Kavala’da Gezilecek ve Görülecek 10 Yer

Mavi Şehir, Yunan Monte Carlo'su, tüm bunlar gittiğim şehre bağlanan isimler...
Haksız yere Selanik'in gölgesinde kalan Kavala, Kuzey Yunanistan'ın gerçekten gizli kalmış bir mücevheridir. Körfezin etrafında kıvrılan büyük bir at nalını andırır ve adı da buradan gelir.
Çok fazla tarihe sahip, birçok doğal güzelliğe sahip ve insanlar Selanik'e göre daha rahat burada.
Kavala’da tüm yürüyüşler, insanların yerel mutfağın tadını çıkarmak için oturdukları yelken kulübünün yakınındaki limanda başlıyor ve bitiyor. Akşamları tüm arabalar bölgeyi terk ediyor ve limanın etrafındaki alan geniş bir yaya bölgesi haline geliyor.

Kavala'da Otel ve Konaklama Önerileri için link https://www.kucukoteller.com.tr/kavala-otelleri  ziyaret edebilirsiniz.

Kavala için bir gün çok kısa ama işte benim gezilecek yerler listem:
Kavala'ya Giden Yolum:
1. Panagia
Kavala iki bölümden oluşuyor: Palia Poli (eski şehir) ve Nea Poly (yeni şehir).
Eskiden sadece Panagia vardı, ancak Türk yönetimi zamanında, bölgedekiler duvarların diğer tarafını da inşa etmeye başlamışlar.
Bugün kent sakinlerinin çoğunluğu şehrin yeni bölümünde yaşamakta, ancak şehrin ruhu hala Castro Kalesi'nin altındaki küçük sokakların ve evlerin bulunduğu eski bölümde.
2. Castro Kalesi
Panagia'nın tepesinde Castro Kalesi yer alıyor.
Bu Bizans tahkimatı 15. yüzyılın ilk yarısında yapılmış. Şehrin 360 derecelik muhteşem bir manzarasına sahip.
3. Su Kemeri Kamares
Aqueduct Kamares, Kavala'nın ticari markası.
Başlangıçta, eğimi kullanarak yakındaki surlardan su taşımak için kullanılmış, bugünkü görünümü 16. yüzyılda Türkler tarafından verilmiş ve 500 yıl sonra hala etkileyici. 60 kemeri bulunuyor, görmelisiniz mutlaka.
4. Tütün müzesi
Kavala bir zamanlar tütünün dünyanın dört bir yanına dağıtıldığı ana merkezmiş. 1913 yılında Kavala'da 50 tütün şirketi ve 160 tütün deposu varmış. Binlerce Hıristiyan, Müslüman ve Yahudi tütün endüstrisinde istihdam ediliyormuş burada.
Tütün, girişimciler için büyük karlar sağlıyormuş, bu nedenle Kavala'daki evleri, "ne kadar büyük o kadar iyi" ilkesine göre, sahibinin zenginliğine tanıklık eden neoklasik tarzda dağılım göstermiş. Tütün tüccarları o kadar zenginmiş ki eşlerinin sigaralarını gerçek parayla yakarlarmış!
5. İmaret
Bu büyüleyici yapı, bir Türk komutanı olan Muhammed Ali tarafından 1817 yılında memleketine hediye olarak inşa edilen Osmanlı mimarisinin seçkin bir örneği. Bu bina aynı zamanda İslam'ın öğretildiği bir okul olarak da hizmet vermiş.
Müslümanların ruhani yaşamının merkezi olarak tasarlanmış, daha sonra mülteciler için bir sığınağa dönüştürülmüş ve bugün bir otele dönüştürülmüş. Bu otel bizim de konakladığımız yer. Tavsiye ederim.
6. Halil Bej Camii
Zemindeki cam tabandan görülebilen Aziz Petrus Kutsal Ortodoks Kilisesi'nin temelleri üzerine inşa edilen yapı, burada meydana gelen değişikliklere tanıklık ediyor.
7. Mohammad Ali evi
Bu ev aslında eski kentte de bulunan bir meydanda yer alıyor. Ev aynı zamanda Osmanlı mimarisinin harika bir örneğini temsil ediyor. İlk bölüm: erkek odaları, paşanın özel odaları ve misafir odalarından oluşuyor. İkinci bölüm ise kadınlar mahfili, hamam ve sofadan oluşuyor.
Meydanda Ali Paşa'ya ait bir anıt bulunmakta ve burada kılıç sembolik olarak kınına sokulmuş, bu da Paşa'nın eve döndüğü anlamına geliyor. Mısır'da da zafere yürüyüşü temsil eden çekilmiş kılıçlı benzer bir heykel bulunuyor.
Bu meydanda ayrıca bir düğüne tanıklık ettiğimiz Meryem Ana Kilisesi de bulunmakta.
8. Aziz Nikolaos Kilisesi
Yerel halkın daveti üzerine Hıristiyanlığı vaaz etmeye gelen Havari Pavlus'un ziyaret ettiği yeri işaretleyen bir anıt.
Daha önceki zamanlarda burada kilise yerine bir cami varmış.
9. Denizcilik Müzesi
Kavala Körfezi balık açısından zengin ve bu müzenin de bize gösterdiği gibi deneyimli balıkçılarıyla tanınıyor.
10. Briki kahve dükkanı
Boş bir yer bulabilirseniz Panagia gezisinin son yürüyüşü burada sona eriyor... Şehrin en güzel manzarasına sahip.
Kavala'daki günümü işte böyle bitirerek otelime çekiliyorum…
Bu yazı buzdağının sadece görünen kısmı. Kavala ve çevresinde keşfedeceğim daha çok şey var. İleriki yazılarımda farklı yerlerinden bahsetmeye devam edeceğim.