime göre sağlanması nedeniyle deniz yemekleri. Ayrıca zengin salataları, cazip dip sosları ve yemeğin sonunda ev yapımı tatlılarını mutlaka deneyin.
Tüm yıl boyunca açık olan Galera'nın muhteşem deniz manzaralı bir açık terası ve kış için bir kapalı alanı mevcut. Taverna geleneksel Yunan tarzı ile dekore edilmiş.
Thymiana'daki Chios Roussiko Restoran
Roussiko restoranda otantik Yunan lezzetlerinin ve kaliteli yemeklerin tadını çıkarın. Güzel, samimi atmosferi, harika konumu ve menüdeki çok çeşitli seçenekler, burayı gerçekten davetkar bir yer ve lezzetli bir yemek için iyi bir seçim haline getiriyor.
Sakız Adası Plajları;
Emporios Mavros Gialos plajı 
Kıyıdaki siyah çakıl taşları nedeniyle adı "siyah plaj" anlamına gelmekte. Adanın en güzel plajı olarak kabul ediliyor.
Didima plajı 
Didima, Mesta köyüne yakın iki küçük koy. Tamamen bakir ve tenha olan bu koylar dinlenmek için güzel bir yer.
Agia Fotini plajı 
Agia Fotini, hoş bir aile atmosferine sahip çakıllı bir plaj. Kısmen düzenli olan sahilde bazı lezzetli tavernalar sıralanıyor.
Agia Irini plajı 
Gözlerden uzak Agia Irini koyu, Ortaçağ köyü Mesta'nın yakınında yer alıyor. Tamamen bakir ve biraz mahremiyetin tadını çıkarmak için güzel bir yer.
Elinta plajı 
Burası adanın batı tarafında büyük ve tenha bir koydur. En yakın köy Anavatos olup, bölgede daha birçok tenha plaj bulunuyor.
Vroulidia plajı 
Vroulidia adanın en güney noktası. Büyük kayalıklarla çevrili tenha bir plaj. Genellikle pek uğrak yeri değil.
Karfas Plajı
Karfas, Sakız Adası'na ve havaalanına yakın mesafede bulunan uzun ve düzenli bir plaj. Burası adanın en işlek turistik beldesi.
Paralia Lithi
Lithi, kumlu sahili ve temiz suyu olan küçük bir koy. Organize olmadığı için bu plaj genellikle izole durumda.
Trahili plajı 
Trahili, kristal suları olan hoş bir koy. Popüler sahil beldelerinden uzak ve organize olmayan Trahili, dinlenmek için harika bir ortam.
Vrondados Plajı 
Vrondados, kıyısında çakıl taşları ve temiz suyu olan küçük, düzenli bir plaj. Lezzetli balık tavernaları sahil boyunca sıralanıyor.
Apothyka plajı
Bu küçük ve tenha plaj, adanın güney batı tarafında, Mesta'nın yakınında yer alıyor. Tam bir izolasyon için güzel bir yer.
Lampsa plajı
Burası, dağlık Volissos köyüne yakın, temiz suya sahip izole bir plaj.
Lefkathia plajı
Burası Limnos ve Limnia arasında, adanın kuzey batı tarafında yer alan popüler ve iyi organize edilmiş bir plaj.
Tigani Makria Ammos plajı
Burası adanın batı tarafında yer alan büyük, çakıllı bir plaj. Yemyeşil ve yüksek kayalıklarla çevrili.
Kent plajı
Sakız Adası şehir merkezine yakın olan plaj çakıllı ve temiz. Plajın çevresinde bazı oteller mevcut.
Megas Limnionas plajı
Megas Limnionas, Agia Ermioni ve Karfas sahil beldelerine yakın popüler bir plaj. Su kristal gibi, ancak kıyının bazı kısımları kayalık.
Diğer Plajlar:
-Paralia Komi
-Glaroi Beach
-Mavra Volia
-Nagos Beach
-Agia Dynami Beach
-Foki Beach
-Paralia Agios Isidoros
-Paralia Mirsinidi
-Broulidia Beach
Sakız Adası bölgesindeki Görülmesi Gereken Yerler:
Sakız Adası Yel Değirmenleri
Sakız Adası'nın dört geleneksel yel değirmeni adanın en ünlü simgeleri arasında.
Sakız Adası'nın 1,5 km kuzeyinde, Tampakika bölgesinde yer alıyor ve oraya ulaşmak için kasabadan Vrontados'a giden ana yolu takip etmeniz gerekiyor.
Denize bakan, bir zamanlar adanın endüstriyel geçmişinin bir parçası olan yel değirmenleri şu anda gün batımını yakalamak için çok fotojenik bir yer.
Yel değirmenleri 19. yüzyılın sonlarında inşa edilmiş ve restore edilmişler.
