Çıralı ve Olimpos'a Gitmek İçin Editörden Tavsiyeler

Kemer ilçesinin Ulupınar Köyü'ne bağlı Çıralı, sessizlik ve huzur arayan gezginler için adeta biçilmiş kaftan. Olimpos Beydağları Milli Parkı sınırları içerisinde yer alması, sahil bölgesinin insan etkisinden en az derecede etkilenmesine neden oluyor. Deniz keyfi yapmak isteyen birçok tatilci, yazın buraya akın ederken bölgenin sahip olduğu zenginliklerin farkındaki deneyimli gezginler en güzel vakti sayılan bahar aylarını tercih ediyor. Sen de bu aylarda Çıralı ve Olimpos'a gitmeyi düşlüyorsan, aşağıdaki tavsiyelerimizi göz önünde bulundurup harika bir tatil programı oluşturabilirsin.

Yapı Kredi Adios ile gezi rotamızın renkli duraklarından Çıralı - Olimpos yazımıza  #yapikrediadiosilegeziyos #adiosrotalarina hazırsan başlıyoruz! 🎒🤗



1. Olimpos Plajı'nda Yüzmeden Tatilini Noktalama
Dağın gölgesindeki huzur dolu plaj, Çıralı ve Olimpos'a bahar aylarından itibaren gezginlerin yoğun ilgi göstermelerindeki ana nedenlerin belki de en önemlisi olma özelliğini taşıyor. Plajın her daim berrak ve yazın ortasında bile ideal sıcaklıktaki denizine sabah saatlerinde girmek, insana ekstra zindelik veriyor. Üzerine bir de doğanın seslerini dinleyerek güneşlenme imkânı eklenince buradan ayrılmak neredeyse imkânsız hale geliyor.
Plaj, caretta caretta cinsi kaplumbağaların yumurtlama alanlarından biri olduğu için koruma altında tutuluyor. O yüzden civarından herhangi bir tesis bulunmuyor. Haliyle şemsiye, şezlong temin etmek de sana kalıyor.



2. Adrasan'a ve Göz Kamaştıran Plajına Mutlaka Vakit Ayır
Olimpos'un gölgesinde tatil yaparken Adrasan'a da mutlaka vakit ayırmanı öneriyoruz. Tur teknelerinin uğrak mekânı olan Adrasan Plajı'na, Çıralı'dan arabayla aşağı yukarı 20-25 dakika süren bir yolculuğun ardından ulaşabilirsin. Denizinin tabanı kumlarla kaplı olan plaj, 2 kilometrelik uzunluğu sayesinde gezginlere en yoğun günlerde bile rahatsız edilmeden güneşlenme ve yüzme olanağı sunuyor.
Adrasan'da denize girmek dışında ilgini çekiyorsa su sporlarını değerlendirmeni tavsiye ediyoruz. Özellikle dalış yapmaktan hoşlanıyorsan, aradığın fırsatı burada rahatlıkla bulabilirsin. Tüm bu aktivitelerin sonrasında ise gün batımına doğru plajın sağ tarafında kalan deniz fenerine yürürsen, enfes manzaranın tadını çıkartabilirsin.



3. Likya uygarlığının Görkemini Anlamak için Antik Kenti Gez
Çıralı tatilin sırasında Likya uygarlığının en görkemli yerleşimlerinden biri olan Olimpos Antik Kenti'ni detaylıca gezmeni de öneriyoruz. Zira tarihi yerleşimden günümüze ulaşan kalıntılar, bir zamanlar bölgenin ne kadar önemli bir medeniyetin parçası olduğu konusunda önemli bilgiler barındırıyor. Plajı anlatırken bahsetmedik; ancak antik kente girişte kart alırsan bu ziyaretini çok daha ekonomik hale getirmiş olursun.
Olimpos Antik Kenti, Kuzey ve Güney Nekropol isimli iki bölüme ayrılıyor. Her iki bölümde de çok sayıda lahit yer alıyor. Ziyaretin sırasında mezarlara ek olarak tapınak, hamam, tiyatro, sur ve caddelerin günümüze ulaşan kısımlarını yakından inceleyebilirsin. Hatta Roma döneminden kalma kiliseyi de görebilirsin.



