
Urla Rehberi
Yaklaşık 40 kilometre uzunluğundaki kıyı şeridi, yemyeşil çam ormanları ve tertemiz havası ile Urla, İzmir’e bağlı bir ilçe. Urla, İzmir il merkezine 35 km uzaklıktadır. Doğusunda Güzelbahçe ve Seferihisar; batısında Çeşme; kuzeybatısında Karaburun; kuzeyinde ve güneyinde ise Ege Denizi ile sınırlanmıştır.
Akdeniz ikliminin hâkim olduğu Urla'da haziran, temmuz ve ağustos aylarında ortalama sıcaklık 27 derece. Bölgede güneşli gün sayısı ise yaklaşık olarak 200 gün. Poyraz ve lodos rüzgârlarının etkili olduğu bölgede makilerle birlikte bakir çam ormanları, çınar, zeytin, kavak, incir ve meyve ağaçları bol bulunuyor. Sahilinde, dört tanesinde yerleşim olan, 12 ada var. Demircili, Yağcılar ve Zeytineli kıyılarındaki henüz insan eli değmemiş orman ve koylar ise gerçekten de görülmeye değer.
Urla halkının en önemli geçim kaynağı ise tarım ve turizmdir. Bugün ilçede zeytin, üzüm ve çiçekçilik ön plandadır. Her türlü meyve ve sebzeyi de taze olarak bulabilmek mümkündür. Turizme gelince uzun bir sahil şeridine sahip olan Urla’da kıyıların hepsi plajdır. Deniz ve plajlar tertemiz ve güneşlenmeye, yüzmeye uygundur.
Urla isminin nereden geldiği ile ilgili olarak da farklı rivayetler anlatılır. İsmin, Latince ve Rumca’da “bataklık” anlamına gelen Vurla sözcüğünden zamanla değişerek Urla halini aldığı da anlatılır. Ya da Çelebi Mehmet’in komutanlarından İbrahim Bey’in, sefere çıkarken kendisine buradan “Uğur ola” denildiği ve zamanla değişime uğrayan ifadenin Urla olarak kaldığı da söylenir.Urla’nın yerleşim olarak tarihi oldukça eskilere dayanır. Doğa ve tarihin kucaklaştığı Urla’da yapılan arkeolojik araştırmalarda İskele Mahallesi’ndeki Limantepe Höyüğü’nün M.Ö. 6000 yılında kullanılan bir merkez olduğu ortaya çıkarılmıştır. Bulunan eserlerin en önemlilerinden birisi olan liman, tarihte bilinen en eski limandır. Antik Klazomenai Kenti de Liman Bölgesi’nde yer alır. Kent, Antik Çağ’da özellikle zeytinyağı üretimiyle önemli bir ticaret merkezi olmuştur.
Pek çok farklı kültür ve medeniyete ev sahipliği yapan Urla, daha sonraki zamanlarda Aydınoğulları Beyliği ile ilk kez Türk egemenliği ile tanışmış, XIV. yy. sonlarında da Osmanlı topraklarına katılmıştır. Beylikler ve Osmanlı Dönemi’nden kalan pek çok eser vardır bölgede. Denizli Mahallesi Camii, Kamalı Camii, Sungurlular Camii, Hacı Turan Kapan Camii ve Fatih İbrahim Bey Camii ve Hacı Turan Şadırvanı XV. ve XVI. yy’da yapılmış Türk eserleridir.
Urla’nın en önemli tarihi kalıntıları arasında bulunan 12 İon kentinden biri olan Klazomenai antik kentinin bir kısmı, Urla kemik hastanesinin bulunduğu Karantina Adası üzerindedir. Kent Karantina Adası’nın karşısındaki Limantepe’den batıdaki Ayyıldız ve Cankurtaran Tepeleri eteklerine kadar yayılmaktadır. Yerleşimin klasik devre ait nekropolü (mezarlık), Ayyıldız Tepe ile Cankurtaran Tepe’nin oluşturduğu zincirin batısında ve Klazomenai-Hypkremnos-Erythrai antik yolunun geçtiği bölgede yer almaktadır.Klazomenai Antik Kenti’nin prehistorik dönemi ile birlikte klasik dönemlerini de yansıtan Liman Tepe, Urla ilçesinde İskele Mahallesi’nde, İzmir-Çeşmealtı Yolu tarafından ikiye bölünmüştür.