Sakız Adası Ortaçağ Kalesi
Sakız Adası Ortaçağ Kalesi: Başlangıçta Sakız Adası Kalesi ya da Hisarı, Sakız Adası'nın tamamını çevreliyordu. Daha sonra şehir, kale duvarlarının ötesine doğru genişlemiş. Anıtın ilk mimari aşaması 10. yüzyılın sonunda Bizans döneminde inşa edilmiş. Orijinal bina yenilenmiş ve ilk yapıdan neredeyse hiçbir şey günümüze kalmamış. Venedikliler 1694 yılında Merkez Kapıyı (Porta Maggiore) yeniden inşa etmişler. Kaleye güney ucunda bulunan bu kapıdan giriliyor.
İki katlı bir bina olan Ioustiniani Sarayı, kapının yakınındaki kapalı alanda yer alıyor. Cenevizliler tarafından inşa edilen yarı yeraltı su sarnıcı Kria Vrisi (Soğuk Çeşme) ve Kulas olarak bilinen devasa kule görülmeye değer.
Eski zamanlarda kaleyi geniş bir hendek çevreliyormuş. Cenevizliler, Venedikliler ve Türkler, 14. yüzyılın başlarından Yunan Bağımsızlık Savaşı'na kadar bir dizi ekleme, yenileme ve onarım yapmışlar. Kalenin ana girişi sağlamlaştırılmış, Karanlık Zindan olarak adlandırılan binanın cephesi temizlenmiş, çatı güçlendirilmiş, duvar işçiliği onarılmış, ana kapının üzerindeki surlarda bulunan geçit temizlendikten sonra kaldırım ortaya çıkarılmış. Günümüzde Kale'de bölge sakinleri yaşıyor.
Volissos Kalesi 
Kale Bizans döneminde inşa edilmiş ancak 15. yüzyılın ortalarında Cenevizliler tarafından restore edildiği düşünülüyor.
Pirgi'deki Sakız Adası Sakız Müzesi
Müze, Sakız Adası'nın güneyindeki Mastichochoria bölgesinin doğal ve insani çevresini şekillendiren eşsiz bir ürün olan "Mastiha "ya (veya damla sakızı) adanmış. Mastiha yetiştiriciliği UNESCO tarafından somut olmayan miras listesine dahil edilerek tanınmış.
Vrondados'taki Daskalopetra Homerus Taşı 
Homeros Taşı veya Daskalopetra, Vrontados bölgesinde tarihi bir yer. Geleneğe göre, burası aslında Homeros'un oturduğu ve şiirlerini anlattığı taştır.
Agio Gala'daki Agio Gala Mağarası 
Sakız Adası'ndaki en büyük ve en etkileyici mağara ve muhteşem oluşumlara sahip.
Karyes'teki Nea Moni Manastırı 
Karyes ve Avgonyma köyleri arasında yer alan Nea Moni Manastırı, Yunanistan'ın en eski manastırlarından biri. Manastır 15. yüzyılda inşa edilmiş ve yakın zamanda Unesco tarafından Dünya Mirası Anıtı olarak ilan edilmiş.
Olympi'deki Olympi Mağarası 
Olympi köyü yakınlarındaki bu mağara doğanın bir başka mucizesi. Mağara 1985 yılında keşfedilmiş ve aslında 60 metre genişliğinde ve %95 nem oranına sahip bir mağara geçidi.
Oinousses'deki Oinousses Adası 
Zengin bir doğal tarihe sahip bu küçük ada, Sakız Adası'ndan günübirlik geziler için harika bir yer. Geleneksel mimariye, güzel plajlara ve sakin bir ortama sahip. Oinousses'e giden günlük tekneler Sakız Kasabası limanından hareket etmekte.
Psara'daki Psara Adası 
Psara, zengin bir tarihi geçmişe sahip küçük bir ada. Bugün burası tam bir izolasyon ve mahremiyet için ideal bir yer. Konaklama yapmak isterseniz muhteşem plajları ve kiralanacak birkaç odası olan geleneksel bir köyü mevcut.
Volisos'taki Agia Markella Manastırı 
Agia Markella Manastırı, azizenin inancı uğruna öldüğü yerde inşa edilmiş. Adanın koruyucusu ilan edilmiş ve manastırda 22 Temmuz'da kutlanıyor..
Avgonyma'daki Kutsal Babalar Manastırı 
Bu manastır Kutsal Haç'a ve Nea Moni manastırını kuran üç keşişe adanmış. Avgonyma ve Karyes arasında yer alıyor.
Bu güzel rehberi hazırlamak epey zun sürdü diyebiliriz. Gezmelere diğer adalardan devam edeceğiz. Takipte kalmaya devam edin olur mu?