4. Olimpos'un Simgesi Yanartaş'ı Mutlaka Gör
Bahar aylarında Çıralı ve Olimpos'a gitmek için bir diğer nedense Yanartaş'ı görme fırsatı. Her ne kadar hakkında çeşit çeşit hikâyeler türetilmiş olsa da kayaların arasından sızan gaz, alevin hiç sönmemesindeki ana faktörü oluşturuyor. Tabii sen geleneği bozmayıp deneyimli gezginlerden ve yerel halktan Belephontes ile Khimera'nın efsanevi savaşını dinlemeyi unutma.
Birçok kaynaktan yola çıkarak Yanartaş'a ulaşmak için yürümeyi tercih edebilirsin. Ancak bu yöntem ile bir hayli zaman ve efor sarf etmek durumunda da kalabilirsin. Bu nedenle sana tavsiyemiz, neredeyse her konaklama tesisinin önünden yolcu alan servisi kullanman yönünde. Hava kararmaya başlarken yapacağın bu yolculuğun sonunda, sonsuza kadar yanacağına inanılan ateşi ve enfes manzarayı görme ayrıcalığına kavuşabilirsin.



5. Çevreyi Detaylıca Tanımak için Tekne Turlarına Katıl
Olimpos ve sınırları içerisindeki Çıralı, sadece karadaki cevherleri ile popüler olmuş tatil destinasyonu değiller. Büyük kısmı cuma ve cumartesi günleri yapılan tekne turlarına katılarak bu eşsiz coğrafyanın en nadide kısımlarını görme fırsatı yakalayabilirsin. Yalnız daha fazla detaya girmeden önce tur için seçeceğin rotada Sulu Ada'nın olmasına dikkat etmeni öneriyoruz. Neden böyle bir önermede bulunduğumuzu, Maldivler'i anımsatan adayı gördüğünde kolayca anlayabilirsin.
Tur tekneleri, iki farklı noktadan seferlerine başlıyor. Olimpos'tan kalkan tekneler daha küçük bir rotayı takip ediyor. Bunları tercih ederek plajın hemen yakınındaki mağaralara zahmetsizce ulaşabilirsin. Adrasan'dan hareket edenler ise biraz daha uzun bir rotada ilerliyor. Her iki rotada da uğranan popüler duraklarsa Cennet, Ceneviz, Sazak, Phaselis ve Maden koyu şeklinde sıralanıyor.

6. Caretta Caretta Yumurtlama Alanlarını Gözlemleme Fırsatını Kaçırma
Doğal hayatı gözlemlemek hoşuna gidiyorsa sana oldukça güzel bir haberimiz var. Nisandan itibaren bu bölgede caretta caretta cinsi deniz kaplumbağalarının yumurtlama alanlarını ziyaret edebilirsin. Seyahat için belirlediğin tarihe bağlı olarak dişilerin yumurtlama anlarına ve daha da güzeli yumurtadan çıkan yavruların denize ulaşmak için gösterdikleri çabaya kendi gözlerinle şahit olabilirsin.
Gözlem için en ideal yer Olimpos Plajı. Yalnız bu sevimli canlıların hareketlerini takip etmek için bölgeye gideceksen bazı noktalara dikkat etmelisin. Bu noktaların en önemlisi kumu kazmamak, gece ışık yakmamak ve gürültü yapmamak. Zira bunlara dikkat edilmediğinde yumurtalar zarar görebiliyor ve yavruların yön algıları bozuluyor.



