Karadeniz’e ilk kez gideceklere 5 iyi şey

Muhteşem yemekler! Karadeniz’in balık çeşitleriyle başlayan mıhlama ve karalahana dolmasıyla biten yemeklerini bilmeyenimiz yoktur. Zaten şehirde satın aldığınız balıklar da Karadeniz’den geliyor. E siz neden kaynağına gidip taze taze tüketmeyesiniz ki? Balığın her çeşidini bulabilirsiniz bölgede. Ve daha önce belki de hiç tatmadığınız lezzetler sizi bekliyor.


Tertemiz bir hava! Evet, tatil için planınızı yaptınız, ama öncesinde stresinizi biraz daha azaltmak için paratoner görevi gören bir ilkbahar tatili de fena olmaz. O zaman atlayın arabanıza ve en yakın Karadeniz şehrine kaçın! Oksijen deposu ormanları ve yaylalarında bir gün geçirseniz kardır. En küçük hücrenize kadar oksijenle tazeleneceğinize emin olabilirsiniz.


Son yılların yükselen turizm trendi, ilkbahar aylarının vazgeçilmez rotası Karadeniz! Eğer hala bir tane şehrini bile görmediyseniz gerçekten çok şey kaçırıyorsunuz. Masalsı bir güzelliği var bölgenin. Arkası yemyeşil orman, önü masmavi deniz, havası tertemiz! 3-4 günlük bir tatil bile yetiyor yenilenmiş olarak işe dönmenize. Bu ilkbaharda Karadeniz’de sizi bekleyen 5 iyi şey:

Samimi Karadeniz insanı! Bölge insanı o kadar sıcakkanlı ve içten ki, içlerinde hiç art niyet yok. Hele ki yaylalarda konakladığınızda daha yakından göreceksiniz, komşuluk nasıl olur. Sizi evinizde hissettirecekler, anne yemekleri yedirecekler!

Biraz da romantizm! Karadeniz’de masmavi denizin yanında çok sayıda irili ufaklı göl de var. En yakındaki Abant Gölü’nden tutun da Trabzon Uzun Göl’e kadar hepsi harika. Baharda çiçekler yeni yeni açarken ya da sonbaharda yapraklar dökülürken ayrı güzelliklere sahne oluyor bölge.

Diğer bir sebep de bölgenin tarihi! Tarihi, milattan önceki yüzyıllara kadar uzanan bölgede çok sayıda tarihi eser, anıt, manastır, cami ve kilise var. Sümela Manastırı bunlardan sadece en bilineni.

Biz size en iyi 5 şeyi saydık. Artık Karadeniz’i de gezi listenize ekleyin ve bu sonbaharda güzel bir Karadeniz şehrine gezi yapın. Fotoğraf makinesi, yağmurluk ve yürüyüş ayakkabısı unutulmasın!

Otel tavsiyelerimiz için: www.kucukoteller.com.tr/karadeniz-bolgesi-otelleri.html




Karadeniz'de Pek De Bilinmeyen 5 Güzel Destinasyon

Neşeli ve cana yakın insanları, başı dumanlı dağları, yemyeşil ormanları ve yaylaları, bir de içinize işleyen türküleri ile Karadeniz; bambaşka bir bölge. Topraklarının her bir yerinden tarih, kültür ve doğal güzellik fışkırıyor. Öyle kısa turlarla ya da bir haftalık tatillerle falan keşfedilecek gibi de değil. Birkaç defa gelmeniz gerekiyor, tam anlamıyla tanıdım demek için.

Karadeniz, son yıllarda turizmin yükselen trendlerinden. Her geçen yıl gelen turistlerin ve açılan konaklama tesislerinin sayısı artıyor bölgede. Ancak popüler merkezlerin dışında hala keşfedilmeyi bekleyen yerler de var. El değmemiş ve çok da bozulmamış. İşte Karadeniz’in keşfedilmeyi bekleyen 5 güzel yeri:

1- Kastamonu’nun sahil kıyısındaki ilçelerinden Abana, aslında bölgede denize rahatça girilen ve yaz aylarında oldukça kalabalık olan yerlerden. Ancak popüler turizmde adı pek de duyulmamış. Genellikle şehir insanının yazlık olarak değerlendirdiği bir bölge. Ancak gerçekten görülmeye değer güzellikleri var. 11 kilometre uzunluğundaki tertemiz sahili ve denizi ile yaz aylarının en güzel tatil tercihlerinden olmaya aday. Henüz pek de bozulmamışken görmekte yarar var.

2- Bir diğer doğal güzellik ise Giresun’da. Her ne kadar şehrin adını sıkça duymuş olsanız da Gölyanı Yaylası’nı duyduğunuzu pek sanmıyoruz. Son yıllarda tanınmaya başladı. Yaylanın muhteşem bir manzarası var. Ekoturizm için gözde merkezlerden aslında. Yaylada yaklaşık 40-50 tane yayla evi var. Otantik görünümü, tertemiz havası ve yemyeşil doğası ile yenilenmek için güzel ve sakin adreslerden biri.

3- Kurtuluş mücadelesindeki önemli merkezlerden biri olan Samsun, ülkemiz ve dünya tarihinde zaten önemli bir yere sahip. Ancak bir de tarihte amazonların yaşadığı yer olarak da biliniyor. Efsanevi kadın savaşçıların Thermedon (Terme) Çayı kenarında kurdukları Themiskyra Antik Kenti’nde yaşadıkları söyleniyor. Ok atmadaki maharetleri ile bilinen kadın savaşçılar Platon ve Homeros’un eserlerinde de geçiyor. Bugün bölgede büyük bir park içinde bulunan Amazon Adası’nda, sembolik bir Amazon Köyü de kuruluyor. Gezinize bir mola verip efsanevi savaşçıların tarihine tanıklık etmeniz ilginç olabilir.

4- Ülkemizin kuzeydeki en uç noktası olarak bilinir Sinop, ama tarihi ve turistik yönünü herkes çok bilmez. Aslında Sinop bölgenin küçük bir kenti olsa da içinde yörenin tüm karakteristik özelliklerini barındırıyor. Gür ve yemyeşil ormanları, coşkun dalgalı masmavi denizi, samimi insanları, lezzetleri ve mutfak kültürü, ezgileri ile Karadeniz’i tamamen yansıtıyor. Sinop’ta merkezde ve civarda çok sayıda konaklama tesisi de var. Şehri gezmek ve tarihine yakından bakmak için iki gününüzü de ayırsanız yeter. Tarihi Sinop Cezaevi ise mutlaka gezilmeli.

5- Elmasıyla bilinen Amasya, aslında muhteşem doğal ve tarihi güzelliklere ev sahipliği yapan bir şehzadeler kenti. Yeşilırmak vadisi üzerindeki kent, tarihte, İpek Yolu üzerindeki önemli turizm ve ticaret merkezlerinden biri. Bugün ise binlerce yıllık geçmişine ait izleri müzelerinde sergiliyor kent. Kral kaya mezarları, Kurtuluş Savaşı sırasında milli mücadelenin ve iradenin vurgulandığı Amasya Genelgesi, Saat Kulesi, Borabay Gölü, Baraklı Şelalesi bölgede görülmeye değer yerlerden yalnızca birkaçı. İyi gezmeler.