Türkiye'nin en güzel ve ücretsiz 10 plajı

Deniz-kum-güneş üçlüsü bir arada anılmaya başladıysa yaz sezonu yaklaşıyor demektir. Bunların hepsini bir arada bulabileceğiniz, masmavi berrak suların ve doğanın keyfini çıkarabileceğiniz plajları bir araya getirdik. Tatil rotanızı oluşturmadan önce mutlaka göz atmanız gereken plajlar listesi sizlerle.
İztuzu Plajı, Dalyan
Muğla ilinin Dalyan beldesi yakınlarında bulunan plaj, yaklaşık 5 km uzunluğa sahip. Caretta caretta'ların yumurtalarını bıraktığı yer olarak adını dünyaya duyuran İztuzu Plajı, sıcacık suyu ve altın sarısı kumlarıyla görülmeye değer. Kumsala aracınızla ya da Dalyan İskelesi'nden kalkan teknelerle ulaşmanız mümkün. Tekne yolculuğu sırasında tıpkı bir labirenti andıran deltayı dolaşıp muhteşem manzaralara tanık olabilirsiniz. Bu plajın bir diğer özelliği hem tatlı su hem de tuzlu suya sahip olması. Tekneden indiğiniz yer tatlı su, diğer taraf ise alabildiğine Akdeniz. Kumsala ilk geldiğinizde dikkatinizi çeken şey düzensiz şekilde dizilmiş kafesler oluyor. Bunlar kaplumbağaların yumurtalarını bıraktıkları yerler. Gündüz gün yüzüne çıkmayan yavrular, sessizce geceyi bekliyor. Şanslıysanız içlerinden bir yaramaz yuvasından çıkıp çılgınca denize koşabilir. Ayrıca İztuzu'nda kaplumbağalar için bir de rehabilitasyon merkezi var. Burada yaralanmış ve yavru caretta caretta'lar bakım altında, isterseniz onları ziyaret edebilirsiniz. Sığ suları sayesinde yüzme bilmeyen çocuklar için de ideal olan plaja giriş için herhangi bir ücret ödemiyorsunuz. Şezlong ve şemsiyelerden biraz daha uzağa giderseniz sadece dalga seslerini duyabileceğiniz muhteşem yerler de var.

Dolungaz Plajı, Karaburun
İzmir'in Karaburun ilçesinde yer alan gizli bir koy burası. Turkuaz renkli sularıyla insanı kendine hayran bırakan bu plajda güneşlenecek ve oturacak kısım pek geniş değil, o yüzden erken saatlerde gidip kendinize bu güzel manzaraya karşı bir yer tutmalısınız. Koyda ayrıca kamping seçeneği de var. Plaja girmek ücretsiz, kendi şemsiyenizi ve kamp sandalyenizi götürebilirsiniz ancak bu güzel manzarada konaklamak isterseniz yine kendi çadırınızla küçük bir miktar ödeyerek kalabilirsiniz. Plaja ulaşmak için taşlık bir araziden iniyorsunuz. İzmir'in Midilli'ye bakan bu plajının eşsiz manzarasını gördüğünüzde ve turkuaz sularına daldığınız o anda tüm yorgunluğunuzu unutuyorsunuz.
Bodrum Plajı, Karaburun
Karaburun'da diğer bir seçeneğiniz İzmir'in en güzel koylarından birinde yer alan Bodrum Plajı. Burası, tamamen çakıl taşı kaplı plaj, tertemiz ve masmavi deniziyle bölgenin en çok tercih edilen plajlarından biri. Belediyenin ücretsiz şezlong ve şemsiye hizmeti sunduğu bu plajda yer bulmak çok kolay değil, bu sebeple kendi sandalyenizi ve şemsiyenizi götürüp bu muhteşem denizin tadını çıkarabilirsiniz. Sahil boyunca çok fazla kafe ve restoran bulunuyor, o yüzden yeme-içme ihtiyaçlarınızı buradan karşılayabilir ya da ufak bir piknik yapabilirsiniz.
Ayazma Plajı, Bozcaada
Ege Denizi'nin masmavi ve buz gibi sularında denizle buluşmaya karar verdiyseniz Ayazma Plajı tam size göre. Çanakkale'de yer alan plajlar arasında açık ara en çok tercih edilen plaj olması sebebiyle Ayazma Plajı, yaz sezonu boyunca oldukça kalabalık. Buz gibi suları ve geniş altın rengi kumsalıyla isminden oldukça bahsedilen Ayazma Plajı'na ücretsiz olarak girebilir, yerel işletmelerden şemsiye ve şezlong kiralayarak muhteşem manzaranın tadını çıkarabilirsiniz. Yanınızda kendi yiyeceğinizi götürüp şemsiyenizin altında muhteşem manzaraya karşı muhteşem bir gün geçirebilirsiniz.

