48 saatte Ayvalık Gezi Rehberi - Ayvalık'ta Gezilecek Yerler

İlkbahar gelmek üzere… Güneşin sarısına doyacağımız günler kapıda! Hal böyle olunca içimizdeki Ege aşkı da kendini hatırlatmaya başladı. Asma altlarına kurulu masalar, mezesine ve balığına doyum olmayan sofralar ve sımsıcak bir Ege muhabbeti için hayaller de kurulmaya başladı haliyle...

Peki, sen bu yaz hangi Ege kıyısına doğru yola çıkacaksın? Hala bir planın yoksa yazı Ayvalık kıyılarında karşılamak sence de kulağa harika gelmiyor mu? Bizce kesinlikle harika! Bizimle aynı fikirdeysen hazırladığımız Ayvalık rehberi tam da sana göre! Üstelik bu kez öyle bir rehber hazırladık ki Ayvalık'ta yalnızca 48 saat geçirecekleri bile düşündük.
Hızlandırılmış bir Ayvalık turu ile bu güzel Ege kasabasının dört bir yanını keşfetmek için aradığın her şey bu yazıda! Hazırsan başlayalım…



Ayvalık Hakkında Kısa Kısa…
Ege kıyılarında olmasına rağmen Marmara Bölgesi'ne bağlı olan Balıkesir'in bir beldesi olan Ayvalık, Midilli Adası'nın tam karşısında yer alıyor. Özellikle Ayvalık'a bağlı Cunda Adası'nın ve Ayvalık'ın bazı mahallelerinde, şimdilerde Midilli'de olan Rumlardan kalma evler ve mekanlar bulunuyor. Bir zamanlar Türkiye'deki Rumların büyük bir bölümünün yaşadığı Ayvalık ve Cunda'da günümüzde bile o yıllardan kalma izlere rastlanıyor. Antik çağda ayva anlamına gelen Kidonia olarak anılan Ayvalık'ın ismi de buradan geliyor. Bölgedeki ilk yerleşimi ise Middili'nin Kidonias bölgesinden gelenlerin yaptığı rivayet ediliyor.
Günümüzde yaklaşık 70 bin kişinin yerleşik yaşadığı Ayvalık'ta bahar ayları itibariyle gelen yazlıkçılar ve tatilciler ile bu sayı, yaz aylarında katlanarak artıyor. Akdeniz ikliminin etkileri görülen bölgede yazlar sıcak, kışlar ise ılık ve yağışlı geçiyor. Yıllık sıcaklık ortalaması ise genellikle 15 derecenin altına düşmüyor. Bu özelliği ile Ayvalık'ı dört mevsim boyunca ziyaret etmek mümkün oluyor.

Ayvalık'a Nasıl Gidilir?
Tatil planın hazır, sıra ulaşımı planlamaya geldiyse birkaç alternatif seni bekliyor. İstanbul ile Ayvalık arasında mesafe yalnızca 423 km. Bu sayede 5,5 saat süren bir yolculuğun sonunda Ayvalık'a ulaşılıyor. Bu yolculuğu, Bursa yolunu takip ederek yapabileceğin gibi Bandırma'ya giden arabalı vapurlar ile de yapman mümkün. Feribotu tercih ettiğinde yolculuk süresi yarım saat azalıyor ve İstanbul'dan Ayvalık'a 5 saatte ulaşabiliyorsun. Otobüsle gelmek isteyenler için ise Ayvalık Otogarı merkezi bir noktada yer aldığından ünlü tatil beldesi her koşulda ziyaretçilerine kolaylık sağlıyor. Yaz boyunca, günün belirli saatlerinde İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyük şehirlerden pek çok firmanın otobüs seferi bulunuyor.
Ayvalık ulaşımı için bir diğer seçenek ise hava yolu ulaşımı. Edremit'te bulunan Koca Seyit Havalimanı üzerinden de Ayvalık'a kolayca ulaşabilirsin. Ancak uçak seferlerinin çok olmaması sebebiyle tatilini planlarken gün ve saat bilgilerini incelemeni tavsiye ederiz.


