
Aydın Rehberi
Aydın: Ege Bölgesi’nin turizm açısından önemli kentlerinden biri olan ve Aydın Dağları boyunca uzanan Aydın ili; mavinin, doğanın ve tarihin iç içe geçtiği bir kenttir.
Aydın, ülkemizde “Efeler Diyarı” olarak da bilinir. Üstelik dünyanın en güzel incirlerinin yetiştiği yerlerden biridir. Ege Bölgesi’nin, İzmir’den sonra, ikinci kalabalık ilidir. İç kesimlerinde tarım ve hayvancılık ile geçimini sağlayan halk, kıyı kesimlerde daha çok turizm ile ilgilenir. Kuşadası, Söke, Didim gibi hem turistik hem de tarihi açıdan oldukça önemli beldeleri sınırlarında barındırır.
Aydın şehrinin ismi ise Beylikler Dönemi’nde şehri Aydınoğulları Beyliği’nin ele geçirmesi ile gelir. Aydınoğlu Mehmet Bey, şehri ele geçirince buraya “Aydın’ın Güzelhisar’ı” demeye aşlar. Sonraları şehrin adı Aydın olarak kalır.
Aydın’ın yerleşim olarak tarihi de oldukça eskilere dayanır. Ege ve Orta Anadolu’da yapılan incelemelerde, Aydın’ın ilk tarihi bilgilerine Hitit kaynaklarında rastlandığı açıklanmaktadır. Hitit kaynaklarına göre, batıda “Seha” adında bir ırmaktan ve onun suladığı bir vadiden söz edilmektedir. Bu, hiç kuşkusuz Büyük Menderes’tir. Seha’nın kuzeyindeki topraklara ise “Lukka” ülkesi denmiştir.
Aydın’ın o zamanlardaki adı Atria’dır. Tralles Antik Kenti’nin üzerine kurulduğu söylenir. M.Ö. 400’de Spartalılar Aydın ve çevresini Perslerden almaya çalışır, fakat başaramazlar. M.Ö.334’te ise Büyük İskender tarafından alınır ve üs olarak kullanılır. Roma İmparatoru Neron döneminin sonuna kadar “Ceasarec” adıyla anılan Aydın, MS 1.yüzyılda “Tralles” adıyla anılmaya başlar. 11. yüzyılda Türklerin eline geçen bölge daha sonra Bizanslılar tarafından ele geçirilir. 1280 yılında Menteşe Beyliği tarafından zapt edilen kent daha sonra Aydınoğlu Beyliği tarafından ele geçirilir ve kentin adı “Aydın Güzelhisar” olur. Daha sonra bu ad “Aydın” şekline dönüşür.
1425 yılında II. Murat tarafından Osmanlı topraklarına katılan kent, Anadolu eyaletine bağlı bir sancak olur. Anadolu’nun ilk demiryolu Aydın-İzmir arasında yapılıp işletmeye açılır. 27 Mayıs 1919’da Yunanlar tarafından işgal edilir, 30 Haziran 1919’da geriye alınan kent tekrar işgal edilir. Kent 7 Eylül 1922 yılında işgalcilerden kurtarılır ve Türkiye Cumhuriyeti topraklarına katılır.
Bugün Aydın, özellikle kıyı kesimlerine, yılın her dönemi yerli ve yabancı binlerce turistin uğradığı bir şehir. En önemli turistik ilçelerinin başında Kuşadası ve Didim gelir. Özellikle Kuşadası, yaz tatil sezonunun başlaması ile kalabalıklaşır ve limana çok sayıda yabancı turist gemisi yanaşır. Efes’e ulaşmak isteyenlerin deniz yolculuğu ile geldiği ve konakladığı ya da gezdiği bir ilçedir.
En güzel Aydın Otelleri için tıklayınız!
Sıkça Sorulan Sorular
Aydın bölgesindeki hangi oteller çiftler için en uygun?
Ephesus Boutique Hotel çiftlere uygun atmosfere sahip bir otelimiz.
Aydın'da hangi oteller güzel manzaraya sahip?
Unique Life Style Hotels ile Hotel Carina gizli ve güçlü bir heyecan uyandırıyor.
Aydın bölgesindeki hangi oteller aileler için en uygun?
Emel Pension ve Hotel Carina ailelerin rahatlıkla konaklayabileceği konforu sunuyor.
Aydın bölgesindeki hangi oteller güzel kahvaltı servisine sahip?
Ephesus Boutique Hotel ve Emel Pension kahvaltıda eşsiz güzel gurme lezzetler sunuyor.
Aydın bölgesindeki şömineli oteller hangileri?
Ephesus Boutique Hotel ve Emel Pension'da şöminenin keyfini çıkarın.
Aydın bölgesindeki hangi oteller romantik?
Hotel Carina ve Ephesus Boutique Hotel doğanın içinden gelen romantizme sahipler.