Konyaaltı Plajı, Antalya
Antalya şehir merkezinin batısında yer alan Mavi Bayrak sahibi olan Konyaaltı plajı yaklaşık 7 km uzunluğa sahip. Türkiye'de yaz denilince akla ilk gelen yerlerden biri olan Antalya'nın Konyaaltı Plajı, yer yer kumullar olsa da genel yapısı kum ve çakıl karışımından oluşuyor. Masmavi denizi ve yeşilin her tonunu barındıran doğasıyla görülmesi gereken plajlardan biri. Her yıl binlerce yerli ve yabancı turisti ağırlayan Konyaaltı plajına giriş ücretsiz. Yaz aylarında oldukça kalabalık olan plaja erken saatlerde gidip en güzel yerden doğanın tadını çıkarabilirsiniz.
Lara Plajı, Antalya
Antalya'da diğer bir seçeneğiz ise Lara Plajı. Lara Hitit dilinde kum anlamına geliyor bu sebeple bu plaj muazzam kumsalıyla anılıyor. Lara Plajı, Türkiye'nin en uzun kumsalına sahip. Sakin ve dingin tatil severlerin gözde plajları arasında. Pürüzsüz ve sapsarı bir kum yapısına sahip bu plaj masmavi denizi ve doğasıyla muazzam bir gün geçirmenizi sağlıyor. Plajın hemen arkasında küçük bir çam ormanı var. Yazın sıcağından bunaldığınızda ormandan gelen hafif esinti sayesinde nefes alabiliyorsunuz. Piknik ve kamp yapmak isterseniz belediyenin hizmete sunduğu alanları ve plajı ücretsiz kullanabilirsiniz.

Ölüdeniz Plajı, Fethiye
Ölüdeniz'e kendi aracınızla ya da merkezden kalkan minibüslerle kolaylıkla ulaşabilirsiniz.  Yolda sizi önce yamaç paraşütü yapanlar karşılıyor, sonra Belcekız ve Ölüdeniz plajlarına ulaşıyorsunuz. Turkuaz renkli ve bol dalgalı Belcekız plajının devamında dinginliği ile büyüleyen Ölüdeniz Plajı, Türkiye'nin mutlaka görülmesi gereken plajlarından biri. Sıcacık suyu ve Babadağ manzarasıyla Ölüdeniz sadece Türkiye'nin değil dünyanın da en mavi, en temiz ve en güzel plajları arasında gösteriliyor. Yaklaşık 3 km uzunluğundaki plaj, yeşil ve mavinin en güzel renklerini görebileceğiniz tam bir doğa harikası. Girişi ücretsiz olan bu plaja kendi şemsiyenizi götürüp doğanın tadını çıkarabilirsiniz.
Çalış Plajı, Fethiye
Kilometrelerce uzunlukta bir plaj düşünün, masmavi pırıl pırıl bir deniz ve akşam Fethiye Körfezi'nde batan güneş... Çalış Plajı'nda birbirinden farklı konseptlerde otel ve restoranı çevresinde barındıran ve doğa ile eğlencenin tadını birlikte çıkarmak için oldukça uygun bir yer. Bu plaj da nesli tehlike altında olan caretta caretta'ların yumurtalarını bıraktıkları nadir yerlerden biri. Çalış Plajı'nda gün boyu masmavi denizin keyfini çıkarıp, güneşlendikten sonra su sporlarını da deneyebilirsiniz. Akşam üzeri Fethiye Körfezi'nde deniz ile kavuşan güneş, günün tüm yorgunluğunu alıyor. Girişi ücretsiz olan Çalış Plajı'nı sadece gün batımını izlemek için bile ziyaret edebilirsiniz.
Torba Plajı, Bodrum
Yazın en gözde turistik bölgelerinden biri olan Bodrum'da, ormana yakın, yeşil ve mavinin birçok tonunu bir arada görebileceğiniz bir plaj, Torba Plajı. Sırtınızı ormana verdiğinizde alabildiğine mavinin, güneşle dansını izleyebileceğiniz sakin, dingin Bodrum'un kalabalığına alternatif plajlardan biri. Sahil rüzgâra açık bir konumda olsa da özellikle akşamüstü çıkan hafif esinti sayesinde serinlemeniz mümkün.  Rüzgarın olmadığı günlerde oldukça berrak ve temiz sulara sahip. Deniz tabanı ve sahil tamamen kumsal olduğu için çocuklu aileler de burada çok rahat ediyor. Ilık bir denize sahip olan Torba Plajı'nda giriş ücretsiz. Sahil boyunca Bodrum Belediyesi'nin işlettiği küçük işletmelerin uygun fiyatları sayesinde ihtiyaçlarınızı karşılayabilir, isterseniz şemsiye ve şezlong kiralayabilirsiniz.
Ortakent Plajı, Bodrum
Bodrum'un Mavi Bayrak almış plajlarından biri olan Ortakent Plajı, eski köy özelliğini koruyabilmiş, yeşilliklerin arasından uzanan ince yollarla denize indiğiniz şirin bir beldede yer alıyor. Mandalina bahçelerinin mis kokularıyla akvaryum gibi bir denize girebilirsiniz. Plaj ve denizin tabanı ince kum. Su sıcaklığı yazın sıcak günlerinde kendinizi denize atmak isteyebileceğiniz serinlikte, su seviyesi ise hem fazla yüzme bilmeyeler hem de çocuklu aileler için oldukça uygun. Girişin ücretsiz olduğu bu plaj 2010 yılından itibaren aldığı Mavi Bayrak sayesinde temizliğiyle de ön plana çıkıyor.

Elbette çok yer var, sizler de öneride bulunmak için aşağıdaki kısma yorum bırakın:)