Ayvalık'ta Gezilecek Yerler
Küçük bir yüz ölçümüne sahip olmasına rağmen Ayvalık'ta gezip görülecek pek çok yer bulunuyor. 48 saatte dört bir yanını keşfedebileceğin beldede ziyaretçilerin ilgisini en çok Rum mahalleleri, koylar, Şeytan Sofrası ve Cunda Adası çekiyor.


Şeytan Sofrası
Ayvalık'ta gezilecek yerlerin başında elbette ki Şeytan Sofrası geliyor. Ziyaretçilerin mutlaka ziyaret ettiği Şeytan Sofrası, Ayvalık merkezine 8 km uzaklıktaki bir tepede yer alıyor. Hakkında çeşitli rivayetler olan Şeytan Sofrası'nda, sönmüş bir volkanın lavlarıyla oluşan ayak izi silüetinde bir çukur bulunuyor. Ziyaretçiler bu çukura bozuk para atarak dilek diliyor. Eğer sen de Şeytan Sofrası'nı görmek istersen gitmeden önce dileğini ve madeni paranı hazırlamayı unutma!
Şeytan Sofrası'nı bu kadar özel kılan elbette Ayvalık adalarına ve Midilli'ye bakan muhteşem manzarası… Ancak tepenin manzarası kadar etkileyici bir efsanesi de var. Efsaneye göre; 1500'lü yıllarda bu bölgede yaşayan Rumlardan biri kiliseye karşı geliyor ve halk tarafından dışlanıyor. Aynı yıl bölgede yaşanan kuraklığın sebebi olarak ise kiliseye karşı gelen Penelope adındaki bu kişi gösteriliyor. Halk bu tepeye çıkıp Penelope'yi öldürmek isterken Penelope enfes bir sofra kurarak halkı bu zengin masaya davet ediyor. Onu öldürmeye gelenler sofranın ihtişamına kapılınca Penelope kaçıyor ve o günden sonra bu tepe Şeytan Sofrası olarak anılıyor.


Cunda Adası
Deniz tuzu kokan sokaklar, deniz kıyısına kurulu balıkçılar, her biri film karelerinden çıkmışçasına büyüleyen eski Rum evleri ve çok daha fazlası… Cunda tüm güzelliğiyle Ayvalık tatilinin en güzel anısı olmak için seni bekliyor!
Ayvalık merkezden kısacık bir yolculukla hem deniz hem de karadan ulaşabileceğin Cunda, Ayvalık'ta gezilecek en güzel yerlerden biri… 48 saatinin birkaçını buraya ayırarak tatiline keyif katabilirsin. "Peki, adada neler yapabilirim?" dersen deniz kıyısında bulunan Taş Kahve'de kendine enfes bir kahve ısmarlamakla başlayabilirsin Cunda keşfine… Ardından Çataltepe ya da Patariça Koyu'nda denizin ve güneşin tadını çıkarabilirsin. Akşamüzeri olduğunda ise Aşıklar Tepesi'ne çıkıp Cunda'ya bir de buradan bakabilirsin. Ayvalık'a dönüş yapmadan önce ise deniz kenarında bulunan balıkçılarda papalina yemeyi, ardından kokusu etrafını saracak lokmaların tadına bakmak için sıraya girmeyi unutma!

Ayvalık Çarşısı
Ayvalık'ta görülmesi gereken bir başka durak ise elbette Ayvalık Çarşısı… Ayvalık ruhunu yansıtan çarşıda hem kendin hem de sevdiklerin için alışveriş yapabilirsin. Özellikle zeytinyağlı sabunların bölgede bir hayli meşhur olduğunu ve hediyelik almak isteyen herkesin çantasına bu sabunlardan attığını da not düşelim. Çarşı ziyaretinin sonunda ise çok özel bir sürpriz seni bekliyor. Çarşının bitiminde yer alan, bölgeye özgü sarımsak taşı kullanılarak yapılan ve 2 ya da 3 katlı olan Rum evlerine bayılacağına eminiz. Sen de bu evlerin kurulu olduğu sokaklarda kaybolabilir, Ayvalık'tan sayısız fotoğraf karesi ile ayrılabilirsin.


