Sanatçı Sofraları
Fransız mutfağı 2010 yılında, Türk kahvesi ve mesir macununun da bulunduğu "İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası" listesine dâhil edildi. Bu mutfağın başrollerinde yer alan Fransız sanatçıların sofra keyiflerini, Sevim Gökyıldız 'Sanatçı Sofraları' adlı kitabında derledi.
Yeme içmenin köklü bir kültür olduğu Fransa'da, belki Fransa'yı Fransa yapan sanatçıların günlük hayatlarında neler yiyip içtiklerini hiç merak ettiniz mi? Romanlarını bir solukta okuduğunuz, tablolarını hayranlıkla seyrettiğiniz sanatçıların yemek tercihlerinin, karakterleri ve yaşamlarıyla ilgili ne çok ipucu verebileceğini Sanatçı Sofraları'nın sayfalarını çevirdikçe daha iyi anlayabilirsiniz. Eserleriyle dünyayı değiştiren insanların, uzun uzun oturulup sohbet edilen masalardaki ritüellerini, tercihlerini, alışkanlıklarını 'doyurucu' bir dille derleyen kitap, bu sofralardan tarifler vermeyi de es geçmiyor.
Yazarın kitabın önsözünde söylediği gibi, Balzac, Dumas, Renoir, Proust, Cezanne, George Sand gibi 19. ve 20. yüzyıl sanatçılarının sofralarına çıkan yemeklerin tarifleri ağız sulandırıcı. Örneğin Balzac boğazına düşkün bir yazar olarak sofrasında her zaman kaliteli ürünler olmasına dikkat eder, istiridyeleri Oostende'dan, dil balığını Normandiya'dan getirtirmiş.
George Sand'in Nohant'taki görkemli villası ziyafet sofralarıyla meşhurmuş. Bu sofralar Avrupa'nın her yerinden gelen lezzetlere açıkmış.
Bir lezzet tutkunu olan Renoir balık çorbası için Marsilya'dan küçük istakozlar getirtir, eve taze rezene almak için arabayla Lyon garına kadar gidilirmiş.
Paul Cezanne'in resimleri gibi pastoral sofralarından zeytinyağı, sarımsak ve domates eksik olmazmış. Kitaptan sizler için kış aylarının en lezzetli sebzelerinden olan bal kabaklı bir tarif seçtik. Belki 'Hayatımın Hikayesi*, mutfakta sanatçı yönünüzü konuşturararak hazırladığınız bu suflenin eşliğinde daha farklı bir tat verebilir. Afiyet olsun!
Bal kabağı sufle (flan de potiron) – George Sand'in sofrasından
Malzemeler:
- 1.5 kg bal kabağı
- 3 yumurta
- 1 bardak süt
- 3 yemek kaşığı un
- 3 yemek kaşığı krema
- 100 g rende gravyer (ya da kaşar)
- Karabiber, tuz
Yapılışı:
Kabağı soyun, doğrayın, yaklaşık 15 dakika haşlayın. Süzün ve ezerek püre yapın. Derin bir kâsede yumurtaları, süt, un, krema, karabiber ve tuzla karıştırın. Kabak püresini de ekleyin. Fırın kabına boşaltın, üzerine peynir rendesini serpin, önceden 180 derece ısıtılmış fırında yaklaşık 40 dakika pişirin. (4 kişilik)
*Asıl adı Amandine Aurore Lucile Dupin olan Sand'in orjinal ismi Histoire De Ma Vie olan kitabı.