7. Teleferikle Tahtalı Dağı'na Çık
Plajları doğru giderken, önüne çıkan herhangi bir patikaya girdiğinde veya tekne turlarına çıktığında envaiçeşit manzara ile karşılaşabilirsin. Ama en güzelini kaçırmamak için mutlaka teleferikle Tahtalı Dağı'na çıkmalısın. Böylece Çıralı tatilinin üzerinden yıllar geçse bile unutamayacağın eşsiz bir görüntüyü hafızana kazımış olursun. Tabii arkadaşlarına bölgenin kuş bakışı manzarasının güzelliğini anlatırken elinde somut bir kanıt olmasını istiyorsan, fotoğraf makineni yanına almayı sakın unutma.
Aşağı inme vakti geldiğinde ise farklı bir yöntemi tercih edebilirsin. Üstelik bu tecrübeyi ülkemizdeki en yüksek pistten uçuş yaparak yaşayabilirsiniz. Milli takımın deneyimli isimlerinin sana yardımcı olacağı bu macera, maksimum 60 dakika sürüyor. Standart iniş noktası olarak Tekirova Plajı kullanılıyor. Ama gruplar için varış noktasında değişiklik yapılabiliyor.

8. Likya Yolu'nda Uzun Yürüyüşler Yap
Bize göre yanı başında konaklama yapıp da Likya Yolu'nu es geçmek olmaz. Üstelik Fethiye'den Antalya'ya kadar uzanan antik rotayı arşınlamak için en ideal zaman olarak bahar ayları gösteriliyor. Zira ne kışın yağmuru ve çamurundan ne de yazın sıcağından etkilenmeden kuş seslerini dinleyerek, yeri geldiğinde çam ağaçlarının altında kısa molalar vererek tarihte keyifli bir yolculuğa çıkabilirsin.
Üzerinde yirmiye yakın antik yerleşimin ve çok sayıda kalıntının bulunduğu, kimi zaman kıyıyı takip eden, bazen de sarp kayalıklara tırmanmanı gerektiren bu yolda yürümek için hazırlığa ihtiyaç duyarsan, sana Kate Clow'un "Likya Yolu" isimli rehberini öneriyoruz. Tabii dilersen kendini yolun akışına bırakıp gönüllülerin yerleştirdiği yön ve bilgilendirme levhalarına göre rotanı belirleyebilirsin.

9. Kadir'in Ahşap Evi'nde Vakit Geçir
Özgün konsepte sahip konaklama mekânlarının olması, Olimpos'u farklı deneyimler yaşamayı her şeyin ötesinde tutan gezginler için mutlaka gidilmesi gereken bir coğrafya haline getiriyor. Kadir'in Ahşap Evi ise deyim yerindeyse bu tarz mekânların atası sayılıyor. Bölgenin farkındalığını artıran bu pansiyon, zaman içerisinde bohem yaşam tarzını temsil eden bir ikona dönüşmüş.
Konaklama tercihin farklı bir yer olsa bile Kadir'in Ahşap Evi'ne eğlenmek ve diğer gezginlerle koyu sohbetlere dalmak için ziyaret edebilirsin. Akşamları zaman geçirilebilecek en ideal yerler arasında sayılan mekânın içerisinde kafa dengi insanlarla tanışabileceğin bir bar faaliyet gösteriyor. Buradaki muhabbet seni sarmazsa rotanı plajlara çevirebileceğini unutmadan söyleyelim.

10. Ulupınar'ın Huzur Dolu Atmosferinde Balık Keyfi Yap



Huzur dolu atmosferi ile gezginleri kendisine hayran bırakan Ulupınar, bahar aylarında Olimpos'a gitmek için bir başka harika neden. Hatta burası Antalya'nın kavurucu sıcağından kaçmak isteyen bireyler için adeta bir mabet niteliğinde. Çam ağaçları ile örtülü köyün sınırları içerisinde çok sayıda restoran faaliyet gösteriyor. Restoranlardan herhangi birinde konuklar altlarından akan pırıl pırıl suyla serinlerken kendi alabalıklarını yakalayabiliyor.
Cennetten bir köşeyi anımsatan Ulupınar, Antalya-Kumluca kara yolunun Çıralı sapağından hemen önce konuklarını bekliyor. Yemyeşil bir atmosferde çağlayarak akan suyun sesiyle huzur dolu anlar yaşayacağın bu yerleşime gitmeden, Olimpos tatilini sakın noktalama.

Konaklama Tavsiyelerine Gelince: www.kucukoteller.com.tr sayfamıza gidip Çıralı veya Olimpos diye arama yaparsanız önerdiğimiz konaklama seçenekleri karşınıza çıkacak. İyi Tatiller...