Kazılar sonunda, Erken Tunç Çağı’na tarihlenen, koridorlu ev olarak tanımlanan, siyasi ve ekonomik otoriteyi temsil eden saray yapısının bir bölümü açığa çıkarılmıştır. Yine aynı döneme ait, koruma yüksekliği 6 metreye ulaşan şehir suru, Orta Tunç Çağı’na tarihlenen yuvarlak tek mekânlı evler (oval ev) ile bilinen en eski zeytinyağı işliği ortaya çıkarılmıştır.
Klazomenai zeytinyağı işliği, kendi dönemine ait küçük buluntularla birlikte açığa çıkarılmıştır. Bu buluntuların bize verdiği tarihlere göre Urla’da kazısı yapılmakta olan işlik, M.Ö.6. yüzyılın ilk yarısında kurulmuştur. Bu işlik, yüzyılın ortasında Perslerin Lydia ile birlikte İyon kentlerini ele geçirdikleri dönemde terk edilmiş; yüzyılın son çeyreği içinde yeni düzenlemelerle tekrar kullanılmıştır. Tüm yerleşmede de izlenebildiği gibi bu tesis, M.Ö.500 dolaylarında İonia ayaklanması sırasında bir daha terk edilmiş ve daha sonra kullanılmamıştır. M.Ö. 4. yüzyılda işliğin bulunduğu alan üzerinde inşa edilen büyük bir yapı için gerekli tesviye çalışmaları sırasında, kaya içine oyularak yapılan tesisin içi doldurulmuş, üzeri örtülmüş ve kayaya oyulmuş alt yapısı bu şekilde günümüze kadar korunup gelmiştir.
Urla’da turizm son yıllarda daha da önem kazanmıştır. Yılın her dönemi Urla’ya pek çok turist gelmektedir. Özellikle yerli turistlerin uğradığı ve İzmirlilerin yazlık belde olarak kullandıkları Urla’da konaklama tesislerinin sayısı da gün geçtikçe artmaktadır.
Konaklama önerileri için Urla Otelleri sayfamızı inceleyebilirsiniz.
Sıkça Sorulan Sorular
Urla bölgesindeki hangi oteller çiftler için en uygun?
Od Urla Hotel, +16, Urla Bağevi,Teruar Urla, Ferush Otel Urla çiftler için uygun. Daha fazla konaklama önerisi için sitemizi inceleyebilirsiniz.
Urla'da hangi oteller güzel manzaraya sahip?
Ferush Otel Urla ve Hiddenbay Urla, deniz kenarında, gayet sıcak atmosferi olan bir yer burası.
Urla bölgesinde kalmak için en iyi oteller hangileri?
Myhouse Urla Otel,Manej Urla Hotel & Restoran Bağ Evi,Gümrük Otel, +14.
Urla bölgesindeki evcil hayvan dostu oteller hangileridir?
Doors Urla Hotel & Bungalows, evcil Hayvan kabulü sadece belli odalarda ve ekstra ücret karşılığı olmakta.
Urla bölgesindeki havaalanına yakın en iyi oteller hangileridir?
Adnan Menderes Havalimanı 46 km uzaklıkta. Sitemizde refere ettiğimiz yerleri inceleyebilirsiniz.
Urla bölgesinde yetişkin oteller hangileri?
Narimor Urla Otel,Mitera 1905, +16,Hiddenbay Urla (+12 Adult Only),Gümrük Otel, +14,Ferush Otel Urla (Adult Only +12),Od Urla Hotel, +16,Zoi Urla.