Taksiyarhis Anıt Müzesi
Ayvalık şehir merkezinde görmen gereken bir başka yer ise Tarkiyarhis Anıt Müzesi… Aslında bir kilise olan Takhiyaris, neo-klasik mimarideki iç mekanı ile bölgenin en güzel yapılarından biri. Takhiyaris 'Baş Melek' anlamına gelmesi sebebiyle bu isimde hem Yunanistan'da hem de Cunda'da farklı kiliseler bulunuyor. Eğer sanat ve mimari konularına ilgiliysen bu müzeyi gezebilir, tatiline sıra dışı bir deneyim katabilirsin.

Gezilecek yerleri gezip görülecek yerleri gördüysen Ayvalık'ta yapılacak sayısız aktivite seni bekliyor. Mesela yeni güne Sarımsaklı'nın eşsiz sahillerinde başlayıp yüzmenin tadını doyasıya çıkarabilirsin. Plajların güzelliğine ve bu kadar ziyaretçi yoğunluğuna rağmen sakinliğine şaşıracaksın, bizden söylemesi! Eğer 48 saate sığdırabilirsen Badavut Plajı'na gitmeni, Ege sularına bir de bu güzel plajdan dalmanı tavsiye ederiz.

Peki, Ayvalık'ta Ne Yapılır?
Ayvalık'ta yapabileceğin şeylerden bir diğeri bisiklet kiralayıp beldenin etrafındaki doğal güzellikleri keşfetmek! Zeytin ağaçlarıyla kaplı yolların güzelliğine bayılacağına eminiz.


Hem Cunda'da hem de Ayvalık'ta alışveriş yapmayı da listene eklemeyi unutma! Çeşit çeşit takı tezgahları, hediyelik ürünler ve zeytinyağları Ayvalık'tan alabileceğin şeylerin başında geliyor. Unutmadan gece hayatının Ayvalık'a oranla Cunda'da daha hareketli olduğunu da hatırlatalım. Belki bir geceni de Cunda'ya ayırmak istersin.

Ayvalık'ta Ne Yenir?
Ayvalık'ta 48 saat bile geçirsen fazladan birkaç kiloyu göze almanda fayda var. Çünkü Ayvalık mutfağında tadına bakabileceğin pek çok lezzet var. Bu lezzetlerin başında ise elbette Ayvalık tostu geliyor. Bölgedeki pek çok büfede güzel bir Ayvalık tostu bulabilirsin.
Tarihi boyunca pek çok medeniyete ev sahipliği yapan Ayvalık'ın mutfağında, en çok Giritlilerin izleri görünüyor. Ayvalık restoranlarının pek çoğunda, reçetesi Rumlardan kalan mezelerin tadına bakabilirsin. Girit ezmesi, radika, kabak çiçeği dolması ve deniz börülcesi ise denemen gereken mezelerin başında geliyor.
Papalina balığı ve ahtapot da mübadele dönemi öncesinde bölgede yaşayanlardan miras kalan lezzetlerden. Tatilin ağustos ve eylül ayına denk geldiyse papalina tavanın tadını mutlaka çıkarmalısın. Lor tatlısı, lokma ve sakızlı dondurma ise Ayvalık'ta yemen gereken diğer lezzetlerden. Tatil dönüşü çantana atmak içinse Ayvalık'ın bir diğer ünlüsü Girit leblebisine şans verebilirsin.


Ayvalık ve Cunda Otelleri
önerilerimiz için ise https://kucukoteller.com.tr/ayvalik-otelleri linkine göz atın!