
Dalyan Rehberi
Dalyan, Köyceğiz Gölü’nü denize bağlayan sevimli Dalyan Irmağı'nın (Antik Calbis Irmağı) yanında Fethiye’ye bir saat uzaklıkta, tepeye kurulmuş son derece sakin ve hoş bir belde. Muğla’nın Ortaca ilçesine bağlı. Anayoldan yaklaşık 12 kilometre içeride konumlanmış. Tarihi, doğası, denizi, gölü ve tüm güzellikleri ile gerçekten eşsiz bir tatil beldesi. Daha ilk adımınızda sizi büyüleyecek güzelliklere sahip.
Dalyan’ın tarihi neredeyse 3000 yıl öncesine kadar uzanıyor. Dalyan beldesi adını ise doğal kanallarda yüzyıllardan beri yapılan dalyan balıkçılığından almış. Eski zamanlarda Kaunos Antik Kenti’yken bugün Dalyan adı verilmiş beldeye.
Dalyan bugünkü halini yüzyıllar hatta milyonlarca yıldır oluşan tektonik hareketler sonucunda almış. Ayrıca bitki örtüsü, ormanları ve bölgede yaşayan canlılarla dünyanın sayılı ekosistemleri arasında yer alıyor. Doğusu ve batısı yemyeşil ormanlarla kaplı olan beldede, karanın bir tarafı tuzlu deniz suyuyken diğer tarafı tatlı göl suyu. Yer altından çıkan şifalı termal suları ise bir başka zenginlik.
1990’lı yıllara kadar sadece ünlü edebiyatçı Halikarnas Balıkçısı Cevat Şakir Kabaağaçlı’nın ve birkaç yazarın dikkatini çeken belde; 90’lı yılların sonuna doğru tüm dünyanın ve ülkemizin ünlü tatil beldeleri arasında yerini almış. Ancak doğal koruma alanı kabul edildiğinden ve caretta carettaların yaşam alanı olduğundan yeni yapılaşmaya pek izin verilmiyor. Dolayısıyla hala el değmemiş bir tatil beldesi diyebiliriz. Diğer pek çok ünlü turizm beldesinin aksine oldukça sakin ve genellikle doğa ve tarih meraklılarının uğrak yeri.
Şehre girer girmez sizi Karya (Carian) taş mezarları karşılıyor. Binlerce yıllık tarihiyle hala sapasağlam duran görkemli kaya mezarlarını mutlaka görmelisiniz. Ama Dalyan'a vardığınızda ilk yapmanız gereken, sizi görülecek yerlere götürmesi için yöre halkından bir balıkçı teknesi kaptanıyla anlaşmanız. Öncelikle tekneyle yaklaşık 10 dakikada gidilen çamur banyosunu tecrübe etmelisiniz. İçerdiği magnezyum, kalsiyum ve sülfür gibi cilde iyi geldiği söylenen mineraller içinde yapacağınız çamur banyosu tatilinizi daha da sağlıklı hale getirecek.
Dalyan Irmağı üzerinden kuşlar ve belki de kaplumbağalar arasında yapacağınız ve unutamayacağınız 30 dakikalık bir tekne turundan sonra dünyaca ünlü Caretta caretta kaplumbağalarının yumurtalarını bırakmak için geldiği İztuzu Plajı’na (Kaplumbağa Plajı) geliyorsunuz. 5400 m. uzunluğunda olan bu kumsal deniz kaplumbağalarının gelip yumurta bıraktığı dünya üzerindeki nadir kumsallardan ve bu yüzden, Türk Doğal Yaşamı Koruma Derneği tarafından çok sıkı korunuyor. Kumsala ulaştığınızda, deniz kaplumbağalarını korumak ve yaşamalarına izin vermek için büyük plakalar üzerine yazılmış, kumsalın nasıl kullanılacağına dair kurallara uymanız gerekiyor. Çünkü Caretta caretta neslinin neredeyse sonu getirilmiş. Hatta Dalyan halkının bilinçli sahiplenmesiyle plajda zamanında yapımına başlanan Türk - Alman ortaklı bir otel, temelleri atıldıktan sonra halkın, bölgede yaşayan yabancıların ve Türk Doğal Yaşamı Koruma Derneğinin çabalarıyla bu inşaatın tamamlanması engellenmiş ve yıkılmış. Birkaç soyunma kabinin dışında başka bir yapılaşmanın izin verilmediği sahile Caretta caretta yumurtalarına zarar vermemesi için evcil hayvanların da sokulması da yasak. Kumsalın bir diğer özelliği dünyada doğallığını koruyan ikinci plaj olması ve bir yanının nehir yani tatlı su, diğer yanının ise deniz, yani tuzlu su olmasıdır. Kumsalda uzun ve rahatlatıcı bir yürüyüş sonrası nerede yüzeceğinize karar vermelisiniz.
Dalyan henüz insan elinin tam değmediği muhteşem doğası, tarihi ve doğal güzellikleri ile gerçekten de doğa ve tarih sever tatilcilerin kaçış noktası. Her ne kadar turizm açısından öyle çok gelişmemiş olsa da her yıl yerli ve yabancı çok sayıda turisti ağırlıyor. Beldenin nüfusu yaklaşık 8-10 bin civarındayken bu sayı yaz ve bahar aylarında neredeyse iki- üç katına çıkıyor.
Dalyan otelleri ise genellikle doğanın kucağında, muhteşem yeşilliklerin arasında konumlanmışlar. Bazı Dalyan otellerine ise karayolundan değil de tekneyle ulaşıyorsunuz. Merkezden tekneyle yaklaşık 10 dakikada Dalyan otellerine ulaşmanız mümkün. Muhteşem doğa, deniz ve göl manzarasına sahipler. Dalyan otellerinin kendilerine ait yüzme havuzları da mevcut. Hatta çocuklar, bebekler ve yetişkinler için ayrı havuzları olan Dalyan otelleri bile bulabilirsiniz.
Faydalı Notlar: Çamur banyolarında tüm vücudunuzu çamurla kapladıktan sonra kendinizi güneş ışığında kurumaya bırakmanız sonrasında ise sülfür havuzunda temizlenmeniz gerektiğini bilmekte fayda var. İztuzu Plajı'nın caretta carettaların yumurtlama alanı olduğunu ve bu yüzden koruma altına alındığını, Eskiden bir insanın mezarı ne kadar yüksekte olursa Tanrı'ya o kadar yakın olacağına inanıldığını bu yüzden kralların mezarlarının kayalara kazıldığını biliyormuydunuz?
Sıkça Sorulan Sorular
Dalyan bölgesindeki hangi oteller çiftler için en uygun?
Dalyan Resort Hotel, Dna Hotel Dalyan, +14
Dalyan bölgesindeki hangi oteller güzel manzaraya sahip?
Dalyan Resort Otel fazla işlenmemiş keyifli bir yer. Karşıda kaya mezarlarının manzarası...
Dalyan'da hangi oteller aileler için en uygun?
Ekincik Beach Hotel, Dalyan bölgesine seyahat eden ailelerden harika yorumlar alıyor...
İztuzu Plajı yakınındaki en iyi oteller hangileri?
Dalyan Resort Hotel, Happy Caretta Hotel, İztuzu Plajı yakınındaki güzellik abidelerinden...
Dalyan bölgesindeki romantik balayı otelleri hangileri?
Dalyan Resort Hotel, Dna Hotel Dalyan, +14 romantik balayı otelleri .
Dalyan bölgesinde yetişkin oteller hangileri?
Dalyan Resort Hotel, Dna Hotel Dalyan, +14